Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 14:58:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 45
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nikola Tesla  (Pročitano 229206 puta)
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows 7
Browser
Safari 4.1.249.1036
matematika teorije struna je lepa Smile

radulac ne znas ni o tesli posto je kosmicko zracnje Gamov teorijski predvideo tek 1948  a Arno Penzias i jos jedan lik  su ga otkrili tek 1964,Djakoni je je tek 2002 godine dobio nobela za otkrice izvora kosmickog zracenja
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Sony xperia
Predivna Sez, zaista, bez imalo ironije predivna. E sada sto smo mi takvi kakvi jesmo ... jbg. Dosta fizicara predvidja da cemo razumeti neke stvari tek za 100-200 ... mozda i vise godina. Ali najvaznije je da smo napravili iskorak.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
sez, majke ti, ne smaraj me više...  Smile

znam i za Džordža gamova, ali on je predvideo mikro talase iz svih smerova, koji su nastali od velikog praska, ali im se talasna dužina vremenom menjala.
Tesla je i te kako pominjao kosmičke zrake, a ti očigledno ne poznaješ materiju dovoljno za ovu temu, jer nisi čuo za njegovu lampu sa ugljenim dugmetom.
Ne znam da li je on pod tim zracima mislio na solarnu oluju ilii šta već, ali je pojedina zračenja pripisivao njima, međutim, kasnije se ispostavilo da je to radijacija.
« Poslednja izmena: 23. Mar 2010, 01:57:24 od radulac »
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6
a teslin golub???
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8

o čemu bre pričaš ti ? kakav "kanal" ?! Lako je baratati pojmovima koji ne postoje...

Radulac Smile Odakle dolaze ideje, odakle dolaze snovi, postoji li telepatije, otkud fenomen "deja vu" Smile Smile Smile.
Najbliza rec za put kojim se to nekako ostvaruje, za mene je "kanal". Nesto kao da postoji, kao neki kanal koji povezuje ono sto smatramo neverovatnim da je povezano.

Svi pojmovi postoje, pitanje je da li su detaljnije definisani.

Razum je alatka ali baulja u mraku ako ne dopusta da postoji nepoznato. Definisati strogo i tvrditi bilo sta, samo na osnovu potvrdjenih znanja zna da bude klizav teren na kome su se i najveci umovi svog vremena prevarili, jer je buducnost pokazala, cak veoma cesto, sasvim suprotne stvari.

Naravno kao u svemu uvek ima sarlatana, danas vise nego ikada.
 Smile
« Poslednja izmena: 25. Mar 2010, 20:17:39 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.1.249.1042
mob
Nokia 
DRUGI DEO ISTRAŽIVANJA UKRAJINSKOG AKADEMIKA O NIKOLI TESLI: ČOVEK KOJI JE MOGAO DA UNIŠTI SVET

utorak, 30 mart 2010 11:35    Savelij KAŠNICKI

Nikola Tesla, tvrdi ukrajinski akademik, radio je za američku tajnu službu, ali za koga je izumio „zrake smrti“ i dalje se ne zna iako je pregovarao sa predstavncima Nemačke, Italije, Francuske i SSSR

Oleg Orestovič Fejgin, akademik Ukrajinske akademije nauka, teoretski fizičar i autor četiri knjige o Nikoli Tesli tvrdi da je čuverni srpski naučnik i pronalazač  zaslužio najmanje pet Nobelovih nagrada. On tvrdi da sve više istraživača Teslinog stvaralaštva zaključuje kako je upravo srpski naučnik izmislio radio iako u Rusiji prioritet daju Popovu, a u ostalom svetu Markoniju.

„Da, ta priča je zamršena“, kaže Fejgin, „ali je tu zamršenost nespretno izazvao sam Nikola Tesla. On je izmislio način prenošenja energije u prostoru bez provodnika. Radi demonstriranja svog izuma, koji je stvoren zahvaljujući nizu sponzora na čelu sa glavnom ajkulom Vol Strita Piripontom Morganom na ostrvu Long Ajlend kod Njujorka sagrađena je kula Vordenklif. Međutim, Tesla se nije ograničavao najavljenim ciljem. On je tajkunima objasnio da se taj sitem za vezu širi na celokupni svetski prostor i da flotila interplanetarnih brodova za nekoliko sati može ispresecati Solarni sistem uzduž i popreko. I, dok je Tesla pokušavao da finansijere zainteresuje za tako fantastične projekte, pojavile su se publikacije da je ruski naučnik Popov izumio radio. Koristeći te informacije i neke patente samog Tesle, Markoni je izvršio emitovanje radio-signala preko Atlantskog okeana (Tesla je Markonija nazivao huliganom i korupcionašem). Za Teslu je to bila sitnica, samo delić njegovih zamisli, ali za pragmatičare, koji su finansirali izgradnju kule Vordenklih, takav rezultat bio je mnogo razumljiviji i cenjeniji od bezgraničnih fantazija genijalnog Srbina. Oni su shvatali da nisu potrebni nekakvi grandiozni troškovi jer se problem rešava za male pare. Finansiranje radova Nikole Tesle obustavljeno je. „Paljenje noćnog neba“ nad Njujorkom, kako su grandiozni eksperiment Nikole Tesle prikazali mediji, bio je poslednje plaćeno čudo u projektu Morgan-Tesla. Vatrena svetlost na visini 20-spratnice tako je osvetlila nebo na mnogo milja uokolo da ste usred mračne noći mogli čitati novine.

Da li je to bila demonstracija prenošenja energije bez provodnika na udaljenost, ista kao i eksplozija nad Tunguskom tajgom?

