Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Peticija za vracanje smrtne kazne  (Pročitano 11885 puta)
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.9.4
Browser
Chrome 36.0.1985.125
mob
Apple 15
Borislav Pekić: Smrtna kazna je kolektivno samoubistvo

Objavljeno: 08.08.2014 u 14:00

Svaki put kada je društvo uznemireno nekim jezivim zločinom kao reakcija se nametne misao: smrtna kazna. Borislav Pekić je pre 30 godina razmatrao koliko je jedan ovakav čin primeren u uređenom društvu.

Tekst je nastao između 1983. i 1984. i predstavlja deo dnevnika koji je Borislav Pekić beležio na diktafonu.

Smrtna kazna je moralno protivurečna, jer mi najpre kažemo da je život najdragoceniji čovekov posed, a zamim da smo kadri i to da mu oduzmemo. Civilizacija koja može programski da se liši nečega (života) na čemu počiva – civilizacija je smrti.

Svaka izvršena smrtna kazna stoga je jedan stupanj kolektivnog samoubistva. Smrtna kazna je pravno protivurečna, jer prava nema tamo gde nema opoziva. Pravo bez opoziva je sudbina. Nijedan čovek nema pravo da drugome čoveku zamenjuje sudbinu.

Smrtna kazna je i logički protivurečna, jer osuđuje na nešto što je potpuno izvan sfere onoga što se njome štiti, da se ne govori o protivurečnosti zaštite ljudskog života time što se on oduzima.

Prava kazna bila bi na život. Smrtna kazna je i duhovno nedelatna onemogućuje okajavanje greha. Samo život krivicu iskupljuje, smrtna kazna oslobađa krivice. Između nje i oslobađanja od kazne razlika je samo terminološka.

Čak i da je smisao smrtne kazne isključivo u odmazdi, ona je besmislena. Da bismo pravu odmazdu odmerili moramo najpre znati njenu prirodu, a mi ne znamo prirodu smrti. Smrt u kojoj gledamo kaznu može biti i nagrada.

Ako bismo izmenili svoje varvarsko antropocentrično shvatanje smrti, ako bismo poverovali da je umiranje prvi čin neke naše šanse, nekog višeg načina postojanja, mi bismo je smesta svojim krivcima oduzeli.

Ako bismo uistinu hteli da smrtna kazna ima zastrašujući uticaj morali bismo je vršiti javno, čerečenjem, ispred suda ili parlamenta, u nekom parku ili na tržnici, kao što je činjeno onda kada smrtna kazna nije licemerno smerala da otrezni glave, već da ih odseče.

Vest o njoj potopljena u močvaru informacija što ih dnevno primamo, smeštena između vesti o poskupljenju ili nekom gostovanju, ako je uopšte zapazimo, pre ima obrnut karakter. Uverava nas da stvar nije ozbiljna.

Jedino opravdanje za ubistvo moglo bi se naći u kanibalizmu. Životinjski princip, paradoksalno, jedini homicidu obezbeđuje – čovečnost. Tako bi posle smrtne kazne, u ime zajednice, sud, uz svečani obred, morao da pojede osuđenika.

Hrišćanska civilizacija počiva na Dvomisli. Nema nijedne od deset zapovesti kojih se stvarno držimo, iako ih verno propovedamo.

Ako je smisao savremene penalne politike i njenih načela u korekciji, onda je smrtna kazna besmislena, jer odriče okrivljenom mogućnost popravke što mu ga i pravno osećanje ove civilizacije i zakoni na njemu zasnovani garantuju.

Ako za izvesne ljude, međutim, kažemo da su nepopravljivi, ubijajući ih povređujemo načelo nauke koja tu vrstu ljudi smatra bolesnim. Ubijanje bolesnih ljudi je eutanazija, koju u međuvremenu, sa gnušanjem odbijamo.

Tako se Dvomisao, kao i svuda, ovaj bazični mehanizam čovekovog mišljenja i njegove istorije, učvrstila i u našu pravnu nauku.

Načela su jedno, praksis sasvim drugo. Kako onda poštovati zakone, koji se donose izneveravanjem tih načela? Kako svoje potomstvo vaspitavati u poštovanju ikakvog zakona?

Pogubljenje sve više postaje eutanazija. Injekcija i formalno čini smrtnu kaznu eutanazijom. Eutanazija pretpostavlja nepopravljivost forme koja se uklanja iz života, a ova bolest koja je neizlečiva.

Ako osuđenika na smrt smatramo neizlečivim bolesnikom, zašto ga onda ubijamo? Ili ako ga ubijamo, zašto smo to pravo odricali nemačkim nacističkim lekarima kad su ga sprovodili nad duševno bolesnim ljudima? Ne svakako zato što su eutanaziju vršili da bi usavršili biološkozdravlja rase, jer ovom našom eutanazijom mi se nadamo da usavršavamo moralno zdravlje ljudi, pa smo na istom.

Statistike pokazuju da smrtna kazna ne služi ni za kakvu preventivu i da su apsolutno besmisleni argumenti koji se na tu preventivu pozivaju.

