Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 24 25 27 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: ~ Nasilje u porodici - Skrivena svakodnevnica Srbije ~  (Pročitano 61071 puta)
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.65
mob
Samsung S7
Statistika je porazavajuca: Koliko ste sati proveli na forumu? I sad se nasli veliko forumski mudrijasi da mrse muda i da "diskutuju" o problemu.

Uradi bre nesto! Prijavi komsiju policiji... ali ne, nema se vremena, mora da se kenja po forumu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.65
Pa da, manir - predji na licno  Smile

Ja u komsiluku takvih problema nemam, doduse nije mi nesto ni brojan komsiluk 

Ne znam sto ti je toliko zasmetala opaska da forma odnosno naziv zajednice u slucaju kada se desava nasilje i smrtni slucajevi nije bitna - ili hoces da kazes da to jeste bitno?  Smile

« Poslednja izmena: 25. Maj 2015, 19:37:44 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 42.0.2311.111
Evo na Cirilici to je tema emisije sad
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.65
mob
Samsung S7
Sa nasiljem se covek radja, zivi i umire. Krivi su geni.

... i zakon. Ali zakona nema. Licno znam devojku ciji je cale pandurcina. Lesio je nju i brata, sto kaisem sto po radijatoru, a supruga mu nije smela ni da pisne.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 38.0
Др Крон: Едукацијом народа стати на пут насиљу

НОВИ САД -

Може се говорити о епидемији, чак и о пандемији насиља у Србији, али то није само наша специфичност, већ се то дешава у готово свим земљама бивше Југославије. У овом моменту имамо алармантну статистику, да је 27 жена убијено у прва четири месеца ове године, што представља већи број него за целу 2014. годину, изјавила је данас др Лепосава Крон, клинички психолог и научни саветник Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Др Крон је, гостујући у емисији "Прави угао" Радио-телевизије Војводине, је истакла да свако насиље треба пријављивати, јер насиље није нормалан, стандардан, нити допуштен облик комуникације.

"Насиљу се мора стати на пут едукацијом народа и држава ће у једном моменту морати да одвоји новац за превенцију, за што више саветовалишта, едукацију народа и едукатора, за брошуре и памфлете", изјавила је она.

Др Крон објашњава да је веома лако манипулисати необразованим народом, те да жени која је неписмена, која трпи мужа алкохоличара и која нема средстава за живот, а уз то је стигматизована ставом друштва, није лако да се сама избори са тим.

Говорећи о благим санкцијама које се изричу насилницима, она каже да жртва насиља најчешће нема сатисфакцију везану за чињеницу на какву казну је насилник осуђен, а да он обично нађе начина, након издржавања казне, да јој се приближи.

"Жене се налазе у зачараном кругу насиља, многе се налазе у такозваним love-hate емотивним односима, а своје лоше бракове оправдавају ставом да је боље да постоји било каква заједница, па и негативна, него никаква", наводи она.

Др Крон подсећа да су Кенедијеви, који су имали ментално заосталу сестру, 60-их година прошлог века покренули разне програм превенције и издвојили много новца за те програме, те да су разни облици психолошких проблема, на дужи рок од 10 или 20 година, били значајно редуковани.

"Превенција је најбоља медицина", закључује она.

Др Крон је рекла да се породично насиље, по својој унутрашњој динамици, не разликује од других облика насиља које особа не врши у односу на неку особу која му је блиска, у партнерском, брачном или рођачком односу, те да насиље у породици није приватна ствар чланова те породице и да га треба пријављивати.

Са друге стране, др Крон објашњава да је улога медија велика, а да иако нико неће постати  насилник ако гледа насиље на телевизији, начин на који медији извештавају о насиљу треба да буде под строго контролисаним условима.

