Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ponoš u Beču predstavio reorganizaciju Vojske Srbije  (Pročitano 11368 puta)
Hronicar svakodnevice

Ne pravi sebi idola niti kakva lika;nemoj im se klanjati niti im sluziti.

Zodijak
Pol
Poruke 513
OS
Nepoznat
Browser
Opera 8.01
@ danilo ...Izvini, ti ili zivis u nekom imaginarnom svetu ili nam se javljas iz Avijana? Usput, idi pitaj komsiju da ti cuva i izdrzava porodicu.Ti si gori zaljubljenik u nato i SAD nego li komunisti u svoju ideologiju.Kazes Balkan se razoruzao u skladu sa savremenim tokovima i preporukama nato?Dokle?Dok isti ti ne potpale balkansko bure baruta i pocnu visokoprofitabilan posao u vidu prodaje naoruzanja zainteresovanim stranama.Njihova ekonomija zivi od izazivanja ratova.To i vrabci znaju.Cak je to i Bler javno rekao.Drugo,mi nikada necemo uci u nato.Jednostavno,ne moze proci na referendumu.Trece,treba racunati na pocetak promena snaga u svetu.Kupovati vreme a onda odluciti kom se 'carstvu' privoleti..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Citat
Доле само виђам војнике обучене као и наше, са истим ознакама на рукавима. Та њихова војска је слабија од полицијске станице у Мојковцу!

Не,не,не комби, променули су ознаке на рукавима. Smile
« Poslednja izmena: 22. Jul 2007, 19:24:04 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Mozilla GranParadiso 3.0a
  @danilobg
   Sad si me naterao da pretražujem po papirima i da povadim podatke o brojnom stanju armija o kojima sam govorio. Ajd ovako pa da se vide podaci koje ja imam, stari su nekih godinu ili dve.

Belgija               43.500 vojnika ( svi profi)
     V Britanija         211.000   ( svi profi)
    Austrija             45.500 vojnika ( na odsluženju je oko 16500)
    Bugarska           101.500    ( odsluženje 49300 vojnika)
    Francuska          359.000     ( odsluženje 129.500)
    Grčka               168.500     ( odsluženje 113000)
    Turska              639.000    ( odsluženje 528.000)
    Nemačka           333.500    ( odsluženje 137.500)
    Španija              194.000    ( odsluženje 100.000)
    Češka               59.100       ( odsluženje 35.000)
    Polljska             241.000     ( odsluženje 141.500)
    Rumunija          219.500      ( odsluženje 133.500)
    Švedska            53.000       ( odsluženje 35.000)

Što se tiče Finske, prilično sam siguran da je o toj zemlji reč. KOliko se sečam ona je jedina davala kao donacije vojsci medicinsku opremu. Ako nije tačno ti navedi koja je zamlja to radila. Nekažem da sam nepogrešiv, ali ako grešim ti me sipravi pa da svi znamo o kojoj je zemlji reč. A što se tiče one priče sa VMA, e iza toga stojim jer je ispričao neko ko je bio tamo, prisustvovao tome, potvrdilo nekoliko ljudi koji su ozbiljni, i kojima verujem. I ovo inače nije priča iz novina, niko ovo nije objavio, samo da se zna. Ja mogu to da napišem jer za mene nema konsekvenci, neće neko da me pljuje, a ono što je napisano na netu ionako nikog neinteresuje.

I šta sam ja napisao oko organizacije američke armije a da nije tačno? Ja sam tamo izneo koliko se šta plaća, ne kako je koja jedinica organizovana. Ti si nam još dodao stipendije za pohađanje fakulteta, bolje socijalno, penziono itd. Dakle, sve više i više troškova. I sve to ide preko leđa nas ovde. Sad, ako ja treba da plaćam za vojsku, onda da znam šta i koliko plaćam. Sve što sam ja naveo oko plaćanja stoji, treba lepo da se sabere sve te hiljade koje će na našu grbaču i koje će da plaćamo itekako masno. Pa da se vidi šta je jeftinije, šta daje veći stepen zaštite za celu zemlju, pa da se onda donose odluke.
   Ovako je ispalo da mi ovde raspravljamo oko nečega što je trebao da izađe pred parlament i iznese načelnik generalštaba PRE početka reforme. Sada, svi su stavljeni pred svršen čin, on vanzakonito sproveo reformu i nikom ništa. Dakle, ovo što mi pišemo je velika  priča koja nema nikakvog značaja sada.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
mob
Nokia 5610
Citat
Доле само виђам војнике обучене као и наше, са истим ознакама на рукавима. Та њихова војска је слабија од полицијске станице у Мојковцу!

