Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mrzim Ustase!  (Pročitano 27051 puta)
Prijatelj foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 954
Тренутно сам у некој фрци и не стижем ни честито да се испавам па зато нема одговора дуже време, али биће, не брините.
Кад смо код аргумената, Хрвати су познати по тежњи да измишљају своју историју (пошто је мало имају), т.ј. да је изокрећу (типа Туђманових 20000 жртава у Јасеновцу). Ко је луд видећеш када се опаметимо и такве ко ти потаманимо ко зечеве  
Толико за сада.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
Eto,g-din se ustasa nasao pogodjenim,iako se niko nije njemu obratio(pitam se da on nije mr.hyde onoga lasla)-predrasude i stereotipne uvrede koje saljes na moj racun,ustaso,odraz su samo tvoje (de)genske sklonosti ka falsifikovanju,lazi a nadasve lupetanju,koja cini profil svakog ustaskog glodara;malo objasnjenje-laslu sam dao epitet bednog jer je njegova argumentacija smesna - niste imali drzavu 1000(!) godina zahvaljujuci svabovima,a onda su vam odjednom srbi krivi za sve,i od njih trazite povracaj suvereniteta;stavise,laslo navodi kako su hrvati 1915. usli u beograd kao nekakvi pobednici(a znamo da su silovali celu macvu i srem),pa zatim pominje nekakve srpske zlocine pri oslobadjanju(!) od svabova...speechless.takodje ako vam kraljevina shs nije odgovarala,i ako ste znali ko su srbi ,zasto ste se uopste pridruzivali istoj?odgovor je - iz tabora porazenog presli ste u tabor pobednika,niste placali nikakvu ratnu odstetu,i kao zadnje funjare se provukli,uz reprizu iz'45.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
O težnjama ka "falsifikovanju istorije" mogu reći samo da smo (zapravo neki od nas) nešto naučili od vas kroz 70 godina "bratstva i jedinstva".

Ja sam pisao istinu i argumentirao sam je. Argumenti su da se brane ili pobiju, a nijedna znanost nije Sv. Pismo. Ako ti se što ne sviđa, e šta ćeš i meni se mnogo toga ne dopada, ali barem nastojim pisati istinito i nisam ograničen. Lako se zatvoriti u svoja četiri zida i misliti da si jedan jedini savršen i neponovljiv (kako vi to kažete "nebeski narod"), ali eto ništa nije crno ili bijelo.

Pitam se šta mi uopće treba nekakvo opravdanje, ali to je razlika između vas i nas. Što ja mogu uzeti u ruke knjigu V. Krestića, Č. Popova, Ekmečića, Ristovića ili bilo kojeg drugog srpskog povjesničara, a ti to ne možeš.

Dragi moj švapski komšijo ugledaj se malo u svog sunarodnjaka Radikala.
Ne slaže se s onim što pišem, ali pokušava dati svoje argumente. Da ovdje postoji nešto kao zaključak vjerojatno bismo do nekakvog i došli.

I na kraju pozdrav i sve najbolje u 2003.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 733
Sto se ovde svadjate ova je valjda srpski forum.
Imate li vi hrvatske pa nas pljujte do milje volje samo vam ne vredi jer su vec svi narodi uvideli sta ste vi...
IP sačuvana
social share
Ja biti veoma pismen?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 27
Jedno pitanje kada ste dobili državu.drugo pitanje - da li znate šta su nemci rekli za vas hrvate,i treće šta bi radili da vam papa nije stao u zaštitu.Mi Srbi smo ves i stvorili i oslobodili - najveca greska i dozvolili da se uobrazite,ne zaboravite da smo stigli do Zagreba , da nas nisu izdali sada bi bili zapadna kolonija , a vi trubite o Zemunu.Čak ni Istra nije vasa a o Dubrovniku i da ne govorimo.I još jedno za kraj da li znate od kog plemena potičete? :mad:
IP sačuvana
social share
NO PAIN NO GAME
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 27
PONOVO ĆEMO SE MI PURGERI SRESTI,A TADA LJUBITE PAPU U DUPE DA VAM GUZICE SPAŠAVA.NEMA VISE MILOŠEVIĆA DA SE DOGOVARA SA SVOJIM KOMUNISTIMA.
SSJ. :twisted:
IP sačuvana
social share
NO PAIN NO GAME
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 733
Jebote ja i moji ludi uleteli u Dubrovnik na more sa novosatskom tablicama a ovi ih ispljuvali izgrebali...
IP sačuvana
social share
Ja biti veoma pismen?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
U kojoj je ono crkvi kršten Nemanja? U katoličkoj.

