Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako voziti što ekonomičnije  (Pročitano 40088 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 158
Zastava Sombor
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Samsung S8500 Wave
Drugo,kad je auto u brzini,ne može da istovremeno bude i u leru,,ler gas je rad motora u mestu i kad je izbačen iz brzine,kad ubaciš auto u brzinu više nema ler gasa.
I ti gresis. Ler gas nema veze sa kvacilom i menjacem. Ler gas ti je pravilna smesa goriva i vazduha pri kojoj automobil radi na optimalnim obrtajima bez dodavanja gasa bilo da je auto izbacen iz brzine ili bio auto u brzini sa pritisnutim kvacilom. Nemoj mi samo reci da ti auto (dok stojis) kada ubacis u brzinu promeni rezim rada.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1585
Zastava Kruševac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia N93
Kako manuelni auto da voziš u leru uzbrdo,e,da mi je to znati,kad je auto u leru,ne postoji veza između menjača i motora i nema prenosa snage na točkove.Drugo,kad je auto u brzini,ne može da istovremeno bude i u leru,,ler gas je rad motora u mestu i kad je izbačen iz brzine,kad ubaciš auto u brzinu više nema ler gasa.

Slazem se da taj naziv ler gas ne odgovara bas najbolje toj situaciji ali zna se sta sam mislio, tj. vozio sam uz brdo bez ikakvog dodavanja gasa Smile

Mislim da je lakse da se kaze na ler gasu a ako postoji adekvatniji izraz prosvetli me Smile
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
HTC Tattoo
Drugo,kad je auto u brzini,ne može da istovremeno bude i u leru,,ler gas je rad motora u mestu i kad je izbačen iz brzine,kad ubaciš auto u brzinu više nema ler gasa.
I ti gresis. Ler gas nema veze sa kvacilom i menjacem. Ler gas ti je pravilna smesa goriva i vazduha pri kojoj automobil radi na optimalnim obrtajima bez dodavanja gasa bilo da je auto izbacen iz brzine ili bio auto u brzini sa pritisnutim kvacilom. Nemoj mi samo reci da ti auto (dok stojis) kada ubacis u brzinu promeni rezim rada.
Ler gas ti je rad motora na prazno,tj.bez ubacivanja u brzinu i bez dodavanja gasa.

A kad pritisneš kvačilo,odvoji se lamela i to ti je isto kao da nije u brzini,dok je pritisnuto kvačilo,nemaš uopšte prenos snage na pogonske točkove.

I objasnimi šta je promena režima rada motora,to mi nije jasno.
« Poslednja izmena: 09. Nov 2008, 16:58:10 od diletant »
IP sačuvana
social share
"Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu,slutim da mi je vreme umirati,te ove reči govorim u pero
prijatelju advokatu Miliću,jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja.Žao mi je što ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja.Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti.
Što se tiče moje imovine,aaa to vas najviše zanima,mogu vam saopštiti sledeće:Sve što imam ostavljam samom sebi."

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 158
Zastava Sombor
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
mob
Samsung S8500 Wave
Ler gas ti je rad motora na prazno,tj.bez ubacivanja u brzinu i bez dodavanja gasa.

A kad pritisneš kvačilo,odvoji se lamela i to ti je isto kao da nije u brzini,dok je pritisnuto kvačilo,nemaš uopšte prenos snage na pogonske točkove.

I objasnimi šta je promena režima rada motora,to mi nije jasno.
Ler gas ti je odnos vazduha i goriva koju karburator (pumpa) ubacuje u motor tako da se motor ne gasi i radi na optimalnim obrtajima. Na karburatoru postoji jedan saraf koji okreces i regulises taj odnos i stelujes ler gas.

Kada pritisnes kvacilo lamela ne prenosi snagu sa motora na menjac, a ne, kako si ti rekao, sa menjaca na tockove.

