E ovo je vec cenzura i krsenje osnovnih ljudksih prava na okupljanja.
Zabrane sva okupljanja, onda se oko 23h pojave zene u crnom, Borko DS i slicni nus-proizvodi prirode i drustva i odleze par minuta, to uslika B92 i ispadne pravi stos.
Umesto da se organizuje neki koncert bas kod skupstine.
Na skupu „Žena u crnom“ priveden bivši poslanik SRS
S. Pajić | 10. 07. 2015. - 12:42h | Foto: S. Pajić | Sulejman Spaho, bivši narodni poslanik i dugogodišnji član rukovodstva Srpske radikalne stranke u Loznici, priveden je u četvrtak veče tokom skupa koji su na šetalištu u Ulici Jovana Cvijića organizovale aktivistkinje Mreže „Žena u crnom Srbije“.
On je verbalno izražavao neslaganje sa ovom nevladinom organizacijom koja se na trodnevnom proputovanju do Srebrenice zadržala i u Loznici.
Sulejman Spaho – Nisam pravio nikakav nered niti sam se ponašao nasilnički, samo sam uzviknuo da su izdajice srpskog naroda i da se ne slažem sa njihovim stavom prema događajima iz zadnjeg rata. To je moje političko shvatanje. Kao pripadnik muslimanskog naroda dobro znam da u Srebrenici nije počinjen genocid, kako to neki žele da formulišu. Policija me je privela, bili su korektni prema meni i ja sam dao izjavu – kaže Spaho.
Uz jako policijsko obezbeđenje, skup je završen bez većih incidenata.
Podsećajući da je učešće na skupu najavilo više organizacija i pojedinaca, Stefanović je rekao da je bilo puno neodgovornih izjava koje unose haos, pozivaju na netrpeljivost i različite podele, te da je bilo i puno neodgoovroih ljudi kojima nije bilo u interesu da razmišljaju šta je bezbednost Srbije i interes njenih grđana.
Dakle ako radiš suporotno od Vučića onda ne može Kako on da ide U Srebrenicu a mi da protestujemo Stefanoviću dođi sutra pa me lično uhaspi,nosiću bermude VRS,majicu sa putinovom slikom i da ti bude lakše šišam se na opasno i imam istetoviran rukav
NVO: Zabrana skupova politička a ne bezbednosna odluka
Povodom zabrane održavanja svih skupova sutra ispred Skupštine Srbije predstavnici NVO su istakli da je to politička odluka, te da najavljeni skupovi nikako ne predstavljaju bezbednosnu pretnju.
BEOGRAD - Povodom zabrane održavanja svih skupova sutra ispred Skupštine Srbije predstavnici NVO su istakli da je to politička odluka, te da najavljeni skupovi nikako ne predstavljaju bezbednosnu pretnju.
Maja Stojanović iz Građanske inicijative rekla je Tanjugu da zabrana skupa "#sedam hiljada" pokazuje da država ne poštuje svoj Ustav i njegove odluke vezane za slobodu okupljanja.
"Nijedan skup koji sam po sebi ne predstavlja pretnju po bezbednost građana ne sme biti zabranjen. Skup koji traje tri minuta i na kome građani leže da bi odali počast žrtvama nikako ne može da predstavlja bezbednosnu pretnju", poručila je Stojanović.
Kako je istakla, prema Ustavu, ali i svim međunarodnim konvencijama koje je država Srbija potpisala, a koje se tiču slobode okupljanja, skup nije mogao da bude zabranjen, zbog čega smatra da je odluka o zabrani politička.
"Šalje veoma jasnu političku poruku države da joj nije stalo do žrtava genocida, da joj nije stalo do pomirenja u regionu i da ne želi na bilo koji način sistemski da se bavi tim pitanjem", rekla je Stojanović.
Ona je istakla da su Građanske inicijative, jedna od organizacija koja je podržala skup "7.000", pozdravile odluku premijera Aleksandra Vučića da ode u Srebrenicu dodajući da je važno iskazati solidarnost na bilo koji način.
Dodala je, međutim, da odlazak premijera treba da bude povezan s konkretnim koracima države koji takođe idu u tom smeru.
"Kada se šalju ovako kontradiktorne poruke vezane za samu Srebrenicu - s jedne strane odlazak Vučića, a sa druge nepodržavanje UN Rezolucije i zabrana skupa ne možemo da govorimo o konsolidovanoj politici države prema ratnim zločinima 90-tih i prema pomirenju u regionu", zaključila je Stojanović.
