Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Modernizacija Supergaleba do nabavke novih aviona  (Pročitano 51121 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 182
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
gore pise tehnologija iz bihaca i mostra jer su tu bile dve od tri fabrike i jos je bila utva u pancevo.Super galeb G4 napravljen je u fabrici Soko u mostrau i u Utvi u pancevu ali glavnu rec je imala fabrika Soko,a utva je pravila neke delove,a ta nasa tehnologija na koj smo napravili i super galeb G4 i poceli razvoj NA i doveli ga skoro do kraja trune u nekom magacinu.sto se tice remonta motora koliko ja imam saznanja da smo mi motor radili po liceci takodje u fabrici Soko i na toj istoj tehnologiji sto znaci kad bi smo je pokrenuli u pogon mozemo da uradimo ceo remn kod nas.Jer mi vec imamo jedan supr galeb G4M koj je remontovan i moderniziovan 1999
pa molo ostecen 1999 i 2001 popravljen i sve to je odradjeno u fabrici utava ali koliko mogu da primetim motor nije nista diran jer nemamo tenologiju za remont motora koj smo mi po liceci pravili u fabrici Soko sve u svemo trebamo da ovu tehnologiju remontujemo i modernizujemo pa onda da odradimo celokupni remon G4 pa onda polako da se upustimo nove projekte ili dovrasvanje vac zapocetih.
http://www.google.com/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fsr-el%2F%25D0%2593-4_%25D0%25A1%25D1%2583%25D0%25BF%25D0%25B5%25D1%2580_%25D0%2593%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25B1&ei=7NFWS7iYFtGu4Qbr5K29Aw&usg=AFQjCNGEagSesanxmSwOHJ6TjbxvRPc4QA&sig2=JmdD7oUKdoPCsgJxyXuqYQ
« Poslednja izmena: 20. Jan 2010, 11:17:44 od Su47Berkut »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Motori su pravljeni u VZ Orao iz Rajlovaca koji je za vreme rata preseljen u Bjeljinu (danas VZ Orao Bjeljina). Nije mi poznato da je u Bihacu bila ijedna fabrika vezana za avijaciju, Soko iz Mostara je sa druge strane bila glavna fabrika za sklapanje svih vazduhoplova u SFRJ, ukljucujuci Orla, G-4 i Gazelu. Mnogi tvrde da je iz te fabrike prebaceno u Utvu sve sto se moglo razmontirati, ali pitanje je sta je uopste prezivelo 99.

Nije sam problem u masinama vec u novcu i kadrovima, Utvu je napustio skoro svako koje iole vredeo a obnova hala, masina nisu jeftini ali ni toliko problematicni kao kadar. Do ponovne proizvodnje bilo kakvog modernijeg aviona moraju prvo da savladaju Lastu i neke njene unapredjene varijante. Maldi inzenjeri su kako cujem zaposljeni ali dok oni stasaju potrebno je vreme.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Berkute, al ga šiješ k'o Maksim po diviziji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6120
u radu na NA je radila industrija cele bivse drzave... a i da je ostala niko ne garantuje da bi taj projekat opstao zbog ekonomske situacije posle pada Varsavskog pakta.

to je isto kao prica da mi ili hrvati mozemo sami da radimo na m-84... kad se zna da niko nemoze sam jer su ucestvovale fabrike iz cele sfrj na proizvodnji istog.

irak ce kupiti avione od amera... to je stvar politike a ne bolje ponude. pa nisu amrikanci usli u irak a onda da ne njemu ne zaradjuju. pa sve ide preko americkih firmi, a ono sto im mi prodamo je smesno u poredjenju sa ugovorima koje dobijaju americke kompnije ili zemlje svaznice u ratu protiv iraka.
IP sačuvana
social share
"...ja sam samo prolazio i neam` pojma..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
@deky81

Iracani zele F-16, ali se jos natezu jer Ameri zele da im prodaju juznokorejski trener T-50 kao visenamenski avion. Prvo Ameri zele da ojacaju Irak a on je navikao na Ruske sisteme, zato su im prodali mali broj Abramsa a sa druge strane kupili sirom Evrope polovne T-72 koje daju jednoj americkoj firmi da modernizuje.
Naravno da se i tu vidi njihova zelja da zarade, ali ne zele da pogrese kao i mnogo puta do sada pa da zestoko i moderno naoruzaju zemlju u kojoj vlast koja njima odgovara moze da ne potraje vise od 5 godina nakon njihovog odlaska...

