Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako voziti što ekonomičnije  (Pročitano 40085 puta)
Jet set burekdzija

cappo di tutti cappi

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6498
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.61
mob
Samsung s3
U cetvrtoj 40km/h  Smile
Moj rodjeni brat ima 2.5 tdi, ima slike na nekoj temi, iz 94 (stariji model) nece da cuje u cetvrtoj da ide 40....
Nema ubedjivanja. samo vi cepajte....

I stedite.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1780
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.61
mob
Nokia 1650
Ma u 5 60 km/h
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
HTC Tattoo
U cetvrtoj 40km/h  Smile
Moj rodjeni brat ima 2.5 tdi, ima slike na nekoj temi, iz 94 (stariji model) nece da cuje u cetvrtoj da ide 40....
Nema ubedjivanja. samo vi cepajte....

I stedite.
Ma može da se tako vozi,vozio sam ja tako TDI,imao sam bio problem,trzao mi je bio auto na 1600-1800,pa sam ga vozio na sitnim obrtajuma dok to nisam sredio,auto onda baš malo troši,ja sam po gradu vozio sa potrošnjom ispod 7 litara.
IP sačuvana
social share
"Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu,slutim da mi je vreme umirati,te ove reči govorim u pero
prijatelju advokatu Miliću,jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja.Žao mi je što ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja.Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti.
Što se tiče moje imovine,aaa to vas najviše zanima,mogu vam saopštiti sledeće:Sve što imam ostavljam samom sebi."

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1585
Zastava Kruševac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia N93
Eee da vas i ja nesh pitam, posto vidim da ste pominjali da kad je obrtni momenat motora mal, gusimo motor i onda vise trosi? Da li je to tacno?

Ja recimo vozim audija A6 2.5 TDI, vozim 50km/h, u 3. brzini ima 2100 obrtaja, u 4. brzini oko 1350
Jel ga ja gusim u 4. brzini? Posto kad vozim u 3. previse mi je bucan, prebacim u 4.
Kada sam u 4. normalno slabije vuce, ali ide... nekada vozim i 40km/h u 4.
Jel to vec gusenje motora, da li je to stetno za motor?

Nemam board kompijuter tako da ne mogu da vidim potrosnju.

PozZz

Ja lično ti nebi preporučio, kao što piše i na prvoj stranici kod većine savremenih dizela najveći obrtni moment je na oko 2000 obrtaja tako da ti je to najbolji odnos između potrošnje, habanja motora i samog odziva motora.

Citat
kod dizela grejači zagreju naftu do tačke samozapaljenja

Nije tako, grejači samo služe pri startovanju motora, kasnije u toku rada motora smesa dizel goriva i vazduha se pali usled kompresije:
http://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_engine

« Poslednja izmena: 10. Nov 2008, 14:51:00 od operation_bambi »
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 158
Zastava Sombor
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Samsung S8500 Wave
Odnos vazduha i goriva ti je smeša koji svećica bacanjem varnice upali i onda pokrene klip,dok kod dizela grejači zagreju naftu do tačke samozapaljenja,nekih 270 stepeni,ili tako nešto,,ti meni objašnjavaš kako radi motor,a ne šta je ler gas,ler gas je rad motora na prazno,i ler gas je onaj osnovni gas koji je namešten da bi motor radio,ustvari to ti je fabrički namešten mali gas(800-900) obrtaja,postoji motorčić koji reguliše ler gas,jer da ga nema ne bi imao ler gas i automobil ti se gasio kad otpustiš papučicu gasa.

Ovo zadnje pitanje je izuzezno glupo,jer imam toliko kilometara iza sebe,da mi je pitanjree besmislino,kad ti menjač nije u brzini,možeš da pritiskašđ kvačilo i gas koliko hoćeš.Samo mi nije jasan režim rada i šta se to menja,to mi nikako ne ide u glavu,nema tu nikakve promene režima rada.
Ne, ne, i ne ler gas ti nema veze sa nikakvim motorcicima i papucicom gasa. Odnosom goriva i vazduha ( karburator se steluje na jednom sarafu, a ECU to regulise kod osatlih) se postize da se auto ne gasi na leru.Vidi, ti i ja se ne razumemo u terminologiji. Ti pod ler gasom podrazumevas auto koji stoji izbacen iz brzine, a ja ti objasnjavam kako se postize da auto bez pritiskanja papucice gasa radi (radi na leru).Ler=nulta sila na papucicu gasa