"Свака врста таблоидизације и сензационализације злочина, нарочити компликованих злочина јесте за замерање. То што се новинари одмах након злочина распитују по комшилуку није добро, јер су објашњења и теорије комшија често ирелевантна, а могу бити узнемирујућа", наводи она и додаје да је за новинаре боље да мало сачекају са детаљним извештајима код таквих случајева.

Као екстремну појаву, др Крон указује на злочине који се шире путем психолошке инфекције, и то међу организованим групама, у време ратова, поплава и других катастрофа, када насиље може бити социјално допуштено и пожељно, те да се тада се релативизује вековима наталожена забрана вршења злочина.

"Две прастаре забране које су регулисале односе у друштву јесу табу инцеста и табу убиства. Проблем настаје када табу злочина постане другачије схваћен и релативизован, а то се дешава у ратовима и после ратова, када се обављају недовршени послови", наводи она.

Др Крон упозорава да су, нажалост, ратови на Балкану наша судбина, да се одигравају "увек код куће", и подсећа на француски глагол balkanisation , који значи расцепкавање.

"Овде се, као по некаквој сили историјске нужности, државе расцепкавају ратовима и свака генерација је, нажалост, под неким дуготрајним последицама. Ратови се овде стално дешавају", истиче она.

Др Крон објашњава да психолошке последице ратова могу да остану годинама, па и деценијама након завршетка сукоба, нарочито Посттрауматски стресни поремећај (ПТСП), који може да представља озбиљну болест.

Она каже да ПТСП може да се преноси генерацијама, када дете у раном формативном периоду васпитавају родитељи са ПТСС.

"Породица треба да буде место ослонца, место где се стичу вредност и основно поверење у односу на друге људе. Али, уколико вас васпитају родитељи изложени ПТСП, атмосфера у кући постаје лоша.

"У таквој средини може да се чује да је ово лош свет, да други људи нису добри, ствара се параноидност која није добра за васпитање детета. Деца се онда  могу осећати несигурно и немати здрав оптимизам", наводи она.

Др Крон додаје да се управо то дешава генерацији деце рођеној после 90-их, која је доживела ситуацију слома хијерархије вредности, које је онда тешко поново подићи.

Анализирајући чињеницу да се овде жене најчешће жртве насиља, др Крон указује на балкански патријархат и његове импликације.

"Када насилник пати од фрустрација и од анксиозности, друштво код нас је такво да се велики број људи не осећа сигурно у ситуацији све већег сиромаштва, незапослености, економске нестабилности, одсуству здравог оптимизма и поремећеног система вредности. Кад онда деси нешто додатно лоше, то може бити декланширајући фактор за насиље, а онда се бира доступна и рањива жртва, најчешће супруга или мајка, а то могу бити и деца", каже она.

Izvor http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/dr-kron-edukacijom-naroda-stati-na-put-nasilju_603550.html
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 42.0.2311.111
Stvar je strasno jednostavna.

Promeniti deo krivicnog prava - deo o samoodbrani. Danas, da bi dokazao da si nesto ucinio u samoodbrani, moras da potpadnes pod okolnosti koje su u gotovo zanemarljivom procentu. Npr, moras lezati na zemlji dok osoba koja zeli da te povredi stoji sa oba stopala na zemlji.. ili moras biti bar jednim kolebom na zenlji itd.. ko je proucavao te zakone ima uvid, ja sam samo delimicno slusala od lica koja se time bave. Pritom oruzja moraju biti iste "ubojitosti" jer ako neko krene na tebe i ugazi te i izbode nozem ili sekirom ti ne smes da pucas u njega iz pistolja ili puske i slicna sranja koja su za nevericu.
Takodje onaj deo gde je tvoja svojina nedodirliva i neprikosnovena i neotudjiva i sve.. a ne smes nista da uradis ako ti neko naoruzan upadne u stan.. to je najveci apsurd na svetu.

