Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 15:07:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: O слободи  (Pročitano 42131 puta)
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
Ovo sam vec kacio ali mislim da je zgodno da bude i na ovom topicu...

Iz ''Prkos'' Dusana Tesica:
...

Nosilac i inspirator demokratije na Zapadu nije narod, vec burzoazija. Njoj, a ne narodu, potrebna je slobodna individua. Uzorak kapitaliste je Stepski vuk ili ''igrac staklenih perli'' iz istoimenih Heseovih romana. Najpre on - kapitalista - sa svojim novcem mora da bude slobodan, a onda mu je potreban slobodan gradjanin - individua - koji bi njegov novac oplodjivao svojim radom.
Postojanje individualnih sloboda u zapadnim demokratijama nije plod kolektivne volje ljudi, vec potrebe i zelje kapitaliste da mu novac ostane u funkciji. Lazna je predstava o covekovoj zudnji za slobodom. Jer, covek se, pre svega, ne zna sluziti njome. Da je drukcije u svetu ne bi bilo ni buna, ni ratova, nemira, ni revolucija. Filozof Berdjajev kaze da "Ono sto je u prirodi determinizam (odredjenost), to je u drustvu gospodarenje...davno ucvrsceno ropstvo moze da se ne cini ropstvom, a kretanje usmereno ka unistenju ropstva moze da se cini nasiljem." Filozof smatra da je "sloboda licnosti duznost...realizacija Bozje ideje o coveku" i da je covek duzan da bude slobodan. Posto je Bog nedokuciv, a ljudska zajednica stvarnost cijoj se vlasti i sili, u nedostatku Bozje brige i zastite, individua mora povinovati, jer bez nje nije nista, ostaje zakljucak da covek jednostavno zeli da bude rob i istice pravo na ropstvo. Covek nije slobodan ni u izboru onog sto zeli da radi.
Ni jednoj vlasti u istoriji covecanstva nikad nije bilo stalo do ljudi, vec do nacina kako da vlada njima, i do sredstva kojima ce vlast ostvarivati. A, da bi vlast vladala, mora je narod koga ce terorisati, izabrati na izborima - javno i demokratski; izbori znace davanje legitimnosti ili prava svakoj vlasti da da vrsi nasilje nad ljudima. Gradjanin se na izborima odrice svoje slobode. To je jedna strana demokratije. Postoji, medjutim, i drugi prostor na kome gradjanin izrazava svoju suverenost u odnosu na vlast. Taj je prostor popunjen raznim vrstama udruzenja, saveza, liga, manjih ili vecih grupacija formiranih prema profesionalnim potrebama, politickim strmljenjima, licnim aspiracijama, okvirima radoznalosti, klupskim privrzenostima, licnim naklonostima, zastitnom briznoscu... Sav ovaj konglomerat naklonosti ljudi, njihovog obozavanja pojava, dogadjaja ili licnosti i svega sto ih, po bilo kom osnovu, u sistemu totalne otudjenosti, okuplj i zblizava, naziva se u teoriji grupama za pritisak. Svaka umna vlada osluskuje, s vremena na vreme, njihove reakcije koje ispoljavaju podsredstvom javnih medija ili u tihim, javnim protestima i gleda da ispuni njihove sitne zahteve. Jer to je glasacka masinerija koja vladi moze osigurati, ili neosigurati, naredni mandat na vlasti, a i nacin da se saznaju zelje onih koji popunjavaju glasacke listice. Odnosi takvih socijalnih grupa i zvanicne vlasti u visokorazvijenim zemljama Zapada koji samo ponekad dostize umereni civilizacijski nivo, a cesce sadrzi metode brutalnog obracunavanja uz pomoc drzavne sile, naziva se demokratija. U svim ostalim delovima planete Zemlja - od Rta dobre nade i Ognjene zemlje do Severnog pola, svuda vlada - despotija. Drukcije i nije moguce. Ljudi se ne udruzuju povodom siromastva, niti povodom mrznje, ni zlobe, ni prezira. Interesno organizovanje je u pitanju. I, organizje se samo onaj koji moze da plati participaciju i izbor predmeta licne radoznalosti ili zadovoljstva. U siromastvu nema organizovanja; siromastvo nema izbora, kazu filozofi. Demokratija je privilegija bogatih i u siromasne sredine se ne moze presaditi. Ta istina nije ovladala u glavama srpskih teoreticara; u liderske glave politickih stranaka nikad se nece ni uliti. Oni jos nisu shvatili da je Zapad drukcija civilizacija. U osnovi te civilizacije je pojedinac sa svojom individualnoscu. Prema individui definisane su sve ostale vrednosti - slobode i prava coveka, a ne kolektiva. Individua - bilo da je vlasnik kapitala ili radne snage, svejedno, visestruko je "zasticena". To su najvise tekovine kapitalistickog sistema, bez obzira da li je evropski, americki ili australijski oblik. Osnova im je ista - individualnost i licna inicijatova; gospodar svega je - novac, a forma - svojina i rad.

