Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 07:50:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Да ли подржавате улазак Србије у НАТО?
Да
30.6%  (57)
Не
69.4%  (129)
Ukupno glasova: 186
Idi dole
Stranice:
1 ... 106 107 109 110 ... 128
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: НАТО - за или против?  (Pročitano 52658 puta)
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Darko Velimirović (NSPM)

DA LI TAJSON ŠETA MOJU DEVOJKU?

Ove jeseni u Srbiji bukti antinatovska kampanja, a svi su izgledi da je to tek začetak formiranja jedog antintegrativnog političkog diskursa, ne baš dovoljno snažnog kao u Miloševićevo „zlatno vreme“, ali po ovakvu Srbiju dovoljno pogubnog. Pitanje da li Srbija hoće ili neće u NATO aliansu, pre svega spada u red nametnutih pitanja i lažnih dilema. Srbiju nikad, niko i nigde nije pozvao da pristupi ovoj vojnoj alijansi iz prostog razloga jer Srbija ne ispunjava većinu NATO standarda. Dakle, i da hoće i da neće, Srbija u NATO trenutno ne može.

Kada su stranke aktuelnog režima dobijale izbore rušeći Miloševićev režim, jedna od najvažnijih stavki njihovih programa bile su tzv. „evroatlantske integracije“ (čitati i kao pristupanje NATO savezu). Mahanje neulaskom u NATO, a da nas tamo niko nije ni zvao, imalo bi smisla kada bi to predstavljalo ozbiljnu pretnju po NATO, ma kakav da je cilj ovdašnjih vlasti. Međutim, neulaskom Srbije u NATO nije na gubitku atlanstka alijansa, već potencijalno Srbija. Ovdašnja vlast smišljeno protura tezu kako je, tobož, zalaganje SAD za priznanje nezavisnog Kosova samo nastavak NATO intervencije iz 1999. godine. Taj nazovi patriotski odbrambeni blok, koji se „oštro“ i dan danas suprotstavlja NATO-u, zaboravio je da nas je taj isti NATO ako ništa drugo, ono bar besomučno „porazio“. „Poraz“ se naočigled svih završio tako što je NATO ušao na Kosovo, a Srbija u Kumanovu potpisala kapitulacioni akt.

Naravno da se može polemisati da li je NATO kampanja te već daleke 1999. godine bila legalna, ali se takođe formalno ne vodi kao nelegalna. Naravno da se može udarati na nacionalne talambase i izazivati negativna emocija prema NATO, u tom istom stanovništvu koje je bombardovano (i to je politički legitimno), ali se treba pitati šta će biti onda kad srpsko rukovodstvo doživi još jedan politički krah. Gotovo je izvesno, kako stvari sada stoje, da će Kosovo, ukoliko aktuelni pregovori ne uspeju, biti priznato od strane SAD. Gotovo je izvesno da se iz te pat pozicije po Srbiju nekako mora izaći, pitanje je samo hoće li Srbija izaći iz te bitke sa više ili manje dostojanstva. Niko se neće preterano uzbuditi i ako Srbija ostane van NATO saveza, on je dovoljno moćan da funkcioniše i bez nas. Takođe se niko neće uzbuditi i ako Srbija ne pristupi EU, takođe i ona može samostalno funkiconisati bez nas. Pitanje je možemo li mi bez NATO? Naravno da možemo. Možemo li se i dalje konfrontirati sa NATO? Odgovor je svakako ne. U svakom sukobu sa ovim savezom, pa čak i diplomatskom, Srbija je neminovni gubitnik.

Autora ovih redova jako nervira bokser Majk Tajson, i rado bi mu počupao uši. Em maltretira žene, em ima ružnu frizuru. Ali sa Tajsonom se ne kači, pa čak i da Tajson nije upravu. Nekako mi razum kaže da bi me prebio. Srbija se već jednom kačila sa svetskim Tajsonom i ostala prilično razlupana, mora li opet? Zamislite autora ovog članka kako optužuje Majka Tajsona da hoće da mu „ukrade“ devojku i njome da se ženi, iako Tajson ima više svojih, a moju verujem ne poznaje.

Zamislite DSS kako izađe sa tezom da NATO hoće da stvori „NATO državu“ od naše države, a ima preko dvadeset svojih država (ko Tajson devojaka). Optužiti NATO da stvara svoju državu ravno je tome da ja optužim svoju devojku da me vara sa Majk Tajsonom. Jeste da moja devojka pogleda boks meč u kom boksuje Tajson, kao što kosovski Albanci pogledaju NATO i rado bi želeli da im buduća država bude u njemu. Reći u tim uslovima da zbog navedenog nećeš u NATO, ravno je mojoj hipotetičkoj izjavi da neću sedeti u kafani u kojoj pije Tajson, premda me tamo niko nije ni zvao.