Bilo bi zaista najpravednije da smrtnu kaznu izvršavaju oni nad kojima je zločin izvršen ili njihovi najbliži rođaci.

Ako mi se kaže da mnoge argumente upotrebljavam tamo gde bi bio dovoljan jedan, odgovoriću – moj bi bio jedan jedini, i on glasi: “Ne ubij!“

Izvor: BKTV News
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34746
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
mob
Samsung 111111
Smrtna kazna treba da bude vracena..

Kolko vidim vasi komenatri koji su protiv toga..svode se na :

1.Ne razlikujes se od ubice

2.Da i kojim slucajem postoji nece umanjiti zlocine koji ce se i dalje desavati

3.U ustavu pise...

4.Potpisnici smo raznih dal konvencija dal neceg drugog

5.Nije humano

6.Ubica se time spasava,dozivotna ga muci a smrtna ga spasava

7.Filozofska sranja o zivotinjama,zivotu,ljudima

8.Mogucnost stradanja nevinog coveka

9.Eventualna dobra opravdanaj za ubistvo..(pijanstvo,poremecaj i sl.)

10.Njegovo ubijanje ne vraca neduznu osobu u zivot

I jos puno slicnih komentara...Imatu dobrih rezona ali sve se svodi na gomilu gluposti.Evo tacku po tacku.

1.Slazem se za ovaj deo.Ako ti ubijes ti si ubica sta god to znacilo.Ali ubijanje nekog ko predstavlja opasnost za nevinog coveka..Kao sto je ovo dete ili bilo koji drugi covek,zena,zivotnja..Je sasvim adekvatno.
Ako ne razmisljas emotivno.
Isto tako je i ono dete na nosi bilo samo meta nekog pilota.Kasetne bombe na pijaci u Nisu takodje neka pravda.Streljanje u Kragujecu,TITO-va streljanja narodnih neprijatelja i domacih izdajnika.Kralja koji je odbijao pomilovanja i sl.
Dakle ubiti monstruma.Nije defakto los cin.Sve zavisi kako ga predstavis.Tita slave kao sveca..A on na dusi nosi pitaj boga koliko nevinih ljudi.

2.Da tacno.Zlocini ce se i dalje desavati.I jeste kazna neka mera prevencije.Njena tezina treba ima neki oblik prevencije.ALi kazna ne nosi samo to.Sama kazna sankcija nije smisljena samo zbog toga.Zlocini ce se i dalje desavati.Ali osveta nad njima ce biti jaca.Sta ocu ovog deteta znaci to sto ce neki mesar da robija ?

3.U ustavu Srbije..Pise mnogo sto sta  Smile Od toga Da je Kosovo u Srbiji do toga da zaposleni u Srbiji imaju pravo na dostojanstvo licnosti na radnom mestu.U sustini kad bi tu glupost neko postovao verovatno bi bio zreo za ludnicu.

4.Srbija ima imala i rezoluciju 1244.Niko je nije jebo.Jel neko postovao nas ustav ? Jel vi zaista mislite da mi postujemo sve sto potpisemo..kao i da suprotne strane postuju sve sto potpisu ? Srbija je bombardovana bez dozvole UN ili neceg sl. U sustini svaki potpisani papir je mrtvo slovo na papiru.
Pominjete EU ..jel ste vi retardirani ? Od kad smo mi clanovi EU ? Mi smo samo kandidati.Znate ko je jos kandidat..Tipa Makedonija sto godina..Ili jos bolje Turska koja se drka sa EU od kako znam za sebe.
Sustina.Mi nismo u EU.Pomirite se sa tim.Nase veze sa istima su tanke i danas da kazemo necemo vec sutra bi se zaboravilo na nas.

5.Nije humano i eticki mnogo sto sta.Ustvari humanost je poslednja stvar na koju moze ljudski rod da se poziva.

6.Vec sam rekao.Mogucnost da nakaza bude likvidirana nije njegov spas.Svaki zivi stvor na ovom bednom svetu najvise ceni svoj zivot.Pa i to dete koje je jaukalo kad je on uradio kolima..Ili dok udarao,davio,silovao verovatno se nadalo da ce ipak da je pusti da je ne ubije.
Svi vi ovde koliko god mislite da nije bio pri cistoj svesti..prvo sebi ne bi oprostili ovako nesto.Ja (pricam u svoje ime) ne bih mogao da zivim sam sa sobom da ovako nesto uradim.

7.Gomila sranja.

8.Smrtna kazna bi se koristila u ekstremnim slucajevima.Kao sto je ovaj ili onaj kada je silovao i ugusio dete maramicom ili nad siptarima koji su prodavali ljudske organe..Ustvari za najgnusnije moguce zlocine koje mozete da smislite.Ne za svako ubistvo ili ubistva.Ne za saobracajke ili sl..Nego za najgnusnije stvari.Takodje ne nad poremecenim licnostima i tako dalje.
I verovatno kao najteza kazna vrsila bi se kad se bude stoprocentno utvrdi.

