Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 14:56:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1 ... 140 141 143 144 ... 185
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Linux ~ Problemi ~ Saveti  (Pročitano 148784 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 510
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG KU970
ta konfiguracija ce izgurati svaku distribuciju....

Citat
Takodje me zanima da li za Linux moram da skidam posebne programe u odnosu na Windows OS i gde ih mogu naci

Svaka poznatija distribucija ima neki svoj application manager, gde samo selektujes koje programe zelis, i prevuces ih direktno sa neta, mnogo lakse nego u windowsu.... Wink

Citat
Naravno interesuje me i da li mogu da se preko Linux-a igraju normalno i igrice,slusa muzika,gledaju filmovi tj. da se radi normalno kao i na Windows-u.

da se slusa muzika i gledaju filmovi, naravno da moze, samo moraju da se instaliraju kodeci, ali to ti sam taj player trazi i nadje ono sto ti treba Wink
Sto se tice igrica... hm... bolna tacka linuxa..... neke igrice mogu da se instaliraju kroz wine, neke ne, neke lakse, neke sa dosta rada u terminalu... Moze se instalirati WmWare i u njemu recimo vitruelni XP, sa kojim bi mogao da igras igre... postoje jos neka resenja, ali nijedno nije idealno  Smile... Ako si bas Gamer, koji uvek ima po 5-6 igrica instaliranih na kompu... onda linux jos uvek nije za tebe....

nadam se da sam ti pomogao...

edit:

Uostalom, idealno je recimo Dual boot, windows + linux.... ali hard od 80gb je po meni mali za tako nesto.... sem ako drzis manju kolicinu muzike i podataka na kompu... Sa linuxa ces moci normalno da pristupas Windows particijama, sa windowsa za linux particije... malo teze....

Ovo je prvi put da mi neko ovako dobro objasni pitanje vezano za doticni OS...

Da li mozes da mi kazes odakle mogu da skinem Linux i sve sto je potrebno za njega.Naravno i gde mogu naci programe za fimove,muziku i internet.
Naravno interesuje me i kako se uopste instalira Linux.Da li isto kao windows ili ne.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

necu da ti kazem, chelavi...

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22020
Zastava La45.2590  Lo19.8330
OS
Linux
Browser
Mozilla (hardy)
mob
Apple iPhone 12, S21
http://forum.burek.com/linux-downloads-problemi-saveti-tips-tricks-t306432.html

ovde imas pod temu za svaku distribuciju, kao i linkove ka njihovim home stranama, gde imas i download linkove...

za koji  god linux da se odlucis sistem instaliranja je isti kao i za win, a kada instaliras imas vec pobudjene programe za audio/vide reprodukciju, kao i za net i sve ostalo sto ti je potrebno za pocetak...
IP sačuvana
social share
- A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
- A robot must obey the orders given to it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 510
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG KU970

ovde imas pod temu za svaku distribuciju, kao i linkove ka njihovim home stranama, gde imas i download linkove...

za koji  god linux da se odlucis sistem instaliranja je isti kao i za win, a kada instaliras imas vec pobudjene programe za audio/vide reprodukciju, kao i za net i sve ostalo sto ti je potrebno za pocetak...

Problem je u tome sto tu ima mnog

E sad se stvara problem.Ja kao neko ko se ni malo ne razume u linux ne znam koji da izaberem jer ovde ima nekoliko linkova.Kako da znam koji je onaj pravi tj. koji ce meni odgovarati.
Usput,imam Hard Disk od nekih 30GB pa ne zanima da li bi mogao da na njega nasnimim Linux i koristim ga normalno pored windows os-a.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 657
Zastava Jagodina
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
mob
SonyEricsson Xperia Ray
Za Linux ce ti biti dovoljno 10 GB. Samo ako zelis dual boot Windowsa i Linuxa ja bih ti preporucio da ako mozes za Linux ne odvajas od Windowsove C particije vec ako imas neku drugu od nje. Bice ti malo laksi zivot kad budes reinstalirao Windows. Ja sam imao i jdenu i drugu sitauciju sa particijama (trenutno imam goru) nije neki problem ali posto si pocetnik bar da te posavetujem odmah.
Pri odabiru bih ti preporucio neku "vecu" distribuciju kao sto su Ubuntu,Linux Mint, Mandriva, openSUSE, Fedora, Debian... Ti odluci sad sam. Procunjaj malo po netu, raspitaj se.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla Mint 7
mob
Samsung Galaxy S10
Uzmi onda PCLinuxOS - najbolji je distro, i najjednostavniji za upotrebu. A ima i live opciju, što znači poteraš ga sa CD-a, on se učita u memoriju i odatle izvršava. Kad se sistem učita, vidiš šta je i kako je, da li ti prepoznaje kako treba sve uređaje. Ako ti se dopadne, na desktopu imaš ikonicu "install PCLinuxOS", kojom ga instaliraš na particiju koju mu odrediš. Instalacija traje 10-ak minuta, pita te tokom nje da odrediš particiju, da napraviš jednu swap particiju od oko 500 MB, user ime i password da odrediš, i to je otprilike to.
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 657
Zastava Jagodina
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
mob
SonyEricsson Xperia Ray
Uzmi onda PCLinuxOS - najbolji je distro, i najjednostavniji za upotrebu. A ima i live opciju, što znači poteraš ga sa CD-a, on se učita u memoriju i odatle izvršava. Kad se sistem učita, vidiš šta je i kako je, da li ti prepoznaje kako treba sve uređaje. Ako ti se dopadne, na desktopu imaš ikonicu "install PCLinuxOS", kojom ga instaliraš na particiju koju mu odrediš. Instalacija traje 10-ak minuta, pita te tokom nje da odrediš particiju, da napraviš jednu swap particiju od oko 500 MB, user ime i password da odrediš, i to je otprilike to.

