Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 07:03:56
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Лустрација СПЦ  (Pročitano 5560 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Значи ЕУ је католичка и протестантска? А шта ћемо са оним силним Грцима, Румунима, Бугарима?

Мешате ствари људи... Једно је држава и народ а нешто тотално друго вера као лично опредељење сваке индивидуе...
« Poslednja izmena: 21. Nov 2008, 19:19:51 od Feanor11985 »
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Значи ЕУ је католичка и протестантска? А шта ћемо са оним силним Грцима, Румунима, Бугарима?

Мешате ствари људи... Једно је држава и народ а нешто тотално друго вера као лично опредељење сваке индивидуе...
U pravu si, jedno je država i narod, a drugo religija. Međutim većina naroda je dominantno vezana za jednu religiju i to odlučuje o nekom osećaju solidarnosti prema drugim narodima. Italijanu je bliži Hrvat, a tebi Rumun ili recimo Rus.  EU je praktično kopija Jugoslavije, a Jugoslavija se i nije nešto proslavila, da ne govorimo kolko smo mi Srbi brojčano i teritorijalno nahebali u tome. Pri čemu smo bili većinski narod. Sad ćemo da budemo među najmanjima, i bez obzira na prisustvo Rumuna, Bugara i Grka meni ta činjenica nikako ne uliva poverenje. Grci su pri svemu tome specifičan slučaj, jer su do sada praktično bilo enklava unije, i to enklava kojoj je članstvo u EU i Nato više pomagalo nego otežavalo da razviju svoje vojne potencijale. Kad bi Srbija imala takav tretman i ja bi bio evroatlantista, pod uslovom da EU ne ide dalje od konfederalnosti. Jbge, al nama EU i Nato to ne nude. Naprotiv, mi smo dužni da imamo vojsku za sprečavanje šverca i pomaganje stanovništva tokom elementarnih nepogoda. Izuzmi ti Grke iz te priče, ipak oni imaju jak rezon da budu deo unije. Još jedna stvar, najveći zagovornici i prijetelji Srbije na evropskom putu i jesu pomenute pravoslavne zemlje, a šta misliš zbog čega je to? Da nije i njima frka od katoličkog mora sa kojima treba živeti megadržavi bez granica? Znaju Rumuni i Grci znanje, Grci posebno. Što nas je više, biće nam lakše i bezbednije.
« Poslednja izmena: 21. Nov 2008, 20:22:51 od Srebrni Letač »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
Qtek 小米
Србија испред цркве увек!!!
Не може Србија да буде испред СПЦ, зато што је Црква учествовала од почетка у стварању српског националног идентитета.
Није грех бити атеиста, али српски атеисти су људи са окрњеним националним идентитетом.
СПЦ је гарант да идеја Велике Србије ће живети док има СПЦ и Срба.
Наша бивша браћа, мислим на оне нације које су некада припадале српском националном корпусу мрзе из дна душе нашу СПЦ баш због тога што их она потсећа ко су били некада.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
Samsung 
Колико глупости ти умеш у само једном посту да напишеш је крајње невероватно!

Дакле, пошто видим да је малопре споменуто, улога Цркве у стварању идентитета Срба није никако до краја разјашњена, али су се након пада комунизма новооткривени талибани потрудили да изнесу само једну страну приче. Увек се спомиње чувена реченица: "Црква нас је одржала". Шта је проблем у њој? Па то што кад поставиш питање, како нас је одржала, не добијеш готово никакав задовољавајућ одговор.

Може се навесети пример малене теократске Црне Горе, али ту је свештенички посао, долазио заједно с ратничким и државничким. Ако је Црква подстицала Србе под Турцима на ослобођење и ако нас је она одржавала Србима, рекао бих да су Турци или мнооого толерантни или потпуни идиоти, а мислим да ни једно ни друго није случај. Свештеници су тад прилично добро живели, за разлику од обичног народа и свакако су имали мање проблема с Турцима него раја.

Та тврдња, како нас је Црква одржала није само наша особеност. Хрвати то исто причају, а њихово свештенство је све напоре улагало да остану бечки коњушари.

У сваком случају вера је ствар појединца. Наравно да ће један Православац бити овој земљи много оданији него Муслиман, али и сами смо за то криви. Називати атеисте мањим Србима је невиђена глупост.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Ако нам је важнији отац,брат,мајка,сестра,жена,дете од Бога,нисмо Га достојни! Напротив,љубав према Богу која живи у нама,помоћи ће нам да на прави,истински,нормалан начин волимо и наше ближње,тек тада је и та врста односа осмишљена и дат јој је неразрушив темељ!

Не могу се више сложити!! А имам једно питање за тебе : Да ли би имало смисла да се у прву реченицу уместо Бога стави отаџбина??
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4

Тачно!   АЛИ

Međutim većina naroda je dominantno vezana za jednu religiju i to odlučuje o nekom osećaju solidarnosti prema drugim narodima.

Још "тачније"!!! Феанор сложићеш се да је српски народ тесно везан за СПЦ од вајкада, почев од Рашке па до СФРЈ. Не могу се одвојити једно од другог!

