Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mozemo li ziveti samo od domacih proizvoda?  (Pročitano 10899 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Nokia krntija
Ja ne volim nikog, desctop mi je tamnoplava pozadina  Smile

Исто Smile Smile

Ја пролазим кроз окаснелу даркерску фазу

IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Stedis energiju  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Titov omladinac u penziji

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 79
Zastava Smederevo
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Samsung 
Citat
Objašnjavao je Mirko Alvirović u jednoj emisiji koja su pojačanja ugrađena u JugoA. Dakle trik je u ojačanjima koja se spolja ne vide.

Ojacanja nemaju neke veze, nije bitno da karoserija ima neka ojacanja i da karoserija sa manje ostecenja prodje udarac vec upravo suprotno, da se karoserija deformise i da amortizuje udarac, a to sa nekim "ojacanjima" se ne izvodi nego sa oblikom karoserije...
Tačno je da se tehnika svaki dan menja. U vreme kada sam studirao zahtevalo se da se deformiše samo prednji ili zadnji deo, a da kabina sa putnicima ostane cela - ako treba i ojačati je. Možda je nauka u međuvremenu pokazala da treba i kabina da se deformiše zajedno sa putnicima?

Pošto sam rođen pre nego Bravareva Jugoslavija znam šta se sve u njoj dešavalo. Znam i neke detalje koji su većem delu javnosti nepoznati. Nema smisla da mi to objašnjava neko ko je zna samo iz priče.
Da se ti ne bi mučio dokazujući kako je Bravareva država bila savršena evo slažem se: Bravareva Jugoslavija je bila najotvorenija i najnaprednija zemlja na kugli zemaljskoj - a i šire! Nadam se da si zadovoljan!
« Poslednja izmena: 21. Mar 2014, 15:30:24 od DiplomiraniDuduk »
IP sačuvana
social share
Umetnost življenja je u tome da se svemu nađe prava mera!
"Danas je ludo vreme! Ko nije lud - taj nije normalan!"
Pametan čovek uzima reč zato što ima šta da kaže a budala zato što ima pravo da govori!
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows XP
Browser
Chrome 33.0.1750.154
Pojedini primerci nekih uređaja ne mogu biti dokaz kvaliteta! Zaista postoje primerci proizvoda Zastave, EI i drugih, koji još traju. Omaklo im se - nije namerno!
Znas kako se proverava kvalitet (vrsi kontrola)? Nasumicnim odabirom pojedinih primeraka iz serije, ako se radi o masovnoj proizvodnji. Cinjenica je da sto se trajnosti tice, ondasnji proizvodi su trajali mnogostruko vise nego ovi danas.

U danasnjem (anti)ekonomskom sistem, nije cilj proizvesti kvalitetnu robu, vec je cilj proizvesti kvantitativnu robu. Kapitalizam (danasnje tzv "slobodno trziste") forsira stvaranje kvantiteta, a ne kvaliteta. Zbog cega?

Zbog toga sto logika tzv "slobodnog trzista" nalaze tako nesto. Onog momenta kada proizvod bude proizveden, vec tada postaje inferioran. Ma koliko racionalno zvucalo u fizickom svetu (trebovanje kvaliteta), kada pricamo o teoriji trzista i trzisnoj ekonomiji, svaka racionalnost prestaje da vazi!

Logika tzv "slobodnog trzista" nalaze da se proizvodjaci medjusobno takmice, sto povlaci za sobom neprestanu proizvodnju (konkurentni proizvodi), prema tome, nije cilj proizvesti robu koju ces da kupis i koja ce da traje, jer na taj nacin proizvodjac ispada iz igre, koci se neprestano torsenje, vec je cilj proizvesti robu, koja ce se nakon odredjenog vremena pohabati (pokvariti), prevazici. Radi se o Planiranoj Zastarelosti.

Planirana Zastarelost (za koju malo koja korporacija/proizvodjac tvrdi da uopste postoji) je princip prema kom se odrzava sama zila kucavica danasnje monetarne ekonomije, a to je Ciklicna Potrosnja. Drugim recima odrzivost proizvoda je nepozeljna ako ocekujemo ekonomski rast. Zbog ove logike tzv "slobodnog trzista", podstice se sto veca potrosnja, a proizvodima se zeli sto vise sniziti rok trajanja.

Milijarde i milijarde mobilnih telefona, laptop racunara, kompjutera i slicnog, sa dosta plemenitih i tesko dostupnih materijala u sebi zavrsava na deponijama smeca. To su bukvalno planine "pokojne" elektronike. A, u sustini radi se uglavnom o manjim kvarovima, koje bi u drustvu orijentisanom na cuvanje, moglo lako da se popravi ili unapredi.

Efikasnost, odrzivost i ocuvanje su neprijatelji danasnjeg ekonomskog sistema!

