Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ponoš u Beču predstavio reorganizaciju Vojske Srbije  (Pročitano 11295 puta)
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
   Podaci nisu iz Wikipedije. Odande nebi uzeo ni jedan podatak a da prvo ga ne proverim bar 5-6 puta. POdaci su zvaični podaci koji su pre dve godine dati OEBS-u, ili ti organizaciji za evropsku bezbednost. A ako se ne varam trebalo bi da ih ima i u The Military Balance. Dakle zvanični podaci.

Neka bude ono što ti kažeš. Pogledaj lepo te zemlje i koliko imaju vojske i kakvo im je okruženje. Tvoj podatak: Belgija 38000 profesionalaca. Srbija 20.000. Dali je moguće da je Belgija u nepovoljnijoj geopolitičkoj situaciiji od nas? Da ima veće probleme sa susedima od nas? Da nas vole svi u okruženju? Molim te, to je glupost neviđena. Fascinira te da danas na Balkanu vojske sarađuju i neratuju jedna protiv druge? Nisu one ratovale jedna protiv druge još od kraja 2 SR a sarađivalo se i pre, i to mnogo više nego kroz vežbe. Pa nismo mi sa Marsovcima radili na projektu aviona Orao već sa Rumunijom. Zajednički razvoj borbenih sredstava je nešto što je vrlo velika saradnja između dve države i dve vojske, ne radi se to sa neprijateljem.

Ja nisam pomenuo sve poslove i celokupnu saradnju. Pomenuo sam samo jednu donaciju i koliko je na kraju koštala. Nije to najviše sarađujemo sa ovima ili onima već je u pitanju cena jedne donacije.

Na deo o strategijskim planovima zemalja u okruženju ja samo da ispričam ukratko šta je pre par godina bilo na relaciji šveddski ministar odbrane i švedski generalštab. Ministar i vlada odlučili da prave profi vojsku , malu i efikasnu, i pitali generalštab šta će biti u narednih 10 i narednih 25 godina kao izazovi za Švedsku pa da se na osnovu toga pravi vojska. Generalštab kratko odgovorio da je zahtev nerazuman i nemoguć za izvršenje. Oni pitali zašto. Odgovor je bio da generalštab sa sigurnošču može da kaže šta će biti u narednih 6 meseci, sa velikom sigurnošću za godinu dana, da mogu da prdviđaju relativno precizno za narednih 5 godina i da za to prave planove, ali da nemogu da naprave plan odbrane koji je toliko siguran za sledećih 10 ili 25 godina i da takvog stručnjaka nema nigde u svetu. Takav plan je naučna fantastika a oni se time ne bave. Nešto što je danas dobro sutra lako preraste u loše. Sad, ako Švedska nemože da kaže sa sigurnošću šta će biti za 5 godina u njenom okruženju, a to je zemlja koja nije ratovala kolik beše stotina godina, kako ćemo mi ovde da to kažemo?

Citat
U slučaju opšteg rata, jedinice TO bi bukvalno služile da čuvaju leđa profesionalnoj vojsci i da vrše poslove obezbeđenja i stražarske dužnosti u pozadini. Znači, ako dođe do opšteg rata, sve operativno strategijske zadatke vršila bi profesionalna armija, a rezervisti TO bi radili sporedne stvari koje sam već spomenuo.

