Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Palanacki mentalitet i medijska pompa  (Pročitano 41405 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Jašikaši..nema potrebe za vređanjem...niti me je interesovalo, niti sam pitala, niti poznajem ljude o kojima se priča...prosto budem nemoćna pred navalom informacija koje u par minuta uspe da izbaci bulumenta rođaka i komšija.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
U svetu palanke, važnije je dobro se držati ustaljenog običaja nego biti ličnost. Sve što je pretežno lično, individualno (ma u kom pravcu) nepoželjno je pre svega zato što je obećanje “sveta”, kao čiste negacije palanke, dakle, obećanje stilske polivalencije, a ova polivalencija je, za palanački duh, čisto otelotvorenje kakofonije, muzika samog pakla.

Ne može se biti u palanačkom duhu, a ne biti u infantilizmu: palanački duh, kao duh nad-ja, kao duh kolektivne volje kaja nas je uzela pod svoje, koja nas štiti od svega, a pre svega od nas samih, od svih izazova i iskušenja koja se zovu Ja (lična odgovornst i lična preduzetnost), nužno je duh koji posvećuje u infantilizam. On zahteva, iznuđuje taj infantilizam, kao zaštitnički, kao duh koji je nadstavljen svemu individualnom.Kao što mora da važi svuda (kao što mora svuda da prodre), on mora da važi i uvek. Duh tradicionalizma jedan je od osnovnih izražaja palanačkog duha.

Palanka ne voli nepoznato, u načelu; to je jedna od osnovnih njenih oznaka, kojim se odlikuju njena istorija, njena kultura, njen mentalni svet.U složenom ima bogatstva, ali nema sigurnosti. Složenost je uvek kriza sigurnosti. Svet palanke javlja se kao idealno prost, jer kao idealno siguran svet, zatvoren u samog sebe, i poznat sebi, on je predviđen unapred…Da i ne znamo za lekciju istorije (i sociologije) koja nam poručuje da je palanka čardak ni na nebu ni na zemlji, ni selo ni grad, mi bismo njenu genetsku vezu sa plemenskim selom osetili već po ovoj njenoj naglašenoj vernosti jednoobraznom, uopštavajućem stilu kao čistom poricanju svake pojedi-

načnosti i, time, kao pokušaju poricanja smrti…

Za duh palanke stil je obrazac koji treba podržati svojim životom, u koji treba bukvalno ugraditi život koji dolazi posle tog obrasca.Tiranija palanke je tiranija uvida u sve, ili tiranija ove apsolutne jasnosti javnosti svega. Podsmeh fizičkoj mani ma koje vrste, uvek spremno čeka u palanci, ali i uopšte podsmeh ma kakvoj odlici po kojoj se pojedinac razlikuje od drugih.

Nijedna odlika se ne priznaje, ma kako da je izražena…

Ljudima se nadevaju imena upravo po toj njihovoj odlici, čime se ta odlika ističe, ali ne zato da bi bila poštovana i uvažena, već zato da bi bila ismejana, i na neki način uvek na oku palanačkog duha, koji sve pamti, ništa ne propušta, ništa ne ostavlja nezabeleženo.

Time što je nosilac jedne osobine ili mane, – u koju je pretočeno njegovo ime koje je dobio po rođenju (veoma malo ljudi zovu se u palanci svojim pravim imenom), – on je u praksi trajno podređen palanci: svakim dozivanjem, koje mu se, po ovome nadimku, upućuje, duh palanke pobedonosno likuje: on je neprestano zaposlen.

Pojedinci su slova u azbuci tog sistema, simboli u simboličkoj tablici vrednosti. Razliku između tih gornjih sfera kao sfera pune duhovne aktivnosti, i sfera svakodnevnog života kao “donjih” sfera, duh palanke ne priznaje i njoj se suprotstavlja snagom koja ide do čiste svireposti.

Citirana mjesta su preuzeta iz:

Radomir Konstantinović, Filosofija palanke, Nolit, Beograd, 1981, str. 10-24.

demonstraciju ovih zakonitosti ja sam imala prilike vidjeti svojim ocima Smile

dakle, nisam slusala od tamo nekih, i nisam samo nos gurala u knjige, a tesko da mi je i Radomir Konstatinovic alfa i omega svega...u zivotu...vrlo mi je marginalan...ali, cinjenica je da nije lose zapazao i to perom zabiljezio Smile

u ovim zapazanjima, a sudeci po vlastitom iskustvu, bio je kranje precizan...i istinit.

slazem se, nije lijepo za citati...bocnuo je on mnoge...ali sta da radimo... Smile
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
O cemu vi pricate ljudi? Smile
Kakve to veze ima sa vama?
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Citat
(veoma malo ljudi zovu se u palanci svojim pravim imenom)

тачно...користи се шпицнаме Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.151
mob
Samsung 111111
Citat
Jašikaši..nema potrebe za vređanjem...niti me je interesovalo, niti sam pitala, niti poznajem ljude o kojima se priča...prosto budem nemoćna pred navalom informacija koje u par minuta uspe da izbaci bulumenta rođaka i komšija.

