Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 45
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Олуја" - удружени злочиначки подухват 1995 - 2006  (Pročitano 25462 puta)
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 93
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
mob
Nokia N70
Oluja je tezak zlocin - genocid.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
Срби и годишњица „Олује”
Уступак због заједничке власти
Привремено жртвовани пешаци СДСС-а због ремија са ХДЗ-ом

Од нашег сталног дописника
Книн, августа – Српске политичке представнике ових је дана немогуће пронаћи у Книну: у канцеларијама их нема, њихове секретарице не знају где су, а пропада и сваки покушај да их добијете мобилним телефонима.

Изјаве појединих српских политичара, који су у книнској власти, да ће у суботу, 5. августа учествовати у једном делу прославе хрватске војничке акције „Олуја” изазвале су такав револт, пре свега, у Србији међу њиховим земљацима да нико од њих више не жели да даје изјаве за медије. Чак ако и дођете до неког од њих замолиће вас да му не помињете име како му родбина у избеглиштву не би имала проблема.

Пошто су нека од тих имена већ процурила у јавност, подсетимо да је као кључни аргумент за учешће Срба у прослави изговорено следеће: „Олуја” је државна прослава, а ми – не само као грађани хрватске државе него чак и више као део њене извршне и законодавне власти – морамо да поштујемо њене државне празнике, свидело се то нама са прославом „Олује” или не, вредновали ми „Олују” једнако као Хрвати или не вредновали…

У прослави, и то оном строго званичном делу, учествоваће доградоначелник Книна, иначе члан книнске Српске демократске самосталне странке Драган Јарковић и члан книнског Поглаварства Сања Косијер. На другој страни опет, врх СДСС-а из Загреба у прослави не жели да учествује.

„Кад је реч о ’Олуји’ имам двојни осећај: разумем легитимитет војне акције, али не могу да заборавим да је та акција имала као последицу и страдање људи на ’правди бога’. Врло радо ћу доћи на прославу, али након што се у Книну престане водити ’једнонационална политика’”, изјавио је српски посланик у хрватском сабору, иначе кнински кадар, Ратко Гајица. Потпредседник СДСС-а Милорад Пуповац био је још директнији: „Тек је неколико дана прошло од насиља над Србима у Биљанима Доњим, а и ’многе друге ствари’ нису како треба. Ако се 11 година после ’Олује’ настављају сличне ствари, зашто мислите да бих имао разлога нешто да славим.”

Међу грађанима Книна, где је, иначе, због свега тога далеко мање нервозе него међу Србима који се још нису вратили из избеглиштва, превладава уверење да у овом случају српска страна игра шах партију са ХДЗ-ом, жртвујући привремено неколико пиона СДСС-а да би са владајућом странком, на крају целе те шаховске приче, одиграла реми.

Евентуално учешће у прослави „Олује” на која се Гаица осврнуо, поменувши „једнонационалну политику”, заправо је била алузија на одбијање ХДЗ-а, након последњих локалних избора, да формира коалициону власт заједно са СДСС-ом. Без обзира на то што је српска странка освојила највише мандата у локалном парламенту: осам од укупно 17, ХДЗ шест, Хрватски блок два и Хрватска странка права један мандат.
Под геслом, које је тада кружило Хрватском: „Не дамо Србима власт у Книну”, формирана је хрватска коалиција насупрот српској. Сада су, међутим, Хрватски блок и ХСП најавили излазак из коалиције са ХДЗ-ом, јер је ХДЗ пристао да трећи градоначелник буде Србин, а пошто су локални Срби пристали да учествују у прослави ’Олује’ вероватно ће онда и ХДЗ лакше својим бирачима да објасни будућу коалицију са СДСС-ом, чије руководство – било у Книну или Загребу – већ дуже време сматра да ће Срби у целини у тој општини, па и шире, имати далеко више користи од једне такве заједничке власти и подељене одговорности него од политичке изолације у којој се већ дуже налазе.