Problem je što tih 20.000 profesionalaca nema nikakve šanse da odradi bilo kakav operativno strategijski razvoj a kamoli da izvrše neku veću akciju. Takva TO postojala je i pre, samo što su to bile one brigade u rezervi koje su imale po jednog aktivnog oficira i koje ti poznaješ kao pijane rezerviste. Ista stvar samo malo se drugačije zove. Toga su bili svesni i ljudi koji su radili one analize koje sam ja pomenuo i koji su rekli rešenje problema: Na jednog disciplinovanog vojnika u armiji može da se digne 3 ili 4 rezerviste koji bi se nalazili tako pod komandom jedinice koja je disciplinovana i koja može da zavede disciplinu među njima. To se i pokazalo u proteklim vremenima, one jedninice koje su dopunjavane rezervistima i gde je uz njih bilo aktivne vojske  su odrađivale posao uspešno i nisu imale te probleme. Gde je rezervista ostavljen sam tu se pijančilo.
   Drugi problem je da takva TO nema nikakvog uticaja na rat, ako ima sopstvenu komandu onda ona pravi velike probleme jer je lanac komandovanja duži i vreme reakcije je duže, lako naoružane jedinice nemaju nikakve šanse da na savremenom bojištu bilo šta urade. Takva organizacija bi bila samo još jedan razlog da se oficiri NATO krste kada dođu kod nas, ako što se danas krste kada vide organizaciju naših novih brigada ili čuju kako smo uspešno reorganizovali RV pa nas pitaju dali mi znamo engleski i dali uopšte čitamo šta oni rade i kako i zašto. Jednostavno, sistem koji si opisao je postojao i pao je na ispitu, malo se drugačije zvao ali je suštinski to to. LJudi se u vojsci ubiše pre Ponoša analizirajući situaciju u prošlim ratovima, pravilli proračune i načine kako da se napravi mnogo efikasnija vojna struktura i kako da se to uradi i on lepo posle jednog kursa u VB posisao svo znanje i sve to bacio u vetar. Zato se danas naši oficiri osećaju vrlo neprijatno kada o tome govore sa kolegama iz NATO, jer imaju znanja i nemogu da objasne zašto i kako se radi u ovoj zemlji.

Citat
Izrael je u konstantnom ratnom stanju (sa povremenim primirjima) već 60 godina. Nadam se da Srbija neće biti u istoj situaciji kao što je Izrael. To nije normalno stanje, iz generacije u generaciju biti u ratnom stanju. Tačno je da Izrael ima obaveznu regrutaciju i za muškarce i za žene. Ali, Izrael je bukvalno okružen neprijateljima sa svih strana, što nije naš slučaj, hvala Bogu.

Jap, mada nešto ne mogu da se otmem utisku da i mi polako idemo u tom pravcu. Ne kažem ja da bi hteo da smo u njihovoj koži, daleko bilo, samo da bi voleo da je odnos države i svih prema vojsci kao kod njih, da se u vojsci nalaze profesionalci koji su na položaje došli znanjem a ne rođačkim vezama i protežiranjem. Da se o vojniku više vodi računa i da s obezbedi njegova maksimalna zaštita i obučenost, da se o državnim interesima ne raspravlja na način kao kod nas. Ukratko, da se i ovde malo primene rešenja koja su u svetu pokazala da može da se ima efikasna vojska koja štiti državu i građane. Ovako, niti je efikasna, niti nas štiti, pa se sa pravom pitam što ja to i plaćam. Ako plaćam hoću rezultate, a ne cirkus. Neću brate da mi se kuka kako vojska nema para i  sredstava a Ponoš iz dela za prošlu godinu vratio vladi 600 miliona dinara jer nije imapo šta da kupi za vojsku, čovek sve ima. Pa ako ima i netrebaju mu pare, šta nam onda kuka? Ako mu treba što za tih nekoliko miliona evra nije lepo kupio nešto sredstava veze koja mu trebaju, bar koiko ja znam. Ovako, imam utisak da me jedna budala vuče za nos a meni se to ne sviđa.

Uopšte nije reč o tome da li nas neko mnogo voli od komšija ili ne. Reč je o tome da svi na Balkanu ulaze u isti vojnopolitički blok, ne znam da li razumeš šta to znači i na bezbednosnom i političkom nivou. Zato je glupo porediti Srbiju sa Izraelom koji je i dan danas formalno u ratu sa svojim susedima.

