Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 17:52:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pismo Sinoda državnom vrhu  (Pročitano 17679 puta)
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4610
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
dakle ovde koliko sam uspeo da pokupim, po vama crkva se meša u pitanje statuta iz sledećih razloga:
1. zato što se Nataša Kandić meša u pitanja ratnih zločina (@simijon)
2. zato što brine o svojim ljudima (@EmptyClip)
3. da bi sprečila podele (@simijon)
4. zbog separatizma (@Srpska Sparta)

1.  Smile
2. to da brine o svojim ljudima je i moja teza, ali se ona razlikuje od teze emptyclip-a jer on tu misli na vernike, a ja mislim na episkope, vladike.... Crkva je u sprezi sa vlastima u beogradu, a zna da u Vojvodini ne može da bude. Dakle na taj način slabi njen politički uticaj. Da brine o vernicima ona bi se bavila širenjem hrišćanskih vrednosti a ne partijašenjem i politikom u onom vulgarnom smislu
3. nije da bi sprečila podele jer crkva ovakvim stavom upravo izaziva podele, prvo u njoj samoj, a onda i medju vernicima, pa i izmedju ostalih i širi netrpeljivost. U samoj sebi stvara podele jer ima i onih episkopa koji smatraju da crkva ne treba da radi to što sada radi. Vernici takodje imaju različito mišljenje o statutu a sa druge strane širi netrpeljivost jer one koji se zalažu za autonomiju naziva razbijačima zemlje
4.apsolutno netačno, jer pokrajina ne dobija suverenitet. ako dobija neka mi se izvoli pokazati u kom to članu?

Crkva je napala statut zbog imovine, političkog uticaja i zbog podrške partijama koje su protiv statuta. Dakle ponašanje crkve je gramzivo (jer traže 40% Fruške Gore - izmedju ostalog), antiustavno (jer se bavi statusnim pitanjima iako za to nema ovlašćenje) i ovim podržava DSS i NS pre svega, a to je mimo crkvene misije da se ne opredeljuje za partije.

Citat
@simijon: kompromitovan do te mere da niko ne predstavlje interese onih 70% naroda koji su podržali ustav

ustav je podržalo oko 50% ljudi, a u Vojvodini ispod 50%  Smile
« Poslednja izmena: 07. Feb 2009, 23:12:52 od klićo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
"Crkva je u sprezi sa vlastima u beogradu, a zna da u Vojvodini ne može da bude."
Шта не може да буде?

"ponašanje crkve je gramzivo (jer traže 40% Fruške Gore)
Па?? Колко има манастира на Фрушкаћу?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9605
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
@kokota
Da se nadovezem na tvoj prethodni post... Ako je neko istinski vernik SPC taj se nece pokolebati da bi se to stavljalo u kontekst politicke partije kojoj se veruje, pa se ne veruje, danas radikal sutra naprednjak ili do juce u DS-u danas u LDP-u, pa i onaj ko se ne slaze sa tim stavom crkve sigurno nece preci u kalviniste, baptiste ili adventiste... uostalom, pismo je potpisano od mitropolita Amfilohija Radovica, a pretpostavljam da je imao i podrsku unutar sinoda SPC.
Zasto crkva ne bi iznela svoj stav po tom pitanju uopste mi nije jasno, pa iznosila je nedavno i o Kosmetu pa to velikoj vecini gradjana i vernicima nije smetalo, a ovo je sad kao drugacija situacija!?
Nacionalni interesi drzave Srbije su ispred interesa autonomaske manjine, da li usvajanje tog akta ima podrsku vecine i u samoj Vojvodini i to je pitanje!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Crkva treba da rešava svoja pitanja, a ne da se petlja u politiku vlade. Statut Vojvodine ni na koji način nije u sudaru sa ustavom Srbije tako da nema nikakvog razloga da se pravi frka i diže prašina.

Umesto da sve stranke sada otvore pitanje regionalizacije Srbije jer centralistička država je najveća prepreka što ravnomernijem razvoju zemlje, kvazipatriotske stranke plaše građane nekakvim separatizmom u Vojvodini što je obična nebuloza.