Мора ли неко бити православац да би био Србин?

Срби су одувек били православци, то се зна. После комунизма је то осећање ослабило, а резултат су ови "не религиозан, духован" типови.

Поздрав
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
Qtek 小米
DuKiM57, ако не можемо да се договоримо око питања прошлости, погледајмо садашњост квази нација на Балкану.
Само на Балкану свака нова нација мора да има своју сопствену Цркву, свој сопствени језик, своје сопствено писмо, културу која нема везе са Српством, а често и словенским коренима.
А то се може учинити сам фалсификовањем.

Ја сам лепо говорио македонским форумашима, да је велика глупост била што су одабрали Православље као националну религију, требали су да иду корацима свог трагично преминулог председника или да изаберу неку другу западњачку секту и тако купе наклоност запада.

Citat
Мора ли неко бити православац да би био Србин?
Не мора, али на Балкану свако ко је (био) припадник СПЦ може бити само Србин, наравно не рачунајући Роме и припаднике других раса.

Citat
Сви знамо колико је јак екуменизам у Грчкој и нашта личи њихова Црква данас, сада је ред на Румуне и Бугаре.
Што смо ближи сатанистичкој творевини то је већи притисак на СПЦ.
Тако да би сутра у утроби звери лако уништили старе вредности СПЦ и дошли на корак ка утапању у католичку секту.

едит
DuKiM57, само СПЦ нас може помирити са непријатељима са запада и нико више, нема тог политичара који би то могао да учини.
« Poslednja izmena: 21. Nov 2008, 21:44:09 od Гамбино »
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Јој, фино се развила тема а ја немам времена сада!

Сребрни немој случајно да помишљаш како ја обожавам ЕУ и како видим Србију у њој...  Smile Далеко им кућа...

Гамбино, прве српске државе су стварали пагани, католици, јеретици тако да...  Smile

Емпти, већина српског народа је везана за СПЦ, али не смемо се одрећи ни једног заборављеног Србина западно од Дрине...  Smile

Гамбино опет ти мешаш Словене са СПЦ! Човече где бијеш? Јасно је кристално да не смемо забрањивати људима друге вере да себе виде као Србе или их терати да се "врате коренима". Вера је интимна ствар сваког појединца што се мене тиче иако сам ја сам Србин православац...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Колико глупости ти умеш у само једном посту да напишеш је крајње невероватно!

Дакле, пошто видим да је малопре споменуто, улога Цркве у стварању идентитета Срба није никако до краја разјашњена, али су се након пада комунизма новооткривени талибани потрудили да изнесу само једну страну приче. Увек се спомиње чувена реченица: "Црква нас је одржала". Шта је проблем у њој? Па то што кад поставиш питање, како нас је одржала, не добијеш готово никакав задовољавајућ одговор.

Може се навесети пример малене теократске Црне Горе, али ту је свештенички посао, долазио заједно с ратничким и државничким. Ако је Црква подстицала Србе под Турцима на ослобођење и ако нас је она одржавала Србима, рекао бих да су Турци или мнооого толерантни или потпуни идиоти, а мислим да ни једно ни друго није случај. Свештеници су тад прилично добро живели, за разлику од обичног народа и свакако су имали мање проблема с Турцима него раја.

Та тврдња, како нас је Црква одржала није само наша особеност. Хрвати то исто причају, а њихово свештенство је све напоре улагало да остану бечки коњушари.