Izvor: Politika / Милан Јакшић
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Oluja je tezak zlocin - genocid.

oprosti što smo se oslobodili
IP sačuvana
social share
...snaga udarca mi varira...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

RoDjEn LoSh

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 45
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Nokia 6600
To je njihova zemlja, trebalo bi da se vrate na nju bez obzira kako ce se ta zemlja zvati: Hrvatska, Srbija, Yu ili EU... Ali problem je sto ce za 50 godina da se pojave neke nove vodje i da pokrenu rat ponovo, iskreno mislim da je uticaj spolja samo podgrejao nase razmirice i doveo ih do usijanja i desilo se sta se desilo... (zanima me da li ti Umorni mislis da je Srbija napala Hrvatsku?) A ideja o Bratstvu I Jedinstvu se pokazala da bas i nije funkcionisala. A pitam se zasto? Pa govorimo isti jezik. Mentalni sklop nam je vrlo slican, nismo "isti" ali nismo bas toliko ni razliciti.  Smile

Sad da li ce to moci za 2 ili 3 generacije... pitanje je jer se i 2. svetski rat zavrshio '45. a '91. smo se dohvatili bez obzira na 40 godina koje su prosle.

Nadam se da ce se klima u krajini promeniti sa mladima koji dolaze i da ce se ljudi moci vratiti na svoju zemlju.
IP sačuvana
social share
Rodjen LOSh
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung S500
Ne znam što on misli, ali evo reći ću ti što ja mislim.

Da, Srbija je napala Hrvatsku. Vrlo jednostavno. To je bila agresija.

I ne. ne govorimo isti jezik. Mentalni sklop nam nije sličan. Jezik nam je slilčan (a ne isti), slavenskog smo podrijetila, živimo u susjedstvu pa možda postoje neke sličnosti u razmišljanju... ali sve to ne znači da moramo živjet u istoj državi.

Živjeli smo u istoj državi, kad smo odlučili da to više ne želimo, nekima to nije odgovaralo pa se dogodilo to što se dogodilo.

Smatram li da se ljudi imaju pravo vratit u mjesta i u kuće u kojima su nekoć živjeli? Da, apsolutno. Samo, to će bit jako teško - u prvom redu zbog svega onoga što se izdogađalo u prošlih 15 godina.

Smetaju li meni Srbi u Hrvatskoj - ne. Ali s druge strane, meni nitko nije stradao u ratu. Netko drugi, tko je izgubio nekog bliskog, vjerovatno drugačije razmišlja.
IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
 SRBI I POSLE 11 GODINA OD 'OLUJE' BESKUĆNICI I PROGNANICI

Dokumentaciono informativni centar 'Veritas' saopštio je danas da su Srbi, prognanici iz Hrvatske, i posle 11 godina od operacije 'Oluja' beskućnici, apartidi i iseljenici, opterećeni epitetima agresora i ratnih zločina.

'I dalje se želimo vratiti u svoj zavičaj, na svoja imanja, i u svoje stanove, i dalje želimo sakupiti kosti pobijenih rodajaka i sahraniti ih po našim pravoslavnim običajima, ali želimo da naš povratak bude održiv i dostojan čoveka na početku trećeg milenijuma', nevdeno je u saopštenju.

U 'Veritasu' smatraju da Hrvatska i dalje onemogućava li otežava povratak Srba preko diskriminacionih zakona i pored toga što čelnici te države javno zagovaraju da je povratak Srba prioritetno državno i nacionalno pitanje i dodaju da se u praksi, u odnosu na srpsko pitanje, ništa nije promenilo. U toj organizaciji podsećaju da se odnos prema Srbima ne menja ni u godini u kojoj bi trebalo da počne sudjenje pred Haškim tribunalom hrvatskim generalima [Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču].

'Da apsurd bude još veći, država Hrvatska operaciju 'Oluja' slavi kao družavni praznik -'Dan domovinske zahvalnosti', u kome će ove godine po prvi put učestvovati i Srbi povratnici, kako bi na taj način 'dokazali' svoj patriotizam', nevedeno je u saopštenju. Iz 'Veritasa' poručuju da prognani Srbi rešenje svog statusa vide u aktiviranju i primeni plana Z-4 iz 1995. godine, kojim im je medjunarodna zajednica garantovala 'državu u državi'.

