Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Ovde je nemoguće nekoga otpustiti"  (Pročitano 2696 puta)
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.29.13
mob
I-mate 30 Pro
Siroti mali hrcki.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Ni najbolji zakon tu nista ne menja, ide zakon ponude i potraznje, radne snage ima viska, posla manjka i uvek mogu da nadju drugog ako se nekom ne svidja nesto
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Citat
Jedan drug, inace, radnik "obezbedjenja", citaj portir, pre otpocinjanja radnog odnosa je potpisao blanko otkaz, razlog: "iz licnih razloga". To je bio jedan od uslova da uopste pocne da radi.

И шта са тим? Јел неко њега присилио да то потпише?

Ја сад могу да дам оглас за личну асистенткињу и кад ми се јави да јој саставим уговор и у њему ставку да мора да се јебе са мном 4 пута недељно. На крају ће нека да потпише.

Али по Закону о раду ја то не смем да радим, као што та фирма која је запослила твог друга не сме да условљава заснивање радног односа бланко отказом.

Citat
znaci, problem je vise primena Zakona nego sam Zakon

То је друга прича. Шта мислиш, чија је то кривица?

Bas sam razmisljala sta da ti odgovorim a da se ne raspisem  Smile

U svakom slucaju, momci pre mene su ti naveli neki od razloga

- vec rekoh, mito, korupcija, nefunkcionisanje sistema kontrole primene Zakona odnosno kontrole poslodavaca (sto zbog pomenute korupcije, malo nemarnosti pri obavljanju posla, malo cuvanja tog istog posla jer iznad obicnog sluzbenika uvek ima neko), neuredjena drzava, (Gambino tvrdi demokratska ali to - rad za 1$ - ovo sto bi pomenuti u prvom postu zeleo - se sigurno ne odvija u takvim sistemima gde se kako tako ipak postuje zakon)

- ogroman procenat nezaposlenosti i nedostatak ikakvih novih radnih mesta (ovo sto su Hunab i Maradic naveli) - jer, uzmimo ovaj tvoj primer

za pocetak ti mozes da stavis u ugovor o radu sta hoces, ali Zakon kaze da je svaka stavka koja nije u skladu sa Zakonom, kolektivnim ugovorom, a pogotovo kada je nepovoljnije dogovoreno po radnika, nistavna i oboriva na sudu (a i ne zastareva) - tako da ako bi ovo stavio u ugovoru, ocas posla bi se oborilo na sudu - da sve funkcionise kako treba

ali, naci ce se neka nesretna dusa koja nema brata, muza da ti za pocetak posteno ebe sve po spisku zbog iznetog zahteva, kojoj je ocajno potreban posao jer nema mamu tatu i treba da negde spava i nesto pojede ili je cekaju neka bosa i gladna usta kuci pa mora da pristane i na ono sto u normalnim okolnostima (normalna ponuda posla, mnogo mnogo manji procenat nezaposlenosti, sprovodjenje zakona o radu i ostalih, brze i funcionalnije sudstvo) ne bi

Stoji da kada bismo svi odbili da radimo pod takvim "uslovima" poslodavci bi morali da menjaju pricu - ali, kao sto rekoh, meni se, recimo, moze da kazem "hvala ne" na takve i sl. ponude ali postoje ljudi (opet ti rekoh gore u kakvim situacijama) koji, jednostavno, taj luksuz nemaju

A to sa tim ugovorima na odgredjeno vreme - to uopste nije losa opcija - iz ugla poslodavca sasvim je logicno da se neko zaposli na probni period (ali naravno da se plati a ne kao sto se danas otvoreno na razgovorima za posao kaze da se ocekuje, nekad je to bilo mesec, sada je to vec tri, probni neplaceni rad) - ugovor na odredjeno je tu da obe strane budu pokrivene - radnik da ce biti placen sa sve porezima i doprinosima a poslodavac da nema obavezu da radnik ostane na tom radnom mestu ako se pokaze neadekvatnim. Sto se mene tice to je skroz ok. U Zakonu je navedeno da je max. period rada na odredjeno (sveukupno) godinu dana i da se posle toga poslodavac mora odluciti da li ce radnika da zaposli za stalno odnosno neodredjeno ili ne. E, a to se vrda tako sto se navede da se ista osoba zaposljava na drugim poslovima (opet na odredjeno vreme) ili kao prodje neki period u kom ta osoba navodno ne radi pa sve jopet. Mada se u Zakonu kaze, cini mi se da je u pitanju 6 dana (ili tako nesto mrzi me sad da trazim tacno) ako kada istekne rad na odredjeno tj ugovor na odredjeno a radnik i dalje nastavi da dolazi na posao, smatra se da posle isteka tih 6 (ili koliko vec) dana je radnik zaposlen za stalno tj neodredjeno - ja nisam videla niti cula da se ovo ikad desilo (tj da se neko pozivajuci se na ovaj deo Zakona zaposlio)