Не,не,не комби, променули су ознаке на рукавима. Smile
Нису још!
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
@ Vasiljević

Citat
Pa jedna vrlo neozbiljna država sa još neozbiljnijom armijom ima takav sistem. MIslim da si možda čuo za nju, država je Izrael. Sad, ja lično bi da smo tako neozbiljna zemlja i da imamo tako neozbiljnu armiju, malo za promenu od ove naše "ozbiljne" države i armije. Samo da vidimo malo kako je to, pa ako nevalja da se vratimo na ovo sada. Neće da košta više nego što nas košta sada.

Izrael je u konstantnom ratnom stanju (sa povremenim primirjima) već 60 godina. Nadam se da Srbija neće biti u istoj situaciji kao što je Izrael. To nije normalno stanje, iz generacije u generaciju biti u ratnom stanju. Tačno je da Izrael ima obaveznu regrutaciju i za muškarce i za žene. Ali, Izrael je bukvalno okružen neprijateljima sa svih strana, što nije naš slučaj, hvala Bogu.

Znači, poslednja zemlja na svetu koja treba da nam bude uzor je Izrael. Daleko im lepa kuća.

Citat
Tamo je Nacionalna garda vojska neke od njihovih država, oni koji su tamo su dobrovoljci koji su prošli obuku ili su pre bili u vojsci profesionalci. Oni su u njoj na stalnom spisku i vode se da rade pola vremena i za to dobijaju platu. Pozivaju se skoro redovno na vežbe, minimum jednom mesečno na par dana. U slučaju rata po potrebi se pozivaju i tada postaju deo vojske SAD i tada se vode kako neko na punom radnom vremenu i tako su i plaćeni.

Dakle, možda se nismo razumeli. Ja sam za profesionalnu vojsku bez ustavne obaveze regrutacije.

Ali, ako ta ideja u Srbiji ne može da prođe, onda treba stvoriti Teritorijalnu Odbranu (TO), kao pomoćne oružane snage u kojima bi se obučavali regruti i služili nekoliko meseci, besplatno kao i do sada, jer je to ustavna obaveza. Pa, u slučaju totalnog rata da imamo koliko-toliko "obučene" ljude. Ali, jedinice TO ne bi bile vezane za profesionalnu vojsku Srbije, bar u mirnodopsko vreme, već bi imale sopstveni komandni kadar. Naravno, ove jedinice bi bile lako naoružane, bez avijacije i PVO, bez oklopno mehanizovanih jedinica itd. Uglavnom pešadija, inžinjerija i eventualno artiljerija.

U slučaju opšteg rata, jedinice TO bi bukvalno služile da čuvaju leđa profesionalnoj vojsci i da vrše poslove obezbeđenja i stražarske dužnosti u pozadini. Znači, ako dođe do opšteg rata, sve operativno strategijske zadatke vršila bi profesionalna armija, a rezervisti TO bi radili sporedne stvari koje sam već spomenuo.

Vasiljeviću, protekli ratovi su pokazali da su plaćeni profesionalni vojnici mnogo uspešniji od "besplatnih" rezervista.
Uzmi na primer gubitke specijalnih snaga policije i vojske, pa uporedi sa gubicima jedinica popunjenih rezervistima. U Bosni je poginulo 20 hiljada srpskih vojnika, bar trećina zbog pijanstva, nediscipline i samovolje svojstvene rezervistima. Toga kod profesionalaca nema, nego čvrsta disciplina, subordinacija i izvršavanje naređenja bez pogovora.

IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
@ danilo ...Izvini, ti ili zivis u nekom imaginarnom svetu ili nam se javljas iz Avijana? Usput, idi pitaj komsiju da ti cuva i izdrzava porodicu.Ti si gori zaljubljenik u nato i SAD nego li komunisti u svoju ideologiju.Kazes Balkan se razoruzao u skladu sa savremenim tokovima i preporukama nato?Dokle?Dok isti ti ne potpale balkansko bure baruta i pocnu visokoprofitabilan posao u vidu prodaje naoruzanja zainteresovanim stranama.Njihova ekonomija zivi od izazivanja ratova.To i vrabci znaju.Cak je to i Bler javno rekao.Drugo,mi nikada necemo uci u nato.Jednostavno,ne moze proci na referendumu.Trece,treba racunati na pocetak promena snaga u svetu.Kupovati vreme a onda odluciti kom se 'carstvu' privoleti..