« Poslednja izmena: 07. Feb 2009, 23:26:23 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
mob
Apple iPhone 3Gs
@kokota
Da se nadovezem na tvoj prethodni post... Ako je neko istinski vernik SPC taj se nece pokolebati da bi se to stavljalo u kontekst politicke partije kojoj se veruje, pa se ne veruje, danas radikal sutra naprednjak ili do juce u DS-u danas u LDP-u, pa i onaj ko se ne slaze sa tim stavom crkve sigurno nece preci u kalviniste, baptiste ili adventiste... uostalom, pismo je potpisano od mitropolita Amfilohija Radovica, a pretpostavljam da je imao i podrsku unutar sinoda SPC.

Daleko od toga da ce neko promeniti veru. Ali kao sto ja poznajem mnogo ljudi koji su pravoslavni vernici, ali ne "vernici SPC", tako sam siguran da ih ima jako puno i van mog okruzenja. A SPC gubi podrsku ovakvim ispadima. Zasto? Mislis da nema autonomasa koji su pravoslavni vernici? Mislis da nema pravoslavnih vernika koji se ne slazu sa politickim angazovanjem Amfilohija i ostalih zvanicnika crkve? Ima ih, i previse.
Da ne pricamo o tome kako je to protivustavno.

Citat
Zasto crkva ne bi iznela svoj stav po tom pitanju uopste mi nije jasno, pa iznosila je nedavno i o Kosmetu pa to velikoj vecini gradjana i vernicima nije smetalo, a ovo je sad kao drugacija situacija!?

Meni je smetalo i tada, kao i sada, kao sto ce i uvek kada to nije stvar koja se tice crkve.

Citat
Nacionalni interesi drzave Srbije su ispred interesa autonomaske manjine, da li usvajanje tog akta ima podrsku vecine i u samoj Vojvodini i to je pitanje!

Verujem da ima, ali to je stvarno tesko reci.. A kada se bude pocelo sa takvim javnim preispitivanjima, stvar ce postati veoma ozbiljna.
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4610
OS
Windows XP
Browser
Citat
"Crkva je u sprezi sa vlastima u beogradu, a zna da u Vojvodini ne može da bude."

Ne može da bude na vlasti u Vojvodini. U tome je poenta. Da neće možda Pajtić, Kostreš i Irinej da sede zajedno na sastanku izvršnog veća kao što na vladi sede Koštunica, Ilić i Amfilohije (Filaret ili neko treći)

Citat
Па?? Колко има манастира на Фрушкаћу?

Pa oni su već u posedu crkve to im niko ne dira!?!?!?

Citat
pismo je potpisano od mitropolita Amfilohija Radovica, a pretpostavljam da je imao i podrsku unutar sinoda SPC.

nema - videti slučaj Grigorije
Citat

može crkva da iznese svoj stav, niko to njoj ne zabranjuje ali je stvar u tome što to onda više nije crkva.

Može crkva da prognozira i vreme za sutra, ali oni se tada pretvaraju u meteoroološki centar. Evo zamisli sada kako Amfilohije vodi vremensku prognozu i kaže:"sutra biti promenljivo oblačno sa temperaturom u padu, a oni koji tvrde da će biti toplo su razbijači zemlje". I ti bi rekao, pa dobro crkva ima pravo na to.
Citat

U nacionalnom interesu države Srbije je da se usvoji taj statut i promeni ustav, a i nije Crkva zadužena da definiše nacionalni interes
« Poslednja izmena: 07. Feb 2009, 23:37:36 od klićo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9605
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
@klico,
izricito tvrdis da to nema nikakve veze sa separatizmom, sta, Srbi su glupi pa nista nisu naucili iz proslosti, po kom pravu je Kosovo dobilo nezavisnost, mozda po ustavu iz 1974, takodje je bila AP u okviru drzave Srbije bez prava na otcepljenje... i sta se desilo!?
U ostalom zasto ne bih pravio paralele, hipoteticki za deset-dvadeset godina 50%+1 stanovnika Vojvodine izrazi zelju za nezavisnoscu, naravno uz svesrdnu pomoc sa strane, Srbija bi bila nemocna da to spreci, upravo je zato bitno saseci sve iluzije o Vojvodini kakvu ti sanjas.
Ti ces sad mene da ubedjujes kako ne postoje teznje ka separaciji Vojvodine!?
Pa jasno je da liberalniji i siri oblici autonomije otvaraju prostor za ono sta ti kao Madjar prizeljkujes!  Smile
« Poslednja izmena: 07. Feb 2009, 23:45:12 od Srpska Sparta »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia 
Crkva treba da rešava svoja pitanja, a ne da se petlja u politiku vlade. Statut Vojvodine ni na koji način nije u sudaru sa ustavom Srbije tako da nema nikakvog razloga da se pravi frka i diže prašina.