Kakve su to u našoj vojsci pravili proračune na osnovu prethodnih ratova? Ponovo spominješ neke fantom oficire, nigde nijedno ime. Budi konkretan. Verovatno misliš na famozne "geostratege" iz 90-tih, penzionisane pukovnike i generale koji su mentalno ostali u vremenu druga Tita, koje pretpostavljeni nije obavestio o padu Berlinskog zida, i koji su vrhunski smisao bivstvovanja pronalazili u dobijanju petosobnog stana od vojske i koji su polazili od pretpostavke da će Srbijom večito vladati Slobodan Milošević i njegova izolacionističko-samoubilačka politika.

Neki od njih su poznati po biserima koji su doveli Milana Martića do Haga. Npr jedan od generala iz te generacije je tvrdio da se Krajina može uspešno braniti tako što će Hrvate držati u strahu raketnom odmazdom i izazivanjem neprihvatljivih gubitaka upotrebom raketa zemlja zemlja. Nesretni Martić ih je poslušao, par raketa je palo na Zagreb, to nikakvog uticaja na rat imalo nije samo što su stradali civili i eto ga pred Hagom.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
...
Neki od njih su poznati po biserima koji su doveli Milana Martića do Haga. Npr jedan od generala iz te generacije je tvrdio da se Krajina može uspešno braniti tako što će Hrvate držati u strahu raketnom odmazdom i izazivanjem neprihvatljivih gubitaka upotrebom raketa zemlja zemlja. Nesretni Martić ih je poslušao, par raketa je palo na Zagreb, to nikakvog uticaja na rat imalo nije samo što su stradali civili i eto ga pred Hagom.
...

Cisto da znas, te rakete koje su bile stacionirane na uzvisenjima iznad Petrinje su povucene za Srbiju mesec dana pred "Oluju", a kada su rakete pale na Zagreb izazvale su veliku paniku. Problem sa srpskim ratovanjem 90-ih je bio sto se nikad nije islo do kraja. Uvek je bilo kreni-stani-povuci se.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
   Pitanje za tebe: ko su ti na koje se ti pozivaš kada daješ takve izjave? Nisam baš čuo tu neko ime a bome ni video neki dokument koji će da potvrdi to što ti kažeš. Da se razumemo, kada se rade ovakve analize to ne radi jedan čovek već radi tim oficira koje je postavio generalštab i koji kao tim prave analizu, proigravaju razne opcije i rešenja, prave proračune i na osnovu njih daju zaključak. Sve u svemu nekih 20-ak oficira i bar toliko civilnih lica. Ove stvari nisu vojna tajna, pogotovu ne sad. Ako te interesuje ajd do vojske pa uzmi rad od njih i kopiraj. Bilo je svojevremeno u časopisu Novi Glasnik cela serija članaka koji su proizašli iz tog rada, koji su davali opis kako se računa šta, kako se trebna i šta da unapredi, koliko će da košta i sl. Ako te interesuje, ti lepo do knjižare Vojnog Glasnika pa u kupovinu.

To da kada uđeš u NATO si bezbedan od suseda je čista glupost, jedino što ćeš tada imati je da u tom sukobu ostali neće stati na tvoju ili njegovu stranu. Ako ne veruješ pitaj grčke oficire. Niko se ne meša u njihove probleme sa Turskom. Jedino što sprečava rat je proračun Turske da bi napad na Grčku koštao mnogo života i da neće biti završen za kratko vreme. Iskreno, ja nisam dosad čuo da se neko mešao i posredovao u tom sukobu, svi ostali ćute. Možda neko ima drugačije podatke, ali oni koje sam ja video mene više podsećaju na predratno stanje. Davno je između njih godišnji prosek povreda vazdušnog prostora i sukoba u vazduhu,, sa manjim ii većim štetama prešao trocifrenu cifru. Više sse i ne piše u novinama o tome, postala je to standardna situacija. Zašto bi se ponašali na drugačiji način ako na primer smo svi u NATO i dođe do nekog sukoba nas sa nekim od suseda? Ajde, malo ozbiljnosti molim te.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Niksa,
Problem sa srpskim ratovanjem 90-tih jeste što su srpski politički i  ratni ciljevi bili nerealni i neodrživi. Zato Republika Srpska Krajina nije imala šanse da opstane. Manje je bitno koliko je raketa bilo kod Petrinje.