Iznad svega, priroda ce dati konacnu rec, covek ce shvatiti (??) da ne moze do u beskonacnost da zivi u kapitalizmu (nekakvom "slobodnom trzistu"). Nece moci doveka da bazira svoju ekonomiju na beskonacnom rastu u konacnoj redini!!

Zivimo u sistemu, koji stvara zaradu i profit na stvaranju problema svih vrsta! Nekakva "(nova) radna mesta" i slicno...

Ja znam za slucaj "Sony" muzicke linije (kasetas), kupljenu 1988. I dan danas radi, koa da je nov, bukvalno! Bas me zanima koliko ove danasnje traju!?

Citat
U vreme Najvećeg Bravara Svih Naših Naroda I Narodnosti, bilo kakav uvoz je bio praktično zabranjen a na sva se zvona objavljivao izvoz pojedinih fabrika.
Jedino se nije objavljivalo da je izvozna serija i mnogo bolja i, u inostranstvu, mnogo jeftinija nego one za domaće tržište.

Roba, koja se proizvodila u SFRJ se nije uvozila. Medjutim, radili su sa licencama

Citat
I pored toga često su stranci vraćali robu kao neispravnu. Onda bi se ta roba prodavala ovde. Oni koji bi uspeli da se dočepaju tih proizvoda bili su srećni "kao kučići" jer je i ta (za inostranstvo neispravna!!!) roba bila mnogo bolja nego serije za domaće tržište.
To nije sasvim tacno! Npr, SFRJ nije mogla biti konkrentna sa svim proizvodima, sto je i logicno. Brodovi, brodogradnja (tankeri, remorkeri, vocari, putnicki i uopste brodogradnja bivse SFRJ), pogotovo Hrvatska, je bila vrlo konkurentna u svetu. Naravno, nismo mogli da pariramo SSSR-u, vec su oni mahom ovde radili remonte. Jedino sto je SFRJ, prakticno uvozila jesu rude, nafta, gas...

SFRJ nije bila konkurentna zapadnom trzistu jer tadasnji proizvodi nisu bili prilagodjeni za tamosnje uslove.

Citat
Zastava je imala monopol na Yu-tržištu. Rezultat: ni jedan njen proizvod ne bi prošao pravi tehnički pregled!
Monopol je rezultat ekonomije bazirane na konkurenciji.
Sta podrazumevas pod "pravi" tehnicki pregled?

Citat
Ne, ako hoćemo pristojan život, ne možemo živeti samo od domaće robe.
Zavisi sta znaci "pristojan zivot"?
Ako, podjemo od cinjenice da je planeta Zemlja izolovan sistem, tj Zemljani nista ne uvoze sa Marsa, po logici stvari bi bilo sasvim realno da i drzava kao, izolovan sistem moze da ekonomise samu sebe. Naravno, pod uslovom da postoje najvazniji resursi. Tada, dolazimo do zakljucka da nesto sa samom ekonomijom danas nije u redu.

Citat
Ovde ne postoji proizvodnja kvalitetne i konkurentne robe ni u jednoj oblasti - čak ni u toliko hvaljenoj poljprivredi. Svidelo se to kome ili ne!
Danas, kvalitetna roba ne postoji, jer da psotoji, srusio bi se citav ekonomski sistem na planeti. Ono sto danas psotoji jeste proizvodnja kvantitativne robe, koja iskljucivo sluzi obezbedjivanju nekakvih "radnih mesta" i odrzavanju ove (anti)ekonomije.
« Poslednja izmena: 21. Mar 2014, 18:39:22 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 27.0
Ko god tvrdi da je moguće živeti samo od domaće proizvodnje neka to izvede u svojoj kući. Verujem da bi odustao posle tri dana!

Što jes,jes.
Не живи се од ајфона и панасоник плазме, већ се од 'ране, а 'рану још увијек можемо да направимо.  Smile
« Poslednja izmena: 21. Mar 2014, 21:13:08 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Titov omladinac u penziji

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 79
Zastava Smederevo
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Samsung 
Pojedini primerci nekih uređaja ne mogu biti dokaz kvaliteta! Zaista postoje primerci proizvoda Zastave, EI i drugih, koji još traju. Omaklo im se - nije namerno!
Znas kako se proverava kvalitet (vrsi kontrola)? Nasumicnim odabirom pojedinih primeraka iz serije, ako se radi o masovnoj proizvodnji.
Ako se proizvede 1000 jedinica nečega pa dve jedinice traju po sto godina a ostale propadnu posle dva meseca, mogu li se te dve uzeti kao dokaz kvaliteta?
Nije potreban nikakav odabir. Zna se dokle je trajala proizvodnja Zastave, koliko je primeraka proizvedeno a koliko je još upotrebljivo. "Ako koza laže - ne laže rog!"

Neću više kometarisati jer ispada da svi, čak i oni koji nikada nisu živeli u Bravariji, znaju bolje nego ja kako je to izgledalo. "Niko nije toliko slep kao onaj koji ne želi da vidi!"
Uostalom, sam se Najveći Bravar Svih Naših Naroda I Narodnosti nije vozio u Zastavi.