A zasto se M-84 radio sirom nekadasnje SFRJ je bas cisto politika. Da ima para i zagarantovanog trzista dovoljni su Srbija i RS, a kasnije ni toliko... (neki od bivsih kadrova bi se rado angazovali za dobru platu... a uz njih bi obucili i mladje). Ali sada nije vise vreme velikih hladnoratovskih vojski i pitanje je da li bi se takvo ulaganje uopste isplatilo sve i da ima para.

A NA bi najverovatnije opstao da je ostala SFRJ (ekonomska situacija bi nam isla u prilog) a posebno jer ciljna grupa za NA i nije bila Varsavski ugovor vec zemlje bogate naftom...

Sto se tice G-4 ko zna kako bi danas izgledao neki njegov naslednik da se sve nije srusilo, ali sta bi bilo kad bi bilo je ipak sasvim druga prica od sadasnje..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Samo da nam Berkut objasni koja je to fabrika bila u Bihaću, to me živo zanima  Smile
I u kom je to skladištu gotov NA da odem da ga malo očistim od prašine i provozam  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6120
@deky81

Iracani zele F-16, ali se jos natezu jer Ameri zele da im prodaju juznokorejski trener T-50 kao visenamenski avion. Prvo Ameri zele da ojacaju Irak a on je navikao na Ruske sisteme, zato su im prodali mali broj Abramsa a sa druge strane kupili sirom Evrope polovne T-72 koje daju jednoj americkoj firmi da modernizuje.
Naravno da se i tu vidi njihova zelja da zarade, ali ne zele da pogrese kao i mnogo puta do sada pa da zestoko i moderno naoruzaju zemlju u kojoj vlast koja njima odgovara moze da ne potraje vise od 5 godina nakon njihovog odlaska...

A zasto se M-84 radio sirom nekadasnje SFRJ je bas cisto politika. Da ima para i zagarantovanog trzista dovoljni su Srbija i RS, a kasnije ni toliko... (neki od bivsih kadrova bi se rado angazovali za dobru platu... a uz njih bi obucili i mladje). Ali sada nije vise vreme velikih hladnoratovskih vojski i pitanje je da li bi se takvo ulaganje uopste isplatilo sve i da ima para.

A NA bi najverovatnije opstao da je ostala SFRJ (ekonomska situacija bi nam isla u prilog) a posebno jer ciljna grupa za NA i nije bila Varsavski ugovor vec zemlje bogate naftom...

Sto se tice G-4 ko zna kako bi danas izgledao neki njegov naslednik da se sve nije srusilo, ali sta bi bilo kad bi bilo je ipak sasvim druga prica od sadasnje..

druze bez uvrede... ali kad bi ns bio gotov f16 je vec uveliko vladao trzistem... a druga strana je kupovala od kineza.

mi smo jednostavno zakasnili sa svime sto smo zapoceli. taj avion je kasnio u startu, rafale i gripen su se brze razvijali a to mu je bila konkurencija. pogledaj sad ta dva aviona, jedva i oni nalaze kupce. f16 je sve pokopao kao modularan i efikasan sistem.

a za iracane... pa kupili bi oni rusko, ali kao da njih neko pita. oni mogu da kupe ruske helikoptere... sve ostalo ce biti sa zapada.

ameru su im napetnuli sve... od cackali do lokomotive... koga briga sta iracani zele.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
@deky81

Ja dzabe pricam, F-16 je i onda postojao (i to bas kao najmasovniji NATO lovac), a za pocetak vidi koje drzave imaju Miraz 2000 a koje su posle kupile ili htele da kupe Rafal, sve su to drzave koje su tradicionalni francuski kupci i za koje je NA pravljen, NA i Rafal nisu konkurencija vec komplementarni avioni, tako je i projektovan, a po analizama radjenim u Francuskoj bio bi bolji od F-16. Zar mislis da bi Francuzi saradjivali sa nama da je NA konkurencija, ljudi su lepo smislili kako da zarade, imali bi veliki udeo u zaradi jer bi verovatno deo komponenti za izvozne varijante morao da bude francuski ili da im se placa procenat. Svaki prdati NA znaci otplatu razvojnih troskova Rafala (za motor, radar itd), i njegovu automatski manju cenu, a verovatno bi isao i popust za one koji uzmu oba.