Ovo si ti napisao: "Drugo,kad je auto u brzini,ne može da istovremeno bude i u leru,,ler gas je rad motora u mestu i kad je izbačen iz brzine,kad ubaciš auto u brzinu više nema ler gasa."
Zbog ove tvoje konstatacije sam ti postavio to "glupo" i besmisleno pitanje.
« Poslednja izmena: 10. Nov 2008, 14:38:18 od ljbranko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
HTC Tattoo
Odnos vazduha i goriva ti je smeša koji svećica bacanjem varnice upali i onda pokrene klip,dok kod dizela grejači zagreju naftu do tačke samozapaljenja,nekih 270 stepeni,ili tako nešto,,ti meni objašnjavaš kako radi motor,a ne šta je ler gas,ler gas je rad motora na prazno,i ler gas je onaj osnovni gas koji je namešten da bi motor radio,ustvari to ti je fabrički namešten mali gas(800-900) obrtaja,postoji motorčić koji reguliše ler gas,jer da ga nema ne bi imao ler gas i automobil ti se gasio kad otpustiš papučicu gasa.

Ovo zadnje pitanje je izuzezno glupo,jer imam toliko kilometara iza sebe,da mi je pitanjree besmislino,kad ti menjač nije u brzini,možeš da pritiskašđ kvačilo i gas koliko hoćeš.Samo mi nije jasan režim rada i šta se to menja,to mi nikako ne ide u glavu,nema tu nikakve promene režima rada.
Ne, ne, i ne ler gas ti nema veze sa nikakvim motorcicima i papucicom gasa. Odnosom goriva i vazduha ( karburator se steluje na jednom sarafu, a ECU to regulise kod osatlih) se postize da se auto ne gasi na leru.Vidi, ti i ja se ne razumemo u terminologiji. Ti pod ler gasom podrazumevas auto koji stoji izbacen iz brzine, a ja ti objasnjavam kako se postize da auto bez pritiskanja papucice gasa radi (radi na leru).Ler=nulta sila na papucicu gasa

Ovo si ti napisao: "Drugo,kad je auto u brzini,ne može da istovremeno bude i u leru,,ler gas je rad motora u mestu i kad je izbačen iz brzine,kad ubaciš auto u brzinu više nema ler gasa."
Zbog ove tvoje konstatacije sam ti postavio to "glupo" i besmisleno pitanje.

Ajmo ponovo,šta je ler gas,šta podrazumevaš pod tim,kad kažeš nekome auto mi je u leru,to znači,da je izbačen iz brzine,a ler gas je onaj osnovni broj obrtaja motora,znači,izbaciš iz brzine,upališ auto i on radi na leru,znači,radi u praznim hodu,bez dodavanja gasa,a da bi auto radio tako,to obezbeđuje regulator ler gasa,a to ti je motorčić koji reguliše ler gas,znači,on reguliše na koliko će obrtaja da radi auto na ler gasu,i kad ti se on pokvari,ler gas više nemaš,ili počne auto da brljavi,da mu na leru skaču brojevi obrtaja,ili da se gasi.I meni je na golf III crkao regulator ler gasa,zbog plina.
A o tim šrafčićima što ti pričaš,time se reguliše odnos smeše koja se ubrizgava u cilindre,to su ustvari male dizne,i ima ih nekoliko komada na karburatoru i njihovim štelovanjem dobija se prava smeša,i to je na starijim automobilima,na novim to radi comp.
I pravilnim smeše smeše vazduha i goriva dobija se bolja iskorišćenost motora i manja potrošnja,a nema veze sa ler gasom.

A kad ubaciš u brzinu nema ler gasa,a to možeš da probaš,kad ubaciš u brzinu i pustiš kvačilo,i auto se gasi.I napravi tržaj,a taj trzaj napravi zbog menjača.

Ne znaš šta je ler gas,to je problem,kad to rasčistiš onda može dalje da polemišemo.

operation_bambi

U pravu si,grejači služe samo za startovanje,za zagreju gok se motor ne pokrene,ali nafta se pali samozapljenjem,a benzin varnicom.

IP sačuvana
social share
"Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu,slutim da mi je vreme umirati,te ove reči govorim u pero
prijatelju advokatu Miliću,jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja.Žao mi je što ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja.Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti.
Što se tiče moje imovine,aaa to vas najviše zanima,mogu vam saopštiti sledeće:Sve što imam ostavljam samom sebi."