Serbiko,

Tvoj citat bi razumeo da si ga napisao pre 30 godina ali ne i danas. Nemamo mi šta da kupujemo vreme i gledamo kojem "carstvu" se privoleti jer više ne živimo u vremenu druga Tita i blokovske podele u Evropi. Ceo Balkan pripada jednom vojnopolitičkom bloku, drugog carstva, bloka kako god hoćeš da ga zoveš jednostavno nema.

Balkan je tokom proteklih sedam godina drastično smanjio količinu konvencionalnog oružja jer se spremaju za NATO- ako ne veruješ poseti sajtove Ministarstva odbrane Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine - svi su transparentni i nude vrlo precizne faktografske podatke. Obavezno pročitaj i njihove strateške projekcije za narednih 10 godina. Svi planiraju još manje i potpuno profesionalne oružane snage, osposoboljene da deluju sa zemljama partnerima i zemljama saveznicima.

Srbija nikada u svojoj istoriji nije imala bolje odnose sa svojim susedima nego što je to danas slučaj. I to nije slučajno. Sve zemlje oko nas su kandidati za EU i NATO ili su već ušli tamo. Svi se trude da sarađuju i pomažu svojim susedima,jer što je kod komšije sigurnije, stabilnije i prosperitetnije stanje bolje je i sigurnije i u svojoj kući. Nestabilnost se preliva preko granica kao i stabilnost. To svi oni vrlo dobro znaju jer cenu ratova i sankcija 90-tih nije platila samo Srbija, već i ekonomije Rumunije, Bugarske pa donekle i Mađarske. Zato je svima u interesu stabilan, prosperitan region u kome nesmetano može da se odvija protok ljudi, robe i kapitala. To je recept koji već decenijama uspešno funkcioniše u Zapadnoj Evropi.

Vasiljevic,

Stari su ti podaci, mnoge od zemalja koje si naveo više nemaju ročnu vojsku. Evo ti zvanični podaci NATO o brojnom stanju  iz 2005. godine, batali wikipediju:

Belgija ima 38.000 (profesionalna)
V. Britanija 202.000 (profesionalna)
Bugarska 42.000 (regrutna momentalno,  profesionalna od 2010)
Kanada 62.000 (profesionalna)
Češka 26.000 (profesionalna)
Slovačka 19.000 (profesionalna)
Mađarska 24.000 (profesionalna)
Danska 20.000 (profesionalna)
Italija 317.000 (profesionalna)
Francuska 357.000 (profesionalna)
Nemačka 254.000 (regrutna)
Holandija 50.000 (profesionalna)
Španija 154.000 (profesionalna)

Što se tiče vojnog saniteta, Srbija najviše sarađuje sa Norveškom a ne Finskom. Norveška Srbiji pomaže na svim poljima - od domova zdravlja, hitne pomoći, školstva, domova starih do vojske koja je dobila puno donacija od te zemlje. 

« Poslednja izmena: 23. Jul 2007, 00:18:59 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
mob
Nokia 5610
Понош би био у стању да разбуца и војску империје. Ни Дарт Вејдер је после неби вратио у нормалу.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

stormtroopermarch.jpg
(103.9 KB, 614x410)
« Poslednja izmena: 23. Jul 2007, 01:01:15 od kombiondzija »
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Danilo, u načelu se slažem sa tobom, ali jedna tvoja teza je diskutabilna

Citat
To je recept koji već decenijama uspešno funkcioniše u Zapadnoj Evropi.

Tačno, ali moramo imati u vidu istorijski razvoj zapadne Evrope, ne može se uspešno rešenje u jednom delu sveta, po automatizmu primeniti na drugi deo sveta.

Da se vratimo na naš teren, daleko je Balkan od spokojstva i bezbednosti zapadne Evrope.
Balkanske zemlje su do juče bile komunističke diktature, a pre toga su bile manje-više feudalne države (osim Srbije i Grčke, koje su imale neku "oktroisanu" demokratiju). Mi smo preskočili dvesta godina istorije (humanizam i renesansa) koju je imala zap. Evropa, a taj nedostatak je ostavio dubok trag u mentalitetu Balkanaca.

