Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Palanacki mentalitet i medijska pompa  (Pročitano 41335 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 449
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.65
Nusic je ziveo pre 150 godina

Malo manje, ali dobro. U svakom slučaju, bio je izuzetan pisac sa izuzetno oštrim okom. I strahovito dobro je ismevao tadašnje malograđane, tadašnji palanački mentalitet. Koji se, gle čuda, javljao najviše u Beogradu Smile A tada nije bilo hordi došljaka koji su masovno naseljavali Beograd Smile I prosto neverovatno, njegova 100 godina stara dela se potpuno podudaraju sa ovim našim današnjim ponašanjem Smile

Covek nije ismevao samo Palanke..ismevao je on i druge stvari pa je sedeo iza resetki.
Poenta onoga sto hocu da kazem da je to o cemu je on pisao bilo Planka pre 100 godina,a planka sada je druga prica.

Ismevao je on sve živo tada. Ali poenta nije u tome: njegovo ismevanje nije bilo ismevanje palanki i ljudi u njima, već uglavnom ismevanje "palanačkog mentaliteta" koji se tada masovno javljao, gle čuda, baš među gradskim svetom. Uostalom, kada pročitaš neko njegovo delo danas, i ovu temu... pa...  Smile
« Poslednja izmena: 08. Maj 2011, 16:50:06 od mslavko82 »
IP sačuvana
social share
Jedina nagrada vrline je vrlina, jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
najvise se bavio palanackim mentalitetom.

selo iz njegovog doba...nije selo iz danasnjeg po mnogo cemu...ili po malo cemu?
pitanje je sad...

medjutim...da nije oslikao stvari koje imaju za nas univerzalnu istinu...ne bi danas njegove predstave bile toliko aktuelne i ne bi se njegove komedije i danas tako masovno citale.

svidjalo se to meni i nekome...ili ne.

zivo je i danas mnogo sta iz onoga sto je on kroz svoje komedije analizirao... Smile

zivo i zivahno... Smile
« Poslednja izmena: 08. Maj 2011, 16:53:55 od sesircic »
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.151
mob
Samsung 111111
Citat
U osnovi, pored kablovskog interneta i automobila, ostalo je isto.

Nije isto.

Sto se tice Nusica on jeste bio izuzetan pisac.Ja samo mogu da mu skinem kapu.
Ali covek je opisivao nesto sto je bilo jako daaavno.

Citat
selo iz njegovog doba...nije selo iz danasnjeg po mnogo cemu...ili po malo cemu?

Po mnogo cemu.To sam opisao i kada je Simijon pomenula Tolstoja.

Citat
Da samo sto je Tolstoj ziveo pre 150 godina.A od tada je tehnologija napredovala velikom razlikom.
Takodje se i nacin zivota promenio od tada za 180 stepeni , prosla su dosta sistema.Ljudi spustali u gradove,palanke pripajale jedna drugoj i pravila velika mesta.Seljaci krenuli da se opismenjavaju,citaju,slikaju.Pravili se unverziteti..Sve do danas,kada palanka nije isto sto i palanka od pre 150 godina.Ljudi sada na tim mestima imaju skole,biblioteke..Studiraju u okolnim gradovima,putuju..Nisu vise klasicni robovi bez mozga.
Sada mala mesta imaju 30 000 ljudi (Mislim na Knjazevac---jer je od njega krenula prica).Palancani imaju stalan pristup nepoznatim ljudima..i tako dalje.

Citat
medjutim...da nije oslikao stvari koje imaju za nas univerzalnu istinu...ne bi danas njegove predstave bile toliko aktuelne i ne bi se njegove komedije i danas tako masovno citale.

Eh sad.Ja ne poznajem nijednog Amerikanca pa mi se svidja americki humor.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
Citat

Nije isto.
Jeste.
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
HTC One
Nista novo na temi, i dalje se palancani brane od zlih gradjana.  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.450
ja sam palancanin pa se branim od palancana Smile Smile
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.151
mob
Samsung 111111
Citat
Nije isto.
Jeste.

