Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: koje je dobro donela religija u zadnje vreme?  (Pročitano 13099 puta)
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Religija daje moralna nacela? Ne bi bash rekao. Mislim da je stvarnost kompletno drugacija. Decu indoktrinirati od samog pocetka? Kad pogledas koliko ima religioznih ljudi u zatvorima sirom sveta zaprepastices se.

Uči nas moralnim vrednostima i više nego što misliš (a ne zalazi se u fanatizam).

Citat
@Utopia
Mislim da nisi u pravu, mislim da je onako kako sam ja rekao jer religija samo u teoriji uci moralu i miru, poglaedaj samo stanje kod nas u Srbiji. Koliko su moralniji ljudi koji sebe nazivaju vernicima od onih koji to nisu? Koliko su prvi spokojniji od ovih drugih? Nisu ni malo, cak suprotno... Ja ne podnosim religiju, ali sigurno ne bih izvrsio etnicko ciscenje za razliku od mnogih "pravih vernika".

Poznajem dosta ljudi koji su vernici i koji nemaju potrebu mrze iz dna duše one koji ne veruju u istog Boga, niti misle da su bolji od tih drugih i žive mirnim životom Wink

Nas dvojca možemo da nastavimo u nedogled ovako da razmenjujemo suprotne stavove i ni ti ni ja nećemo promeniti mišljenje. Bolje da prestanemo ovde. Smiley

Samo još jedna stvar: lično sam ubeđen da je verski fanatizam u Srbiji i u ostalih balkanskih država (u stvari, u svetu uopšte) posledica lošeg stanja u državi, a ne uzrok.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Samsung S7

Uči nas moralnim vrednostima i više nego što misliš (a ne zalazi se u fanatizam).

Kojim moralnim vrednostima?

Gde je etika?

I jedno pitanje malo drugacije: Kako moze da te moralu poducava neko, kome puca prsluk za isti?
« Poslednja izmena: 08. Avg 2012, 12:20:25 od bluesoniq »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

I Am My Own Savior!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 8650
Zastava Vrčin
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Alcatel One Touch
Citat
vakcine protiv HIV-a
Kada, gde!? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
mob
SonyEricsson K610i
Svim moralnim vrednostima. Smiley
Počevši od toga da ne činiš bilo kakvo zlo drugom čoveku... i da ga poštuješ ako ga već, iz nekog razloga, ne voliš...
Iz takvih moralnih vrednosti se razvija i etika...

Citat
Kako moze da te moralu poducava neko, kome puca prsluk za isti?

Da li si siguran da te moralu mora podučavati jedna osoba? Da li ti je palo na pamet da te moralu podučavaju... sve osobe koje znaš, naročtio one bliske? Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Samsung S7
O moralu je vec mnogo puta bilo reci. Moral je tekovina civilizacije i civ. normi.

U religijskom moralu - humanizam dolazi daleko na lestivici vrednosti ispod odnoso prema bogovima.

Mislio sam na cika bradu.

Si cuo za ono "lead by example"?
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Moral je tekovina civilizacije i civ. normi.

Zapravo, moral, religija i civilizacija su neraskidivi. Barem u davnim vremenima, moral nije mogao lako da se održi bez religije. Da nije bilo religije, svako bi radio šta je hteo za svoje dobro, čak iako to znači da čini zlo drugima, ubio bi drugog čoveka za hranu, ženu, kuću...  Civilizacija ne bi napredovala... Sa religijom, ona je jedan od kamena temelja morala, gde zajedno omogućavaju civilizaciji da napreduju. Smiley

Citat
U religijskom moralu - humanizam dolazi daleko na lestivici vrednosti ispod odnoso prema bogovima.

Mislio sam na cika bradu.