PCLinuxOS koristi jos uvek KDE 3.5?
To nije bas pohvalno.   Smile
Koliko vidim ni ti ga sam ne koristis.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Samsung SGH-E630
Citat
Svaka poznatija distribucija ima neki svoj application manager, gde samo selektujes koje programe zelis, i prevuces ih direktno sa neta
Citat
samo moraju da se instaliraju kodeci, ali to ti sam taj player trazi i nadje ono sto ti treba
Neće biti kolega Smiley Terminal i konzola još nisu zaboravljeni svugde, buahahah  Smile
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

necu da ti kazem, chelavi...

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22020
Zastava La45.2590  Lo19.8330
OS
Linux
Browser
Mozilla (hardy)
mob
Apple iPhone 12, S21
bane to iz iskustva...xexexexexe
IP sačuvana
social share
- A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
- A robot must obey the orders given to it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla Mint 7
mob
Samsung Galaxy S10
PCLinuxOS koristi jos uvek KDE 3.5?
To nije bas pohvalno.   Smile
Koliko vidim ni ti ga sam ne koristis.

Da, mada to i nije toliko bitno. Sa dugogodišnjim iskustvom, isprobavanju gomile distro-a i linuxa i bsd-a, što se linuxa tiče, mislim da je PCLinuxOS trenutno najbolji izbor kako za početnika, tako i za ljude koji hoće da distro radi pos'o i ne zayebava. U vrhu je kad je prepoznatljivost hardvera u pitanju, što se lakoće upotrebe tiče, ima gomilu wizard-a, kojekakvih pomagala, dolazi sa svim multimedijalnim kodecima, ima live opciju, a što se brzine tiče, i tu je u vrhu, možda su Gentoo i eventualno Slackware brži u radu, a ni jedan od ova 2 nikako ne možeš preporučiti nekom ko linux nikad nije probao.
A šta ja koristim - pa svašta, trenutno Mint Gloriu, a bilo je tu mnogo toga.
Da me ne shvati neko pogrešno, svako ima neki omiljen distro, ali čoveku početniku je najbolje preporučiti nešto što iskustva pokazuju kao najlakše/prijemčivije, a PCLOS je, dajem sebi za pravo to reći, za every day destkop, najbolja linux distribucija. Sreća te je i lagan za upotrebu. A kad čovek nauči linux, nije problem svući i druge distroe, pa probati, svako se na nečemu zadrži.
A premda KDE 4 lepše izgleda, rekao bih da je upotrebna vrednost 3.x serije još uvek malo veća, ali ovde se ograđujem, nisam probao KDE 4.3.3, možda su sad ubacili da widgete koji su umesto ikonica možeš resizeovati sve skupa i uravnati u grid, ili su omogućili da bar iz KDE pregledača slika možeš postaviti wallpaper na desktop. Ako jesu, skidam kapu Smiley
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
Nokia C5-00
pogledaj ovu temu koju si dobio na predlog, pogledaj home stranice poznatih distribucija, malo screenshotove... prouci to malo....
Kada se odlucis za neki distribuciju ( ako zelis dobar community i support, onda 1.Ubuntu 2.Suse 3. svi ostali), onda sva sledeca pitanja postavljaj u temi za taj linux, i tu ces dobiti sve odgovore...

Moguci problemi :
-Ako imas TV kartu, postoji mogucnost da ti nece raditi, ja sam moju pokrenuo na ubuntu, ali sa dosta istrazivanja...
-Ako imas ADSL ili Kablovski internet, a vezujes modem na usb, umesto direktno na mreznu, preko utp kabla, postoji mogucnost da se bas iscimas oko konfiguracije konekcije, odnosno modema....
-Graficka karta blacklisted, to znaci da neces moci da koristis compiz fusion, odnosno vizuelne efekte koje on donosi ( Linux je po vizuelnim efektima hm... daleko ispred windowsa...), ali na toj konfiguraciji compiz svakako ne bi lepo radio....
-Nalazenje alternativa za profesionalne programe koji rade pod windows platformom.... Dakle za mnoge programe ces naci pristojne zamene, za mnoge neces... Ja sam uz dosta cimanja uspeo i Corel Draw da pokrenem, I PhotoShop i mnoge druge ( preko aplikacije Wine)... Opet neke alternative jednostavno ne postoje, jer ja ne bih sada pisao sa Win-a...

Sto se tice same instalacije, slicna je instalaciji Win-a, kao sto rece chelavi1, a ima i brdo tutorijala, postupno korak po korak Wink

Prednosti ima puno, file system je dosta bolji, (ext3 i od skora ext4), nema junk fajlova, nema fragmentacije fajlova, mali broj virusa, nemogucnost izmene sistemskog fajla, ukoliko ne ukucas password... moze se pricati tri dana o prednostima....

Citat
Neće biti kolega , Terminal i konzola još nisu zaboravljeni svugde, buahahah

tim pre, te distroe treba da izbegava za sada  Smile

Edit :

U ala pisete covek ne moze da vas isprati, sve post za postom Smiley
« Poslednja izmena: 09. Nov 2009, 00:15:01 od gagijk »
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 140 141 143 144 ... 185
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 14:56:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.