Ja nisam video ni Libiju, niti Alzir da su kupili bilo F-16 bilo Kineze, a Saudi Arabija tek sada hoce da zameni Miraze sa Rafalom i dalje se preganja oko cene (oni kupuju oruzje od svih iako su americki partner i od Rusa, Francuza i drugih). A ovako bi Francuzi imali jeftiniji avion u ponudi koji bi progurali.
To je pre svega uticaj njihove politike koji im obezbedjuje ta trzista (i dobri avioni) ali ako je Rafal preskup onda ga slabo ko moze platiti, iako je francuski i izuzetan. Zato je Libija zamrzla pregovore oko nabavke 16 Rafala do nekog boljeg vremena i uzima nesto malo SU-35 BM dok ovom prvom cena ne padne (oni imaju nase G-2, francuske Miraze i Ruske avione u vazduhoplovstvu)...

Ja ne pricam da ce Irak da dobije ruske avione ili da je ciljna grupa NA, odakle ti to?? Vec sam rekao sta Amerikanci hoce da im prodaju (juznokoreanski nadzvucni trener T-50 koji ima veliki deo americkih delova) i  sta Iracani hoce da kupe (F-16), gde sam ja tu rekao nesto drugo.

I da, sto se tice Gripena, razvijani su u isto vreme i probni let i serijska proizvodnja im je projektovana otprilike u isto vreme.
« Poslednja izmena: 20. Jan 2010, 18:38:20 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6120
znas kako... to sto su francuzi planirali nije se ostvarilo, a sad ih i tradicionalne musterije kao UAE i marocco napustaju i uzeli su f 16.

pobogu prica o NA je smesna... to je kao ovi jugonostalgicar sto kazu... `al nam je bilo lepo, a kad se drzava raspadala svako je otisao na svoju stanu i nije se borio da mu ostane dobro. taj avion je ostao u domenu plana... sto je poceto nije daleko otislo. sve posle toga je nagadjanje.

saudijci nemaju miraze... imaju tornado, f5, f15 i od nedavno ef-2000.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
Nije se ostvarilo, tu se slazem ali je plan bio dobar i da su okolnosti bile drugacije uspelo bi. Ja ne pricam da je sve u SFRJ bilo dobro i sigurno se drzava nije raspala zbog NA, a nikako da je sve ostalo samo na planu, dosta sistema je razvijeno, ulozene su milijarde u njega. I sama ideja je bila dobra, a sto nije zavrsena svakako nije krivica onih koji su NA osmislili i projektovali.

Bez infrastrukture koja je pravljena za njega, tj. aerodinamicni tuneli VTI, nova oprema za SOKO itd ulozeno je u sam projekat oko 1.5 milijarde ondasnjih USD (i to sama Srbija, Hrvatska i Slovenija nisu ulozili ni dinara), a to nikako ne znaci da je sve ostalo u domenu plana, razvijen je naprimer elektronski nisan (koji je posle gasenja NA planiran za ugradnju u G-4M i koji je i ugradjen u onaj jedan prototip), SUV i jos sto sta... Samo sto smo pukli kao drzava nesrecnih 90-ih a posle bombardovanjem dokusureni pa ni ono sto imamo ne mozemo da iskoristimo...

Izvinjavam se za Saudijce mislio sam na Emirate (pregovaraju jos uvek o zmeni Miraza), a to sto ih napustaju sigurno ima veze sa cenom samog Rafala, zato je NA i projektovan.

Evo ovde se moze naci pregled ulaganja JNA u NIR, ukljucujuci NA, nikako nije sve ostalo samo na planu.

Kada se skine moze lepo da se vidi u tabelama, narocito str.104 gde pise Srbija 1.148.815.000 u NA (u stvari 1.148.815, ali kaze se cifre su u tisucama, sto predstavlja ono ispred napisano) u pregledu ulaganja izmedju 1985. do 1990. Tabelu su radili Hrvati i Slovenci u pokusaju da vojnu imovinu uvedu u proracun za sukcesiju, ali srecom od toga nije bilo nista, a i kao sto tamo jasno pise za Lastu i NA nisu dali nista.

http://www.scribd.com/doc/16229523/Kovacevetal77126

I da citiram stranu 110 dokumenta (sam kraj): "Pored toga troskovi projekta nadzvucnog aviona (NA) i projekta njegovog napadno navigacijskog sustava primjenljivog i na druge avione, procjenjuje se na ukupno preko 4 milijarde USD"

A o NA mozemo i na drugoj temi, ovo je otislo svuda samo ne oko G-4.
« Poslednja izmena: 20. Jan 2010, 21:48:49 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.