Otkuda je ono Stefan Prvovenčani dobio krunu? Iz Rima od Pape, zalaganem  svog brata Rastka-sv. Save.

Malo prouči povijest pa se onda javi.

A šta više ne pjevate onu: "Slobodane samo reci, letećemo kao meci."
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 57
U Zagreb i u druge gradove Hrvatske ,vi gospodo, možete samo kao turisti i to ako dobijete vizu, ili možda neki od vas koji su bili potjerani iz "krajine" ako zatraže hrvatsko državljanstvo i tako postanu građani Hrvatske. Činjenica je da ste vi posljednji rat izgubili i da nije bilo Zapada koji je navodno spasio nas Hrvate, Banja Luka i velik dio teritorija zapadno od Drine danas nebi bio napučen Srbima. Kako ste vi bježali  Smile . ...
ne vidim razloga zašto bi se ja ili bilo koji Hrvat bojao vas jer ako nas u ovom ratu niste pobjedili kada ste raspolagali mnogo naprednijom tehnikom i organiziraniom vojskom ne znam u kojem budućem bi ste to mogli, pa ljudi vas su i Albanci izbacili s Kosova, a to je, moram priznati prava srpska zemlja. Zato svoje prjetnje šaljite nekom drugome.
Razlog zbog kojeg se ja javljam na ovaj forum je jasan, osjećam se, naime, pozvanim odgovoriti na vaše uzvike " Mrzim Ustaše !". Osim toga vaša mašta je zaista poticajna i duhovita.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 954
Citat: Laslo
Što se onoga o genocidnosti tiče pročitaj malo Moljevićev program o uspostavi Velike Srbije, napisan za drugog sv. rata. Tamo negdje piše otprilike o u stilu "očistiti srpske zemlje od hrvatskog i muslimanskog življa". Znaš i bolje od mene kako se to čišćenje provodilo, a to samo dokazuje da i vi baš ne znate s manjinama. Kako to reče princ Đorđe:"S našom demokracijom bit će ko s aristokracijom. Ko misli drukčoje, pištolj pa u glavu. Siledžije smo mi, bre."

Како уопште може да се пореди оно што је негде само написано и оно што сте ви стварно радили? Да то није по принципу `ајде кад смо већ ми изопачени злочинци, да покушамо да набедимо и друге`? Не знам о каквом чишћењу од стране Срба за време другог св. рата ти говориш и сматрам да тако нешто једино неки хрватски квазиисторичар може да смисли. Немој ме терати да говорим о вашим злочинима и теорији геноцидних народа јер ти то сигурно неће бити пријатно.

Varaš se oko uloge plemstva. To bi bilo isto kad bi ja porekao ulogu SPC u čuvanju srpske svijesti tijekom turske okupacije. Naime, sve do sredine 19. st. pojam narod se odnosio upravo na političke čimbenike. Seljake nitko nije ništa pitao. Njihova jedina diferencijacija je bila eventualno religija. To objašnjava zašto se npr. uspjela konstituirati švicarska ili austrijska nacija iako ti narodi ne postoje. Politički okvir u kojem su nositelji vlasti imali vodeću ulogu pomogao im je (u austrijskomslučaju uz strani pritisak iz 2. sv. rata) da i stanovništvo privuku u posebni okvir. Bavarska ili Falačka nacija nisu se uspjele formirati upravo iz tog razloga što su njihove vodeće strukture bile više oslonjene na njemački okvir i kada je jezik postao mjerilo nacije bavarstvo se utopilo u njemstvu. Slično je i kod vas.

