Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 21:23:31
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Lekarske greske?  (Pročitano 95825 puta)
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.18
mob
Apple 15
Okončana istraga o smrti male Anje Grahovac
Razmatra se podizanje optužnice protiv lekara

Autor: V. Z. C. | 24.03.2009. - 08:00

BEOGRAD - Okružni sud u Beogradu okončao je istragu protiv četvoro osumnjičenih lekara koji se terete za smrt trogodišnje Anje Grahovac i dostavio predmet tužilaštvu, koje treba da odluči da li će podići optužnicu, proširiti istragu ili odustati od krivičnog gonjenja.

Aleksandar Grahovac, otac male Anje, kaže da on i supruga Ivana očekuju da tužilaštvo podigne optužnicu.
- Nadam se da neće produžavati postupak sa dopunskim zahtevima za sprovođenje istrage. Ukoliko tužilac ne podigne optužnicu, mi ćemo preduzeti krivično gonjenje. Nije mi jasno što se ovoliko čekalo, kada su obducenti sa VMA utvrdili da je uzrok smrti nedostatak kiseonika tokom operacije. Ne razumem zašto je pored nalaza sa VMA, morala da se rade dopunska veštačenja - kaže Grahovac.
Portparol Okružnog suda Ivana Ramić kaže da je sud prošle nedelje dostavio spise predmeta tužilaštvu. Istraga je vođena protiv Stanoja Glišića, anesteziologa na operaciji, Božidara Ilića, šefa hiruškog tima, Milana Vasiljevića, servisera aparata za dovod kiseonika, i Dejana Milutinovića, vlasnika klinike „Perfekta” koji je ordinaciju ustupio za operaciju.
Mala Anja otišla je 21. maja 2007. na operaciju katarakte u bolnici „Perfekta”, a operaciju su obavili lekari ordinacije „Ilić”. Devojčica je posle intervencije pala u komu, a preminula je 4. juna.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije

The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Anesteziolog poriče optužbe hirurga
Autor: P. Z. V. | 24.04.2009. - 08:00

BEOGRAD - Anesteziolog Miodrag Stojanović odbacio je juče navode optužbe koja njega i još troje lekara privatne klinike „Decedra” tereti za nesavesno lečenje Jelice Radović (19) koja je preminula nakon rutinske operacije čukljeva na toj klinici.

Na suđenju pred Trećim opštinskim sudom u Beogradu Stojanović je negirao krivicu i istakao da je spinalna anestezija koju je dobila Jelica Radović prilikom operacije data na dobar način.
- To sam uradio jer se pokazalo kao dobro sa svim pacijentima i uvek bih za operaciju čukljeva koristio spinalnu anesteziju - rekao je Stojanović.
Podsetimo, na prethodnom pretresu 12. marta prvooptuženi hirurg Slavko Tomić, koji je operisao Jelicu, rekao je da se iz dokumenata vidi da je ona neposredno pre operacije imala niži pritisak, kao i da joj je data anestezija u kičmu, a ona smanjuje pritisak i nikako se u takvom slučaju ne daje pacijentu. Stojanović je ove optužbe odbacio i izjavio da je sve radio po pravilima medicine.
- Suština odbrane je da je nalaz utvrdio da je devojka umrla od sepse i da nije imala nizak pritisak pre operacije. Osim toga, moj klijent nije imao obavezu da prati stanje pacijenta jer u to vreme nije bio zaposlen u „Decedri”, već je samo bio angažovan za operaciju - kaže za „Blic” Milan Vujin, advokat Miodraga Stojanovića.
Advokat roditelja pokojne Jelice Radović, Marko Kastratović kaže da su izjave prvooptuženog Tomića i Stojanovića u očiglednoj suprotnosti i da to samo govori sa koliko nemara je Jelica Radović lečena.
- Iz ova dva iskaza vidi se očigledno prebacivanje odgovornosti. Mnoga pitanja ostala su bez konkretnog odgovora, kao, recimo, kako je moguće da nije urađen laboratorijski nalaz kada je primećeno pogoršano stanje kod Jelice - kaže Kastratović.
Suđenje lekarima klinike „Decedra” nastavlja se danas kada bi svoju odbranu trebalo da iznesu anesteziolog Olivera Jeremić, kao i vlasnica klinike Svetlana Sremčević.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Dokumentacija poslata kragujevačkom tužilaštvu
Direktor bolnice podneo ostavku zbog smrti porodilje
Autor: Nebojša Radišić, Sonja Todorović | Foto:N. Raus | 26.05.2009. - 05:00

Zbog smrti porodilje Olivere Veljić (39), koja je preminula na Uskrs ove godine, ostavke na svoje funkcije podnelo je troje lekara iz Kliničkog centra i Doma zdravlja u Kragujevcu. Doktor Goran Lukić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u KC, ostavku je podneo u petak, dok su dr Dubravka Đukanović, načelnica ginekološko službe u Domu zdravlja, i dr Marina Poskurica ostavke dale juče.