Nije.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
Ni previse malo ni previse veliko nije dobro Smile Ne valja kada sve poznajes al isto tako ne valja kada ne znas komsiju iz ulaza.... Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
...

Dare možda će te iznenaditi ali najveće migracije u Beograd su bile od šezdesetih do osamdesetih, kad se u grad doselilo oko 800 000 ljudi. ono što se doselilo tokom ratova devedesetih je samo kap u tom moru. Zato i postoje ogromne razlike između ljudi koji žive u centru Beograda ili Zemuna, onih koji su se među prvima doselili u blok 45 i 70,  onih sa Ceraka, Žarkova, ili Sremčice i Borče.

....

A kako se zove selektivno pamćenje i izbegavanje odgovora na postavljena pitanja? Da se ponovim: po čemu se, kako ti reče, mnogo razlikuju ljudi sa Ceraka i ljudi iz starog dela Beograda? Daj mi razuman odgovor i priznajem grešku.

Jer jedino što sam ja ovde čuo je da je generalizacija korisna stvar, pogotovo kada se primenjuje selektivno, da ako ne znaš poslati e-mail, onda si malograđanin (baš bih voleo da to neko objasni mom dedi), da neko gleda rijaliti da bi video kakav malograđanin ne treba da bude (?!?) i tako to... Primeri polovični, nedovršeni, bez smisla i konkretnih primera (čast izuzecima) Smile

Poenta priče je prosta: ko o čemu, baba o uštipcima...

....

Ismevao je on sve živo tada. Ali poenta nije u tome: njegovo ismevanje nije bilo ismevanje palanki i ljudi u njima, već uglavnom ismevanje "palanačkog mentaliteta" koji se tada masovno javljao, gle čuda, baš među gradskim svetom. Uostalom, kada pročitaš neko njegovo delo danas, i ovu temu... pa...  Smile

Vidiš kako i sam znaš odgovor. Pre 180 godina nije bilo ni jednog velikog grada niti je bilo građana. Sve su bili ljudi koji pripadaju tradicionalnom sistemu vrednosti sela ili oni koji su u tom času prva generacija u tranziciji od sela u grad.

Onda pođeš unazad ka mom postu pa konstatuješ kako su od šezdesetih do danas urbanizovane dve generacije, od osamdesetih jedna generacija, a oni koji su došli iz ruralnih sredina u poslednjih 20 godina još se urbanizuju u prvoj generaciji. Posledice su da tamo gde je veća statistička koncentracija neke populacije tu imaš i izraženije opšte odlike određenog mentaliteta.

Ali to si i sam shvatio i objasnio kad si rekao da u vreme Nušića nije ni bilo mnogo urbanih ljudi većina je još bila u patriarhalnom sistemu vrednosti sela a manjina je bila u tranzicionom malograđanskom sistemu. Tako da Nušić ni na dvoru nije mogao da se sretne sa građanima u trećem kolenu poteklim iz Srbije.

Sve u svemu misliš isto što i ja i vrlo mi je drago da si to sam zaključio pre mog objašnjenja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0b8
mob
Apple 15
Citat
Naš pokojni patrijarh je imao jednu lepu izreku: svako čuje ono što hoće da čuje

Hoce to... bas patrijarh... Smile

Setih se teksta onog gospodina koji je postavila sesiric.. Smiley

Citat
E pa ako je vrlo korisna, zašto se onda neko buni kada iz Beograda ode u selo i tamo ga okarakterišu kao princezicu, foliranta i slično? I to je vid generalizacije Smile Znači tada je to seljoberstvo i šikaniranje, a kada se to radi ovde, onda je to korisna generalizacija? Smile

Njihovo pravo. Smiley

Ja zadrzavam pravo da imam zazor prema odredjenim grupama ljudi.

Mozes li to shvatiti ili svi moramo da imamo isto misljenje (kao sto je u istom tesktu navedeno kao jedna od odlika palanackog mentaliteta)?  Smile

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.