У свим мојим постовима ја сам негирао Хрватску државност (и територијалне претензије на Српску Крајину) а не постојање Хрватске нације. Као историчар би морао да уочаваш разлику између појмова државе и нације. Оваква замена теза је само последица недостатка аргумената за порицање чињеница које сам ја кристално јасно изнео.
И за народ и сељаке апсолутно ниси у праву јер је за разлику од Хрватског, Српски народ био апсолутно свестан свог националног и верског идентитета за сво време трајања Турске окупације. Та свест се може јасно препознати у константној борби за ослобођење хјдука и ускока, националним епским песмама и народним гусларима, Српској Православној Цркви, жртвовању Српских мајки које сам већ навео, очувању Српске културе и националног идентитета код Срба у Аустроугарској и.т.д.

zašto su se razvile 2 srpske države? Zato što je Petrovićima odgovaralo na tradiciji srednjovjekovne Duklje i teritorija Crnojevića, nakon rasapa Dušanovog carstva, pokušati sagraditi zasebnu crnogorsku tradiciju i naciju. Njegoš je krenuo drugim smjerom i dokinuo je mnoge tekovine dukljanske tradicije, ali su knjaževi Danilo i Nikola to pokušali skrenuti u smjeru da Crna Gora postane zemlja koja će ujediniti Srbe. Kako je to bilo iluzorno u pokušaju da sačuva vlast, Nikola je pokrenuo osnivanje Prave narodne stranke (kasnije nazvane zelenaši) čiji su vođe krenuli u pokušaj afirmacije zasebne crnogorske nacije. Isto tako, bolje od mene znaš, da do danas ima stanovnika Crne Gore koji sebe smatraju isključivo Crnogorcima jednako stranima Srbima kao i npr. Hrvatima. Dakle crnogorstvo se još pokušava afirmirati (znam da su tiskali i vlastitu gramatiku, postoji jedna minorna frakcija pravoslavne crkve kao nekakva crnogorska pravoslavna crkva, isto tako i Dukljanska akademija znanosti i umjetnosti, pandan SANU i HAZU) ali neizvjesno s kakvom šansom za uspjeh.

Опет скрећеш са теме, вероватно због недостатка других аргумената. То је као кад би ја сад почео да причам и тежњи Истре да се одвоји од Хрватске. Наравно ја то нећу радити јер то нема никакве везе са оним о чему расправљамо, т.ј. са разграничењем Срба и Хрвата. Због тога нећу износити никакве контрааргументе за ове твоје тврдње, иако бих то лако могао јер сам стицајем околности добро упућен у ту проблематику (отац ми је рођен и одрастао у Црној Гори и сваке године тамо проведем око месец дана, што ме је подстакло да доста прочитам о коренима Црногорског сепаратизма).

Na ovom području ima još takvih primjera (Bošnjaci, Makedonci pa čak i Slovenci) znači gdje je nekakva intervencija odozgo utjecala na stvaranje nove nacije na područjima gdje nekakva zasebna nacionalna svijest nije ni postojala ili je postojala drugačija.
Dakle od južnih Slavena samo Hrvati, Srbi i Bugari mogu biti smatrani nazovimo ih "starim" nacijama. Ulogu čuvanja nacionalne svijesti u Hrvatskoj je imalo plemstvo koje je jedino moglo (uz više svećenstvo) sudjelovati u političkom životu države u kojoj se Hrvatska nalazila. To na neki način čini AU i hrvatskom državom budući da nismo bili vojno poraženi, nego smo svojevoljno ušli u tu državu. (Opet ponavljam da smo bili možda manje važan faktor, ali smo uživali prava koja neki brojniji i gospodarski jači narodi nisu imali, baš zbog nedostatka plemstva.) U Srbiji nakon pada pod Turke nije bilo domaćeg plemstva niti nekog drugog sloja koji bi čuvao srpsku državnost niti je unutar otomanske imperije postojao ikakav politički okvir koji bi to omogućavao. Tako da je ulogu nositelja i čuvara državne tradicije i svijesti preuzela SPC, koja se ralativno brzo oslobodila grčkog vodstva tako da je u njoj dominirao narodni duh. Zbog prirode pravoslavlja (dakle nacionalna crkva, za razliku od univerzalističkog katoličanstva) to je omogućilo brži razvoj nacionalne svijesti kod Srba i čak asimilaciju npr. Aromunskog stanovništva na području jurisdikcije pećke patrijaršije, dok je kod Hrvata taj proces tekao sporije upravo zbog političkog okvira i pokušaja separatizma unutar pojedinih županijskih okvira često i pod utjecajem mađarskog faktora koji je htio potpuno dokinuti hrvatsku državnost. Određena autonomnost županija (veća nego što ti misliš, ali opet ne tolika da bi trajno onemogućila integraciju hrvatske nacije) omogućavala je takve pokušaje. (Primjer takvog separatizma kod vas je Crna Gora.)

