Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 742 743 745 746 ... 749
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Evropsko-Arapska izbeglicka kriza  (Pročitano 466993 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1209
Muslimani su veci problem.

problem nisu muslimani, vec oni koji ih dovode...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
NOVI TALAS MIGRANATA NA BEOGRADSKIM ULICAMA Žive u parkovima, stanicama, hostelima, podeljeni su po grupama, a imaju SASVIM OBIČNE SNOVE
05.11.2019. 11:40
Neke od grupa izbeglica iz Irana, Iraka, Somalije, Avganistana, koje se još od 2015. godine, bežeći iz svojih zemalja kreću ka zapadnim zemljama, privremeno utočište našle su na ulicama Beograda, a reporterima "Blica" ispričali su u kojim zemljama bi voleli da žive, koji su njihovi snovi, ali i kakve muke su ih snašle na dugom putu.

Onima koji se dokopaju Srbije, dok čekaju zeleno svetlo ka "obećanim zemljama", Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Norveškoj kratkotrajan dom čine beogradski parkovi, ponajviše oko Beogradske autobuske stanice i Ekonomskog fakulteta, obrenovački prihvatni centar, kao i hosteli za one koji imaju više novca i sreće.

Beograđani koje je put naneo u ovaj deo prestonice, imali su prilike proteklih nedelja da vide da je migranata znatno više nego pre nekoliko meseci, pa čak i prošlih godina. Uostalom, možete ih primetiti i u samom centru grada, u Knez Mihailovoj, po klupicama na tek renoviranom Trgu republike... Kako kažu sugrađani, u prilično velikom broju se mogu videti i na šetalištu kraj Save, sa obe strane reke.

Novi talas

Pre 25 dana, kako saznajemo, došla je nova grupa migranata, u šta su mogli da se uvere i reporteri "Blica". I već na prvom koraku primetili smo da su podeljeni u manje ili veće grupe, zavisno od zemlje iz koje dolaze.

U razgovoru sa njima, istakli su nam kako je glavni razlog za njihovu emigraciju bio taj što ne pripadaju čistoj muslimanskoj veri, pa su zbog straha od islamista morali da emigriraju.

- Mi smo jezidi. Naša vera je mešavina hrišćanske, islamske, zoroastrizma i judaizma. Islamisti nas ne vole i u ranijoj istoriji vršili su genocide nad našim narodom. Iz straha da se to ne ponovi, morali smo da pobegnemo - rekla nam je grupica koju smo zatekli u parku kod Beogradske autobuske stanice.

Problem sa kojim se ovaj narod susreće jeste slabo poznavanje engleskog jezika. Kako smo zaključili, ženskoj populaciji nemački bolje ide, a upravo je i to zemlja do koje bi voleli da stignu.

Mađarska i Rumunija

Prekoputa se nalazila grupa Somalijaca, koji su još veći deo puta za boljim sutra prepešačili. Želje su im nešto skromnije, a poznavanje engleskog jezika bolje od prijatelja koji su sedeli naspram njih.

- Trenutno smo smešteni u Obrenovcu. Voleli bismo da se skućimo u Mađarskoj ili Rumuniji. Prezadovoljni smo uslovima koji su nas ovde dočekali i neizmerno smo zahvalni vašoj zemlji - rekao je jedan od momaka, dok drugi dobacuje da "on ipak sanja o Italiji".

Soba na starom peronu

Iako su stigli u isto vreme, svoje ognjište pod vedrim nebom, Avganistanci su našli kod bivše Glavne železničke stanice. Kako je zbog radova sve ograđeno, prolaz do njih bilo je teško pronaći. Preskačući ostatke nekadašnje pruge, nailazite na njihove skromne, peronske "sobe".

Duž perona postavljeni su improvizovani kreveti, napravljeni od skromne prostirke i ograđeni drvenim panjevima, koji su nekada činili železničku prugu. Mlade migrante zatekli smo dok su pripremali čaj. Ljubazni, nasmejani i željni priče.

Kako kaže jedan od njih, želja mu je da ode kod tate i brata u Englesku, a voleo bi da se školuje za informatičara.

- Voleli bismo da odemo u Francusku, tamo nas prihvataju - govore.

Karta sreće 4.000 do 12.000 evra

Kako kažu, da bi nastavili svoj put dalje, potrebno im je minimum 4.000 evra, a ta cena raste čak i do 12.000 evropskih novčanica. Stoga, odabir krijumčara koji bi ih prevezao do željene destinacije, može trajati i mesecima. A obostrano poverenje nikada nije zagarantovano.

Kada ih upitamo, odakle im toliki novac, kažu da su iz bogate zemlje, ali da je to jedino što od iste i imaju.

Dnevno dođe 150 migranata u Srbiju

O broju migranata koji se trenutno nalaze u Beogradu, ali i celoj Srbiji, juče su na TV Prva razgovarali Ivan Gerginov, pomoćnik komesara Komesarijata za izbeglice i Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila..

- Dnevno u proseku uđe 150 migranata, a izađe 170. Niko od tih ljudi ne želi da ostane. Od 2017. do danas broj migranata u Srbiji je konstantan između 2.800 i 3.800, danas ih je 3.380. Trenutno ih je nešto više zbog hladnog vremena, čvrstog držanja hrvatske i mađarske granice, a neko ostane bez para, neko se razboli... - rekao je Gerginov.