Dakle, promeniti zakon. Dati pravo napadnutom da se brani, pa onda neka se na sudu utvrdjuje da li je ubio u samoodbrani ili iz straha ili sa predumisljajem itd. Obuciti zene da barataju oruzjem ili ih nauciti samoodbrani. Sigurne kuce treba da budu sigurne a ne da svako zna gde su i da ih cuva deda od 75 godina placen 10 000 dinara.

I naravno, oni koji su prijavljeni zbog nasilja moraju tako da se predstavljaju. Bez obzira koje je nasilje u pitanju, moraju da snose odgovornost za svoje postupke, to znaci da u zajednici u kojoj borave, moraju da se predstave kao nasilnici svakome ko u toj zajednici boravi. Sav komsiluk da zna da je bio u zatvoru ili u pritvoru jer je tukao zenu ili maltretirao decu. Silovatelji po zakonu moraju da se tako predstave komsiluku. Ima rehabilitacije i resocijalizacine, ali PRVO da se suocis sa zajednicom pa onda da u njoj zaradis ponovo postovanje ili ces iz nje da budes izopsten. Ne mogu da zive u istom kvartu oni koji biju i siluju i nisu se rehabilitovali i pokajali i normalni ljudi. Idi zivi u napustenom selu ako nisi za civilizaciju Ili u zatvor.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 38.0
  To da lopuža ili ubica ima veća prava od žrtve je poznato i dok se to ne promeni uzalud se haba tastatura.
  Zakon i društvo treba da reaguju ali to je nešto što je bilo a ne što je danas. Kako da bilo ko očekuje pomoć od pandura kad je pandur sam davio ženu i izvukao se nekažnjeno i još se pri tom vratio na staro radno mesto. A davio je tako da joj je skoro slomio grkljan.
  Ovo je samo jedan primer iz života.

IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.130
Mozda vise za SSW temu al ajde mozda bolje ovde...

Minu Lazarević pretukao muž?

Suprug proslavljene glumice uhapšen zbog nasilja i držanja oružja.

Baletan Goran Stanić (42) u petak uveče je pretukao suprugu, glumicu Minu Lazarević (40), a onda iz automatske puške pucao sa prozora zgrade na Zvezdari u kojoj živi porodica.

Prvi osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Staniću, koji se sumnjiči da je pretukao svoju suprugu glumicu Minu Lazarević i izvršio druga krivična dela.

Na zatev Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Staniću je pritvor određen kako ne bi mogao da utiče na svedoke i oštećenu, kao i da ne bi ponovio krivično delo, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Stanić se sumnjiči da je izvršio krivična dela nasilje u porodici, neovlašćeno držanje oružja i ugrožavanje sigurnosti, preciziraju u tužilaštvu.

U stanu u kojem živi sa Minom i dvoje maloletne dece, pronađene su i četiri kapisle za detonator, piše "Kurir".

"Goran Stanić je najpre vređao suprugu Minu Lazarević, psovao je i optuživao da ga vara. U subotu je glumica odvela decu kod rođaka na Novi Beograd, a te večeri je usledila prava drama.", rekao je izvor iz istrage listu. "On je u toku dana malo više popio i uveče nasrnuo na nju i pretukao je".

Glumica je potom, dodaje isti izvor, pozvala policiju. "Tek tada je poludeo, uzeo je automatsku pušku za koju nije imao dozvolu i počeo da puca. Prava je sreća da niko nije nastradao i da se sukob u stanu na Zvezdari nije završio tragično".

U stan su ubrzo stigle četiri patrole policije, koje su smirile Stanića i stavile mu lisice.

Mina i Goran venčali su se 2008. godine nakon tri godine veze i imaju dvoje dece.

http://mondo.rs/a817797/Zabava/Zvezde-i-tracevi/Mina-Lazarevic-zrtva-porodicnog-nasilja-muz-uhapsen.html

Sledi razvod, Goran je mesecima bio agresivan

Mina Lazarević je u subotu dala izjavu policiji, a domaći mediji pišu da ovo nije prvi ispad baletana nasilnika, ali je svakako nastrašniji.