- Da, mislim da su to bili uporedivi eksperimenti. I moguće je da se radilo o delu veoma širokog programa Nikole Tesle o stvaranju takozvanih zraka smrti. „Danas“, pisao je naučnik, „radim na stvaranju novog izvora energije“. Konkretnije informacije nije bilo. Samo su mediji u Njujorku, pozivajući se na razgovore sa samim Teslom, aludirali na nekakve zrake koji su sposobni da uništavaju na hiljade aviona na udaljenosti od više stotina kilometara.

Da li su ti zraci bili povezani sa eksperimentima o prenošenju energije bez provodnika?

- Verovatno se radilo o jednoj istoj metodi, samo što se kod prenošenja energije bez provodnika ta energija raspršivala, a za uništavanje aviona i brodova trebalo je da se fokusira na pokretne objekte. Prema rečima Tesle, novi tip energije će delovati putem zraka prečnika jednog stomilionitog dela centimetra. Tvorci lasera sovjetski fizičari Basov i Prohorov su tu zamisao oživotvorili nekoliko decenija kasnije.

Da li su ti „zraci smrti“ bili namenjeni armiji SAD?

- To nije sasvim jasno. Tesla je bio neobičan čovek, ponosio se svojim američkim državljanstvom, ali je imao veoma komplikovane odnose sa Pentagonom i drugim specijalnim službama SAD. On se ne bi mogao označiti kao američki patriota. Uoči Drugog svetskog rata Tesla je raznim zemljama koje su se nalazile u neprijateljskim lagerima nudio veoma smele projekte. Na primer, vodio je pregovore o primeni svojih „zraka smrti“ sa predstavnicima Nemačke, Italije, Francuske i SSSR.

Da li je tu u pitanju neprincipijelnost, politička naivnost ili sujeta?

- Moguća je svaka varijanta. Ali postoji i još jedna mogućnost: nudeći strašno oružje konfrontiranim stranama svetske politike, Tesla je verovatno želeo da izjednači njihove mogućnosti i samim tim osigura paritet u predstojećem ratu.

A koliko su ozbiljne naučnikove reči o tome, da je on u stanju da prepolovi zemljinu kuglu na dva dela, kao grčki orah?

- On je imao u vidu periodično slanje impulsa energije u raselinu zemljine kore i postizanje takvog rezonansnog efekta kada raselina počinje da se širi. Teško je suditi o tome koliko je ta namera tehnički izvodiva. Najpre će biti da je u tim rečima bilo delića drskosti, pokušaj da skrene pažnju na svoje kolosalne mogućnosti. Ali takva misao, koju je naglas izrekao talentovani izumitelj, već sama po sebi je toliko razorna da omogućava da govorimo o etničkoj neprincipijelnosti Nikole Tesle. Mislim da je on bio tip intelektualca koji je, zarad trijumfa ideje mogao lansirati svaku, čak i najstrašniju razradu. Zato me ne čudi što je Tesle papire preostale posle smrti konfiskovala uprava za naučno-tehnički obaveštajni rad Pentagona a javnosti je saopšten „ekspertski zaključak“ da su „te beleške spekulativne, da imaju čisto filozofski karakter i ne podrazumevaju nikakve principe niti metode realizacije“. Sve što mi znamo o Tesli svedoči o suprotnom: taj čovek nikad nije blefirao. A, ako se neke od reči koje je izrekao, ne uklapaju u našu svest, znači da još nije došlo vreme za to.

Argumenti i fakti, Moskva

Prevod Rajko Dosković

http://standard.rs/vesti/41-svet/4229-drugi-deo-istraivanja-ukrajinskog-akademika-o-nikoli-tesli-ovek-koji-je-mogao-da-uniti-svet-.html
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49648
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S24
Na hr wikipediji stoji:

Temeljem određenih nalaza su izronile i teze o hrvatskom podrijetlu Nikole Tesle [2] .

Prema tim materijalima, koje je našla prof. Ljubica Štefan, o podrijetlu prezimena Tesla je govorio sam Tesla kad je u svom dnevniku pisao da je njegov djed taj nadimak dobio zbog toga jer je "imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla." [2].

U tim tekstovima je stajalo "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“

Sta reci ?  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
Pa kad si gledao wikipediu koju su hrvati radili... Smiley a najace je ovo "plemic" Smiley
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49648
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S24
Hrvati su stvarno optereceni sa tim svojim nacionalizmom. Na stranici o Ivi Andricu, pola teksta sa Wikipedi-e su posvetili dokazivanju da je Andric Hrvat... Izmedju ostalog, stavili su i prijavnicu za upis prvog semestra kao dokaz.  Smile

A ako pogledate englesku Wikipediu, vidjecete da za Teslu pise da je Srbin, a za Andrica Jugosloven... ko hebe Hrvate...   Smile
« Poslednja izmena: 11. Apr 2010, 15:51:15 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Ma nije to nista dok se ne pokrenu diskusije o tome da li su Alien(8.putnik) i Predator poreklom Hrvati. Ja sam jednom u Hrvatskoj imao priliku da cujem kako Solunski front nisu probili Srbi, vec je tu "bilo vise Hrvata i Francuza..." Smile

Jeb. izgleda da nema vise na planeti ni jednog naroda koji nije ostecen (mislim u glavu). Mozda oni na Papui Novoj Gvineji se jos nekako drze, love po sumama i tako to, jebe ih se za istoriju i politiku. Mozda, ako i oni nisu zatrovani... Smile Smile
Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 45
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 14:58:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.