Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 12:22:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: M-84 vs Leopard 2  (Pročitano 26389 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
@ aleksa
ma ostao sam ja bez argumenata vec kod jednodjelne municije za 125mm top Smile
ne ostaje mi nista nego nauciti nesto od tebe o tenkovima,  tenkovskim topovima i 125mm municiji te tome sto je jako bitno u borbi. volio bih znati u kojoj si borbi koristio 125mm jednodjelnu municiju, odakle ti, kako si punio top takvom municijom ali cu uciniti sebi uslugu i povuci se iz ove teme.. sto sam mogao reci-rekao sam, vrijeme je za mladje i ocito upucenije u tematiku.  da je barem  bilo interneta u jugoslaviji osamdesetih uprava omj jna bi ustedila milijune na skolovanju...  Smile Smile
« Poslednja izmena: 01. Jul 2009, 01:29:14 od azem »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Azeme- šta ste po zanimanju? Imam utisak da sam već pitao jednom...  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
@ aleksa
ma ostao sam ja bez argumenata vec kod jednodjelne municije za 125mm top Smile
ne ostaje mi nista nego nauciti nesto od tebe o tenkovima,  tenkovskim topovima i 125mm municiji te tome sto je jako bitno u borbi. volio bih znati u kojoj si borbi koristio 125mm jednodjelnu municiju, odakle ti, kako si punio top takvom municijom ali cu uciniti sebi uslugu i povuci se iz ove teme.. sto sam mogao reci-rekao sam, vrijeme je za mladje i ocito upucenije u tematiku.  da je barem  bilo interneta u jugoslaviji osamdesetih uprava omj jna bi ustedila milijune na skolovanju...  Smile Smile
Да па шта? Нигде ја нисам ни тврдио да сам велики стручак. Жив човек греши. Зато и служе дискусије.
Али то не умањује моје остале аргументе које ти избегаваш и који су егзактни подаци проверљиви на интернету.

Суштина је да ти избегаваш одоговор на следеће битне аргументе.

Излазна брзина пројектила на топу 125 мм је 1785 м/с што је боље него на топу код Леопарда-2 од 55 калибара и знатно боље него на истом топу од 44 калибара.

Тренутнофугасне гранате код топа од 125 мм су знатно моћније.

Имаш ли да кажеш нешто на ту тему?
Немаш и зато избегаваш одговор и увређено се повлачиш са теме.

Не морам ја да будем велики стручњак о муницији али умем да упоредим излазну брзину на једном и на другом топу и утврдим која је боља.

Јасно је да аутопуњач поставља своја ограничења у вези дужине пентратора али сигурно постоји решење за то а муниција за Т-72 веома моћна и не треба је потцењивати.
« Poslednja izmena: 01. Jul 2009, 02:10:34 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Што се тиче једноделне муниције за 125мм мислим да ме је збунила ова слика где се лепо види барутно пуњење које има масу од 3.4 кг. Наравно постоји и одвојено пуњење барута од 5.3 кг што је укупно 8.7 кг.
Ти подаци се виде на оној слици што сам поставио на претходној страни о домаћем поткалибарном пројектилу.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

3bm42001.jpg
(52.16 KB, 374x1334)
« Poslednja izmena: 01. Jul 2009, 03:03:05 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Citat
Да па шта? Нигде ја нисам ни тврдио да сам велики стручак. Жив човек греши. Зато и служе дискусије.

Duiskusije služe da dođeš do novih saznanja a ne da se raspravljaš sa nekim ko je stručan!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Ух па немој да си на крај срца па све је то под великим знаком питања јер неће да одговори на питања које сам поставио а у вези тврдње да је немачки топ бољи. Ти се боље запитај зашто неће да одговори на моја питања која сам поставио још пре него што је он увређено напустио тему  него се хвата те једне мале забуне а о овоме намерно ћути јер зна да сам у праву иначе би одмах потрчао да ме исправи као што је урадио са муницијом. Ја сам ето вољан да сазнам у чему је то немачки топ бољи.  Smile

Код кинетичких пројектила најбитнија је излазна брзина.
По излазној брзини немачки топ није бољи.
Код фугасних пројектила је руски топ бољи самим тим што су пројектили за 4 кг тежи.
Једина замерка код руског се тиче аутопуњача који ограничава дужину пенетратора код кинетичких пројектила али то је више проблем самог аутопуњача а не топа и сигуран сам да за то постоји решење.