Vasiljevic,
Preporučujem da pročitaš našu belu knjigu odbrane i naš strategijski pregled odbrane, ali da takođe pročitaš i Hrvatsku, Bosansku, Mađarsku, Bugarsku, Makedonsku, kako bi se upoznao kako razmišljaju i kakve projekcije odbrane prave zemlje u susedstvu. Sve je javno dostupno. Batali anonimne analize pravljene za vreme Miloševića, to je potpuno deplasirano.

Što se tiče Grčke i Turske, ocena da jedino što sprečava rat je procena turskih generala o velikim gubicima je notorna glupost. Nikome nije u interesu da ratuje. Tačno je da ima čestih povreda vazdušnog prostora i povreda akvatorije..da li znaš zašto? Grčka ima preko 2400 ostrva koja se prostiru u Egejskom moru između Evrope i male Azije. Neka se nalaze tik uz Tursku. To je jedinstven slučaj u Evropi.  Danas i jedni i drugi ostvaruju enormne prihode od turizma, ostva i mora i nije im u interesu da ratuju iako i jedni i drugi i dalje učestvuju u maloj sumanutoj trci u naoružanju. Pogotovo zato što danas Grčkom više ne vlada vojna diktatura, već demokratska vlada a i u Turskoj su generali jedan od stubova sekularnosti te države.

U svakom slučaju i takvi primeri poput Grčke i Turske dokazuju koliko je korisno za bezbednost kada se čitav region nalazi u istom vojnom savezu.

Postoji odlična studija o Grčko-Turskom sporu i njenim implikacijama na regionalnu bezbednost i NATO, ako te zanima ta problematika preporučujem da pročitaš:

http://www.ccc.nps.navy.mil/research/theses/mann01.asp

« Poslednja izmena: 23. Jul 2007, 17:15:21 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
   Anonimne analize nisu, zadnje su rađene krajem 2001 godine, dakle nisu iz 90-ih i za vreme Miloševića. Radili su pukovnik Slobodan Maksimović, kapetan Dragan Vuković, pukovnik Jovica Bučković, general major Radosav Martinović, pukovnik Milinko Stišović, pukovnik Milan Mijalkovski, eto da pomenem neka imena. Uz njih idu tiule mr ili dr, kako za koga, pisali o tehničkoj modernizaciji naše armije i radili na projektima za našeg vojnika 21 veka, radili analize snaga u okruženju i NATO snaga za brza reagovanja, rešavali pitanja organizacije naših snaga, pa imaš potpukovnika Miroslava Stanića, pa magistar Stanislav Stojanović, sa analizom demografskih kriterijuma pri dimenzionisanju naše vojske u ratu i miru, pa imaš celu ekipu koja je pravila sistem IVANA koji je rađen kao inteligentni edukativni sistem opše taktike itd. Ovo je samo da vidiš neke od tih anonimnih ljudi koji su radili analize, svi imaju odličnu reputaciju u svom poslu i kod nas i van zemlje, svi su magistri i doktori nauka, svaki ima radova koliko naš načelnik generalštaba neće objaviti do kraja svog života.

Dali je dosta ili da tražim još imena i radova?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Vasiljevic,

Ok, sada si prešao na konkretna imena i znam o čemu govoriš. Pričaš o modelu 21, viziji reforme vojske započetoj u vreme Miloševića koja nikada nije niti završena niti je zaživela.

Da li znaš da je arhitekta modela 21 general-major Radosav Martinović danas stvaralac profesionalne crnogorske vojske i veliki zagovornik integracije u NATO i učešća vojske u međunarodnim misijama? Iznenađen podatkom? 