Ja znam da sam ispao debil zbog toga sto sam ti rekao da si seljanka..nema potrebe da me opominjes.Ja znam kad pogresim.

Ali izgleda predrasude putem TV jebu celu nasu zemlju samo tako.I ne nervira mene to sto ljudi svasta pricaju jedni za druge nego sto uzdizu sebe preko toga.
Prem da sam video i jednu i drugu stranu i gradsku i seljacku znam sta pricam.Razlike su minimalne.
Secam se..pre nekoliko godina kada sam otisao na selo na tipa 10 dana..
Kad sam trebao da krenem kuci..Moja voljena baba me je 1000000000 puta opomenula da na neke stvari :

1.Da pijem koka kolu iz limenke i da je samo kupujem...jer ce neko da mi stavi drogu u nju  Smile
2.Da pazim sa kim se druzim..jer su gradska deca narkomani ovakvi onakvi  Smile
I jos mali miiiiiliiion stvari .
Sad stavi te prst na celo .
Jel su sva deca u gradu narkomani ? Nisu. Jel je cinjenica da ih ima vise nego na selu ? Jeste. Jel narkomana ima vise od normalnih ljudi u gradovima ? Nema.
Strah moje babe je opravdan..cula zena na tv-u i plasi se.Ali to prerasta u veliku predrasudu.

Sta mislite jel sam ja mogao nju da ubedim da se dzabe traumira ??
Da za tim nema potrebe ?  Da sam savrseno bezbedan ?

Nisam.Isto tako ni ja sad ne mogu da ubedim nista za ljude na selu.Da je sve to samo medijski klic..preko takozvanih serija..Djosa-spic..ovaj onaj..konstantno pljyuvanje po selima.

IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
LG Nexus 5
Citat
Ako sama po sebi nije jasna cinjenica da nije isto razmisljanje/ponasanje/medjuljudksi odnosi/shvatanja ljudi u gradu, selu, varosi, nekoj cuki, onda je totalno bespotrebno polemisati o tome.

Isto je.
Dokle god neko ne navede razliku seljaka i coveka iz grada isto je.

Dobro.

- Selo Tresnja, oko 30 km od Beograda prema Ralji, dvoje komsija resili da zamene zene. Svicovali zene i godinu dana tako ziveli i posle se vratila svaka svom muzu. Da mi je neko pricao, ne bih verovao, inace moj drug im je prvi komsija, tamo izgradio kucu i tamo mu matorci zive. Jedan od tih sto je menjao zenu, najmladji mu sin ima nekih 5-6 godina, deda mu lovackom puskom ubije neku macku, onda on dodje i sekirom je udara, jos ga cale i deda ohrabruju i hvale se kako ce mali da kolje svinje za godinu ili dve.

- Selo Kopljari, blizu sela Orasac, Sumadija. Imam tamo vikendicu, kad god sam otisao, ljudi iz komsiluka mi donesu tetejac da vide za koliko sekundi mogu da ga rasklopim i sklopim, jer sam jelte, "beogradjanin". Kad kazem ljudi, mislim na odrasle izmedju 25 i 33 godina. I desi se dosta puta da brze rasklope i sklope pistolj i onda me sledecih 7-10 dana dok sam tu zajebavaju da nisam nikakav beogradjanin, cim oni brze to od mene odrade. Smiley Inace, njih 5-6 odatle redovno nose pistolje po selu, mada prazne, narocito kad idu po selu da bleje, pa se ne druze sa dvojicom, jedan ima devojku u Mladenovcu, drugi u Arandjelovcu, kazu to su pickice, ne smeju da bleje po selu nego beze po gradovima i kad tad ce ih ovi olesiti od batina, samo da ih nagaze negde u selu.

Selo u Vojvodini, ne mogu da se setim da me ubijes, bio pjan svo vreme. Seoska slava naseg clana sa bureka. Pokupilo se nas 4-5 iz Bg, otisli tamo, covek nas ljudski primio, lik napravio custom motor - tricikl, slusa Dzimija Hendriksa, zena slusa rok, nebitna je muzika, nego uopste nisam imao osecaj da sam na selu, nije bilo price ko je koga jebo, ko se gde potukao, koliko je rodilo ove godine i koliko ih je Sloba unistio (a to sve odmah cujes u skoro svakom selu)

Grad Arandjelovac, prosle godine. Ekipa 28-35 godina, niko ozenjen, dakle ekipa spremna za zezanje. Udje u juga njih 6-7 i pice do najblize njive, malo dalje od grada i napune pun gepek purenjaka, zaloze veliku vatru na bivsoj pruzi koja prolazi kroz manji deo grada i peku purenjake pa gadjaju prolaznike i to im je vanserijska zajebancija. Svi su zaposleni i rade, svaki daje 90% plate na auto opremu, najskuplji je yugo florida 2001 godiste, parkiraju jedan pored drugog i odvrcu muziku do daske. Aj da je neki Riki Martin ili Enrike, samo neki turbo dzihad. I samo o tome pricaju. Jebem li ga, meni bi to bilo zanimljivo mozda sa nekih 18-22, al opet, moje misljenje.