'Srbi u Hrvatskoj veruju da autori ovaj plan nisu pravili za 'jednokratnu upotrebu' ili za tadašnje čelinike Hrvatske i Republike Srpske Krajine [RSK] ili SRJ, vać na osnovu optimalnih istorijskih i tadašnjih okolnosti i činenica, kako bi se ubuduće za sva vremena rešili na najbolji mogući način istorijski sporovi izmedju hrvatskog i srpskog naroda na prostoru Hrvataske', istaknuto je u saopštenju.

U 'Veritasu' naglašavaju da Srbi iz Hrvatske očekuju pomoć medjunarodne zajednice u rešavanju njihovog problema, posebno na implementaciji plana Z- 4 , jer bi se tako, donekle, ispravila velika istorijaka i ljudska nepravda prema jednom narodu. U saopštenju 'Veritas' je podsetio da su 4. avgusta 1995. oružane snage Hrvatske, uz odobrenje i podršku NATO, u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Bosne i Hercegovine, izvršile agresiju na srpsku oblast u sastavu RSK.

Za samo nekoliko dana neravnopravnom borbom slomljen je otpor Srpske vojske Krajine i proterano 220.000 Srba. Hrvatski vojnici su nad Srbima, s kojima su došli u kontakt, upotrebljavali već oprobane metode likvidacije - klanja, spaljivanja, bacanja u jamu, ali i spaljivanja hemikalijama i zamrzavanja.

Na evidenciji 'Veritasa'nalaze se imena 1.934 poginulih i nestalih Srba, od čega 1.196 civila, od kojih je povina bila starija od 60 godina. Medju žrtvama su 524 žene i 14 dece. Od ukupnog broja žrtava do kraja avgusta 1995. godine ubijeno je 1.833 ljudi ili po 68 ljudi dnevno.

Prema evidenciji ovog udruženja, Hrvati su 911 srpkih leševa pokopali, najviše pod oznakom 'nepoznat', od kojih je nešto više od polovine eshumirano, dok se za ostale odlaže eshumacija. Za većinu sa spiska nestalih još nisu locirana mesta ukopa. Oko 1.500 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, od kojih se 15 nalazi još u hrvatskim zatvorima, zbog presude za ratne zločine.

Oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili nisu mogli da napuste ognjišta, isterani su na silu u logore za civile. Krajina je opustošena, porušena i zapaljena, a nisu bili poštedjeni ni crkvni, kulturni i istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici, podseća se u saopštenju 'Veritasa'.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

RoDjEn LoSh

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 45
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Nokia 6600
Ne znam što on misli, ali evo reći ću ti što ja mislim.

I ne. ne govorimo isti jezik. Mentalni sklop nam nije sličan. Jezik nam je slilčan (a ne isti), slavenskog smo podrijetila, živimo u susjedstvu pa možda postoje neke sličnosti u razmišljanju... ali sve to ne znači da moramo živjet u istoj državi.

Živjeli smo u istoj državi, kad smo odlučili da to više ne želimo, nekima to nije odgovaralo pa se dogodilo to što se dogodilo.

Smatram li da se ljudi imaju pravo vratit u mjesta i u kuće u kojima su nekoć živjeli? Da, apsolutno. Samo, to će bit jako teško - u prvom redu zbog svega onoga što se izdogađalo u prošlih 15 godina.

Smetaju li meni Srbi u Hrvatskoj - ne. Ali s druge strane, meni nitko nije stradao u ratu. Netko drugi, tko je izgubio nekog bliskog, vjerovatno drugačije razmišlja.

Tu samo pochinju problemi prijatelju, ako se ne ljutis da te tako zovem. Da Srbija je napala hrvatsku a sam kazes da smo zziveli u istoj zemlji.  Smile dokle god razmisljas tako nece biti nikakvog napredka. U medjuljudskim odnosima. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i kad ste krenuli da se odvajate od Jugoslavije niste mogli povesti za sobom i one koji nisu hteli da se odvoje. Osim na silu i to vojnom akcijom kakva je bila oluja. Ja licno zameram Tadasnjem vojnom rukovodstvu Srbije sto nije branilo srbe koji su bili tamo jer po potpisamon sporazumu u UN-u Srbija je bila garant da Srbe sa tog prostora niko nece napadati. Ah da i mirovna misija na tim prostorima je treabala da ih zastiti ali to se od njih mije moglo ni ocekivati ali od matice Srbije... Smile Samo desilo se da Srbija nije odreagovala i Oluja je uspela, etnicki je ociscjen prostor koji je hrvatska smatrala svojim. 300K Srba je proterano iz hrvatske a oni koji su ostali su ubijani i zlostavljani. Kad kazem oni koji su ostali prvenstveno mislim na one koji nisu mogli ili nisu hteli da se "isele". Sad sta je tu Agresija... Ili mozda mislis da je agresija bilo to sto su ti ljudi uopste ziveli na tim prostorima...  Smile