Još jedan detalj - jedan od ljudi koje navodiš se ne preziva Bučković, nego Vučković. Bio je autor koncepta opremanja vojnika za 21. vek. Inače zbog afere šlem mediji su javili ovog meseca da je protiv njega podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Ono što hoću da kažem, ako pratiš razvoj vojne misli treba da je pratiš u kontinuitetu a ne da se zaustaviš u vremenu i prostoru. Model 21 je neformalan dokument koga je pregazilo vreme. Za razliku od neformalnog dokumenta, danas postoje zvanična dokumenta: bela knjiga odbrane, strategija odbrane i nacrt strategijskog pregleda odbrane.
« Poslednja izmena: 24. Jul 2007, 00:55:37 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
  Da pročitao sam i te lepe stvari koje si pomenuo. Samo da te podsetim, strategija odbrane nije zvanični dokument, njega nije usvojio parlament, kao ni planove reforme vojske.

Za analizu šta treba da ima vojnik 21 veka kod nas i kako stići jedino mogu da kažem da je urađena vrlo profesionalno sa opisom šta i kako da se radi. Da je taj dokument i danas aktuelan, samo da te podsetim da ni američka armija nije prešla na koncept vojnika 21 veka danas jer je to posao od bar desetak godina minimalno.  Dali je on jedan od sadašnjih kreatora Crnogorske profesionalne vojske, iskreno, neinteresuje me. Njegov rad je ono što treba pročitati i imati u vidu kada se govori o opremanju našeg pešadinca i šta treba da se nabavlja. Ima tu dosta dobrih i pomenutih radova koji su vezani za organizaciju vojske. Sada lepo to uporedi sa našom Ponoševom brigadom koja ima 12-13 bataljona, opremu za korpus, ljudstvo i jedinica u tri grada, pa kada jedan oficir NATO dođe i vidi šta je napravljeno, počne da se krsti i pita šta je to, jer brigada nije, i kako je zamišljeno da to funkcioniše jer on ne zna način da to funkcioniše na normalan i efikasan način. Sa opaskom na kraju IGRARIJA.

E sad, ako si pročitao te radove, onda znaš da sam ih pomenuo zbog tačke opremanja armije. Rad koji treba da prpočitaš je rad o Demografskim kriterijumima za dimenzionisanje vojske, pa da pročitaš rad o Veličini naše mirnodopske i ratne armije, pa rad o analizi našeg okruženja i veličinama okoklnih armija i pravcima njihovog daljeg razvoja za nekih 10 godina, baš rađeno na bazi njihovih podataka, pa analiza mogućih opasnosti po našu zemlju i načinima na koje treba da se odgovori itd. Ze analize su one koje direktno govore o tome kolika ti treba armija. A sve te analize su rađene u periodu 2000 do 2002 godina, dakle nisu ni malo stare i iz vremena Miloševića.

Kada budeš pročitao sve te novije analize videćeš da je to malo drugačija slika od naše Bele knjige, strategije odbrane za koju javno govore da su je napisali Britanci i sličnih stvari koje i nisu usvojene u našem parlamentu.

Da nije možda afera Pancir? I slučaj gde je popravljen službeni auto tadašnje vojske SCG na račun privatne firme kada je dotični bio u kontroli izvođenja posla u jedinoj firmi u ovoj zemlji koja danas proizvodi te stvari? LEpa stvar, baš ga za to treba kazniti. Neki su uspeli da se izvuku jer su pravili manja sranja, naprimer iznajmljivali satelite a da nikog nisu pitali i zbog male štete za nas smo odustali od gonjenja tih osoba. Poporavka kola i to službenih, na poslu koji je već sklopljen i koji se izvršava je stvarno veliki osnov da se neko optuži za mito. Samo jedno pitanje, dali znaš koliko naših ljudi zaduiženih za kontrolu poslova mora da pozove izvođače poslova da ih odvezu na teren jer država nema para da obezbedi kola za njih? I oni bi po toj logici trebalo da odu na sud.