Beograd. Meni je bilo zanimljivo u osmom razredu osnovne da nas policija juri po blokovima, gadjali smo prolaznike stapom i blatom (jenki zulu fora), igrali se izuvanja (ako navatamo nekoga iz druge skole u kraju izujemo ga od batina), bacili smo sa krova zgrade smederevac sporet, natrpamo kutiju punu snega, oblozimo je snegom da se ne vidi i postavimo je na tramvajske sine, pa kad majstor iz tramvaja izadje sa onom kukom da ocisti to, nas 20 ga gadja grudvama, itd. To sam sve radio sa 15-16-17 godina. (da ne nabrajamo sve, nema potrebe)

Sada bih smeo da se opkladim da bi ova ekipa iz Arandjelovca i dan danas to radila.

чек...у ком смислу није исто?
твоје размишљање, понашање,међуљудски односи,схватања је квалитетније(или шта) зато што живиш у београду од рецимо неког ко живи у алибунару?

Drugacije razmisljanje, drugaciji prioriteti, kao sto napisah, imam vikenduicu u selu, svracam tamo bar 5-6 puta godisnje, kad mi vreme dozvoli. Mogu samo da pricam o pistoljima, o tucama u selu i o tome da li bi guzio pre Kaju ili Savicku. Njima je vansrijski provod da odu pod satru, pa ako se neko pobije, o tome se prica mesec dana, meni je provod u tramvaju ili jazz kafeu bolji, itd. Oni koji su dosli iz Arandjelovca za Beograd, pa se ovde zaposlili i tu su recimo nekih, 3-4 godina, cak i oni kazu da vide odredjenu razliku razmisljanja i ponasanja sada i pre nego sto su dosli, a nijedan od njih nije u fazonu da ostane u Bg-u, svaki vikend pice za Ar, tu su samo zbog para, cak im se Bg uopste ne svidja.

Poenta je u tome da ima budala svuda ali sam takodje ubedjen da ces pre naci u manjim sredinama tipove koji imaju 30+ godina i koji se zabavljaju sa klinkama od 18-19 godina. Ja konkretno nikog u okruzenju nemam i ne poznajem ko je imao takvu vezu. (ne racunam razliku u godinama kod starijih, ono on ima 60, ona 50 ili obratno)

@Jasikasi,
Dozivljavas sve suvise licno. Ako Bog da, ja bih voleo da skoncam u mom selu u Sumadiji. Ja volilm svoje selo ali necu da ga ulepsavam ko Rados Bajic, cije je selo cistije od Ciriha, fasade na kucama u milion boja, sve akril i izolacija od bavalita. U mom selu, dva brata prave uporedo kuce od tri sprata, pa se posvadjali, pa jedan digao i potkrovlje da mu kuca bude veca. Takvih primera ima na milion, al da ne nabrajam, ko ce normalan da cita ovoliki zid teksta.
« Poslednja izmena: 06. Maj 2011, 15:59:12 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 449
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.60
Citat
(veoma malo ljudi zovu se u palanci svojim pravim imenom)

тачно...користи се шпицнаме Smile

Smile Smile Smile

Ma da, ljudi u palanci uopšte ne koriste svoja imena, a i kad izlaze na ulicu, maskiraju se Smile

Palanački mentalitet... gradski mentalitet... XIX vek... Nušić... nismo mi mrdnuli ni milimetar od tada  Smile
IP sačuvana
social share
Jedina nagrada vrline je vrlina, jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.60
mob
Nokia 
Ja samo da se upisem i kazem da zaboravite na ono stosam ja pisala kao da nije ni postojalo. Nekima to nece biti tesko. Hvala Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
LG Nexus 5
Ja samo da se upisem i kazem da zaboravite na ono stosam ja pisala kao da nije ni postojalo. Nekima to nece biti tesko. Hvala Smile

Ja cu cekam separatistu sa severa da procita, pa odo do kafane, danas mi je slobodan dan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
знаш шта кровз...не знам у каква то села идеш али ево имаш позив да дођеш код мене...мало да праву паланку осетиш... Smile
и не бој се...нико неће да те бије иако си нафурани београдски мангуп...само кажи да си гост код мргеца Smile  

Citat
Selo u Vojvodini, ne mogu da se setim da me ubijes, bio pjan svo vreme. Seoska slava naseg clana sa bureka. Pokupilo se nas 4-5 iz Bg, otisli tamo, covek nas ljudski primio, lik napravio custom motor - tricikl, slusa Dzimija Hendriksa, zena slusa rok, nebitna je muzika, nego uopste nisam imao osecaj da sam na selu, nije bilo price ko je koga jebo, ko se gde potukao, koliko je rodilo ove godine i koliko ih je Sloba unistio (a to sve odmah cujes u skoro svakom selu)

александрово Smile
« Poslednja izmena: 06. Maj 2011, 16:04:31 od mrgec »
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.