Svi su, kako saznaje “Blic”, ostavke dali iz “moralnih razloga” i ako je rezultat histopatološke analize i veštačenje uzroka smrti porodilje Olivere Veljić pokazao da lekari, u ovom slučaju, “nisu krivi za njenu smrt i ako je bilo određenih proceduralnih grešaka”.
Oliverin porođaj počeo je 28. marta u 23 sata, iskomplikovao se sledećeg jutra oko četiri sata kada joj je pukla materica. Zbog pucanja i trbušne aorte izgubila je mnogo krvi. I pored toga što je odmah prebačena u hiruršku salu i što je izdržala četiri operacije, odstranjena joj je leva noga, deo materice i deo unutrašnjih organa. Porodica nije dozvolila da joj se na zahtev lekara amputira i druga noga. Olivera je dobila sepsu, gangrenu i od posledica takvog stanja preminula je na Uskrs.
Olivera Veljić je u braku sa mužem Danilom bila deset godina i već je imala dve devojčice. U kobnoj noći, 29. marta, rodila je treće, žensko dete, ali su tada nastupile komplikacije i preminula je posle nepune tri sedmice boravka u bolnici.
Njen suprug Danilo Veljić je nakon tragičnog završetka treće trudnoće svoje supruge rekao da “Olivera nikada nije bila bolesna i da nije bila upozorena na bilo kakav rizik od sledeće trudnoće” On je izjavio i da “nije bila upoznata da ima, kako su lekari kasnije tvrdili, urođenu anomaliju krvnih sudova koja je i dovela do pucanja i gubitka krvi tokom porođaja”.
Zbog okolnosti pod kojima je lečena porodilja iz Kragujevca i nastalih komplikacija, Ministarstvo zdravlja je pored inspekcijskog nadzora izvršilo i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada, s ciljem da se utvrde razlozi takvog ishoda lečenja.
- Zaključak vanredne provere je da je tokom praćenja i lečenja porodilje poštovana procedura u skladu sa predviđenim protokolom. Međutim, u toku zbrinjavanja bilo je i propusta, ali oni nisu uticali na smrt pacijentkinje - kaže za “Blic” dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.
On kaže da je Ministarstvo zdravlja svu dokumentaciju prosledilo nadležnom tužilaštvu u Kragujevcu. Takođe, dokumentacija je poslata i Lekarskoj komori kako bi se utvrdilo da li su lekari prekršili medicinsku etiku.

Direktor KC: Bilo je grešaka
Direktor KC u Kragujevcu dr Radomir Pavlović, koji je i sam učestvovao u jednoj od operacija pacijentkinje Olivere Veljić, potvrdio je da je Goran Lukić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, podneo ostavku u petak. Pavlović nije, međutim, hteo da navede razlog takvog čina, osim da se radi o “moralnom potezu” zbog niza propusta u radu ove klinike.
- Detaljni rezultati stručne ekspertize u vezi sa smrću porodilje Olivere Veljić stići će u KC Kragujevac 1. juna. Ali znamo da eksperti nisu utvrdili da su lekari direktno krivi za njenu smrt, mada je nesumnjivo bilo proceduralnih grešaka u vođenju njene trudnoće i u samom porađaju - rekao je dr Pavlović.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
U Kragujevcu još jedan porođaj s tragičnim ishodom
Direktor bolnice tužen i za smrt bebe

