Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Modernizacija Supergaleba do nabavke novih aviona  (Pročitano 50802 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 182
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
procenju je sa na 100mil$pogledaj vikipediju kao i F22 reptor se procenju je na 142mil$a kosta oko 300mili$za izvoz
takodje na vikipediji,sto se tice pak fa iz vrh suhoja se najevjuje cena oko 30-50mili$a max 80mili$ za rusiju.ali ova tema nije za to.
Sto se tice avijaciju u SFRJ ona je pocela da se razvija poslednja mi smo tad imali sve tenkove,oklopne vozila,puske,i sve oko pesadije pa cak i PVO kad je poceo projekat aviona NA prvi skuplji projekat.E sad koliko ja imam doznanja ali nisu 100%proverena da se nasa tehnologija za proizvodnju koja je bila u bihacu i u mostaru prebacena negde u srbiju i stoji u nekom od magacina i trune a bolje da je posaljemo za moskvu posto je sigurno ruska na remont i modernizaciju pa da pocnemo da pravimo delove za G4 pa polako da ubacimo nove motore u G4 i promenimo sve sta je neophodno i eto ga novi avion,pa jos uz ircku lovu i francuski asistenciju dovrsimo i NA posto vidim da u ovj zemlji je gripen na prvom mestu  i da kupimo francuski motir koj koristi Rafale i neki ruski radar i da zavrsimo projekat.
« Poslednja izmena: 19. Jan 2010, 21:09:35 od Su47Berkut »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Joj ne mogu a da se ne smejem šta ovaj piše ovo treba u smehoteku da ide Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 182
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
pa izgulaj sta se poslenje pocelo razvijati u vojnoj industriji u SFRJ,izvini ali uz remont i modernizaciju  te tehnologije iz bihaca i mostara  mozemos poceti razvijanje aviona i proizvodnju za delova ako ne i celokupnog G4 sem motora i radara pa neznam sta je tu smesno,iracanima treba visenameski lovac pa tu mozemo lako da ih ubedimo da finasiraju nas projekat kao sto su uradili rusi i indija.
« Poslednja izmena: 19. Jan 2010, 21:15:04 od Su47Berkut »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Tehnologija iz Bihaća Smile
Iračane da ubedimo nemoj više molim te stomak me zabole Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6120
@berkut

imam samo jedno pitanje... koja strana sila ce nama da dozvoli razvoj aviona? ko ce tebi da dozvoli da mu se mesas u posao?
pazi rafale je kostao oko 28 milijardi evra da se dovede do standarda f3, koliko je kostao f4 to se jos ne zna. da ne govorimo o drugim projektima... a oni imaju zaokruzenu celinu. Dassault, thales, eads, Snecma... plus sto francuzi proizvode i celu paletu oruzja i kompatibilnost sa dobrim delom americkog oruzja.
ti pricas o industriji srbije... jebote mi carape nemozemo da prizovedemo a da se ne pojavi neki problem.

te tvoje bajke o iracanima ostavi po strani... sve sto je modernije oni ce uzeti od amerike. oni su ih oslobodili, oni ce da uzimaju veliki kes... nauci da samo najaci uzimaju najvece poslove. mi cemo im prodati malo bombi i pokoji kalasnjikov i bice nam do jaja.
IP sačuvana
social share
"...ja sam samo prolazio i neam` pojma..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
@berkut

imam samo jedno pitanje... koja strana sila ce nama da dozvoli razvoj aviona? ko ce tebi da dozvoli da mu se mesas u posao?
pazi rafale je kostao oko 28 milijardi evra da se dovede do standarda f3, koliko je kostao f4 to se jos ne zna. da ne govorimo o drugim projektima... a oni imaju zaokruzenu celinu. Dassault, thales, eads, Snecma... plus sto francuzi proizvode i celu paletu oruzja i kompatibilnost sa dobrim delom americkog oruzja.
ti pricas o industriji srbije... jebote mi carape nemozemo da prizovedemo a da se ne pojavi neki problem.

te tvoje bajke o iracanima ostavi po strani... sve sto je modernije oni ce uzeti od amerike. oni su ih oslobodili, oni ce da uzimaju veliki kes... nauci da samo najaci uzimaju najvece poslove. mi cemo im prodati malo bombi i pokoji kalasnjikov i bice nam do jaja.

Nije bas tako, Iracani kupuju svuda redom, cak preko Amera kupuju ruske helikoptere. A sto se tice NA, projekat je dogovoren da se radi sa Francuzima, cak su u trci za taj posao i Ameri ekspresno doneli odluku da nam se prodaju njihovi motori (oko 89. ili 90.), ali su ipak Francuzi dobili prednost zbog odredbi tadasnjeg ugovora. Odnosno, Francuska je trebala da obezbedi gomilu novih tehnologija, motor, radare itd i sto je najlepse obavezala se da kupi minimum 150-170 aviona (tj. licencu za njih) za svoje vazduhoplovstvo (gde bi naravno ugradjivali svoje komponente) i da se zajednicki nastupa ka trecim drzavama. Imalo je sve to svoju ekonomsku logiku... Nazalost, to je danas nerealno.