Ne.
Humanizam se nalazi na prvoj lestvici vrednosti.
Jedna od božijih zapovesti u Pravoslavnoj crkvi glasi: "ne pravi sebi idola ili kakva lika, niti im se klanjati ili služiti" - ovde se ne misli o drugim bogovima, već o Bogu. On sam je "naredio" da mu se ne treba klanjati pred ikonom i služiti mu u crkvi (jedan od većih paradoksa kod crkve). Kada pročitaš i ostale zapovesti, videćeš da On samo hoće da živimo svoje živote u miru i blagostanju, bez da činimo zlo drugima, da bi sebi ugodili. Smiley

Citat

Čuo sam, jedan je od razloga zašto sam rekao da te moralu podučavaju sve osobe koje znaš. Smiley
Ne uče te samo tako što će sesti pored tebe i pričati o tome, već njihovi pozitivni postupci, stavovi i sl. te takođe uče... Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Samsung S7
@Utopia

Prometej je bio najjaci lik, ukrao je vatru od bogova i darovao je ljudima. To je ljudina!

Citat
Citat

Čuo sam, jedan je od razloga zašto sam rekao da te moralu podučavaju sve osobe koje znaš.
Ne uče te samo tako što će sesti pored tebe i pričati o tome, već njihovi pozitivni postupci, stavovi i sl. te takođe uče...

Mislio sam na boga. On se sam ne pridrzava sopstvenih moralnih zakona.

Takodje, kao sto ti je poznato, ne ubij zapovest, je na 6. mestu. Na taj humanizam sam mislio.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

I am the real Megatron, that asshole is an imposer

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 624
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Motorola raspala
Citat
Moral je tekovina civilizacije i civ. normi.
Zapravo, moral, religija i civilizacija su neraskidivi. Barem u davnim vremenima, moral nije mogao lako da se održi bez religije. Da nije bilo religije, svako bi radio šta je hteo za svoje dobro, čak iako to znači da čini zlo drugima, ubio bi drugog čoveka za hranu, ženu, kuću...  Civilizacija ne bi napredovala... Sa religijom, ona je jedan od kamena temelja morala, gde zajedno omogućavaju civilizaciji da napreduju. Smiley
Srednji vek i danasnji Bliski istok su ocigledni primeri kako religija, "kamen temeljac morala", omogucava civilizaciji da napreduje. Moral i religija ne samo sto nisu neraskidivi vec su i tesko spojivi. Sve je lepo sto pise na papiru, ali ako pogledas malo oko sebe videces da nije bas tako. Ali malo ko od vernika moze da vidi svojim ocima, to se valjda zove slepo verovanje. Nemoj pricati nikome da je religija pomogla moralnom ili bilo kakvom drugom napredku civilizacije kad svi znaju da je upravo obrnuto - ispasces idiot!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Samsung S7

Citat
Sve je lepo sto pise na papiru, ali ako pogledas malo oko sebe videces da nije bas tako.

... da dodam ni na papiru nije bash sjajno!
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Takodje, kao sto ti je poznato, ne ubij zapovest, je na 6. mestu. Na taj humanizam sam mislio.

Tebe zanima redosled po kome su Božije zapovesti pisane i na osnovu toga iznosiš zaključke?  Smile
A da nemaju sve zapovesti istu vrednost? I da sve zajedno čine - humanizam? Smiley

Citat
Prometej je bio najjaci lik, ukrao je vatru od bogova i darovao je ljudima. To je ljudina!

Prometej je bio grčki bog. Titan, da budem precizan. Smiley

Citat
Srednji vek i danasnji Bliski istok su ocigledni primeri kako religija, "kamen temeljac morala", omogucava civilizaciji da napreduje. Moral i religija ne samo sto nisu neraskidivi vec su i tesko spojivi. Sve je lepo sto pise na papiru, ali ako pogledas malo oko sebe videces da nije bas tako. Ali malo ko od vernika moze da vidi svojim ocima, to se valjda zove slepo verovanje. Nemoj pricati nikome da je religija pomogla moralnom ili bilo kakvom drugom napredku civilizacije kad svi znaju da je upravo obrnuto - ispasces idiot!

Rekao sam ranije, ti i ja nećemo odstupiti od mišljenja i možemo ovako do sutra da ubeđujemo jedno drugog.  Smile
« Poslednja izmena: 08. Avg 2012, 17:36:15 od Utopia »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.