Autor: Nebojša Radišić | Foto:N. Raus | 27.05.2009. - 05:00

U Opštinsko tužilaštvo u Kragujevcu stigle su krivične prijave protiv bivšeg direktora Ginekološko-akušerske klinike dr Gorana Lukića i dr Zorana Protrke, koje porodica Lojanica sumnjiči za nesavesno lečenje i za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Nakon što je direktor GAK “Kragujevac” podneo ostavku na svoju funkciju prošlog petka “kao moralni čin zbog smrti porodilje Olivere Veljić”, pojavio se još jedan spor u Tužilaštvu koji će, kako “Blic” saznaje iz pouzdanih izvora, dovesti do velikih lomova u toj bolnici, jer je izvesno da je reč o lekarskoj grešci.
Naime, porodilja Ana Lojanica je ostala bez bebe dok je pet dana ležala na klinici. Prema njenim navodima, lekari su forsirali porođaj prirodnim putem i čekali odobrenje za carski rez čitavih deset sati. Hirurška intervencija je, navodi porodilja Lojanica, urađena prekasno, tako da je dete preminulo posle bezuspešnih reanimacija. Lekari su jedva spasli život majke jer joj je pukla materica.
- U bolnicu sam primljena 21. aprila. Tada mi je bio termin za porođaj. Primio me je dr Lukić i zadržao na odeljenju. Nakon toga su mi danima merili kontrakcije na aparatu CTG, koje su bile sve jače. Dežurni lekari su mi u subotu, kada je već bilo jasno da je porođaj blizu, savetovali da šetam po hodniku. Tako sam i uradila. U nedelju, 26. aprila, pukao mi je vodenjak i plodova voda je počela da izlazi. Ležala sam u krevetu i videla sam da je voda mutna, što nije normalno. Bila je zeleno-braon boje. Iako sam lekara Protrku, koji me je porodio, upozorila na to, nije bilo efekta. Jako me je boleo stomak i u 15.05 sati su izvadili dete. Nije disalo, a ni reanimacija koja je trajala pola sata nije pomogla. Moj sin, i pored zdrave trudnoće, nije prodisao. I ja sam bila u teškom stanju. Jedva su mi spasli život - priča Ana Lojanica.
Portparol Tužilaštva u Kragujevcu Marija Mladenović je izjavila za “Blic” da je dokumentacija sa krivičnim prijavama koje je podneo pravni zastupnik porodice Lojanica prosleđena Republičkoj zdravstvenoj inspekciji.
- Tužilaštvo prikuplja dokaze i informacije i proverava navode iz krivične prijave kako bi odlučili da li će protiv lekara iz KC biti pokrenuta istraga - navela je Mladenovićeva.
Kako “Blic” saznaje u direktorijumu Kliničkog centra, “ već se naveliko sumnja da su lekari sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo napravili niz propusta koji su kulminirali u slučaju porodice Lojanica”. Ova zdravstvena ustanova, koja brine o dva miliona žitelja Centralne Srbije, “neće zvanično da se oglašava” jer za to čeka odobrenje Ministarstva zdravlja.
Zbog smrti porodilje Olivere Veljić koja je preminula na Uskrs ove godine nakon tri sedmice boravka u KC, kada je u dramatičnom porođaju rodila treće žensko dete a zatim ostala bez noge i dela unutrašnjih organa i na kraju umrla od sepse, proteklih dana su u Kragujevcu date tri ostavke na funkcije odgovornih doktora. Prvi je ostavku podneo dr Lukić kao “moralni čin”, iako su eksperti iz Beograda utvrdili da doktori nisu direktno krivi za njenu sudbinu, ali da je bilo “propusta u procedurama”. Za njim su ostavke podnele i doktorke Dubravka Đukanović, načelnica ginekološke službe u Domu zdravlja, i njena zamenica dr Marina Poskurica.

Veljići ne odustaju od tužbe
Danilo Veljić, muž pokojne porodilje Olivere koja je umrla na dan Uskrsa ove godine, nakon tri nedelje bezuspešne borbe, juče je izjavio za “Blic” da neće odustati od tužbe protiv lekara iz Kliničkog centra jer u otpusnoj listi koja mu je dostavljena “postoji praznina od četiri sata, kada se ne zna šta su radili s njegovom suprugom”. Osim toga, navodi Veljić, konzilijum lekara “nije dozvolio da se ona, iako je kritično iskrvarila, transportuje u Beograd na dalje lečenje u KC Srbije”.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Tužilaštvo odustalo od prijave protiv lekara za smrt dečaka
Majka nije ni pozvana da svedoči

Autor: V. Z. Cvijić | 27.05.2009. - 05:00

Okružno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je Stanu Havlek da “nema osnova da se lekari krivično gone” zbog smrti njenog sina Dalibora koji je 15. februara 2008. u svojoj četrnaestoj godini preminuo posle kome u koju je pao za vreme gastroskopskog pregleda želuca.