A koliko drzava brine o radnicima - do nedavno nikakvih konsekvenci nije bilo za neisplacene plate - drzavi je bilo bitno da se njoj uplate porezi i doprinosi i za neisplacivanje istih je sledila kazna (opet selektivno jer da nije pa ne bi citali o silnim slucajevima na tu temu) a za neisplacene plate - nista. Setili se nedavno da to regulisu  Smile

Situacija na trzistu nije bas blistava - pa ni za te poslodavce

Evo nesto sto se takodje tice ugovora o radu - u njemu se, izmedju ostalog, obavezno navodi cifra (bruto) za koju ce radnik raditi -mnogi poslodavci stavljaju manju cifru od one koju su spremni da izdvoje za radnika - pojedini da bi ustedeli na porezima i doprinosima pa deo plate ide na racun a deo na ruke - ali pojedini poslodavci, svesni stanja u poslovanju, to rade da ne bi krsili zakon - jer ok je isplatiti vise od ugovorenog iznosa ali problem je inspekciji objasniti da si isplatio manje - a neki put jednostavno poslodavac nema novac na racunu, objektivno i bez ikakvog vrdanja, da isplati potrebnu cifru (neto platu i poreze i doprinose) - pa se na taj nacin, pred zakonom i inspekcijom osiguraju tako da radnicima isplate preko racuna koliko mogu a za ostatak se dovijaju kako znaju i umeju da isplate "na crno" (sto je opet, suludo, jer i taj novac "na crno" da bi se nabavio, kosta, nije to "e treba mi 100.000,00 pa cu samo to tek tako da podignem")  Smile i tu na scenu stupa prica o velicini poreza i doprinosa

I eto, toliko na temu o neraspisivanju  Smile  Smile
« Poslednja izmena: 24. Maj 2013, 21:46:35 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 12.15
da, sad si definitivno smorila.
stao sam kod 'Bas sam razmisljala...' i batalio... Smile
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.94
Pa sta da ti radim kad su ti takvi kapaciteti  Smile

No, sad ozbiljno - pa neka je i duze, htela sam da ispostujem brata Bukija kao sagovornika  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 12.15
mislis da ce on da procita sve to? Smile

najbolje diskusije su one gde forumasi odgovaraju sa: 1. da 2. ne 3. mozda

sve ostalo je overkill... Smile
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
mob
LG Frizider
Citat
U Zakonu je navedeno da je max. period rada na odredjeno (sveukupno) godinu dana i da se posle toga poslodavac mora odluciti da li ce radnika da zaposli za stalno odnosno neodredjeno ili ne.

Si sigurna? Mislim, ne verujem da se olako krsi takav zakon kod firmi recimo tipa Merkatora gde radnici budu na odredjeno i posle 5 godina. Znam licne primere.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Chrome 26.0.1410.64
mislis da ce on da procita sve to? Smile

najbolje diskusije su one gde forumasi odgovaraju sa: 1. da 2. ne 3. mozda

sve ostalo je overkill... Smile

tacan odgovor je pod c  Smile

Edit

@ Vanyo

Citat
5. Radni odnos na određeno vreme

Član 37

Radni odnos zasniva se na vreme čije je trajanje unapred određeno kada su u pitanju: sezonski poslovi, rad na određenom projektu, povećanje obima posla koji traje određeno vreme i sl. za vreme trajanja tih potreba, s tim što tako zasnovan radni odnos neprekidno ili s prekidima ne može trajati duže od 12 meseci.

Pod prekidom iz stava 1. ovog člana ne smatra se prekid rada kraći od 30 radnih dana.

Radni odnos na određeno vreme, radi zamene privremeno odsutnog zaposlenog, može se zasnovati do povratka privremeno odsutnog zaposlenog.

Radni odnos zasnovan na određeno vreme postaje radni odnos na neodređeno vreme, ako zaposleni nastavi da radi najmanje pet radnih dana po isteku roka za koji je zasnovan radni odnos.

I evo ti vest od septembra prosle godine Klik - ako je doneta izmena onda sam ja to ispustila da propratim  Smile ali cak i ovde je navedeno da se menja period sa godinu na tri (kao predlog)
« Poslednja izmena: 24. Maj 2013, 23:31:50 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
mob
LG Frizider
Aaaa, to samo znaci da ugovor o radu na odredjeno ne moze da slovi na vise od 12 meseci, sto ce reci potpises na 3 pa kad ti istekne opet na 3 i tako ......... 5 godina.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
LG Nexus 5
Tako nekako. Posle tri godine te iskuliraju za potpisivanje ugovora na neodredjeno. Kao odes na neki neplaceni odmor i posle par meseci te prime nazad, ponovo na ugovor. Imas tako po medicinskim ustanovama koliko god hoces primera, posebno u domovima zdravlja kod medicinskih sestara i braca.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.