Приче о некаквим калибрима, дужим цевима, хромирањима, притисцима у комори, барутима, су замагљивање суштине а то је да се на крају увек гледа излазна брзина пројектила на устима цеви.

Јел брзина код руских већа?
Јесте.

Ende.
(То је за германофиле да боље разумеју  Smile)
« Poslednja izmena: 01. Jul 2009, 10:30:43 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Mislim da je bitnija kineticka energija na cilju, a ne na izlazu iz topa. Obzirom da se za ruski top tvrdi da je maksimalni efikasni domet oko 2000m a za nemacki nesto veca, moze se zakljuciti da ovo drugo zrno (govorim o potkalibarnoj municiji) ima manje gubitke energije tokom leta sto ce reci bolju balistiku. Nisam strucan za ovu tematiku, samo zakljucujem na osnovu primedbe azema o balistici, padu brzine zrna i podacima sa wikipedije o dometu.

Inace DM-53 na izlazu iz cevi L55 ima brzinu 1750m/s http://defense-update.com/products/digits/120ke.htm#DM53-63
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 446
Zastava you are here
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Nađoh neke podatke za 84-ku:
Potkalibarni projektil ima početnu brzinu 1800 m/s, najefikasnije dejstvo do 2500 m, efikasno do 4000 m.
Kumulativni projektil ima početnu brzinu 905 m/s, najefikasnije dejstvo do 1800 m.
Trenutno-fugasni projektil ima početnu brzinu 850 m/s, uspešno dejstvo do 6000 m ( t-72 5000m).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Mislim da je bitnija kineticka energija na cilju, a ne na izlazu iz topa. Obzirom da se za ruski top tvrdi da je maksimalni efikasni domet oko 2000m a za nemacki nesto veca, moze se zakljuciti da ovo drugo zrno (govorim o potkalibarnoj municiji) ima manje gubitke energije tokom leta sto ce reci bolju balistiku. Nisam strucan za ovu tematiku, samo zakljucujem na osnovu primedbe azema o balistici, padu brzine zrna i podacima sa wikipedije o dometu.

Inace DM-53 na izlazu iz cevi L55 ima brzinu 1750m/s http://defense-update.com/products/digits/120ke.htm#DM53-63
Хајде ти лепо нађи податак из релевантног извора колика је брзина пројектила после 2000 м јер те недефинисане категорије типа "максимални ефикасни домет" нису аргумент. Ефикасан домет у односу на шта? Какав је то аргумент?

Након 2000 метара домаће зрно М88 КЕ има брзину 1527 м/с то су подаци из каталога Југоимпорта.
Маса пенетратора је 5.86 кг.
Али треба имати у виду да се ради о лиценцном руском пројектилу старом 40 година и да није у реду поредити га са најновијим западним пројектилима.

И наравно та брзина за пројектил DM-53 се односи само на цев од 55 калибара шта ћемо са оном цеви од 44 калибара? То ниси пренео.То је само 1670 м/с.

И наравно опет се ради о најновијој муницији коју не треба поредити са муницијом старом 40 година него еквивалентном, савременом јер је пробојна моћ савремен муницiје већа од оне старе 40 година.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11

Једино што се рачуна јесте брзина пројектила на излазу цеви и колика је маса тог пројектила и прецизност топа

samo ima tu par sitnica . poredim M88 za M-84 i M829A1 koja se ispaljuje iz rheinemetal L44 za abrams  Smile a postoje i noviji i bolji penetratori (M829A2 i A3) samo me mrzi da trazim podatke jer mi se spava  Smile ....

M88:   brzina  1785m/s   masa ukupno : 18.785 kg  masa penetratora: 3.822 kg

M829A1   brzina  1575 m/s   masa ukupno : 20.9 kg   masa penetratora : 4.6 kg

kad se tu uzme u obzir da je nash penetrator od celika ,a njihov od osiromashenog uranijuma (dakle gusci i zbog toga aerodinamichniji) . vidimo da chak i u slucaju starog abramsa iz 91.godine nemamo prednost. a shta onda reci za novog leoparda 2 sa topom L55 i novijim penetratorima  Smile .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 12:22:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.484 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.