Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 00:23:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nove članice Saveta bezbednosti UN  (Pročitano 11403 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7;M
nove članice Saveta Bezbednosti su Hrvatska, Vijetnam, Kostarika, Libija i Burkina Faso.

Znači, da li neko veruje da će Burkina Faso ili Vijetnam da se izbore za naše Kosovo, ako dobro izlobiramo kod tamošnjih vlada.  Smile

Ma, gluposti, kakav crni SB. Zna se ko odlučuje. Zato mi je smešno hrvatsko proseravanje. Reče Sanader, od sad će Hrvatska da se pita o sudbini Palestine ili Darfura. Da ne pominjem Kosovo. Kako da ne, sve od njih zavisi.  Smile

@ markoek

zbog takvog načina razmišljanja, Srbija je danas ovde gde jeste, pri dnu svih svetskih statistika, tavori u svojoj balkanskoj inferiornosti.

Šta znači da Srbija nije ništa uložila u Novaka. A u koga je to Srbija nešto uložila? Zašto mi ostali građani da plaćamo porez, šta je meni ili tebi Srbija dala ili uložila? Po čemu je to Novak Đoković više vredan građanin od bilo kog polupismenog ovčara sa Homolja? A i za one likove što si nabrojao, osim Tesle i možda Pupina, niko u svetu nije čuo ni za Miroslava, ni za Dušana, ni za Svetog Savu itd.

Drugo, ja sam dao konkretan primer normalne zemlje u XXI veku. Štefi Graf je takođe svoj novac zarađivala na turnirima širom sveta, najmanje u Nemačkoj, ali je po zakonu bila dužna da plati porez državi u kojoj je rođena i čije državljanstvo poseduje.

Pa kad je sa ocem sletela na minhenski aerodrom, umesto na doček ispred Bundestaga, dočekali su je policajci i zatvorski čuvari i sproveli na ispitivanje zbog utraje poreza. To je pravedna država koja podjednako tretira svakog svog građanina, a ne balkanska pustahija otomanskog tipa.

Još oko Norveške i Švedske, to se formalno zvalo unija (Kalmarska unija), ali je de facto bila pod Danskom Krunom, odnosno pod dominacijom Danske. Zato je Švedska i povela rat i izdvojila se iz unije 1523. Da im je bilo dobro, kao što ti tvrdiš, verovatno se Šveđani ne bi bunili. I u našim istorijskim udžbenicima se taj period skandinavske istorije kratko naziva Ujedinjeno Kraljevstvo Dansko.
Još nešto, u norveškoj istoriografiji se period unije naziva "400-årsnatta" ili 400 godina mraka (400-godišnja noć). Zvuči poznato ova fraza, zar ne? Smile
Naravno, svako upoređenje sa krvavom balkanskom istorijom je suvišno.

« Poslednja izmena: 18. Okt 2007, 23:26:58 od zemunac2 »
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Samsung D600
@zemunac2

I ne navede ti ništa konkretno. Šta znači to "zbog takvog načina razmišljanja, Srbija je danas ovde gde jeste, pri dnu svih svetskih statistika, tavori u svojoj balkanskoj inferiornosti." Zbog kakvog razmišljanja? Zato što sam napisao par fakata o tome da je Norveška daleko od inferiornosti?
Molim te budi konkretniji, pa mi reci koji je to način razmišljanja koji nas čini inferiornim.

Što se tiče ulaganja, Srbija jeste uložila mnogo... bolje reći, svi mi koji plaćamo porez ulažemo u gomilu stvari o kojima nemamo pojma, a i one o kojima saznamo, uz nešto izuzetaka normalnim ljudima mogu da prevrnu želudac. Moj porez plaća sve državne funkcionere, moj porez plaća razvaljene lokomotive koje se uvoze bez tendera, moj porez plaća putovanja po svetu silnih političara, moj porez plaća spavanje poslanika... e to ne volim. Ali, moj porez plaća i lekara i učitelja, i penzionera koji je radio 35-40 godina, i lekove sa pozitivne liste, i neki novi most i nove stanove i još štošta. I šta sad, da kažem da ne dam više porez? Pa kud bi to dovelo. Treba se rešiti pijavica, a ne svih poreskih korisnika.