...
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
HTC One
Ne mogu ja sa tobom vise da vodim prazne price.

Misaoni proces nije ogranicen uopste, mozes da promisljas o cemu god, kada god, koliko god hoces... o stvarima koje prelaze granice fizickog sveta, koje nemaju kraja, koje ne moraju imati ikakvog utemeljenja u realnosti ili istini... prosto, misao proces jeste neogranicen.
Vise nego ocigledno je da ti pricas prazne price, kada ne bi mogao ti ih ne bi pricao.
Covek moze da misli samo o onome sto zna, a znanje coveka je izuzetno limitirano, i nema govora o nikakvoj slobodi, nego je stvar o mogucnostima.
Sam si rekao da smatras da (po tvom stanju svesti) sloboda ne moze da se definise, zanima me kako uopste covek moze da price o necemu sto ne moze da definise ??
Pricas o necemu sto pojma nemas sta je. za crnece je sloboda ovo, za japance je ono, a za
eskime je nesto sasvim trece. To je tvoje razmisljanje.
Sta prelazi granice fizickog sveta, kada od njega sve zavisi ? mozak je materija i od njega sve zavisi.
Koje su to stvari koje nemaju kraja ? (opet se protivis uzrocno-posledicnom zakonu)
Sve fantazije dolaze iz realnosti iz koje sve dolazi, samo fizicka realnost moze nesto da kreira.
Realnost je da se dnk ne menja i da osoba misli to sto je taj dnk morao da misli, posto zna samo to sto je taj dnk morao da zna.

Ovde si se naliupetao za medalju... jel ti probas nekad sebe da saslusas i zabrines se zbog toga?

Misli nisu ogranicene materijom, nema granica za mastu na primer... i taj ko je stvorio religiju je u pocetku samo mastao, Tesla je mastao van vremena i prostora, Ajnstajn takodje... diskusija sa tobom je kao diskusija sa zidom, s tim sto je zid zanimljiviji.

Ti ustvari nisu uopste otvorenog uma vec kao da imas ular pa mozes da gledas samo pravo i tu ti je limit.  Koji uzrocno-posledicni zakon postoji u promisljanju? Kao sto si rekao da nemas mogucnost verovanja, moguce je i da nemas mogucnost mastanja, ili je ona na nizoj razini... da je imas, ne bih morao da ti objasnjavam ono sto svaki covek moze u svakoj sekundi da proveri... samo treba sesti i promisljati...

Sta ti uopste znas o funkciji mozga? Tesla je koristio maksimalno 15% mogucnosti koje pruza mozak... "obicni" ljudi jos par procenata manje... kada bi mogao da koristis potencijal svog mozga 50% imao bi mogucnost telekineze, sa 100% bi telo postalo suvisno, covek bi bio misao. Ali drzimo se naucenog, u nasim okovina "istine".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 195
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
Lazna je predstava o covekovoj zudnji za slobodom. Jer, covek se, pre svega, ne zna sluziti njome.

Ово је већ наведено као мисао коју Достојевски приписује "Великом инквизитору"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: Coolrunner

Ovde si se naliupetao za medalju... jel ti probas nekad sebe da saslusas i zabrines se zbog toga?

Misli nisu ogranicene materijom, nema granica za mastu na primer... i taj ko je stvorio religiju je u pocetku samo mastao, Tesla je mastao van vremena i prostora, Ajnstajn takodje... diskusija sa tobom je kao diskusija sa zidom, s tim sto je zid zanimljiviji.

Ti ustvari nisu uopste otvorenog uma vec kao da imas ular pa mozes da gledas samo pravo i tu ti je limit.  Koji uzrocno-posledicni zakon postoji u promisljanju? Kao sto si rekao da nemas mogucnost verovanja, moguce je i da nemas mogucnost mastanja, ili je ona na nizoj razini... da je imas, ne bih morao da ti objasnjavam ono sto svaki covek moze u svakoj sekundi da proveri... samo treba sesti i promisljati...

Sta ti uopste znas o funkciji mozga? Tesla je koristio maksimalno 15% mogucnosti koje pruza mozak... "obicni" ljudi jos par procenata manje... kada bi mogao da koristis potencijal svog mozga 50% imao bi mogucnost telekineze, sa 100% bi telo postalo suvisno, covek bi bio misao. Ali drzimo se naucenog, u nasim okovina "istine".
Rekao sam da je sloboda sistem u kojem ne postoje nikakva ogranicenja, ( da li je u toj definiciji nesto
nejasno, netacno, pogresno ? ) i kao takav ne postoji u materiji, posto nista sto je u materiji nema slobodu nego je ograniceno zakonima uzrocno posledicne realnosti.
Rekao sam da covek moze da misli samo o onome sto zna, i da je covekovo znanje veoma ograniceno.
Tesla nije bio covek koji masta, nego covek koji zna, i zna se da ga ne zovu covek koji je izmislio 20-ti vek
zbog mastanja.
Imam otvoren um samo za prihvatanje istine, onoga sto postoji, ako su to ljudi koji mastaju i njih prihvatam, ali ne prihvatam mastu koja zeli da se predstavi kao istina.
Religija je masta od pocetka do kraja, i ta masta je kao i svaka druga neistina o onome sto postoji.
Masta je uslovljena onim sto postoji, a covek zna jako mali deo onoga sto postoji, tako da je masta mnogo ogranicena.
Tvoja mastanja o iskoristenosti mozga su ocigledan primer nelogicnosti onoga sto govoris.
Ako svako covek koristi maksimalno 15% mozga, kako moze da zna sta bi se desilo pri vecoj iskoriscenosti
kapaciteta mozga ?
Telekineza je nesto zbog cega bi covecanstvo trebalo da bude ponosno ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
"Mozemo biti slobodni jedino kao Hristovi robovi"