On je obelodanio da država ima tri plana, a da se trenutno sprovodi - prvi.

- Istina je da ih ima oko autobuske stanice u Beogradu, negde između 150 i 200. Ali tako je samo dok ne otopli - dodao je Gerginov.

Radoš Đurović, međutim, ima neke druge brojke...

- Kod nas je povećan broj ulazaka migranata, u poslednja tri-četiri meseca imamo dnevno po 100-150 ulazaka iz Makedonije, pa Kosova, Crne Gore, ulaze iz svih pravaca. Na prostoru oko autobuske stanice u Beogradu ih je svakog dana između 350 i 400. Situacija nije dramatična ali je ozbiljna, ne bi smeli da budu duž granice ili u parkovima već u centrima - tvrdi prvi čovek Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Hrvatski mediji: U Bajakovu postoji podrum za mučenje migranata


Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojem policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izveštaju mreže nevladinih udruženja BVMN (Border Violence Monitoring Network), koja se bavi pravima migranata i izbeglica, piše hrvatski portal Index.

U izveštaju za oktobar ove godine ova mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad migrantima.

Navodi se da su u pripremi ovog izveštaja aktivisti BVMN-a, između ostalog, obavili 30 razgovora sa migrantima i zabeležili njihova iskustva.

U pomenutom periodu je, navode, zabeležen "visok broj izuzetno brutalnih proterivanja (pushback) i incidenata policijskog nasilja", a kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

"U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari samo 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu", piše u izveštaju BVMN, prenosi portal.

U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata

Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju.

Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena, da su ga tukli šakama i pendrecima.

Na jednom maloletniku je, navodi se, hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izveštaju, prenosi Index.

"Slučajevi zabeleženi u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu", navodi se u izveštaju.

Podsećaju i da su mediji izveštavali o "garaži za mučenje" u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.

U izveštaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi skidanje migranata kao još jedan način zlostavljanja.

Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i povreda ruku i nogu, posebno kada, kako se navodi, policija tera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je takođe zabeleženo kao česta praksa.

Mreža udruženja ističe da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija primenu meru skidanja osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem.

U zabeleženim slučajevima, međutim, navodi se da su mitranti bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu.

Navodi se i da takvo postupanje hrvatske policije u martu zabeležio Amnesti Internešnal(Amnesty International), kao i da se skidanje odeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih meseci.

Zabeležena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali.

Navode se i dokazi za opštepoznatu praksu razbijanja mobilnih telefona migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil.

U izveštaju je i primer iz policijske stanice u Glini u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na šta su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se navodno dogodila i u Ogulinu.

Index prenosi da se u Izveštaju navode i primeri kršenja ljudskih prava migranata na celoj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se, kako kažu, srpska policija optužuje da je namerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida.

Ipak, piše Index, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na spoljnoj granici Evropske unije i preko koje mnogi migranti žele da uđu u EU.

Naglašava se da je uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU-a i pohvale odlazećeg predsednika Europske komisije Žan Klod Junkera.

Navodi se i da je u oktobru hrvatska policija u ilegalnim pušbekovima proterala najmanje 464, a najviše 607 migranata, zavisno od izvora, piše Index.

Većina migranata je, kažu proterano u BiH, ali ima i primera proterivanja iz Hrvatske u Srbiju.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37273
Досад су и гараже у Осијеку ставили опет у функцију.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
U srbiji tako nesto ne postoji...

To je fascinantno kako jedni te isti ljudi dolazeci na taj tzv zapad koji je tzv tolerantan...

Momentalno postanu samoubice sede u kamion pregaze sto ljudi...raznesu se bombom...

Vise vere teba da covek veruje da je to slucajnost nego da postoji dublji smisao u tome...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22683
35943 terroristicka napada od 9/11 a ti serendas kako to oni rade samo kad dodju u Zapadne zemlje?

Kao oni to ne rade dole u njihovim vukojebinama. Dublji smisao je sto nisu otisli u Rusiju. Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
Pa daj strukturu da vidimo gde su bili ti napadi...

Kakve veze ima koliko ih je bilo...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22683
Pa daj strukturu da vidimo gde su bili ti napadi...

Kakve veze ima koliko ih je bilo...
Afghanistan, Irak, Sirija, Libija, Tibet, Kazakstan, Turska, Egipat...

Kakve veze ima koliko ih je bilo?

 Smile Smile
« Poslednja izmena: 19. Nov 2019, 19:12:00 od RavenDark »
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
laz cista daj statistiku celu

do dolazka amerikanaca nikakvog terorizma nije bilo
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 7150
У Ираку, Сирији и Либији, заиста и није било терористичких напада до ''америчког ослобађања'' Сиријаца, Либијаца и Ирачана од злих диктатора, мада су их саботирали нешто у Сирији, док је у другим државама било терористичких аката са списка, не сећам се једино за Казахстан, у Турској, Египту, Авганистану је исламског тероризма било и пре америчке окупације, Тибет је посебна прича, верујем да се мислило на кинеску провинцију Синкјанг....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 742 743 745 746 ... 749
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.