9.Opravdanja.Ja vidim vec su ovde neki uspeli da nadju opasno dobro opravdanje za zlocin koji se odvijao satima.Da je on udario devojku i da je ubio..Vest bi prosla nezapazeno.
Da je udario pa pobego..vrlo mala bura javnosti.
Da je udario pa sakrio telo..malo veci sok.
Ali on je udario izaso pa dokusurio,pa skidao golu izivljavao se..Tu opravdanja nema.

On je mogao da prodje za 7 dana zatvora i nekom odstetom kad je udario kolima i kad je ona zvala u pomoc.Ocigledno da ona nije bila tesko povredjena tad.Tako da..ne vidim sta ga opravdava a kolko citam i ne kaje se nesto posebno.

10. Da , ali ni jedna kazna to ne cini.Niti bilo kakva kazna moze da nadomesti takvu stvar.Jedina prava kazna je ona koju bi njen otac odredio.Mozda je njen otac dobra dusa pa bi ga pustio..Ali zapitajte se vi sami..Ako nemate decu.Pod uslovom da se vezujete za ljude. Da vam neko ovo uradi sa najdrazom osobom..
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1402
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
@Mile

Pa to je sve ok sto si rekao,zato sam i napisao da bi zabranio i temu i peticije jer su proizvod psihologije mase,a tema je jako ozbiljna...sto se tice ubijanja nevinih to je zanemarljiv procenat,premali da bi bio znacajan argument...

Tako možepš da gledaš i na ovaj slučaj kao statistiku,medju ko zna koliko ubistava desi se jedno ovakvo,procentualno.sigurno manje od jednog procenta.Rešenjem ovog slučaja statistika se nije značajno popravila,zašto se cimati.Tako ti je isto kad nevinog osude,lako je reći statistika.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Kazna treba da sluzi za odvracanje od prestupa, a kolko je ucinkovito, mozemo da vidimo jednu Ameriku i jednu Svedsku, Norvesku...
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Mozilla 11.0
mob
Nokia 
Ovo mi je ispunilo dan

koliko je ovo odvratno  Smile

------------------------------------------

inače:

Najsvirepiji zločini nad decom u Srbiji

Povod za „Marijin zakon“, veliku društvenu inicijativu da se usvoji stroži zakon protiv pedofila, bio je stravičan zločin u Starim Ledincima. Osmogodišnju Mariju Jovanović brutalno je silovao, zadavio, a potom ostavio u šipražju meštanin Mladen Ogulinac (52), ranije osuđivan zbog seksualnih delikata. Svirepi silovatelj i ubica nije dočekao kaznu, već je umro dva meseca nakon ubistva u zatvoru.

Trogodišnja Katarina Janković životom je platila iživljavanje Mališe Jevtovića, i to pod okriljem njene majke. Monstrumi su je odveli u šumu na Zvezdari i dok je majka stajala po strani, njen ljubavnik je devojčicu tukao po glavi i telu i silovao. Zatim su sa malom Kajom otišli kući i jeli, dok je devojčica umirala u bolovima. Majka je osuđena na 37, a njen ljubavnik silovatelj na 40 godina.

Prvu presudu na 40 godina robije u Srbiji zaslužio je monstrum Goran Ilić (48) koji je 2001. ubio, a potom silovao Dušicu Ilić (15) u selu Parcani kod Ralje. Ilić je za sobom već imao dva okrutna ubistva, a na slobodi se obreo krajem 2000, posle amnestije. Žrtva je bila učenica prve godine škole za negu lepote. Posle borbe, savladao ju je udarcem kamenom u glavu, a zatim je već mrtvu silovao i ostavio u kanalu.

Tamara Ivanović (13) iz Batajnice platila je glavom samo zato što je pokušala da pomogne monstrumu Draganu Nikoliću Čombetu (44). On joj je 21. novembra 2005, u blizini Železničke stanice Šangaj u Batajnici, kada je devojčica prišla da mu pruži pomoć pošto je pao, kuhinjskim nožem zadao 19 smrtonosnih uboda u leđa i grudi. Zbog ovog zlodela, Nikolić je osuđen na 40 godina zatvora.

Ko se za ove curice zauzeo, je*ao četvorogodišnju ćerku pa je vješao? Niko.
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
Новинари баш воле реч монструм... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Бог чува Србију!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3973
Zastava Beogard
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung S8 Plus
Niko nema pravo da drugome oduzme zivot. Ja sam protiv
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34746
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
mob
Samsung 111111
Niko nema pravo da drugome oduzme zivot. Ja sam protiv

Smile
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Бог чува Србију!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3973
Zastava Beogard
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung S8 Plus
Ti meni ukrades auto ja tebi ukradem auto. I tako svak svakom vrati istom merom. Nije resenje ako mene pitas
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50148
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
mob
Samsung Galaxy S24
Gomila sranja.

Каратак и тачан опис читаве твоје поруке.
« Poslednja izmena: 08. Avg 2014, 17:57:38 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.