Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nevreme izazvalo vanredno stanje širom Srbije  (Pročitano 11444 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6179
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
Ovde je padao grad veličine nokta na palcu ruke, nije ni blizu veliki ko sa slike, a to je opet najveći grad koji sam ja video do sada.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Црвене сијају звезде, само једној гаси се сјај...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42971
Zastava Краљево
OS
Windows 7
Browser
Chrome 11.0.696.68
Dosta je ugazilo tamo kod Ivanjice i u tom delu, a poznato je da se tamo u velikoj meri gaje maline...
« Poslednja izmena: 25. Jun 2011, 22:35:14 od grobar kv »
IP sačuvana
social share
Како ти се звао отац? -Хусеин. Његов отац? -Кемал. Чији је Кемал? -Шефкин. Даље? -Шефик Ибров, Ибро Рушидов, Рушид Екрем, Муслија, Адем и Алија! Даље? -Нема даље! -Нема даље, последњи је Алија! Ко је родио Алију? -Одкуд знам, опет неки Хусеин, Кемал! -Није. -Него ко? -Њега су родили Цвјета и Спасоје Југовић. А ако кренеш назад сретаћеш само оваква имена: Вељко, Милош, Душан, Видак, Војак...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

I have more jewels then your jeweler

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1819
Zastava Finland
OS
Windows XP x64
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Samsung i9300
kao sto neko rece, to tako bude u srbiji. ponavlja se samo na razlicitim delovima srbije. i onda ove gde grad nije pao zabole dok njima ne padne. a to da je nabavka raketa bila pogresna tj. losijeg kvaliteta nisam ni sumnjao. da je srbija drzava kao sto nije trebalo bi te sabane eksperte u zatvor i oduzeti im imovinu. pa ti posle budi pametan u zatvor i filozofiraj
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.100
mob
Nokia 
Ajde budite srecni da je vojvodjanska njiva netaknuta...sta cete jesti u suprotnom  Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.100
Pa dosta njih nece jesti nista posto nece imati od cega da kupi Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.100
mob
Nokia 
Naravno ovo je momenat ,prekretnica za Vojvodinu. Sad trebe ucenjivati BeogradOstatakSrbije  Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.100
Hiljade porodica zivi od maline + ogroman priliv deviza donosi izvoz istih. Nije dobro kad grad pada na njih.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
Kakav je to 3,14čkasti grad koji nije smeo sinoć da udari na Ćolu  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.100
mob
Samsung SGH-E590
Ajde budite srecni da je vojvodjanska njiva netaknuta...sta cete jesti u suprotnom  Smile
Vojvodjanske njive su k***c, kad Srbija mora da uvozi hranu. Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50
Олујно невреме опустошило део Србије

Десеторо повређених у Kрушевцу.– Ванредно стање у Ариљу и Лучанима. –Алексинац без струје и воде. –Град величине кокошијег јајета обрао малињаке, уништени пшеница, воћњаци, виногради.–Оштећени кровови и аутомобили…

Јак ветар оборио је четири стуба на далеководу код Алексинца Фото Танјуг

Ариље, које у ово доба године врви од берача малина, сезонских радника, откупљивача и накупаца јуче је било сабласно тихо. Град који је прексиноћ погодио ову општину и суседне Лучане, Ивањицу, Чајетину и Косијерић готово је уништио малињаке, воћњаке и повртњаке. Леденице величине јајета оштетиле су кровове стотина кућа и десетина аутомобила. Ветар је чупао дрвеће, ломио гране и за собом оставио пустош. Вода је продрла у подруме многих домаћинстава, однела путеве и мостове... Због овога је у Ариљу, иначе највише страдалом у златиборском округу, проглашена елементарна непогода.

Штета коју је претрпео овај воћарски крај првенствено познат по узгајању малина, према речима Мирјане Авакумовић, председнице општине, мери се десетинама милиона евра.

– Годишњи приход од малина процењује се на 30 милиона евра, од чега је овом непогодом скоро половина изгубљена. Стопроцентну штету су претрпели засади јабука и шљива, а малињаци негде око 80 одсто. У многима је остала само трска. То је први утисак. А коначни биланс штете знаће се када комисије заврше обилазак терена. Противградна заштита је испалила доста ракета, али је очигледно била недовољна да заустави толику стихију. Ако се томе дода да с босанске стране није деловала противградна заштита оваква непогода се тешко могла зауставити – каже председница општина.

Она додаје да је велики број сеоских кућа оштећен, наводећи, пример села Добраче у коме је две трећине домаћинстава остало без кровова. Такође, већина локалних путева је непроходна и закрчена ишчупаним стаблима дрвећа.

– Комуналне екипе рашчишћавају терен и помажу око покривања кућа, јер је то тренутно приоритет. Толико можемо да финансирамо из општинског буџета, а за остатак ће нам бити неопходна помоћ државе – наглашава Авакумовићева.

Миле Стојић, светски рекордер у производњи малина из села Миросаљци, каже да је за њега овогодишња берба завршена, иако је почела тек пре неколико дана.

– Град нас је предухитрио и учинио своје. Више од 80 одсто засада на четири хектара ми је уништено. Али бојим се да ће се ово негативно одразити и на наредне сезоне, јер су страдале младе саднице. Уништен ми је аутомобил, трактор и цреп на кући – каже Стојић.

Драган Богдановић из Трешњевице код Ариља у уништеном малињаку Фото Б. Пејовић

Ову олују, какву не памте ни најстарији мештани, Драган Симовић, тридесетчетворогодишњи пољопривредни произвођач, посматрао је из свог малињака у селу Драгојевац.

– Призор је био страшан. Леденице величине јајета обарале су на земљу недозреле плодове малина, јабука, шљива и ораха. Њиве су се забелеле и град смо могли да згрћемо лопатама. Очекивао сам да ћу убрати 40 тона малина, али сигуран приход могу да очекујем од 15 тона, колико сам осигурао. Нешто бербе ће бити, али у то не могу много да се поуздам – наводи Симовић.

Они који су попут њега осигурали усеве и имовину или малињаке наткрили мрежицом могу нечему да се надају.

Милован Бошковић, директор главне филијале „Дунав осигурања” у Ужицу, потврђује да пољопривредници и грађани овог краја једини спас виде у наплати штете.

– Од прексиноћ у свим пословницама непрекидно звоне телефони. Одмах смо послали екипе у најугроженија подручја да сниме штете. Не можемо одмах да се изјаснимо о проценту, јер ће наши проценитељи пратити пољопривредне културе до краја сезоне, а потом направити обрачун и доставити осигураницима. Када је реч о кућама и аутомобилима поступак је далеко једноставнији – објашњава Бошковић.

Према оцени Светислава Петровића, професора Пољопривредног факултета у Чачку, ова непогода је била великих размера, а последице ћемо још дуго сагледавати.

– Читава села у ариљској општини, као што су Богојевићи, Добраче, Латвица, Ступчевићи, Миросаљци, Трешњевица и Драгојевац, слободно се може рећи, претрпела су штету од око 80 одсто – упозорава Петровић.

Не само да је изгубљен овогодишњи род воћа и поврћа, већ су многе културе трајно уништена. Постоји опасност да се на пукотинама стабала јаве гљивична обољења и да дође до сушења биљака. Бујице су, како истиче, на многим местима однеле родну земљу.

Оно што је сигурно, ариљском крају ће требати много времена и новца да се опорави од ове незапамћене временске непогоде.

Маријана Авакумовић
објављено: 26.06.2011

Политика
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.