Takva odluka je, prema rečima majke, doneta je na osnovu veštačenja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.
U obdukcionom nalazu, urađenom nakon Daliborovo smrti, navedeno da je on preminuo usled nedostatka kiseonika. Rezultati veštačenja o tome kako je došlo do toga da dečak ostane bez kiseonika zvanično nisu poznati, niti ih je tužilaštvo saopštilo Daliborovoj majci. Iako je odmah posle ovog nemilog događaja profesor dr Zoran Krstić podneo je ostavku na mesto direktora Dečje klinike u Tiršovoj, izgleda da niko od lekara neće biti pozvan na odgovornost.
Stana, i posle rezultata, smatra da su lekari krivi za smrt njenog sina i da su u postupku napravljeni propusti.
- Bila sam prisutna dok su Daliboru pregledali želudac sondom, ali me niko nije zvao da dam iskaz. To je neverovatno. Očajna sam i više nikome ne mogu da verujem. Verovala sam ugledu Univerzitetske dečje klinike. Moje dete se tog dana pre dolaska u bolnicu smejalo, trčalo, igralo... Dovela sam ga zbog laganog bola u želucu, a odnela sam leš. Kako je umro, to sam gledala tada u sali, i posle još 52 dana umiranja na aparatima. Moj Dalibor ne može ništa da kaže, a mene niko neće da čuje - priča očajna majka.
Ona navodi da za vreme intervencije niko od prisutnih lekara nije nadgledao njeno dete.
- Tu su bili doktori Nedeljko Radlović, Zoran Leković, Dragana Ristić i dve sestre. Lekari su gledali u monitor, a sestre koje su držale Dalibora su sve vreme gledale ili u monitor, ili u profesora Radlovića koji je radio intervenciju. Jedina sam videla da se posle veoma jakog grčenja, telo mog deteta potpuno opustilo. Intervencija se odužila, jer osvetljenje na kameri sonde, kojom je doktor Leković trebalo da snima, nije bilo spremno. Dva puta su punili blic kamere, a sonda je sve vreme bila u Daliborovom telu. Molila sam lekare da prekinu intervenciju - kroz plač priča majka malog Dalibora.
Lekari su primetili da se nešto događa, kaže ona, tek kada je sestra dečaku rekla da je zahvat gotov i da može potpuno da otvori usta.
- Moje dete nije reagovalo. Zatim mu je profesor Radlović rekao: “Zašto si stisnuo vilicu, otvori usta.” To je ponovio nekoliko puta. Zatim je počeo da viče: “Diši, diši, diši...” Tek tada su shvatili da Dalibor ne diše. Sve to sam gledala nemoćna da išta preduzmem - kaže Stana Havlek.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Tri porodice optužuju lekare Kliničkog centra u Kragujevcu
Doktori skrivaju rezultate obdukcije bebe
Autor: Nebojša Radišić | Foto:N. Raus | 28.05.2009. - 05:00

Ana i Vladimir Lojanica ni mesec dana posle smrti svoje muške bebe u Kliničkom centru u Kragujevcu nisu dobili rezultate obdukcionog nalaza i sumnjaju da neko pokušava da sakrije istinu. Niko im nije objasnio zbog čega je 26. aprila njihova beba umrla, iako su lekari, posle hitno urađenog carskog reza, koji je očigledno izveden prekasno, pokušavali da je reanimiraju duže od sat vremena.

Tokom pet dana, koliko je Ana Lojanica provela u bolnici, bilo je propusta, zbog čega je ova porodica Opštinskom javnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv prof. dr Gorana Lukića i dr Zorana Protrke. Lukić je u međuvremenu podneo ostavku na mesto direktora Ginekološko-akušerske klinike u KC Kragujevac.
Vladimir Lojanica kaže da je njegova supruga bila zdrava i sa urednom trudnoćom, koja nije nijednog momenta bila problematična. Na odeljenje je primljena istog dana kada joj je, prema proceduri, bilo vreme za porođaj. Danima je, kako je pokazao CTG uređaj (kardiotokograf), imala kontrakcije koje su se konstantno pojačavale. Uzaludno je lekare upozoravala da treba da obrate pažnju jer se prvi put (pre tri godine) porodila carskim rezom.
- U otpusnim listama majke i bebe je navedeno da je porodilji tog dana u 11.30 minuta pukao vodenjak i da je sa odeljenja spuštena u porodilište. Napisano je i da su tonovi ploda u to vreme bili dobri. Ali zbog sumnje da sa bebom nešto nije u redu i da joj je pukla materica, u 15 sati uradili su hitan carski rez - kaže Anin suprug Vladimir.

U otpusnoj listi novorođenčeta, koje je reanimirano sve do 16.30 časova, lekari su naveli da je pupčanik bio obmotan oko glave i ekstremiteta i da je plodova voda bila „mekonijalna“.
Tužilaštvo u Kragujevcu je saopštilo „da se proveravaju navodi krivične prijave porodice Lojanica“, nakon čega će se znati da li će biti pokrenuta istraga ili ne. Istovremeno je celokupna dokumentacija prosleđena Republičkoj zdravstvenoj inspekciji.
U Kliničkom centru u Kragujevcu za danas su najavili konferenciju za novinare povodom lečenja porodilja Olivere Veljić (39), koja je preminula 19. aprila nakon komplikacija na porođaju i Ane Lojanice (30), čija je beba umrla 26. aprila nakon carskog reza.
Obe porodice su odlučile da odgovore na pitanja šta se tačno desilo u Kliničkom centru, potraže pravdu sudskim putem i najavljuju za danas zajedničku konferenciju za novinare, a njima će se pridružiti danas i Milan Popović iz Kraljeva. On je za „Blic“ izjavio da je njegova supruga Anđelka Trifunović-Popović umrla 27. septembra prošle godine, istog dana kada je u kragujevačkoj bolnici na svet donela zdravo muško dete. Kako tvrdi Popović, ona je porođena carskim rezom, a zbog komplikacija i visokog krvnog pritiska, pre toga je prevežena iz Kraljeva za Kragujevac.
- Moju ženu su sanitetskim vozilom dopremili ujutru u KC. Nisu dostavili nikakvu prateću dokumentaciju. Preminula je u ponoć istog dana. Iako je prva inspekcija utvrdila da su doktori u Kraljevu napravili propuste, kasnije je inspekcija iz GAK Beograd dala drugačije mišljenje, zbog čega nije prihvaćena moja krivična prijava koju sam tada podneo Opštinskom tužilaštvu u Kraljevu. Sada ću ponovo tužiti lekare i boriću se zajedno sa porodicama iz Kragujevca da ovakva sudbina ne zadesi više nikoga - kaže Milan Popović, koji nakon tragične smrti svoje žene živi sam i čuva troje dece, od 14 i 11 godina, kao i bebu od osam meseci.