Vladika Nikolaj
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
HTC One
@YU, ne mogu da u nedogled odgovaram na tvoje .....  Smile

Ja napisah sta sam imao, to sto ti opet nesto osporavas ne znaci da si uopste u pravu niti da cu da gubim energiju da bi ti pojasnjavao nesto sto svako dete zna bolje od tebe.

Edit by Silvanus: Чак и да је тачно то што ви кажете, замолио бих вас да се тако не изражавате, ви сте академски грађанин, па очекујем од вас да се тако и понашате.  Smile
« Poslednja izmena: 24. Avg 2009, 08:44:19 od Silvanus »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
Nokia Luvmya 520
@YU, ne mogu da u nedogled odgovaram na tvoje .....  Smile

Ja napisah sta sam imao, to sto ti opet nesto osporavas ne znaci da si uopste u pravu niti da cu da gubim energiju da bi ti pojasnjavao nesto sto svako dete zna bolje od tebe.

Edit by Silvanus: Чак и да је тачно то што ви кажете, замолио бих вас да се тако не изражавате, ви сте академски грађанин, па очекујем од вас да се тако и понашате.  Smile

Svako normalno dete zna da nema slobodu nego radi sta tata ili mama kaze. Svaka normalna odrasla osoba koja
zna sta je uzrocno posledicna stvarnost zna da smo svi mi posledica a ne uzrok.
"Slobodna volja"/"sloboda" je samo lazni duhovni pokrivac kojim se pokrivaju oni koji se plase stvarnosti.

Nista ja ovde ne osporavam, nego stvarnost koja nam je odavno objasnila da svi ljudi imaju ogranicene kapacitete i mogucnosti a ne nekakvu nebuloznu "slobodu".

"sloboda" je samo slatkasta voda za ispiranje usta za one za koje je stvarnost gorka.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
HTC One
Eto, objasnjavati coveku koji ne razume napisano... probaj kombinaciju dete+masta  Smile

@Silvanus, ne vidim uvrednu... uvreda moze da se odnosi na licnost, ako kazem da je neko glup... ako kazem da je neko izrekao glupost to nije vredjanje... a sto se tice akademskih gradjana, ja sam drugaciji soj  Smile Pristalica sam gesla "Kada pametni zacute samo se glupost cuje", pa nikako ne bih zacutao samo "nivoa" radi  Smile

P.S. Prepun forum recenica koje su kvalifikacija nekog podatka/misljenja a ne napada na licnost, i ne edituju se u smislu da su uvrede.

P.S.S. Sto ne znaci da se ja ne slazem da ti odlucujes ovde sta je uvreda  Smile

Edit by Silvanus: А зар се не пише P.P.S. (post post scriptum)?
« Poslednja izmena: 24. Avg 2009, 16:34:59 od Silvanus »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Ko zna zasto je to dobro?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 790
Zastava Usa
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
Apple N73
Pristalica sam gesla "Kada pametni zacute samo se glupost cuje", pa nikako ne bih zacutao samo "nivoa" radi  Smile

Vidiš, @Cool, pamet je relativna stvar. I pametan čovjek je relativizam. Kad god neko ovako nešto kaže, misli da je on taj pametni koji ćuti dok glupi govore. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
mob
HTC One
Pristalica sam gesla "Kada pametni zacute samo se glupost cuje", pa nikako ne bih zacutao samo "nivoa" radi  Smile

Vidiš, @Cool, pamet je relativna stvar. I pametan čovjek je relativizam. Kad god neko ovako nešto kaže, misli da je on taj pametni koji ćuti dok glupi govore. Smile Smile

Da, upravo to i mislim, nisi morao da pojasnjavas  Smile

Samo to geslo se najmanje odnosi na ovaj forum i ove vrste tema, vise se odnosi na moju struku u vezi koje mogu da kazem da ako nisam pametan (da ne budem egoista) a onda jesam obrazovan i dobro potkovan... i tamo ako pametni zacute samo belaj moze da nastane, i to velikih razmera.

Ne treba sve "ucitavati" u koordinate diskusija sa foruma... na kraju dana, ja sam samo jedna individua koja ovde ubije vreme, razmeni misljenja ali ima svoj zivot i obaveze kojima pristupa mnogo ozbiljnije i temeljitij nego forum diskusijama.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 15:07:39
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.092 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.