У сваком случају вера је ствар појединца. Наравно да ће један Православац бити овој земљи много оданији него Муслиман, али и сами смо за то криви. Називати атеисте мањим Србима је невиђена глупост.
Nema veze Crkva sa stvaranjem identita, nego sa osećajem srodnosti među narodima. Srbin može da bude i musliman,  i postoje mnogi narodi  koji upražnjavaju 2 ili više religija. Međutim, postoje i narodi kod kojih ne postoji eksplicitan uslov pripadanja nekoj religiji, al je to ipak tako u praksi. Francuzi, Španci, Italijani, Mađari, naravno mi itd. Poenta je da se mi skoro već jedan vek upinjemo da živimo sa katoličkim i muslimanskim narodima i nešto nisam stekao utisak da smo se mnogo usrećili. Uvek se sve na kraju završilo ratom. Sa Makedonijom i CG smo se razišli bez ispaljenog metka, što meni dovoljno govori o važnosti ili ako hoćeš mestu Crkve i religioznosti u jednom narodu.
Na pitanje kako nas je Crkva održala je lako dati odgovor. Najpre, osvajač je bio musliman, tako da je pripadnost i odanost religiji značila vernost naciji. U kasnijem periodu, kad se dubolko zagazilo u tursku okupaciju, Srbe su zaobišli kulturološki i civilizacijski trendovi koji postojali u drugim delovima Evrope, pa je nepismenost bila skoro 100 procentna. Tu je Crkva pomogla na očuvanje jezika i bila centar prosvetiteljstva i kulture. Sveštenici su bili i učitelji i čuvari nacionalnog identiteta Na kraju, svaka je Crkva oslonac države, SPC, RKC i bilo koja druga. Inače države ne bi toliko blagonaklono gledala na religiju. Smiley 1 Sveštenici SPCa su aktivno učestvovali u organizaciji ustanka, stvaranja prvih oblika organizovanja države itd. Pitaj uostalom Hrvate koliko su njihovi sveštenici pomogli u stvaranju današnje RH. Crkva je svakoj državi potrebna kao oslonac, ali uloge ne treba da se mešaju. Crkva je Crkva, a država država. Ne treba Crkva da odučuje o državnom ustrojstvu i ljudima koji će da upravljaju, nego da pomaže ono što treba da predstavlja jednu državu, tj oslonac jednom narodu i kulturi. 
Feanor
Postojale su srpske države i u vreme kad Srbi nisu bili hrišćani, tačno. Svejedno, tadašnja paganska religija je isto stajala iza države, predpostavljam. Ako iza raznih država stoje razne religije danas, zašto to ne bi važilo i u vreme kad su Srbi bili pagani? Problem naše državnosti je nastao, gle čuda, baš u vreme kad smo raskrstili sa opijumom za narod? Odakle sad to? Sve religije su populističke, što znači da se trude da okupe što veći broj ljudi. Al pazi sad ... da okupe, što znači da je religija u neku ruku i promoter jedinstva i sloge među narodom, a to ti je jedna od esencijalnih stvari za postojanje jednog naroda i države. Nas u suštini ubi nesloga, a tu samo Crkva i država mogu da pomognu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
Samsung 
DuKiM57, ако не можемо да се договоримо око питања прошлости, погледајмо садашњост квази нација на Балкану.
Само на Балкану свака нова нација мора да има своју сопствену Цркву, свој сопствени језик, своје сопствено писмо, културу која нема везе са Српством, а често и словенским коренима.
А то се може учинити сам фалсификовањем.

Па ако баш гледаш јужне суседе, они управо користе наше писмо. Кад су им комунисти састављали језик хтели су да их одвоје од Бугара, чију су верзију ћирилице до тад користили. Наравно пошто би онда били сувише близу Србима, онда су им увели и нову националност.

Све те ствари што помињеш су се издешавале због комунизма, који је разградитељ сваке нације и њеног идентитета. Није тема, па нећу улазити у причу о пореклу данашњих Славомакедонаца.

Питање је како вратити некога под своје окриље? Овако како ми радимо, неће проћи. Како су их комунисти одвајали, тако их и ми морамо враћати. Истина ту не помаже. Лукавошћу, подметањима, лажима, сплеткама, само тако су може успети. Комунизам је до те мере сјебао ствари, да ту праве моралне методе, не могу помоћи.

Ја сам лепо говорио македонским форумашима, да је велика глупост била што су одабрали Православље као националну религију, требали су да иду корацима свог трагично преминулог председника или да изаберу неку другу западњачку секту и тако купе наклоност запада.

Расправа с њима је крајње бесмислна, осим ако нећеш да се мало забавиш. Ја то некад радим из доконости и могу ти рећи да сам чуо урнебесно добре ствари. Smile

Не мора, али на Балкану свако ко је (био) припадник СПЦ може бити само Србин, наравно не рачунајући Роме и припаднике других раса.

И шта ћемо онда са словенским Македонцима, који су били и под бугарском и под цариградском Црквом, поред наше?

Сви знамо колико је јак екуменизам у Грчкој и нашта личи њихова Црква данас, сада је ред на Румуне и Бугаре.

Личи на све друге Православне Цркве. Догматски нема никаквих разлика, једино што се користи другачији календар.

Притом се увукла у све поре друштва и врши утицај на ствари, које не треба једну Цркву да занимају. То не желим нама да се деси.

Што смо ближи сатанистичкој творевини то је већи притисак на СПЦ.
Тако да би сутра у утроби звери лако уништили старе вредности СПЦ и дошли на корак ка утапању у католичку секту.

Не узбуђуј се превише око тога. Подржавао ја то или не, Цркве између себе треба да воде разговор. Нисам ја за уједињење, ни по каквом основу. Међутим односи требају макар мало да се поправе.

DuKiM57, само СПЦ нас може помирити са непријатељима са запада и нико више, нема тог политичара који би то могао да учини.

Тамо би пре и са црним ђаволом разговарали, него са човеком у мантији.

Сребрни,

Неписменост је била стопроцентна и пре доласка Турака. Народ је такође био у тешком положају, пре доласка Турака. Само због феудалног система, чији је ослонац била Црква. Кад си већ поменуо остатак Европе, мораш знати и чињеницу, да су они слушали Цркву мислили би и даље да је Земља равна плоча. Укратко Црква је била препрека сваком напретку.

За Хрвате сам ти већ рекао. Они такође живе у заблуди, као и ми да им без Цркве нема ништа, а та иста Црква је гушила сваки покушај хрватских интелектуалаца да се отргну из Хабзбуршке монархије.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2008, 00:54:58 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 07:03:56
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: spc cistka

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.