Spora suđenja za lekarske greške
Sudski postupci i istrage za lekrske greške veoma dugo traju, o čemu svedoče brojni primeri. Za smrt trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula 4. juna 2007. dve nedelje posle rutinske operacije katarakte na klinici ”Perfekta”, Okružno tužilštvo u Beogradu optužilo je 20. aprila ove godine trojicu lekara i servisera aparata za anesteziju.

Suđenje lekarima i vlasnici klinike “Decedra” za smrt Jelice Radović (19) koja je preminula 9. septembra 2006. četiri dana posle rutinske operacije čukljeva počelo je 12. marta ove godine. Za bračni par lekara Ivanu (31) i Slavoljuba Đurđića najradosniji trenutak u životu - porođaj 28. aprila 2000. - pretvoren je u tragediju, jer je ona preminula. Suđenje koje traje devet godina, koliko ima i njihov sin, koji je tada rođen, još nije završeno. Veštačenjem utvrđeno da je njegova Ivana preminula na porođaju u GAK u Višegradskoj, jer je tubus, umesto u dušnik, bio postavljen u jednjak, što je izazvalo trenutno gušenje. Suđenje doktoru anesteziologu Vladi Andriću počelo je 2000. i 2005. je osuđen na tri godine zatvora u Drugom opštinskom sudu. Međutim, po žalbi optuženog, Okružni sud ukida presudu, čime se postupak posle sedam i po godina vraća na početak. Suđenje još traje i 4. junu je zakazan nastavak.

V. Z. C.

Slučaj za Sud časti

- Ovaj događaj u Ginekološko-akušerskoj klinici u Kragujevcu jeste za Sud časti, ali Ana Lojanica do sada nije predala tužbu - kaže dr Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore i navodi da su sudovi časti počeli da rade početkom januara. Pojedinačni procesi, kako je naglasila, traju veoma dugo, a posebno ako je reč o komplikovanom slučaju i o maloletnom detetu kao što je Anja Grahovac, koja je 2007. godine preminula posle operacije katarakte u Beogradskoj klinici „Perfekta”.
Za sada su sudovi časti proradili u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Novom Sadu, a čine ih po tri lekara koji se po potrebi konsultuju sa pravnicima. Ipak, njihov rad je prilično zatvoren za javnost.
- Slučaj Anje Grahovac je prvi kojim se bavi Sud časti pri Lekarskoj komori, ali nije dozvoljeno iznositi detalje u javnost o tome dokle se stiglo. Reč je o maloletnom detetu, a Strazburški princip o pravima deteta isključuje učešće javnosti. Ne znam kada će biti okončan slučaj, ali će presuda tada biti okačena na sajt Lekarske komore - rekla je dr Radosavljević.
Ona misli da bi njene izjave mogle da se smatraju kao pritisak na rad sudova časti, koji trenutno rade na 72 predmeta.

I. M.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Otkazi kragujevačkim lekarima ako se dokaže krivica
Autor: Nebojša Radišić | Foto:N. Raus | 29.05.2009. - 05:00

Inspektori Ministarstva zdravlja već dva dana u Kragujevcu kontrolišu dokumentaciju koja je vezana za slučaj porodilje Ane Lojanice, kojoj je, pod za sada nerazjašnjenim okolnostima, preminula beba 26. aprila ove godine. Porodica Lojanica podnela je krivične prijave Tužilaštvu protiv lekara prof. dr Gorana Lukića i Zorana Protrke zbog nesavesnog lečenja i ugrožavanja zdravlja ljudi.