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1467
Zastava sarajevo
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.27
mob
Nokia 5800xpress
uh,ovdje se vodi zestoka rasprava Smile
definisanje ler gasa moze se reci ovako:rezim praznog hoda motora,ili "mrtvi" polozaj motora.zavisi koji tip ubrizgavanja se definise,bilo karburacija,monopoint,multipoint,...u sustini pojam se vrlo jasan.primjer kod karburacije,u vecini slucajeva postoje 3 dizne,od kojih je jedna ler,tkz mrtva dizna koja sprica gorivo u praznom hodu.da ne duzim,samo ovu diznu je moguce podesavati.ostale 2 su za 2 razlicita rezima voznje,bar tako da nazovem.jedna u normalnoj voznji i druga u ubrzanju,grublje da se izrazim.
sto se tice grijaca kod dizel motora,oni rade samo pri pokretanju motora,cilj je zagrijati komoru i tako olaksano pod kompresijom zapaliti naftu.
IP sačuvana
social share
kad jedan papak umre,rode se dva!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
mob
LG 4X HD

Citat
U kom filmu? Sto veci stepen prenosa a manja brzina, gusi se motor i vise trosi. Ja ubacujem u trecu tek na 70
Ko govori o manjoj brzini,motor troshi podjednaku kolichinu goriva za svaki obrtaj motora,veci broj obrtaja =veca potroshnja. nebitno u kojoj si brzini.Podrazumeva se da ne spushtash obrtaje toliko da gushish motor.
Majketi,koliko tebi troshi auto kad u drugoj idesh 60?15 litara na 100?  Pogreshno si potpuno skapirao.

To shto ti radish je chisto maltretiranje motora,i ne da ne shtedish gorivo vec ga troshish mnogo vishe nego  shto je potrebno
Samo da ti javim da si mene uzeo kao potpuno pogresan primer.Meni moja kola, na moj nacin voznje izuzetno moalo trose (koliko je moguce) Meni je posao voznja. Automobile vozim po dve tri godine (licne, ne racunam one za prodaju, posto sam prodavac automobila), i vec dve godine vozim Reno 21 sa 1.4 motorm. Veruj mi, moj auto meni trosi od 10 litara plina u gradu, i veoma sam zadovoljan, kad cujem prijatelje kako njima trose i vise automobili. Nikada nisam imao kvar na bilo kom automobilu i nikada mi niko nije zatrubio na semaforu da upalim auto i krenem  Smile  Nikada nisam ukocio saobracaj, sto potpuno pogresno savetujete. Te vase statistike, koji koliko trosi i  X x Y po duglom od Z stepeni su guposti (bez uvrede) pustite ljude sami ce proceniti. U ostalom

Tako se stvaraju guzve na semaforima i prodju svega 3-4 vozila. Ljudi vozite kola ne kilavite. Ko nema para neka ne glumi gazdu. I ja kad nemam idem pesaka.... Kukaju da nemaju are, a vozila ko vaske.....
Koji ce vam qurac auto sa klimom, ako je ne ukljucujete, ili povremeno ukljucujete  Smile
Da se hvalite????
@ Arlekin
Koji auto vozis?
S' obzirom na tvoje godine isticanje vozachkog iskustva je malo neozbiljno  Smile  . A shto se ostalog tiche,moguce da greshim ali sumnjam da reno 21 sa 1400 kubika moze da razvije 70 km/h u drugoj brzini i to na plin.Chak i da je to moguce za to bi ti trebalo "kilometar" puta i u voznji po gradu ti nikada ne bi ni stigao da prebacish u trecu brzinu a kamoli u 4.a da ne govorim koliko bi trebalo da nabijesh obrtaja za tu brzinu u drugoj,auto bi vrishtao kao ludi i verovatno bi brzo sprzio motor.i josh tvrdnja da tako shtedish gorivo je potpuno, oprosti, ali jednostavno smeshna i meni govori da jako malo znash o voznji bez obzira na to shto prodajesh automobile.