Pazi sećaš se kad su lideri DOS-a išli kod patriarha da se zakunu. Da sam ja tad bila na mestu patriarha posle neispunjavanja plana zvala bi ih na javno izjašnjavanje. Bilo bi lomljenja sveća.

Kad su se zaklinjali na vernost Radikali su išli u crkvu, onda su se pocepali.

A kad je Milošević izveo tenkove 9. marta opet je crkva išla da miri da ne dođe do građanskog rata. Pa ne možeš reći da institucija sa nekoliko miliona dobrovoljnih članova nema pravo glasa a da neki cvarak sa 100 000 glasova ima.

Umesto da sve stranke sada otvore pitanje regionalizacije Srbije jer centralistička država je najveća prepreka što ravnomernijem razvoju zemlje, kvazipatriotske stranke plaše građane nekakvim separatizmom u Vojvodini što je obična nebuloza.

O ovome ja i pričam sve vreme. Namerno je statut napisan protivustavno da bio se stvorila tenzija umesto da se ide na decentralizaciju koja bi funkcionalno osposobila državu i smanjila kapacitete korupcije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9605
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0

Pazi sećaš se kad su lideri DOS-a išli kod patriarha da se zakunu. Da sam ja tad bila na mestu patriarha posle neispunjavanja plana zvala bi ih na javno izjašnjavanje. Bilo bi lomljenja sveća.

Kad su se zaklinjali na vernost Radikali su išli u crkvu, onda su se pocepali.

A kad je Milošević izveo tenkove 9. marta opet je crkva išla da miri da ne dođe do građanskog rata. Pa ne možeš reći da institucija sa nekoliko miliona dobrovoljnih članova nema pravo glasa a da neki cvarak sa 100 000 glasova ima.

O ovome ja i pričam sve vreme. Namerno je statut napisan protivustavno da bio se stvorila tenzija umesto da se ide na decentralizaciju koja bi funkcionalno osposobila državu i smanjila kapacitete korupcije.
Vote Simi! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4610
OS
Windows XP
Browser
Citat
@klico,
izricito tvrdis da to nema nikakve veze sa separatizmom, sta, Srbi su glupi pa nista nisu naucili iz proslosti, po kom pravu  je Kosovo dobilo nezavisnost, mozda po ustavu iz 1974, takodje je bila AP u okviru drzave Srbije bez prava na otcepljenje... i sta se desilo!?
U ostalom zasto ne bih pravio paralele, hipoteticki za deset-dvadeset godina 50%+1 stanovnika Vojvodine izrazi zelju za nezavisnoscu, naravno uz svesrdnu pomoc sa strane, Srbija bi bila nemocna da to spreci, upravo je zato bitno saseci sve iluzije o Vojvodinu kakvu ti sanjas.
Ti ces sad mene da ubedjujes kako ne postoje teznje ka separaciji Vojvodine!?
Pa jasno je da liberalniji i siri oblici autonomije otvaraju prostor za ono o cemu ti kao Madjar sanjas!  Smile

@srpska sparta
Ne možeš ti iz istorije da uzimaš šta ti odgovara pa onda da je tumačiš. Posle ustava iz 1974 je donet Miloševićev Ustav koji je ukinuo autonomije, pa je došlo do nezavisnosti. Kako sada to?

A ako 50% plus 1 izrazi želju za nezavisnošću - onda treba proglasiti nezavisnost bez obzira da li je statu ovakav ili onakav. I otkud ideja da će neko sa strane da gura nezavisnost i zašto bi to neko radio?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 17:52:48
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 3.342 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.