Novak Đoković je svojim zalaganjem sebe učinio vrednim u onome čime se bavi. Potpuno ti je nesuvislo poređenje sa čobaninom sa Homolja. Taj čobanin se poredi sa svojim kolegom sa Peštera na primer, a Nole sa Federerom. Ja sebe ne poredim sa Novakom, nego mogu da se poredim samo sa mojim kolegama, kad je o poslu reč, a njemu je tenis posao.

I nisam ni jednom rekao da je Novak vredniji od nekog drugog. Ne, ali je sebe izgradio i učinio silnim u onome čime se bavi. Dakle, sledeći put kad daš neko poređenje, poredi one koji se bave istim poslom, u tom kontekstu.

Krajnje je malograđanski smatrati odrazom neke ne-inferiornosti to da li je neko u svetu čuo za nekoga. I šta znači čuo? Koliko je zaslužnih ljudi za koje se ne zna naširoko... to da li je neko "celebrity" nije pokazatelj zaslužnosti. I navedeni su daleko od toga da su tek tamo neki "likovi"... meni nije bitno da li je neko u Teksasu, Patagoniji, Sudanu ili Novosibirsku čuo za Svetog Savu, Dušana ili MIroslava. Ja njihove zasluge ne merim po tome koliko su čuveni, već šta su objektivno uradili. Uzgred, mislim da i za Crnjanskog zna još poneko izvan Srbije, a i vojvode Stepa Stepanović i Živojin Mišić su izgleda bili ne baš sasvim inferiorni kada se njihova taktika proučava na West Pointu... čuo si možda za tu opskurnu školicu za vojnike.
A da, i onaj inferiorni Bora Stanković je u nekom tamo "Hall of Fame-u" i bio je predsednik FIBA-e, a i za Divca bih rekao da su čuli još ponegde sem u Pljevljima... mada, oni su meni OK čak i da nisu slavni, ali ti reče da za njih nisu nigde u svetu čuli.

Znaš li ko je izmislio sat, ili papir, prvi ključ, ko je prvi nacrtao slovo "A" ili na primer napravio dugme? Ne znaš, kao što ne znam ni ja, ali to ne znači da taj nije važan.

Hmmmm, nešto mi pade na pamet... otkuda ti podatak da Novak nije platio porez? Ja bih mu porez i oprostio, ali ja stvarno nemam podatak da li jeste ili nije platio istu obavezu. Možda znaš nešto što mi inferiorni ne znamo?

Istorija je čudna nauka... treba čitati pažljivo da bi se razumelo više od onoga kako stvari posmatramo iz ove perspektive. Kalmarska unija je stvorena sporazumom plemstava, a rasturena je ne nakon krvavog rata, već relativno mirno. Ne kažem da sukoba uopšte nije bilo, ali je do raspada došlo iz primarno ekonomskih razloga, a ne zato što je neko potlačio Šveđane (imali su svog vladara za sve vreme unije!)... uzgred, ti poče priču tezom o tome da su Norvežani žrtve, a sad su i Šveđani postali žrtve zlih Danaca. Inače, nije Švedska povela neki veliki rat, već je Gustav Vasa zauzeo Stokholm, ukazom izdvojio Švedsku iz Unije, i time je priča završena... nije bilo dugog, krvavog rata i sličnih stvari. Ekonomija ih je spojila, ekonomija i razdvojila.
Ne znam iz kog si ti udžbenika učio istoriju, u mojoj knjizi iz škole se Kalmarska unija baš tako i zvala... ko zna, svašta se danas piše. Mada, skloniji sam da poverujem samim skandinavcima u ovom "sporu"... pazi, i oni taj period nazivaju Kalmarska unija! Čudo jedno! Ne piše nigde Ujedinjeno Kraljevstvo Dansko...