Valjda ćeš me razumeti, samo pogledaj koje političke opcije dobijaju najviše glasova u Srbiji, BiH, na Kosovu itd. Takve političke opcije u zap. Evropi ne prelaze 7% glasova.

Drugi primer ti je glib u koji su upali Ameri u Iraku, pa i u Avganistanu. Nije dovoljno oterati jednog klasičnog arapskog diktatora i dekretom proglasiti "demokratiju" po američkom modelu. Da su uzeli u obzir religiju, istoriju i mentalitet Arapa, SAD bi shvatile da je demokratski politički sistem jednostavno neprimenljiv kod Arapa. Nema demokratske arapske zemlje, niti će je ikada biti.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Zemunac,

Slažem se. Balkan ima teško nasleđe prošlosti ali nikada u istoriji međunarodne okolnosti nisu pružale bolje osnove za dugoročan razvoj i regionalnu saradnju nego što je to danas slučaj.  Mene fascinira kada vidim danas koliko na Balkanu vojske rade zajedno, koriste iste operativne procedure, koriste isti jezik za komunikaciju, idu na zajedničke vežbe, sarađuju a ne rade jedni protiv drugih. Naravno to svako radi jer tako zastupa svoje nacionalne interese i ambiciju ulaska u EU i NATO, ali to ima jako dobre efekte po region.

Slažem se takođe da je nemoguće implementirani evroameričku demokratiju u arapskim zemljama. Tamo monarhije ili diktature najbolje funkcionišu, sa izuzetkom Libana ali i tamo je ustavom unapred zagarantovano i Šitima i Sunitima i Druzima i Maronitima podela izvršne i zakonodavne vlasti.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
   Podaci nisu iz Wikipedije. Odande nebi uzeo ni jedan podatak a da prvo ga ne proverim bar 5-6 puta. POdaci su zvaični podaci koji su pre dve godine dati OEBS-u, ili ti organizaciji za evropsku bezbednost. A ako se ne varam trebalo bi da ih ima i u The Military Balance. Dakle zvanični podaci.

Neka bude ono što ti kažeš. Pogledaj lepo te zemlje i koliko imaju vojske i kakvo im je okruženje. Tvoj podatak: Belgija 38000 profesionalaca. Srbija 20.000. Dali je moguće da je Belgija u nepovoljnijoj geopolitičkoj situaciiji od nas? Da ima veće probleme sa susedima od nas? Da nas vole svi u okruženju? Molim te, to je glupost neviđena. Fascinira te da danas na Balkanu vojske sarađuju i neratuju jedna protiv druge? Nisu one ratovale jedna protiv druge još od kraja 2 SR a sarađivalo se i pre, i to mnogo više nego kroz vežbe. Pa nismo mi sa Marsovcima radili na projektu aviona Orao već sa Rumunijom. Zajednički razvoj borbenih sredstava je nešto što je vrlo velika saradnja između dve države i dve vojske, ne radi se to sa neprijateljem.

Ja nisam pomenuo sve poslove i celokupnu saradnju. Pomenuo sam samo jednu donaciju i koliko je na kraju koštala. Nije to najviše sarađujemo sa ovima ili onima već je u pitanju cena jedne donacije.

Na deo o strategijskim planovima zemalja u okruženju ja samo da ispričam ukratko šta je pre par godina bilo na relaciji šveddski ministar odbrane i švedski generalštab. Ministar i vlada odlučili da prave profi vojsku , malu i efikasnu, i pitali generalštab šta će biti u narednih 10 i narednih 25 godina kao izazovi za Švedsku pa da se na osnovu toga pravi vojska. Generalštab kratko odgovorio da je zahtev nerazuman i nemoguć za izvršenje. Oni pitali zašto. Odgovor je bio da generalštab sa sigurnošču može da kaže šta će biti u narednih 6 meseci, sa velikom sigurnošću za godinu dana, da mogu da prdviđaju relativno precizno za narednih 5 godina i da za to prave planove, ali da nemogu da naprave plan odbrane koji je toliko siguran za sledećih 10 ili 25 godina i da takvog stručnjaka nema nigde u svetu. Takav plan je naučna fantastika a oni se time ne bave. Nešto što je danas dobro sutra lako preraste u loše. Sad, ako Švedska nemože da kaže sa sigurnošću šta će biti za 5 godina u njenom okruženju, a to je zemlja koja nije ratovala kolik beše stotina godina, kako ćemo mi ovde da to kažemo?