Da Francuzi imaju i danas interesa za NA imaju, Rafal se - kao sto je i ocekivano jos 80ih slabije prodaje zbog viskoke cene i sva trzista na kojima je trebao da ide NA (naravno sa zajednickom tehnologijom ne samo SFRJ, tu bi Francuzi uzimali masan procenat) su prakticno prepustena drugima, cak i Libija koja je tesko pregovarala oko Rafala uzima Su-35 jer je povoljnija varijanta. Ono sto je problem su pare sa nase strane i sto ima ovde vrlo malo strucnjaka koj to mogu da iznesu (ako je uopste neki ostao ovde) caki u sradanji sa Francuzima, morali bi da obucavamo ljude od nule.... Iako je dobar deo tehnologija odavno zavrsen u VTI, dosta je ostalo i mi to jednostavno ne mozemo da iznesemo.

Cak i da nadjemo pare za prototip, gde bi se taj avion pravio, da bi citava prica imala smisla potrebno je da se ovde proizvodi minimum 60% delova kako bi imali ikakvu zaradu, a to je malo reci nemoguce (prvo pare ostalo bi se tokom godina regulisalo).
Oporavak (avio) industrije nije laka stvar i cak da ima opste saglasnosti oko toga u drzavi, da ima para itd, opet bi to trajalo i trajalo...
Da bi se ista pokrenulo mora se ici postepeno i trajace godinama, lepo je zamisljati sta ako i mastati ali realnost je takva kakva jeste. Sam projekat se moze zavrsiti samo ako ga prepustimo nekoj drugoj drzavi da ga preuzme, bilo Francuska ili neko drugi i da onda uzmemo deo proizvodnje delova i sklapanje itd.

A citava tema je otisla u pravcu koji nema veze sa G-4. Libija je 2004. trazila da kupi do 60 G-4M ali Utva je tada rekla da ih ne moze proizvesti i to je to. Danas bi takva ponuda bila docekana rasirenih ruku, ali je pitanje da li njih to interesuje ili cekaju da vide mozemo li uopste izvesti modernizaciju na G-4MD (sto podrazumeva obnavljanje znacajnog dela proizvodnih linija ili povezivanje sa inostranim firmama koje nedostajuce stavke mogu da popune). Ako ne bude bilo te modernizacije (sto sa promenama vlada u ovoj zemlji nije nemoguce) bice po onoj, jedna Lasta ne cini prolece...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 182
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
@deki81
nije mi jedna stvar jasna oko iraka ko je njima otpiso dug oko oruzija amerika nije sigurno nego ova uspavana zemlja,uz nasu ponudu licece za proizvodnju kod nji oni ce uloziti koliko treba da se zavrsi projekt uz pametnu politiku moze se sve zavrsiti.
sto se tice NA on je bio u zavrsnoj fazi izgradnje ako vec i nije zavrsenili je pri kraju ali mislim da je u potpunosti zavrsen i da sedi u nekom od hagra posto je on trebao da ima prvi let 1992 godine a ulazak u operativnu upotrebu negde sredinom 90-tih,a koflikti su poceli 1991 onda je logicno da je on u nekoj kasnov fazi ako ne i napravljen.Uz mozda neku dopravku da bi se ubacio novi motor i neki bolji radar dobili bi odlicanan avion posto on ima mali odraz na radaru cak manji i od gripena onda je bolji od gripena.
http://www.google.com/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=2&ved=0CA0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25D0%259D%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25B8_%25D0%25B0%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25BE%25D0%25BD&ei=fDdWS97ZFtX-4AbggeG0Aw&usg=AFQjCNHSeAM5a3VgbQzhPWiDZidFUbTKw&sig2=KW7xJ_3EgOr2yJOngzGqwgi  
obavezno pogledajte zadnji pasos koliko ljudi u 20 bi trebali da zaposlimo
jedno moramo da probudimo nasu industrijutehnologiju imamo trenutno negde trune i tehnologije iz paceva uz remont i modernizaciju mi mozemo da osposobimo i da izvrsimo remont G4 i da napravimo nove i da zavrsio NA jer koliko sam cuo tehnologijom kojom raspolazemo moze se napraviti i motor i radar samo mi nemamo iskustava sa tim delovima aviona

ramon23
za irak sam napiso gore
samo mi nije jedna stavr ko tebe jasna podrzavs remont G4 a pljues  po majci koja ga je rodila  svaka ti cast izvini koliko ja vidim ti i neznas gde je napravljen G4 pa ti je smesno  
samo sto ja  nemogu da se prestanem da se  smejem koliko ti neznas da mislais  
« Poslednja izmena: 20. Jan 2010, 00:00:45 od Su47Berkut »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla Gecko)
NA nije napravljen, projekat je obustavljen u odmakloj fazi projektovanja (godinu dana pred protpotip) zbog nedostatka sredstava (citaj rata). A vecina ljudi koja je radila na njemu je otisla iz zemlje, neki u penziju itd. To je bar jasno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
@Su47Berkut koja "naša tehnologija" za proizvodnju G-4 je ranije bila u Bihaću, a danas trune po magacinima u Srbiji?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Ma vidiš ga da lupa ko na takmičenju, i dobro mu ide, vodi za dužinu koplja, ali ne damo se ni mi, još ćemo videti ko će pobediti  Smile
Šalu na stranu, svaka čast na entuzijazmu SU47 ali ništa što si napisao nije tačno niti ima dodira sa realnošću. Baci se na čitanje stručnih tema na forumima koji se bave ovom tematikom i dooobro ih prouči pre nego što bilo šta napišeš na temu naše vazduhoplovne industrije. Preporučujem i izlet do muzeja vazduhoplovstva gde bi mogao da dođeš do korisnih informacija o istoriji naše vazduhoplovne industrije od ljudi koji rade tamo.
« Poslednja izmena: 20. Jan 2010, 01:59:19 od ramon23 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.