Ono što je najparadoksalnije u celoj ovoj stvari, jeste činjenica, da ni jedna vlada ne odbija, niti prihvata, ulazak u NATO. U dokumentima ove organizacije koji se odnose na pristup jasno stoji da se odluka o pristupanju NATO savezu, donosi isključivo na referendumu, na kom se izjašnjavaju građani svojom slobodnom voljom, izvršna vlast s tim nema nikakve veze, naročito ne ova naša, koja je “došla na vlast“ obećavši, pre petog oktobra „evroatlanske integracije“. Veliko je pitanje da li bi glasači glasali za nju da su znali da nema nameru da pristupa NATO paktu, i da će za sedam godina opet sa NATO terati inat? Svako ko kaže da bi, morao bi to i da dokaže i da ospori autentičnost na stotine izjava sadašnjih čelnika u kojima Srbima obećavaju budućnost u NATO savezu. Dakle pošto je vlast odstupila od svojih obećanja u vezi NATO, jedini izlaz bila bi provera tog stava na izborima. Ovdašnja vlast nema pravo da u ime svojih građana odlučuje hoće li Srbija pristupiti nekom vojnom savezu ili ne. Činom najave odluke da Srbija „neće u NATO“, vlast krši osnovna demokratska prava svojih građana.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
OK - znači Hrvatska kao zemlja domaćin finansijski učestvuje u vežbi sa oko milion evra. Nisam primetio da neko u Hrvatskoj diže frku oko toga i da mu to smeta.
Možemo da pitamo naše forumaše iz Hrvatske šta misle o tome.
  Smile
NATO vježba u Hrvatskoj ?
Pa, mogli ste i sami pročitati o "masovnim demostracijama i prosvjedima" protiv vježbe, ovdje u HR"
U Zagrebu se okupilo čak tridesetak, a u Splitu nepunih 15-ak protivnika iste   Smile

Financije ?
Hrvatsku vježba košta oko jedan (1) milion € Eura.
Inače, govori se o "godišnjoj članarini" Hrvatske u NATO-u, u iznosu oko 70 miliona Eura
     ?    Je li to nama puno ili malo ?
Spomenuti ću samo prosječnu "dnevnu zaradu" od turizma u Hrvatskoj = oko 19-20 miliona € Eura
Zaključak  izvedite sami ...   Smile
----------------------------------------------------------------------
Inače, BTW. neznam zašto su moderatori izbrisali i moju pohvalu  danilubg  i zemuncu2 - na zanimljivoj i kulturnoj polemici u ovoj temi   

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Ako te zanima ko sam i šta sam - slobodno mi se obrati na pp. Imam srpsko ime i prezime, rođeni Beograđanin, poreklom Crnogorac...

Neke stvari su sada jasnije...  Smile

Većina je održana kako bi se proverila spremnost novostvorenih snaga za reagovanje odnosno NRF u različitim ofanzivnim i defanzivnim scenarijima - operacije nametanja mira, operacije održavanja mira, blokada, evakuacija civilnog stanovništva u slučaju prirodnih katastrofa, protivterorističke operacije, odbrana teritorije države članice.

Smile  Smile  "operacija nametanja mira"... kako to samo zvuci... To i jeste NATO/americka specijalnost... S tim sto se oni tradicionalno u nekom sukobu svrstavaju na jednu od 2 zaracene strane, a samim tim sve sto rade gubi smisao...  Smile

Inace, da se nadovezem na jos jednu stvar (u nizu nelogicnosti  Smile )... koju je spomenuo zemunac2... Pazi, totalno je iracionalno i nebulozno da mi ne obracamo paznju na susede i buducnost vezujemo za Rusiju koja je geografski toliko udaljena, ali zato ne vidis nista nelogicno da Poljaci svoju buducnost vezuju za SAD...  Smile   Smile

I da, nisam mu drveni advokat, ali (sto se tice vezbe) - odakle ti ta (glupava) ideja da je zemunac2 mislio na gradjanski rat u Srbiji???  Smile
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Darko Velimirović (NSPM)

DA LI TAJSON ŠETA MOJU DEVOJKU?

Autora ovih redova jako nervira bokser Majk Tajson, i rado bi mu počupao uši. Em maltretira žene, em ima ružnu frizuru. Ali sa Tajsonom se ne kači, pa čak i da Tajson nije upravu. Nekako mi razum kaže da bi me prebio. Srbija se već jednom kačila sa svetskim Tajsonom i ostala prilično razlupana, mora li opet? Zamislite autora ovog članka kako optužuje Majka Tajsona da hoće da mu „ukrade“ devojku i njome da se ženi, iako Tajson ima više svojih, a moju verujem ne poznaje.

Autor ovih redova zakljucuje malo bolje od prosecnog osnovca, a malo gore od tebe... Danijele...  Smile

Paralela je naravno imbecilna, kao i sve slicne na istu temu, bilo da dolaze iz "liberalnog" bilo iz "patriotskog" bloka.