Na kraju, samo bih  te pitao gde živiš... je li taj toponim "zemunac" odredište boravišta ili samo odraz nostalgije? Ako živiš ovde, čudi me da izdržavaš? Previše smo inferiorni... što se mučiš, ima normalnih zemalja u kojima ne slave sportiste, ne pamte svoje prve zakonodavce, zaboravljaju prosvetitelje i samo hapse-hapse-hapse... sloboda izbora je osnovno ljudsko pravo, pa ne znam zašto onda odabiraš ovu pustahiju otomanskog tipa, kad imaš ceo normalni svet kao moguće odredište?

Ali, odlutasmo mi od teme... ne treba da se Vijetnam i Burkina Faso izbore za naše Kosovo. Nismo mi umeli za njega da se izborimo onda kada je trebalo. Komunisti, i to srpski komunisti su ga zadugo proćerdali... lobiranje je bitno ako hoćeš da ti zemlja uđe u SB UN, u EU, u Svetsku banku, u Savet Evrope itd. Lobiranje je bitno i za neke druge stvari, ali se zna i kod koga se lobira i na koji način. Ne treba karikirati na ovaj način. Lobiranje kod ovih zemalja nama neće doneti mnogo toga, mada bi uspeh naše diplomatije bio i to da ostanu uzdržane ako se UN ikada i bude izjašnjavao o Kosovu.
Inače, Hrvatska će se, makar formalno donekle i pitati... a to kako će odgovarati na pitanje je već druga stvar. Samo, da nije toliko nebitno ko to sve sedi u SB UN, ne bi se toliko i takmičili.... šta misliš, zašto Japan, Nemačka i još par zemalja žele tu stolicu?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Samsung D600
I za večeras ne mogu više da pišem... moram da spavam, pa da sutra iznova radim, zaradim platu i od nje platim porez... kad neće Nole, daj bar ja da platim ceh Smiley
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Samsung D600
Izvinjavam se, ali sam zaboravio još jednu stvar Smiley
Žao mi je, ali moram opet da te demantujem. Pojam "400-årsnatta" ne potiče iz norveške istoriografije, već ga je skovao Henrik Ibzen, norveški pisac iz 19. veka... kažem ja, treba pažljivo čitati.

Kako može u istoriografiji da postoji nešto što nosi takvo ime, kad je to moglo da nastane samo post-festum, dakle, nakon tih 400 godina, jel da? Teško da su unapred mogli da znaju da će zli Danci da ih tlače baš 400 godina Smiley

Laku noć Wink
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
markoek vrlo zanimljivo. Ja u stvari malo znam o severu Evrope. Jesi živeo tamo ili odakle ti sve te informacije?

Što se novih članica SB tiče videćemo koliko su principijelne po pitanju Kosova, ali svi su izgledi da to bude nasilno otcepljeno od strane Amerike i Engleske. Posebno bi Hrvatska koja peva pesmu o pobunjenim Srbima morala da vodi računa da se ne oklizne na Kosovu.

Još nešto što možda ne znaš, pravilo ovog foruma je da se ne piše više postova jedan iza drugog nego da se pomoću opcije izmeni dopuni prethodni svoj post.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Samsung D600
Hvala na ispravci, i izvinjavam se... malkice sam umoran posle radnog dana, pa ne stignem sve da sročim odjednom Smiley

NIsam nikad živeo u Skandinaviji, ali sam u jednom trenutku u životu morao da se odlučim čime ću da se bavim - vazduhoplovstvom ili istorijom. Izabrao sam da budem inženjer po struci, a istoriju nikada nisam prestao da volim, i nastavio sam da učim onako "o svom trošku" Smiley

Tako da, sve ono što kažem, naučio sam čitajući i slušajući, i trudio sam se da ostanem otvorenog uma... malo mi je život i prijatelje rasejao tamo-ovamo, pa su i oni izvor poneke informacije Smiley