Ja vozim citroen xsaru '98  1600 kubika i troshi mi oko 7 l na 100 km po gradu.A shto se same voznje tiche veruj mi,ni meni niko ne trubi na semaforu. zbog prirode posla koji sam radio navikao sam da vozim jako agresivno ali bez nepotrebnog lozenja i glupiranja, ali to nema nikakve veze sa potroshnjom i nije moj savet da se gushi saobracaj.Para za benzin imam,nije uopshte o tome stvar.Klimu nemam.  A da kilavim u saobracaju  Smile Smile  za to me sigurno niko nikada nije optuzio.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.62
definisanje ler gasa moze se reci ovako:rezim praznog hoda motora,ili "mrtvi" polozaj motora.zavisi koji tip ubrizgavanja se definise,bilo karburacija,monopoint,multipoint,.

Kakav bre "mrtvi polozaj motora", gde si to cuo?  Smile "mrtvi polozaj" bi po logici bio kada je motor ugasen i ne pokrecu se pokretni delovi pa je "mrtav", ali nazalost takav pojam ne postoji. Smile

Citat
u sustini pojam se vrlo jasan.primjer kod karburacije,u vecini slucajeva postoje 3 dizne,od kojih je jedna ler,tkz mrtva dizna koja sprica gorivo u praznom hodu.da ne duzim,samo ovu diznu je moguce podesavati.ostale 2 su za 2 razlicita rezima voznje,bar tako da nazovem.jedna u normalnoj voznji i druga u ubrzanju,grublje da se izrazim.

Ovo nije tacno, nijedna dizna se ne moze stelovati, i promena parametara se vrsi samo zamenom dizne, to jest stavlja se dizna sa drugacijim  protokom, a ler gas na karburatoru se podesava na dva nacina (pod uslovom da je dobro podesena smesa vazduha i goriva, koja se moze podesavati ali se podesava kolicina vazduha, a ne goriva): zavrtnjem koji ne dozvoljava da se poluga sajle vrati u zadnji polozaj i zavrtnem koji regulise minimalni otvor leptira koji regulise protok smese u usisnu granu (leptir gasa). Kod motora sa ubrizgavanjem goriva ler gas se podesava kompjuterski.

A da, ler gas je minimalna kolicina smese koja je potrebana da obezbedi pravilan rad motora, i to je obicno 600-800 obrtaja u minuti i tada je pedala gasa otpustena.

Motor i na nizbrdici u nekom stepenu prenosa trosi izvesnu kolicinu goriva inace bi se ugasio, bez obzira sta b. kompjuter u automobilu pokazuje. Smiley 1
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1467
Zastava sarajevo
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.27
mob
Nokia 5800xpress

Kakav bre "mrtvi polozaj motora", gde si to cuo?  Smile "mrtvi polozaj" bi po logici bio kada je motor ugasen i ne pokrecu se pokretni delovi pa je "mrtav", ali nazalost takav pojam ne postoji. Smile

zargonski receno od strane majstora,prevedeno rasterecen motor,motor koji radi u rezimu "praznog hoda",neznam kakvi su kod tebe izrazi,definise se ovako

nijedna dizna se ne moze stelovati, i promena parametara se vrsi samo zamenom dizne, to jest stavlja se dizna sa drugacijim  protokom, a ler gas na karburatoru se podesava na dva nacina (pod uslovom da je dobro podesena smesa vazduha i goriva, koja se moze podesavati ali se podesava kolicina vazduha, a ne goriva):

ne pricam o budjenju kabruratora.pravilan odnos smjese zraka i goriva je 15:1 koliko se sjecam.kod podesavanja ler gasa u zavisnosti koja je vrsta,razlikujes podesavanja sa 1 i sa 2 sarafa.nisam mislio da se podesava kolicina goriva (mada je i to na nekim vrstama moguce) vec podesavanje samog lera.nebitno.pravilno bi bilo da se kod podesavanja radi sa lambda sondom,cisto sumnjam da ovo iko praktikuje,pa se u odnosu na emisiju co2 gasova steluje smjesa,inace kosristi se kod trkacih auta ova metoda,jako mjerodavna je.

Motor i na nizbrdici u nekom stepenu prenosa trosi izvesnu kolicinu goriva inace bi se ugasio, bez obzira sta b. kompjuter u automobilu pokazuje. Smiley 1
ako govorimo o savremenijim automobilima jesi li cuo za cut off sistem.pri motornom kocenju motor se ne napaja gorivom,aktivacija samog paljenja ide na odredjene obrtaje u zavisnosti od modela 1000-1500 ob.motor u tom rezimu ne trosi gorivo,koljenasto vratilo pogrece sam tocak.
IP sačuvana
social share
kad jedan papak umre,rode se dva!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.