Mogu samo da ponovim: ko god zagovara zatvaranje (ionako pljačkaškog!) tržišta opravdavajući to kao "kupujte domaće", neka prvo proba sam da živi od domaćeg. Ako izdrži mesec dana pridružiću mu se!
IP sačuvana
social share
Umetnost življenja je u tome da se svemu nađe prava mera!
"Danas je ludo vreme! Ko nije lud - taj nije normalan!"
Pametan čovek uzima reč zato što ima šta da kaže a budala zato što ima pravo da govori!
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows XP
Browser
Chrome 33.0.1750.154
DiplomiraniDuduk
Mogu li da znam na osnovu cega tvrdis da neko jeste ili nije ziveo u SFRJ?

Citat
Ako se proizvede 1000 jedinica nečega pa dve jedinice traju po sto godina a ostale propadnu posle dva meseca, mogu li se te dve uzeti kao dokaz kvaliteta?
Znas li koje su sanse da se to desi? 1:100000
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Citat
Objašnjavao je Mirko Alvirović u jednoj emisiji koja su pojačanja ugrađena u JugoA. Dakle trik je u ojačanjima koja se spolja ne vide.

Ojacanja nemaju neke veze, nije bitno da karoserija ima neka ojacanja i da karoserija sa manje ostecenja prodje udarac vec upravo suprotno, da se karoserija deformise i da amortizuje udarac, a to sa nekim "ojacanjima" se ne izvodi nego sa oblikom karoserije...
Tačno je da se tehnika svaki dan menja. U vreme kada sam studirao zahtevalo se da se deformiše samo prednji ili zadnji deo, a da kabina sa putnicima ostane cela - ako treba i ojačati je. Možda je nauka u međuvremenu pokazala da treba i kabina da se deformiše zajedno sa putnicima?

Pošto sam rođen pre nego Bravareva Jugoslavija znam šta se sve u njoj dešavalo. Znam i neke detalje koji su većem delu javnosti nepoznati. Nema smisla da mi to objašnjava neko ko je zna samo iz priče.
Da se ti ne bi mučio dokazujući kako je Bravareva država bila savršena evo slažem se: Bravareva Jugoslavija je bila najotvorenija i najnaprednija zemlja na kugli zemaljskoj - a i šire! Nadam se da si zadovoljan!

Bila je takva kakva jeste, nit Svedska, niti Iran, niti Senegal, klasa: juznoevropske zemlje i tu solidan polozaj. Posle rata si imao u Grckoj diktaturu, isto tako u Portugalu i Spaniji, pa malo glad i neku srednju industriju kasnije, sto se tice sloboda, rekao sam kao primer Spanija, Grcka, Portugal, eto, Italija je opet bila liberalna.
Al eto, treba popljuvati fino sve to pa kukati kako je ta Juga bila zatvorena, diktatura, nisi smeo glasno da pricas na ulici, sve komsije radile za tajnu sluzbu, gulaci i logori na sve strane i narod non stop gladan... i sire! Nadam se da si zadovoljan!
Za Juga sam ti reko, imao sam priliku da vozim Yugo 45A, i komsijina domaca Yugo 65-ca je bolje sljakala, osim sto nije imala klimu, koja je i u americkoj vezriji bila smesna

Citat
Neću više kometarisati jer ispada da svi, čak i oni koji nikada nisu živeli u Bravariji, znaju bolje nego ja kako je to izgledalo. "Niko nije toliko slep kao onaj koji ne želi da vidi!"

Eto, ja ziveo i video...  Smile
« Poslednja izmena: 22. Mar 2014, 14:35:02 od Maradic »
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 33.0.1750.166
kako bi uzgajali biljke za zeleni caj  Smile

mislim kakav je to zivot bez soljice zeljonija poslepodne  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 5782
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Samsung Galaxy S2
...
 Danas, kvalitetna roba ne postoji, jer da psotoji, srusio bi se citav ekonomski sistem na planeti. Ono sto danas psotoji jeste proizvodnja kvantitativne robe, koja iskljucivo sluzi obezbedjivanju nekakvih "radnih mesta" i odrzavanju ove (anti)ekonomije.

Sto se audio tehnike tice, i dalje postoji kvalitetna roba.

Idi www.google.com i kucaj nesto od:

Cambridge Audio
NAD audio
Bryston audio
Naim audio

ili  Unison Research  Smile [ znam, koriste ruske cevi ].

jeste skupo je, ali seti se nekada je dobar TV kosto danasnjih 1000e
ali eto vidis, ta tehnika i dalje postoji.

A da, zaboravio sam i domaceg proizvodjaca. Guglaj BFA Novi Sad. Nije los "Lala", cuo sam ga.
« Poslednja izmena: 23. Mar 2014, 22:06:49 od system_v_r5 »
IP sačuvana
social share
I have ... a cunning plan. It's as cunning as a fox who's just been appointed Professor of Cunning at Oxford University.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.