Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: koje je dobro donela religija u zadnje vreme?  (Pročitano 13163 puta)
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Linux
Browser
Chrome 21.0.1180.57
mob
Samsung S7

Tebe zanima redosled po kome su Božije zapovesti pisane i na osnovu toga iznosiš zaključke?  Smile
A da nemaju sve zapovesti istu vrednost? I da sve zajedno čine - humanizam? Smiley

Pa hajde kreni redom, pa da vidimo koliko njih ima veze sa humanizmom?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Pa hajde kreni redom, pa da vidimo koliko njih ima veze sa humanizmom?

Sve zapovesti zajedno cine humanizam.

Kao sto jedan deo slagalice ne cini sliku, vec kada se sklope svi delovi - cine sliku.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Linux
Browser
Chrome 21.0.1180.57
mob
Samsung S7
Ја сам Господ Бог Твој; немој имати других богова осим мене.
Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
Не узимај узалуд имена Господа Бога својега.
Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор ...
----------------------------------------------------------------------------------

I ovo ti je humanizam?
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
SonyEricsson K610i
Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор ...
----------------------------------------------------------------------------------

I ovo ti je humanizam?

Citat

Kao sto jedan deo slagalice ne cini sliku, vec kada se sklope svi delovi - cine sliku.

1. Ја сам Господ Бог Твој; немој имати других богова осим мене.
2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога својега.
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор Господу Богу твојему.
5. Поштуј оца својега и мајку своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
6. Не убиј.
7. Не чини прељубе.
8. Не кради.
9. Не сведочи лажно на ближњега својега.
10. Не пожели ништа што је туђе.

Kada svih 10 zapovesti stavis zajedno, videces da imaju za cilj da poduce coveka moralnim vrednostima.
Cela slika je bitna, a ne fragmenti!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.00
Citat

Kao sto jedan deo slagalice ne cini sliku, vec kada se sklope svi delovi - cine sliku.

1. Ја сам Господ Бог Твој; немој имати других богова осим мене.
2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога својега.
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор Господу Богу твојему.
5. Поштуј оца својега и мајку своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
6. Не убиј.
7. Не чини прељубе.
8. Не кради.
9. Не сведочи лажно на ближњега својега.
10. Не пожели ништа што је туђе.

Kada svih 10 zapovesti stavis zajedno, videces da imaju za cilj da poduce coveka moralnim vrednostima.

Ja ovde ne vidim zapoved koja zabranjuje pedofiliju, silovanje, lake/teške telesne povrede, robovlasništvo...
Drugim rečima sve što Bog nije zabranio - dozvoljeno je?

Da nije bio toliki egoista i prve četri zapovesti posvetio sebi, možda je mogao da ubaci još koju od pravog značaja i da malo bolje uobliči ovaj svet...

Plus, 50% ovih zapovesti je bilo u upotrebi i mnogo pre Mojsija.
Ljudska vrsta, kao grupa, ne bi uspela da preživi stotine hiljada godina a da nisu postojala pravila kao ova.
Moral i etika nisu pronalazak Boga, već su nastali tokom našeg razvoja od životinja do svesnih bića.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Samsung S7

I ovo ti je humanizam?

Jasno se vide dve grupe predloga (posto ovo gore napisano ne mogu zvati zakonom)

Prva grupa predloga su naredbe kojima se ljudima zabranjuju verske slobode, i uspostavlja totalitarni rezim.

Druga grupa predloga je nekompletna. Neki od predloga su kranje debilni u drugoj grupi. Primer postovanja oca i majke (gde nije pojasnjeno da nemoras da ih postujes ako su cinili zla dela)

Poslednji je kranje nakaradan, jer zeleti nesto nije zlocin. Zlocin je to ukrasti, oduzeti i tome slicno.

Dakle samo tri od ovih deset imaju veze sa humanizmom, a to su ne ubi, ne kradi i lazno svedocenje (iz koga treba izbaciti bliznjeg svoga, jer se podrazumeva za sve, a ne samo za bliznje)
« Poslednja izmena: 09. Avg 2012, 10:23:25 od bluesoniq »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Miles, ako poštuješ zapovesti, ne ubi, ne kradi, ne poželi ništa tuđe, izbeći ćeš većinu krivičnih dela.
Ako dodamo i ljubi bližnjeg svog, zatvorili smo put svim zločinima.
To što se ljudi, pre svega oni zaduženi za pitanja vere, nisu pridržavali toga, je druga priča.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Ja ovde ne vidim zapoved koja zabranjuje pedofiliju, silovanje, lake/teške telesne povrede, robovlasništvo...
Drugim rečima sve što Bog nije zabranio - dozvoljeno je?

@Markos_Crni ti je odgovorio

Citat
Da nije bio toliki egoista i prve četri zapovesti posvetio sebi, možda je mogao da ubaci još koju od pravog značaja i da malo bolje uobliči ovaj svet...