Опет иста замена теза, овај пут уз изношење очигледних неистина. Ти кажеш да нисте војно поражени и да сте добровољно ушли у ту државу, а ја сам у једном од ранијих постова јасно навео ко је кога и које године поразио и када сте `признали` Угарску власт. Ваљда нећемо да се играмо `глувих телефона` и да ме тераш да поново куцам једно те исто. Да можда ја не лажем? Молим те да, ако се са нечим што сам већ написао не слажеш, лепо узмеш и цитираш део мога поста и онда јасно кажеш: `То није тачно због тога и тога ...` или `Није било тако него овако: ...`. Овако стварно више немам намеру да одговарам на измошљотине и извртање чињеница.

Dakle usprkos svemu hrv. plemstvo je omogućilo da kasniji vodeći društveni slojevi sačuvaju sačuvano i povedu borbu za hrv. samostalnost što je omogućilo da Hrvatska i Hrvati izbjegnu utapanje u lingvistički srodnim, a u Jugoslaviji i moćnijim Srbima i Srbiji. Kako reče Krleža 1918.:"Srbi imaju artiljeriju a Hrvati tisućugodišnju kulturu." Eto ta kultura je odigrala svoju ulogu.
Isti je slučaj sa SPC koja je stvorila uvijete da seoski sin i trgovac Karađorđe stvori vlastitu dinastiju koja će vladati Srbima.

Да ли мислиш на онога Крлежу који је био Титов `другар`, члан САНУ, и који је у свом циклусу драма о Глембајевима описао изопачености Хрватске аристократије?

Prva Jugoslavija nije bila Velika Srbija nego Kraljevina Srba, Hrvata[u]i Slovenaca tako da teritorij Krajine nije bio srpski nego prvo do 1921. i dalje dio teritorijalne jedinice pod imenom Hrvatska, pa u nekima od 33 oblasti od kojih nijedna nije nosila pridjev srpski, i konačno prvo Savske banovine, a kasnije Banovine Hrvatske.

Реци ти мени ко је у старој Југославији, без обзира на период и тренутни њен назив имао апсолутну власт? Као прво територија Српске Крајине је била подељена између Савске, Врбаске и Приморске бановине, а као друго ни једна подела старе Југославије није била по националном кључу тако да је безвезе уопште о томе расправљати.

Knin je bio prijestolnica hrvatskih vladara između ostalih i Zvonimira koji je tamo sagradio tvrđavu i pet bazilika.

Мислиш ли та то може да се пореди са Косовом?

Puno pozdrava i na kraju jedna zamolba.

Možeš li mi nešto reći o pitanju monarhijskog ili republikanskog uređenja Srbije. To me jako zanima, pa ako mi možeš izaći ususret i nešto o tome napisati bio bih ti zahvalan.

Могу само изнети своје мишљење. Сматрам да је период монархистичког уређења део богате Српске историје у коме је конституисана Српска држава и у коме је било моного више позитивних него негативних догађаја и као таквог га веома поштујем. Такође сам свестан и неких пропуста који су начињени и који су касније много коштали Српки народ. Све у свему, уз дужно поштовање, данас не постоји личност која би била достојна титуле српског монарха и као једина могућмост остаје република. Прошлост и историју треба памтити и поштовати, али јој се не сме робовати.

Поздрав, све најбоље и да ти се све жеље у животу испуне (изузев наравно оне једне Smiley)!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.