Nemozes da poreknes da smo svi mi potekli od istog naroda i Hrvati i Srbi. (i "muslimani" mada je ovo prvi put da se jedna vera moze smatrati narodom) Veruj mi da mnogo bolje razumem tebe nego Leskovchane i Nishlije a oni su Srbi a ti nisi. Sad sto si ti po veroispovesti katolik a ja pravoslavac a neko musliman nema veze sa tim ko je koje narodnosti. Amerika je pravi primer kako bi trebalo da drzava funkcionishe. Dakle svi smo trebali da budemo Yugosloveni a sad da li hrvatskog ili srpskog porekla...

A zivoti su se gubili na obe strane, i Hrvati i Srbi su ginuli... Da li treba da se svetimo sada? To bi odvelo u jos teze sukobe i liccno mislim da time nishta necemo reshiti. Opet licno bih voleo da se to reshi, bio sam ponosan na Yugoslaviju kao zemlju i mnogo mi se svidjala. Stvarno se pitam koji interes je imala Hrvatska da izadje iz Yu, osim licnih interesa pojedinih "vodja". Trend u svetu je ujedinjavanje, a samo kod nas razjedinjavanje. I sad kad udjemo u EU i kad "nestane" granica... sta cemo onda... Mislim da bi kao jedna zemlja, bivsha YU pre bili primljeni u EU nego sto ce sad da nas prime...  Smile
IP sačuvana
social share
Rodjen LOSh
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

hm...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1557
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.53
mob
SonyEricsson k750i
 Smile
IP sačuvana
social share
"Too weird to live, and too rare to die."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 327
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
То шта је било говори проценат србског становништва 91.г. и 2000.г.

Те празне приче где се Срби оптужују за геноцид "на територијам где их више нема"
оставите за вашу "повјест" и онај смешни хашки суд !

То је само још један од апсурда и неправде која се чини према србском народу.

А решење свега тога неће бити тако једноставно  Smile
« Poslednja izmena: 03. Avg 2006, 14:50:58 od Почетник »
IP sačuvana
social share
Да се не заборави !

Edit by canelane: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
Srbija je bila garant da Srbe sa tog prostora niko nece napadati. Ah da i mirovna misija na tim prostorima je treabala da ih zastiti ali to se od njih mije moglo ni ocekivati ali od matice Srbije... Smile Samo desilo se da Srbija nije odreagovala i Oluja je uspela, etnicki je ociscjen prostor koji je hrvatska smatrala svojim.

Srbija odnosno tadasnje vodstvo je bilo jako samo na rječima i manipulaciji sa srbima u tzv. Krajini jer su od toga imali koristi.Kad su ti ljudi pobjegli u Srbiju isto su ih dočekale veće kirije stanova i slabije plaćeni poslovi tako da ih je i tu neko iskoristio.Sve priče o nekoj matici su šuplje priče,postoji samo interes,interes i ništa više.Jer da ima te bratske ljubavi osim deklarativno ti ljudi ne bi bili na rubu života,jer šta je to 220.000 ljudi na državu od 9 miliona kao što je Srbija,nego nikog oni ne interesiraju osim kad se s njima treba potpaljivat mržnja i raznorazne tenzije.Drago mi je da se ti ljudi vraćaju gje je njihov dom i njihova država Hrvatska jer nisu krivi što su izmanipulirani od strane velikih predstavnika matice.Matica nek plati Hrvatskoj ratnu štetu i nek se sve pare investiraju u Liku,Baniju,Kordun i eto boljeg života za sve. Smile
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 45
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 3.378 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.