Kako je juče izjavio direktor Kliničkog centra u Kragujevcu dr Radomir Pavlović, „sve što je vezano za slučaj Ane Lojanice je dostupno inspektorima i, ukoliko se na sudu utvrdi da su lekari napravili propuste i greške, oni će dobiti otkaze”.
- Doktor Lukić je dobar stručnjak i vrstan ginekolog, ali morao je da podnese ostavku na funkciju direktora klinike zbog niza vezanih problema koji su se tokom poslednjih meseci pojavili. On će nastaviti da radi kao lekar i neće biti suspendovan, niti će dobiti otkaz, sve dokle se na sudu ne dokaže da je napravio grešku. Niko, pa ni on, neće biti pošteđen ako se ponašao bahato i nestručno, ali isto tako bez dokaza neće biti kažnjen. Čak i ako se protiv njega, po zahtevu tužilaštva, pokrene istraga, on će nastaviti da radi. Jedino pravosnažna sudska presuda može da ga udalji sa radnog mesta - kaže dr Radomir Pavlović.
Direktor KC Pavlović je rekao da, što se tiče slučaja pokojne porodilje Olivere Veljić koja je umrla na Uskrs ove godine nakon niza komplikacija pri porođaju, „nije bilo propusta lekara koji su uzrokovali njenu smrt”.
- Greške koje je ustanovila inspekcija iz Beograda bile su proceduralne prirode jer je medicinska dokumentacija pisana rukom i na njoj često nije bilo potpisa ni faksimila. Ali stručnjaci su utvrdili da lekari nisu napravili grešku, i da njoj, nažalost, nije bilo spasa. Sve što su doktori pokušali, kako bi je spasli, nije imalo efekta, tako da je preminula. I taj predmet je u Tužilaštvu. Lekari su bdeli nad njom bez prestanka, tako da nije istina da je zanemarena.
Porodica pokojne Olivere Veljić, koja je donela na svet zdravo žensko dete, a zatim posle tri sedmice borbe za život u KC preminula nakon amputacije leve noge i još četiri hirurške intervencije, neće odustati od tužbe, jer smatraju da je „bez potrebe forsiran prirodni porođaj, i ako se protekla dva puta porodila carskim rezom”.
Čekanje na hirurški zahvat, po svemu sudeći, bio je poguban i po bebu Ane Lojanice. Ana Lojanica na dva kolegijuma jasno upozorila lekare da je prvi put, pre tri godine, porođena carskim rezom, i molila ih da to urade ponovo. Oni to nisu prihvatili, forsirali su prirodni porođaj, zbog čega joj je pukla materica.
Ministar Tomica Milosavljević je naveo da ne postoji nijedan zdravstveni sistem u kome se ovakvi tragični događaji ne dešavaju. On je ocenio da je radi o dva potpuno različita slučaja.

Dopuna krivične prijave u slučaju Popović
Kraljevčanin Milan Popović, čija je supruga Anđelka preminula u kragujevačkom KC 27. septembra prošle godine, nekoliko sati nakon porođaja carskim rezom, odlučio je da „dopuni krivičnu prijavu ranije podnetu Tužilaštvu”.
- Iako je jasno da je moja supruga loše tretirana u bolnici u Kraljevu, i u teškom stanju dopremljena u Kragujevac, ja ću da tužim dr Miroslava Folića i dr Zorana Protrku, za „neprijavljivanje krivičnog dela”. Moja žena je stigla u Kragujevac u teškom stanju, ali ova dva lekara nisu inspekciji rekli istinu o njenom prethodnom lečenju i sumnjam da su pokušali da spasu kolege iz Kraljeva - kaže Milan Popović.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 6120
Ostavke u zdravstvu zbog smrti devojčice?

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražio je ostavku od direktorke Doma zdravlja "Novi Beograd" zbog smrti šesnaestomesečne devojčice N.T, saopšteno je iz Uprave grada.

"To je ustanova koja pripada gradu, mi smo za nju nadležni i odgovorni i mislim da bi iz moralnih razloga bilo normalno da to uradi direktor ustanove u kojoj je započeto lečenje ovog deteta", kazao je Đilas.

Kontrola će pokazati šta sve nije dobro urađeno, kazao je gradonačelnik i dodao da je očigledno da postoji greška lekara.

"Ukoliko se to ne desi, pokrenuću mehanizme grada Beograda da bi sve funkcionisalo kako treba", poručio je Đilas.

Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj traži sudsko-medicinsku obdukciju tela šesnaestomesečne N.T. koja je preminula od bakterijskog meningitisa, a istražni sudija će odlučiti da li će to biti obavljeno rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Pre svega izrazavam najdublje saučešće porodici, a Ministarstvo zdravlje će se javno reći zaključke inspekcijskog nadzora i vanredne provere kvaliteta stručnog rada koji se sprovode u Domu zdravlja Novi Beograd i u klinici u Tiršovoj", kazao je Milosavljević na konferenciji za novinare.

On je dodao da će biti preduzeti svi koraci predviđeni zakonom, čim budu poznati rezultati tih radnji.