Baletan Goran Stanić koji se trenutno nalazi u pritvoru, jer je pretukao svoju suprugu Minu Lazarević mogao bi da ostane bez stana u kojem do sada živeo sa porodicom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije da bi Srbija morala da po ugledu na zakone Austrije, usvoji model po kome bi nasilnik odmah leteo iz stana, bez obzira na čije se ime vodi nekretnina.

Otac poznate glumice, Ljubiša Lazarević ispričao je kako je došlo do incidenta, zbog kojeg će baletan provesti u pritvoru 30 dana, kako ne bi uticao na svedoke.

"Nakon ručka Mina mi je dovela unuku i unuka i rekla da budu kod mene jer se Goran napio, pa da ne moraju to da gledaju. Znam da je popio skoro litar rakije. Nisam ništa pitao, jer im se i dosad nisam mešao u brak. Igrao sam se sa decom kada sam čuo svađu iz njihovog stana, ali to nije bilo prvi put, jer već mesec dana traju slične rasprave. Nekoliko sati kasnije vratila se sva uplakana sa povredama po licu. Ispričala mi je šta joj je sve uradio, a onda je podigla majicu i rekla: "Tata, vidi. Udarao me je pištoljem. Bole me leđa. Gurao mi je pištolj u njih". Rekla je da će pokušati da ode od njega jer misli da se ovo neće dobro završiti", ispričao je Lazarević za "Alo".

Mina je potom pozvala Goranovu majku, svog brata i bratanca, ne bi li zajedno smirili razjarenog baletana.

"Ubrzo sam je video kako pakuje stvari u kola i odlazi sa decom kod kuma na Novi Beograd. Onda je Goran došao u moj stan i tražio da je zovem telefonom. Vikao je na nju da se vrati i dovede decu. Onda je bacio telefon i otišao. Video sam Minine povrede. Ima nekih sitih po licu, a leđa su joj sva u modricama. Kada mi ih je pokazivala, rekla mi je da će to proći, ali ovakvo emotivno stanje ko zna kad", kaže Minin otac.

http://mondo.rs/a818477/Zabava/Zvezde-i-tracevi/Mina-Lazarevic-i-Goran-Stanic.html

I na kraju naravno epilog...

ŠOK: Izjavila da suprug nije bio nasilan?!

Glumica Mina Lazarević, čiji je muž Goran Stanić uhapšen zbog nasilja u porodici, danas je prvi put saslušana u istrazi koju protiv njega vodi u Prvom osnovnom tužilaštvu, piše "Telegraf".

Mina Lazarević, koju je kako se sumnja suprug fizički maltretirao, prema informacijama iz istrage, nije se pridružila tužilaštvu u njegovom krivičnom gonjenju, i izjavila je da su se te večeri posvađali, ali da nije bio nasilan prema njoj.

Goranu Staniću, igraču baleta sa kojim Mina ima dvoje dece, osim nasilja u porodici, na teret se stavljaju još dva krivična dela, držanje oružja za koje nije imao dozvolu, kao i izazivanje opšte opasnosti, jer je u večeri kada je uhapšen pucao iz automatskog oružja.

http://mondo.rs/a818587/Zabava/Zvezde-i-tracevi/Mina-Lazarevic-saslusana-u-istrazi-rekla-da-suprug-nije-bio-nasilan.html

__________________________________________________________________________________

I posle se cude kada neko kaze "Vole da ih tuku.".  Smile
« Poslednja izmena: 06. Avg 2015, 18:21:32 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.10.4
Browser
Safari 600.7.12
mob
I-mate 30 Pro
Tupava zatucana riba.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 4310
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 31.0
A kad je overi onda ce biti drzavo uradi nesto. Pa koja budala moras biti da ostanes sa nekime ko te lema.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 24 25 27 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.