Plus, 50% ovih zapovesti je bilo u upotrebi i mnogo pre Mojsija.
Ljudska vrsta, kao grupa, ne bi uspela da preživi stotine hiljada godina a da nisu postojala pravila kao ova.
Moral i etika nisu pronalazak Boga, već su nastali tokom našeg razvoja od životinja do svesnih bića.

Pričam o religiji i njenom uticaju na moralne vrednosti u globalu, samo što smo se trenutno fokusirali na hrišćanstvo, kao svima "najbliža" religija za diskusiju.

I sam si rekao da je 50% tih zapovesti bilo u upotrebi pre Mojsija: ljudi su i tada imali neku primitivnija verovanja, toteizam, šamani, dobri i zli duhovi prirode koji su pazili na njih i koji bi ih "kažnjavali" ako urade nešto loše svom plemenskom bratu.  Smile

Citat
Jasno se vide dve grupe predloga (posto ovo gore napisano ne mogu zvati zakonom)

Prva grupa predloga su naredbe kojima se ljudima zabranjuju verske slobode, i uspostavlja totalitarni rezim.

Druga grupa predloga je nekompletna. Neki od predloga su kranje debilni u drugoj grupi. Primer postovanja oca i majke (gde nije pojasnjeno da nemoras da ih postujes ako su cinili zla dela)

Poslednji je kranje nakaradan, jer zeleti nesto nije zlocin. Zlocin je to ukrasti, oduzeti i tome slicno.

Dakle samo tri od ovih deset imaju veze sa humanizmom, a to su ne ubi, ne kradi i lazno svedocenje (iz koga treba izbaciti bliznjeg svoga, jer se podrazumeva za sve, a ne samo za bliznje)

Što se tiče prve grupe zapovesti (nije Bog predložio "E, ajde nemoj da ubijaš, ok?", nego je zapovedao "Ne ubij!" Smiley )

Da, upostavlja se totalitarni režim - mada to je više sa društveno-političkog aspekta, no dobro, može da posluži kao objašnjenje. Smiley

Da, cilj je da se ograniče verske slobode.

Da, cilj je da se čoveku ograniči sloboda.

A sada da ti objasnim zašto je to dobro: Smiley

Čoveku iz davnina bio je potreban neki enititet koji će da ga kontroliše - njegov život, dela itd... Nešto što ga stalno posmatra i svako njegovo delo. Nešto što ga može nagraditi ili kazniti u ovom ili sledećem životu,u zavisnosti od njegovih dela. Bez toga, čovek ne bi imao strah, niti kajanje ako uradi neko nedelo, niti će imati želju da pomogne bližnjem.

Bio bi "slobodan"... ali ta sloboda bi uništila sve oko sebe... On bi bio "slobodan" da krade, ubija, siluje, laže... bez kajanja ili sažaljenja...
Bog(ovi) bi ga u tome sprečili.  Smile
Tom čoveku iz davnina, imao bi osećaj da ga "neko" gleda... imao bi strah da će biti kažnjen ako prekrši zapovesti... i onda on to ne bi uradio. Smiley

Da ne postoje ta prva grupa zapovesti (ili predloga, ako baš hoćeš  Smile... ) druge grupe ne bi imale težinu (čoveku iz davnina, nama danas, same po sebi su dovoljne... tačnije, nekima su dovoljne...).

Što se tiče druge grupe...

Citat
Neki od predloga su kranje debilni u drugoj grupi. Primer postovanja oca i majke (gde nije pojasnjeno da nemoras da ih postujes ako su cinili zla dela)

Generalno gledano, oni su ti dali život, i sama ta činjenica je dovoljna da ih poštuješ dok ne umreš.
Poštuješ, ne i da ih voliš, ako su činili zla dela.  Smile
Poštuješ, znači da nećeš kršiti zapovesti na njima iako su oni sami to radili. Krađa je greh, čak i ako kradeš od lopova. I ubistvo je greh, čak i kada ubiješ ubicu...  Smile

Citat

Ahh... da ti ovako objasnim Smiley

Hipotetička situacija br.1:

Ja želim da imam seksualni odnos sa devojkom svog prijatelja. Njih dvoje su već 10 godina u vezi, i vole se. Kako ću to da postignem? Hmmmm...
Pošto ja nemam ni trunku moralnih vrednosti mogu da uradim sledeće: Da ubijem svog prijatelja (pod pretpostavkom da mene nisu otkrili), onda posle nekog vremena odem do njegove tužne devojke i "utešim je".  Smile

Hipotetička situacija br.2:

Opet, ja želim da imam seksualni odnos sa devojkom svog prijatelja. Ona je fukara koja se loži na muškarce sa debljim novčanikom i sa besnim kolima.
Pošto ja, opet, nemam ni trunku moralnih vrednosti, a pri tom imam besna kola i lovu, mogu da uradim sledeće: Odem do devojke, napričam joj loše stvari o mom "drugaru",  imam love i besna kola, pa je lako smuvam i odemo negde da se ******.  Smile

Hipotetička situacija br.3:

Ja želim da imam brdo novca. Pomoću novca, ja mogu da kupim šta god hoću, samo što sam nesposoban da pošteno dođem do njega. Užasno sam ljubomoran na neke svoje poznanike, kao što su bluesoniq, Markos_crni, Sunshine_megatrona, Lightsofta, Magic Mastera, jer su oni uspeli u životu i zarađuju brdo poštenog novca (grrr... kako ih mrzim...  Smile).
Pošto sam i u ovom slučaju, oličenje nemorala, ja ću od svakog od njih na prevejan način pokradem (naravno, niko ne znati da sam to ja, dok ne odem na Maldive  Smile )

----------------------------------------------------------------------------------------------------

U pravu si, želeti nije zločin. Smiley
Ali, kada poželim nešto što je tuđe, onda to dobija drugo značenje.
Kao što sam objasnio u one tri situacije, "ja" sam prvo poželeo, a onda sam na sve načine došao do toga što želim.
U prvoj situaciji "sam prekrišio" - Ne ubij
U drugoj situaciji - Ne čini preljube i Ne svedoči lažno na bližnjega svojega
U trećoj situaciji - Ne kradi
A u sve tri situacije - Ne poželi ništa što je tuđe

Smišljena je baš zato da služi kao još jedna barijera da ti ne počiniš nedelo.
Da li ti je sada jasno postojanje te poslednje zapovesti? Smiley

I opet ču da napomenem:

Citat

May the Force be with you.  Smile
« Poslednja izmena: 09. Avg 2012, 14:49:36 od Utopia »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Samsung S7
Ne, jer si samom sebi objasnio da zeleti nesto nije zlocin, nego sprovodjenje te zelje je zlocin.

Evo naprimer ovde na bureku bar njih 1000 zeli da pojebe ove nase sexy pevaljke, i gde je tu zlocin?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aj sad realno, nema sanse da postujes caleta koji je tukao majku do smrti, ubio je i tebe ostavio u sirotistu!

« Poslednja izmena: 09. Avg 2012, 14:51:43 od bluesoniq »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.00
Citat
Čoveku iz davnina bio je potreban neki enititet koji će da ga kontroliše - njegov život, dela itd... Nešto što ga stalno posmatra i svako njegovo delo. Nešto što ga može nagraditi ili kazniti u ovom ili sledećem životu,u zavisnosti od njegovih dela. Bez toga, čovek ne bi imao strah, niti kajanje ako uradi neko nedelo, niti će imati želju da pomogne bližnjem.

Bio bi "slobodan"... ali ta sloboda bi uništila sve oko sebe... On bi bio "slobodan" da krade, ubija, siluje, laže... bez kajanja ili sažaljenja...
Bog(ovi) bi ga u tome sprečili.  
Tom čoveku iz davnina, imao bi osećaj da ga "neko" gleda... imao bi strah da će biti kažnjen ako prekrši zapovesti... i onda on to ne bi uradio.

Ne slažem se da je ljudima od pre 100.000 ili 200.000 godina bilo neophodno da izmisle bogove da bi kontrolisali svoje ponašanje.

Očigledno ne shvatate da je čovek imao određeni set moralnih i etičkih vrednosti i pre nego što je postao čovek, i pre nego što je dostigao visoki nivo razuma i minimalni nivo svesti o samom sebi.

Životinje imaju pravila po kojima žive i što je neka životinja na višem evolutivnom stepeniku (inteligentnija) to su ta pravila kompleksnija.

Nije tabu incesta nastao nakon izmišljanja bogova, niti je kažnjavanje ubistva saplemenika postalo praksa tek kada su ljudi izmislili prvog boga. Ovi akti su i ranije bili sankcionisani, čak i kada smo još bili na drvetu.

A upravo su naša evolucija i razvoj našeg mozga, doprineli tome da ovi instiktivni, predački moralni koncepti, ojačaju, dodatno se razviju i postanu deo našeg društva.

Nije bog doneo na planetu kajanje, osećanje ljubavi, mržnje, tuge, želju da se pomogne drugome - već smo mi sami učili i razvijali se kroz naše primitivne zajednice i kroz interakciju sa drugim ljudima.

Da je bilo obrnuto nikada kao vrsta ne bi smo preživeli.
Za ideju o postojanju bogova treba odredjeni nivo inteligencije i da smo čekali da prvo postanemo dovoljno inteligentni, da zatim izmislimo bogove i tek tada počnemo da kontrolišemo impulse, bilo bi već odavno kasno jer nas ne bi ni bilo.

Bogovi nisu dakle izmišljeni da bi dali smisao već postojećem uređenju, ili da bi ga uopšte stvorili, već su izmišljeni da bi se pomoću njih objasnilo ono što tada nismo znali. Šta su zvezde, zemljotresi i vulkani, munje i gromovi...

Najveća laž i krađa koju su religije učinile, je to što su prisvojile moral i etiku i što tvrde da je to njihov pronalazak. A istina je potpuno drugačija...
« Poslednja izmena: 09. Avg 2012, 15:19:42 od Miles Teg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.