Ali evo, cisto posto je ovom jako inteligentnom novinaru to zanimljivo, da pogledamo stvari drugacije:
Majk Tajson siluje devojku doticnog u njegovom prisustvu, a on (posto je odgledao ceo akt, jer nema svrhe da se buni - Majk Tajson ce da ga prebije) kaze devojci - nema svrhe da ga tuzimo, on je znacajna osoba - treba da zaboravimo na ceo dogadjaj u svrhu nase buducnosti.

A sto se zivotne (istinite) price tice - taj Majk Tajson je jednog dana, nakon sto je bankrotirao, ipak osudjen, i to zato sto je prebio coveka posle saobracajnog prekrsaja...  Smile
« Poslednja izmena: 04. Okt 2007, 14:37:14 od dulisha »
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Dulisha,

Šta znači taj komentar? Imaš nešto protiv sugrađana koji su poreklom iz Crne Gore ili ti to smeta kod mene? Ne znam odakle su tvoji koreni ali svaki drugi Beograđanin je poreklom Hercegovac, Bosanac ili Crnogorac. Loše je samo kada se čovek stidi svojih korena.

Moje ime je Danilo, a ne Danijel ili nešto treće. Dobijeno po pradedi sa Cetinja i ponosim se njime. Možete i i ti i Nikša da pravite teorije zavere kakve god hoćete, ali ne dozvoljam ni privatno ni na forumu da neko pravi sprdnju sa mojim imenom i poreklom. Nadam se da sam bio dovoljno jasan.   

Zemunac i ja smo diskutovali ranije o opasnosti da se Srbija pretvori u vajmarsku republiku zbog statusa Kosova i opasnost da dođe do građanskih sukoba, zato sam pomislio da možda misli na taj scenario.

« Poslednja izmena: 04. Okt 2007, 14:48:34 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Jebote, mislio na BiH!!!  Smile  (ako sam ja pogresno shvatio ispravi me zemunac2)

Ne, ja sam utopista, pacifista, kosmopolita...  kako hoces... nego sam mislio na tvoju tvrdoglavost i nepriznavanje gresaka...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
U redu. Možda je Zemunac i na to mislio.

Ne kapiram tvoju logiku što se Poljske tiče. Ja rekoh da Poljska ima problem sa političkom elitom i složih se sa Zemuncem da bi bilo najlogičnije da razvija dobrosusedske odnose.
« Poslednja izmena: 04. Okt 2007, 15:08:42 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7;M
@ Danilo

tačno je da smo pričali o "vajmarskom" scenariju u Srbiji, ali si pogrešno zaključio da ja mislim da će Srbija biti na "ivici" građanskog rata. Biće komplikovana situacija, vezano za Kosovo, ali sigurno neće biti građanskog rata.

Po meni, ova vežba u Hrvatskoj je usmerena prema BiH. Svi znamo geografiju, konfiguracija terena oko Knina i Slunja neodoljivo podseća na krajolik tipičan za Bosnu i Hercegovinu. Takođe, vidimo da je politička i bezbednosna situacija u BiH sada još gora nego početkom 90-ih godina.
Bezbednosno stanje se dramatično pogoršalo od dolaska muslimanskog ekstremiste Silajdžića na vlast, nacionalistička retorika raspaljuje strasti, tako da zaista današnja Bosna je na "ivici" da se iz verbalnog rata koji vode Silajdžić i Dodik, pređe na radikalnije metode borbe.

Ono što mene interesuje, u slučaju da Silajdžić ponovo izazove građanski rat u BiH, i NATO se umeša da "nametne mir", baš me zanima na čiju stranu bi se svrstao. Nešto mi govori da to ne bi bila srpska strana, bez obzira da li je u pravu ili nije.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Financije ?
Hrvatsku vježba košta oko jedan (1) milion € Eura.
Inače, govori se o "godišnjoj članarini" Hrvatske u NATO-u, u iznosu oko 70 miliona Eura
     ?    Je li to nama puno ili malo ?
Spomenuti ću samo prosječnu "dnevnu zaradu" od turizma u Hrvatskoj = oko 19-20 miliona € Eura
Zaključak  izvedite sami ...   Smile

Sa 70 miliona evra moze mnogo gladnih usta da se nahrani...

Zakljucak - ti si obican (tipicno balkanski, a kladim se i da si negde na primorju) snob i elitista...  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Zemunac,

OK, pogrešno sam protumačio tvoju aluziju, Dulisha je bio u pravu.

Nadam se da scenario o kome govoriš nije verovatan. Mislim da je svima u ex YU a pogotovo ljudima u Bosni dosta ratova. Ne vidim šta bi to moglo da donese ni Srbima ni Hrvatima ni Bošnjacima. Ako bi se neko sranje desilo u Bosni onda bi se time bavila pre svega Evropska unija jer su oni sada nadležni. Opet, i pored svih gluposti i ekstremizma ne verujem da će biti baš rata.

« Poslednja izmena: 04. Okt 2007, 15:21:50 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 106 107 109 110 ... 128
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 07:50:32
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.