Ministar je kazao i da će, ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, Tužilaštvu dostaviti kompletnu dokumentaciju i da će i Lekarska komora i Ministarstvo zdravlja, ali i gradska vlast, kao osnivač domova zdravlja, ispitati čitav slučaj.

Roditelji N.T. naveli su da je devojčica dospela u tako teško stanje jer nije adekvatno lečena.

Prema pisanju medija, roditelji tvrde da su dete dva puta dovodili u Dom zdravlja Novi Beograd sa visokom temperaturom, ali da su ih oba puta lekari vraćali kući smatrajući da je reč o virusnoj infekciji.

Devojčica je na kraju upućena na kliniku u Tiršovoj, gde je pala u komu i preminula.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Posle smrti Natalije Tešić, još jedan težak slučaj pogrešne dijagnoze
Nova drama: Beba tri nedelje u komi!

Četvrtak - 04.06.2009
Dok se Srbija i dalje oporavlja od šoka zbog smrti male Natalije Tešić, čiji je život zbog neblagovremene reakcije lekara prerano ugašen, u Institutu za majku i dete u Beogradu se već tri nedelje još jedna šesnaestomesečna beba I. K. sa sličnim oboljenjem mozga ne budi iz kome. Roditelji dečaka ne žele javno da govore o nesreći koja ih je zadesila, a njegova baka V. K. kaže da je mališan istog dana kada je pao u komu iz jedne privatne ordinacije u Borči vraćen kući uz uveravanje lekara da će sve biti u redu.

- Dečak je dobio temperaturu i davali smo mu „brufen“ na četiri sata. Sutradan se probudio sa još većom temperaturom, a onda je počeo da plavi, drhti i pojavili su mu se modri pečati po ruci. Primetila sam da su mu noge i ruke skroz hladne i brzo ga odnela kod pedijatra koji ima privatnu ordinaciju u blizini - priseća se baka početka agonije i plačnim glasom nastavlja:
- Lekar mu je dao analni čepić, koji bi mu, kako je objasnio, štitio mozak od virusa, kao i „brufen“ da mu snizi temperaturu. Rekao je:“ Nije ništa opasno, vratite ga kući, masirajte i zaspaće za 20 minuta“ - priča nesrećna žena.
Međutim, umesto da zaspi, mališan je ubrzo počeo da gori od temperature 40 sa 5.

- Sin ga je tuširao i uspevao da ga malo ohladi, da bi mali posle nekoliko sati ponovo dobio visoku temperaturu i proliv. Kad je donja usna počela da mu plavi, hitno smo ga odveli u Dom zdravlja Borča kod njegove lekarke - kaže dečakova baka.
Dr Olivera Todorović, načelnik pedijatrije u tom domu zdravlja, čim je videla dečaka, shvatila je koliko je njegovo stanje ozbiljno.
- Dete je izgledalo veoma loše kad ga je otac uneo. Bila je pauza, ali smo svi odmah skočili, dali mu kiseonik, infuziju i hitno sam napisala uput za Institut za majku i dete - kaže dr Todorović i dodaje da je dečak prema njenim saznanjima prethodno lečen jakim antibiotikom „hemomicinom“ i „brufenom“.
Malom I. K. je po prijemu u Institut urađen niz analiza, a prema rečima njegove bake, lekari su sumnjali na epilepsiju, meningitis, fras. Na kraju je ustanovljeno da dečaka lomi virusni encefalitis, zbog kojeg je iste večeri kad je primljen u bolnicu pao u duboku komu iz koje se još nije probudio.
- Tog popodneva kad je primljen, počela je da mu se zateže donja usna i da mu se grči ruka. U devet uveče je imao drugi udar i više se nije budio - očajna je baka, koja svakog dana moli boga da njenom unuku da snagu da joj se vrati. Mališanu su, kako smo saznali u međuvremenu, otkazali bubrezi, pa je priključen na dijalizu, a moždana funkcija je smanjena.
I petogodišnja sestra malog I. K. javila se sutradan lekaru sa povišenom temperaturom, ali, srećom, nije bilo ništa ozbiljno.
Pedijatar iz privatne ordinacije, koji je prvi pregledao mališana, juče nije mogao da govori za naš list jer je, prema tvrdnji gospođe koja nam se predstavila kao njegova supruga, na odmoru van Beograda, gde nema nikakav telefon.
Dragutin Tričković, direktor Instituta za majku i dete u kojem je mali I. K. sad smešten, nije želeo da govori o ovom slučaju, uz obrazloženje da ne želi da narušava privatnost porodice i priča o tuđoj patnji.