Iskreno, pratim ja razvoj vojne misli, samo sada više šta rade ooni spolja nego ovi ovde. Tamo neke stvari imaju svoju logiku i zna se šta se radi i zašto. I koliko treba vremena da se to uradi. Kod nas, budale na vlasti, postavile neznalicu mimo zakona da bude načelnik generalštaba i prave igračku od vojske. Jednostavno, ja i ti nemamo isto viđenje problema. Po meni vojska je za one najgore situacije kada više politika nemože da odradi posao i kada se plaća glavama. Tada treba imati znanja i muda, i sačuvati maksimum ljudskih glava i zaštititi zemlju. Po tebi i Ponošu vojska nije tu da ratuje. Več da obavlja policijski posao jurenja terorista. Zato sam i pitao pre, zašto se onda zove vojska i dali nam treba takva vojska i dupliranje posla u zemlji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3484
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
a sto se Turci i Grci cackaju uopste
zar nemaju definisane granice i zar ne zivi svako u svojoj drzavi to jest niko nema pripadnika naroda s druge strane ko manjinu koja malo vise broji nego uobicajno i da zeli da se  pripoji matici ko sto ostatak balkana ima
bar koliko sam ja upoznat u njihovu demografiju....
IP sačuvana
social share
An elderly Albanian couple is sitting in their dark flat in Pristina. The electricity is out, yet again, and they are sitting in front of a blank television, lights out, food beginning to rot in the refrigerator which isn't running, no hot water, and certainly no cooking to do. They are just sitting there, wondering what to do next when all of the sudden, the crackle of electricity is heard when the lights begin to flicker. The television comes to life, the hum of the refrigerator can be heard and the water heater starts up.

The old man looks at his wife and says „Honey, get my gun. The Serbs are back.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Vasiljevic,

Nije tačno da je NGŠ postavljen mimo zakona. Po ustavu ove zemlje načelnika generalštaba postavlja predsednik.

Analize armija u okruženju koje su rađene u Modelu 21 su zastarele i ne odgovaraju realnosti. Posebno zato što su i Mađari i Rumuni i Bugari i Hrvatska i Bosna i Hercegovina najintezivnije organizacijsko-formacijske reforme počeli da sprovode u proteklih pet godina. Hajde postiraj ovde analizu o Mađarskoj vojsci kako su je videli ti ljudi tada i da to uporedimo sa stvarnim stanjem stvari 2007. godine. To će ti biti najbolji pokazatelj da su te analize dobre ili ne. 

Što se tiče brigada kopnene vojske, nijedna od njih nema po 11-12 bataljona kako ti tvrdiš. Drugo, to što su bataljoni razmešteni po različitim gradovima nije nikakav presedan. Isto su na primer uradili Česi, članica NATOa i koji imaju tri brigade:

7th Mechanised Brigade at Hranice
* 71st Mechanised Battalion at Hranice
* 72nd Mechanised Battalion at Přáslavice
* 73rd Tank Battalion at Přáslavice

4th Rapid Deployment Brigade at Žatec
* 41st Mechanised Battalion at Žatec
* 42nd Mechanised Battalion at Tábor
* 43rd Airborne Battalion at Chrudim

13th Artillery Brigade at Jince     
* 131st Combined Artillery Battalion at Pardubice
* 132nd Combined Artillery Battalion at Jince

102nd Reconnaissance Battalion at Prostějov

Da se malo više informišeš kako stvari stoje kod drugih i to uporediš sa našom vojskom, manje bi verovao u teorije zavere.
« Poslednja izmena: 24. Jul 2007, 09:33:15 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
...
Što se tiče brigada kopnene vojske, nijedna od njih nema po 11-12 bataljona kako ti tvrdiš. Drugo, to što su bataljoni razmešteni po različitim gradovima nije nikakav presedan. Isto su na primer uradili Česi, članica NATOa i koji imaju tri brigade:
...

Koga briga da li je to presedan ili nije. Pitanje je da li je to dobro ili nije, da li je efikasno ili nije. Ajde razjasni to malo. Zbog cega je dobro i efikasno?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.