Zabrana svih sutrašnjih skupova predstavlja ne samo uvredu za žrtve zločina u Srebrenici, to je i vređanje odgovornih građana Srbije, izjavila je koordinatorka Nevladine organizacije Žene u crnom Staša Zajović.
Ona je novinarima rekla na performansu koji je ta NVO izvela ispred zgrade Predsedništva, da zabrana predstavlja i uvredu za sve koji svoju solidarnost iskazuju na mestu odakle je "zločin planirano organizovan i odakle su mnogi od izvršilaca otišli".
I Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da su zabranom akcije "Sedam hiljada" institucije Srbije onemogućile da se u Beogradu oda počast žrtvama srebreničkog genocida.
"Ovim potezom država je poslala jasnu poruku da proces suočavanja sa nasleđem ratne prošlosti u Srbiji ne postoji i da u javnosti nema prostora u okviru kojeg može da se govori o masovnim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije", navodi se u saopštenju te organizacije.
"Jasno je da zabrana skupa nema nikakve veze sa nemogućnošću institucija da ga obezbede. Odlukom se šalje poruka da država ne želi da omogući građanima Srbije da javno iskažu neslaganje sa politikom koja je 90-tih godina dovela do krvavih ratova", istaknuto je u saopštenju.
Predstavnici civilnog sektora, ali i političari odluku o zabrani prokomentarisali su na tviteru.
Tako je Nataša Kandić istakla da je "Zabrana javnog žaljenja za izgubljenim životima nemoralna i ponižavajuća", dok je Milan Antonijević iz JUKOM-a na svom tviter nalogu naveo: "Zabrana 7.000, sloboda okupljanja - ocena za Srbiju nula, dajte odluku, pa da podnosimo žalbu".
Na tviteru se oglasio i poslanik Demokratske strane Dragan Šutanovac koji kaže da "zabraniti nenasilan skup zbog huligana i nasilnika nije ništa drugo do kapitulacija".
On je naveo da je "vreme za ostavke, jer policija u Srebrenici može da obezbedi Vučiću bezbedan dolazak, a MUP RS ne može da obezbedi skup u Beogradu".
Funkcionerka SRS Vjerica Radeta rekla je za Tanjug da radikali nisu najavili nikakvo okupljanje, pa stoga smatraju da se zabrana ne odnosi na njih.
Svi skupovi koji su za sutra zakazani ispred Skupštine Srbije su zabranjeni, izjavio je radnije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je, na konferenciji za novinare rekao da je MUP nakon bezbednosnih i operativnih provera odlučio da zabrani sve skupove zakazane za sutra ispred parlamenta.
Шутановац бранећи „Жене у црном“ поредио геј параду и литију
Драган Шутановац, један од функционера Демократске странке и бивши министар одбране, у интервјуу за Н1 телевизију, рекао је да је одлазак српског премијера у Сребреницу добар потез, али и изразио забринутост због могућности забране акције „седам хиљада“ коју организују невладина организација Иницијатива младих за људска права, „Жене у црном“ и још цео низ других организација. Поводом акције sedamhiljada која би требало да се у суботу одржи испред Скупштине Србије, посланик ДС-а је нагласио да је добродошла свака акција која има за циљ да допринесе миру и помирењу у региону, наводи сајт ДС-а. „Немам ништа против тога. Било би добро да то прође и мора да прође без сукоба и било би лоше да се забрани. Била би лоша порука да се такви скупови забране“, нагласио је Шутановац. На питање да ли ће учествовати у акцији, он је рекао да ту политичарима није место и да већ дуже време време не учествује у таквим догађајима. „Подржавам геј параду, па и литију, али не учествујем у томе.“, преноси његове речи званични сајт Демократске странке. За Шутановца су очигледно скупови „Жена у црном“, геј парада и Спасовданска литија догађаји у истој равни, али геј паради ипак даје првенство, јер како сам каже „подржава геј параду, па и литију“. Подсећамо, акција „седам хиљада“ се одржава поводом обележавања 20. година од масакра у Сребреници, а организују је невладине организације од којих су многе у српској јавности препознате као организације које се баве антисрпским деловањем и подривањем уставног поретка Србије.