Prepoznajte meningitis i encefalitis

Dr Olivera Todorović kaže da su bakterijski meningitis, od kojeg je umrla Natalija Tešić, i virusni encefalitis, koji muči malog I. K., bolesti sa vrlo sličnim simptomima. Meningitis napada moždanu koru, a encefalitis mozak direktno i zato je za nijansu opasniji. Na oba oboljenja ukazuju:
- visoka temperatura
- retka stolica
- proliv
- povraćanje
- otežano disanje i gutanje
- dehidriranost
- slab apetit
- pospanost
- oslabljena komunikacija

Mala Natalija ispraćena među anđele

Šesnaestomesečna Natalija Tešić, koja je pre četiri dana preminula na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, kremirana je juče na Novom groblju. Roditeljima Zorani i Dušanu u najtežem trenutku podršku su pružili brojni rođaci, komšije i prijatelji. Gomila cveća okruživala je mali beli kovčeg u kome je na poslednje odredište ispraćena njihova mezimica.
Kažu da je ćutanje najviši stepen bola. Zorana i Dušan Tešić i ujak pokojne devojčice David Kecman nemi od bola stajali su uz njen kovčeg odgovarajući na izraze saučešća. Svako ko bi prilazio, sa uzdahom bi pogledao u sliku malene nasmejane devojčice. Tihi jecaji ispunjavali su kapelu, a lica prisutnih i odmahivanje glavom govorili su da još ne mogu da poveruju da ona više nije tu. Baka Milanka skrhana bolom jecala je za svojom unukom.
Kapela je jedva primila sve one koji su došli da isprate devojčicu. Stisnuli su se unutra da bi prisustvovali opelu. Čak je i svešteniku zadrhtao glas kada se opraštao od nje.
- Ona je dete, ona je anđeo, nju će Gospod primiti. Molimo se sada Gospodu da je primi - odzvanjale su njegove drhtave reči u kapeli. Uz sablasne zvuke muzike kovčeg je spušten u krematorijum.

B. M. - M. S.

Izvor: Alo
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Siniša Teodosić najavio krivične prijave
Otac optužuje dvoje lekara za smrt bebe

Autor: Predrag Vujanac | Foto:D.Krunić | 17.06.2009. - 08:00

Valjevo - Valjevac Siniša Teodosić optužio je dr Slobodana Gvozdenovića i dr Nadu Popović, ginekologe u valjevskoj bolnici, da su krivi za smrt bebe koju je njegova supruga Lela (29) rodila prošlog utorka.

Teodosić je na konferenciji za novinare juče ispričao da je njegova supruga porođajne bolove dobila prošlog ponedeljka kada je kontaktirala sa dr Nadom Popović koja joj je pratila trudnoću od prvog dana. Tada ju je i odvezao na prijemno odeljenje valjevske bolnice, ali je Leli, kako kaže, dr Nada Popović rekla da sačeka do utorka kada ona dolazi na posao.
- Zbog jakih bolova nismo mogli da čekamo. Dežurni ginekolog dr Slobodan Gvozdenović pregledao je suprugu i rekao da je sve u redu, te da će se poroditi za dva do tri sata. Tri časa posle ponoći, kada ju je Gvozdenović obišao, mojoj supruzi je rekao da se čuo sa dr Nadom Popović i da će ona doći u sedam ujutro da je porodi - navodi Teodosić.
- Dr Nada Popović je došla u utorak u 7 sati, probušila joj vodenjak i otišla na neki sastanak. Narednih sat vremena supruga je ostala sama, bez pomoći. Oko 9.20 dr Gvozdenović mi telefonom javlja da je supruga rodila devojčicu i da je sve u redu. Međutim, samo pet minuta kasnije, u čekaonici mi dr Nada Popović saopštava da je beba umrla. Beba je, kako je rekla, bila rođena živa, ali se napila plodove vode, pa su dva anesteziologa pokušala da je reanimiraju nakon čega je prodisala, ali je potom ponovo izgubila disanje i preminula. Na moje pitanje kako se to dogodilo, dr Nada Popović mi je odgovorila da ne zna šta je bilo, „ali i da je Lela kriva, jer se nije napinjala dovoljno” - rekao je Teodosić.
Siniša Teodosić kaže da je odlučio da podnese prijave valjevskoj policiji i Ministarstvu zdravlja protiv ovih lekara, smatrajući da su „odgovorni za smrt bebe”.
U upravi Zdravstvenog centra kažu da je odmah posle smrti bebe formiran unutrašnji stručni nadzor koji je po rečima direktora dr Ilije Tripkovića pokazao da prilikom porođaja Lele Teodosić „nije bilo propusta”.
- Od prijema porodilje do porođaja i posle njega sve je bilo u skladu sa medicinskom doktrinom i postupcima. Obavljena je obdukcija bebe i utvrdićemo zašto je došlo do smrti novorođenčeta. Po prijavi Siniše Teodosića kontrolu je obavila i inspekcija Ministarstva zdravlja koja može da naloži stručni nadzor - kaže dr Tripković.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 21:23:31
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.