Dalje od Štutgarta na sever nisam stigao... za sada Smiley

Što se Hrvatske tiče... pa, svi će se okliznuti na Kosovu... Šta se da kosovskim Albancima, zatražiće legalno i Republika Srpska. Šta dobije RS, tražiće Mađari u Transilvaniji, Baski, Katalonci, Korzikanci, Mađari u Slovačkoj, Velšani, Bretonci, Turci u Rumeliji, i ko zna ko još sve širom zemljinog šara... po istom pravu, i sa istom logikom. Šta tek može da se desi u Rusiji, sam Bog zna... još nas čeka kolo-naokolo oko svega ovoga, ali ne vidim sve ukupno neko naročito lepo rešenje za Srbiju kao državu.
Možda najmanje bolno, ali apsolutno dobro ne.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Inferiorni moderator kaze da se vratimo na temu, posle ovih zanimljivih postova  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Hrvatska je pre tri dana postala nestalna clanica SavetaBezbednosti Un a za takav ishod krivicu snose i Srbija i BIH, ciji je sastavni deo RS.
Naime Srbija i BIH su glasale za prijem Hrvatske u najzznacajnije telo OUN, dok je na primer Slovenije bila protiv

U prvom krugu glasanja Hrvatska je imala 95 glasova a njen protivkandidat ceska 91-da su glasovi SRbije i BIH otisli Ceskoj rezultat bi bio 93:93.nakon prvog kruga glasanja Ceska je odustala i prijem Hrvatske je bio puka formalnost.

Protiv ovako sramne odluke Srpske diplomatije oglasili su se mnogi- istaknuti politicari i bivse diplomate koje su naglasile da je Srbija u najmanju ruku morala da bude uzdrzana a nikako da glasa za Hrvatsku.

Istice se da je prijem Hrvatske u ovo telo u trenuitku najzescih pregovora oko statusa Kosova veoma nepovoljan za Srbiju pogotovu ako se uzme u obzir da je SAD na taj nacin prosirila mrezu zemlaja u regionu koje daju saglasnost za nezavisnost Kosova.
Hrvatska je zemlja koja je nanela mnogo zla Srbiji i Srpskom narodu u Hrvataskoj -proterala stotine hilajda Srba ubila na hiljade izbeglica i civila narocito u "Oluji" i "Bljesku" .
Samim ovim cinom Srpska diplomatija je priznala kao legitimne ove ratne genocidne akcije

Naglasava se da je Slovenija bila za prijem Srbije u EU po skracenom postupku i da je zbog toga mnogo kritika trpela od strane Hrvatske.

Ko je doneo ovako vaznu odluku ne zna se ali najveci krivci su zasigurnoministar inostranih poslova Srbija Vuk Jeremic, Predsednik Boris tadic i Premijer Vojisalv Kostunica.

O ovako delikatnom postupku moralo se razgovarati na Vladi.

Ali navodi se da je ovakvu instrukciju za glasanje nasim predstavnicima u Nujorku dao ministar Vuk Jeremic
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1340
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7;M
eto kao što rekoh da nije bilo ta dva glasa sigurno nas ne bi izabrali Smile
IP sačuvana
social share
snaga udarca mi varira
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Da prepišem i ja:

Stami pažljivo sam pročitala i prva moja emotivna reakcija je bila zaboga! A onda sam pažljivo razmislila. Ta kandidatura je bila između Češke i Hrvatske. Češka se već opredelila za podršku nezavisnom Kosovu. Znači tu nema nikakve diplomatske dobiti. Hrvatska je tokom 90-tih vodila rat protiv secesije. Ako podrže secesiju Šiptara daju Srbiji mnogo materijala za pritisak i poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj. Ako ne podrže Šiptare zameraju se SAD. Jedina moguća opcija za Hrvatsku je da se ne izjašnjava. Mislim nije jedina, ali je jedina održiva, ostalo je pucanj sebi u nogu. Znači postoji bar dva manevarska prostora za neku diplomatsku dobit.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 00:23:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 3.352 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.