Citat
U slučaju opšteg rata, jedinice TO bi bukvalno služile da čuvaju leđa profesionalnoj vojsci i da vrše poslove obezbeđenja i stražarske dužnosti u pozadini. Znači, ako dođe do opšteg rata, sve operativno strategijske zadatke vršila bi profesionalna armija, a rezervisti TO bi radili sporedne stvari koje sam već spomenuo.

Problem je što tih 20.000 profesionalaca nema nikakve šanse da odradi bilo kakav operativno strategijski razvoj a kamoli da izvrše neku veću akciju. Takva TO postojala je i pre, samo što su to bile one brigade u rezervi koje su imale po jednog aktivnog oficira i koje ti poznaješ kao pijane rezerviste. Ista stvar samo malo se drugačije zove. Toga su bili svesni i ljudi koji su radili one analize koje sam ja pomenuo i koji su rekli rešenje problema: Na jednog disciplinovanog vojnika u armiji može da se digne 3 ili 4 rezerviste koji bi se nalazili tako pod komandom jedinice koja je disciplinovana i koja može da zavede disciplinu među njima. To se i pokazalo u proteklim vremenima, one jedninice koje su dopunjavane rezervistima i gde je uz njih bilo aktivne vojske  su odrađivale posao uspešno i nisu imale te probleme. Gde je rezervista ostavljen sam tu se pijančilo.
   Drugi problem je da takva TO nema nikakvog uticaja na rat, ako ima sopstvenu komandu onda ona pravi velike probleme jer je lanac komandovanja duži i vreme reakcije je duže, lako naoružane jedinice nemaju nikakve šanse da na savremenom bojištu bilo šta urade. Takva organizacija bi bila samo još jedan razlog da se oficiri NATO krste kada dođu kod nas, ako što se danas krste kada vide organizaciju naših novih brigada ili čuju kako smo uspešno reorganizovali RV pa nas pitaju dali mi znamo engleski i dali uopšte čitamo šta oni rade i kako i zašto. Jednostavno, sistem koji si opisao je postojao i pao je na ispitu, malo se drugačije zvao ali je suštinski to to. LJudi se u vojsci ubiše pre Ponoša analizirajući situaciju u prošlim ratovima, pravilli proračune i načine kako da se napravi mnogo efikasnija vojna struktura i kako da se to uradi i on lepo posle jednog kursa u VB posisao svo znanje i sve to bacio u vetar. Zato se danas naši oficiri osećaju vrlo neprijatno kada o tome govore sa kolegama iz NATO, jer imaju znanja i nemogu da objasne zašto i kako se radi u ovoj zemlji.

Citat
Izrael je u konstantnom ratnom stanju (sa povremenim primirjima) već 60 godina. Nadam se da Srbija neće biti u istoj situaciji kao što je Izrael. To nije normalno stanje, iz generacije u generaciju biti u ratnom stanju. Tačno je da Izrael ima obaveznu regrutaciju i za muškarce i za žene. Ali, Izrael je bukvalno okružen neprijateljima sa svih strana, što nije naš slučaj, hvala Bogu.

Jap, mada nešto ne mogu da se otmem utisku da i mi polako idemo u tom pravcu. Ne kažem ja da bi hteo da smo u njihovoj koži, daleko bilo, samo da bi voleo da je odnos države i svih prema vojsci kao kod njih, da se u vojsci nalaze profesionalci koji su na položaje došli znanjem a ne rođačkim vezama i protežiranjem. Da se o vojniku više vodi računa i da s obezbedi njegova maksimalna zaštita i obučenost, da se o državnim interesima ne raspravlja na način kao kod nas. Ukratko, da se i ovde malo primene rešenja koja su u svetu pokazala da može da se ima efikasna vojska koja štiti državu i građane. Ovako, niti je efikasna, niti nas štiti, pa se sa pravom pitam što ja to i plaćam. Ako plaćam hoću rezultate, a ne cirkus. Neću brate da mi se kuka kako vojska nema para i  sredstava a Ponoš iz dela za prošlu godinu vratio vladi 600 miliona dinara jer nije imapo šta da kupi za vojsku, čovek sve ima. Pa ako ima i netrebaju mu pare, šta nam onda kuka? Ako mu treba što za tih nekoliko miliona evra nije lepo kupio nešto sredstava veze koja mu trebaju, bar koiko ja znam. Ovako, imam utisak da me jedna budala vuče za nos a meni se to ne sviđa.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.