Hteo sam te pitati da li kada ti auto stoji i ti pritisnes kvacilo i na prazno menjas brzine ( onako bez veze) motor menja broj obrtaja ili se cuje drugacije?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
mob
LG 4X HD
Citat
Da moj auto(dizel) nece nikada stati (u petoj ce ici 50km/h).
Ako ides nizbrdo i pustis gas, motor pokusava da radi na leru i dodaje gorivo taman toliko da radi na 700o/min. Posto postoji inercija,otpor... auto polako usporava do jednog trenutka kada ce mu ta kolicina goriva biti dovoljna da pokrece auto nekom konstantnom brzinom na 700 o/min
Ajde probaj ovako da razmisljas. Vozis bicikl i okreces pedale da bi vozio nekom konstantnom brzinom (25km/h) . Naidjes na blagu nizbrdicu i pocnes da se spustas. Okreces pedale samo onoliko koliko ti treba da odrzavas tu brzinu (okreces isto kao i do sada). E sada mi reci kada bi se vise umorio na ravnom ili na nizbrdici?

Kapiram ja shta ti hocesh da kazesh,ali kada idesh nizbrdo u brzini,broj obrtaja ti nije 700 O/min vec onoliki koliko tochkovi obrcu motor,juche sam se spushtao niz Trgovachku, ,ukoliko nisi iz Bg-a to je jedna dobra nizbrdica,u chetvrtoj brzini ~ 2.500 o/min.A shto se bicikla tiche,bash to je i bila moja poenta,ako idesh nizbrdo ne morash uopshte da okrecesh pedale zar ne? i ne samo da nije potrebno da okrecesh pedale da bi odrzavao brzinu vec cesh i da ubrzavash.Ne okretanje pedala jednako ne korishcenju goriva.Ista stvar je i kada zaletish bicikal i prestanesh da okrecesh pedale,bicikl ide dok ga ne zaustavi otpor vazduha i trenje tochkova,ali u momentu kada si prestao da okrecesh pedale ti si prestao da troshish svoju energiji to jest prestao si da troshish gorivo ako je auto u pitanju, logika je potpuno ista.Kapirash ?U tim momentima je dovoljna inercija da okrece tochkove bicikla nije mu potrebna tvoja energija kao shto ni autu nije potreban gas.
Ne znam kakav auto vozish i da li to ima neke veze shto je dizel ali moj auto i nijedan koji sam ikada vozio a vozio sam ih dosta se ne ponasha tako,naime kada ga ostavim u brzaini i prestanem da dodajem gas on uspori i na kraju stane i ugasi se,naravno govorim o ravnom putu ne o nizbrdici.Situaciju u kojoj auto ide u petoj 50 km/h konstantno a ne dodajesh gas mogu samo zamislim ako imash automatski sauh koji pogreshno podeshen.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 158
Zastava Sombor
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
mob
Samsung S8500 Wave

Kapiram ja shta ti hocesh da kazesh,ali kada idesh nizbrdo u brzini,broj obrtaja ti nije 700 O/min vec onoliki koliko tochkovi obrcu motor,juche sam se spushtao niz Trgovachku, ,ukoliko nisi iz Bg-a to je jedna dobra nizbrdica,u chetvrtoj brzini ~ 2.500 o/min.A shto se bicikla tiche,bash to je i bila moja poenta,ako idesh nizbrdo ne morash uopshte da okrecesh pedale zar ne? i ne samo da nije potrebno da okrecesh pedale da bi odrzavao brzinu vec cesh i da ubrzavash.Ne okretanje pedala jednako ne korishcenju goriva.Ista stvar je i kada zaletish bicikal i prestanesh da okrecesh pedale,bicikl ide dok ga ne zaustavi otpor vazduha i trenje tochkova,ali u momentu kada si prestao da okrecesh pedale ti si prestao da troshish svoju energiji to jest prestao si da troshish gorivo ako je auto u pitanju, logika je potpuno ista.Kapirash ?U tim momentima je dovoljna inercija da okrece tochkove bicikla nije mu potrebna tvoja energija kao shto ni autu nije potreban gas.
Ne znam kakav auto vozish i da li to ima neke veze shto je dizel ali moj auto i nijedan koji sam ikada vozio a vozio sam ih dosta se ne ponasha tako,naime kada ga ostavim u brzaini i prestanem da dodajem gas on uspori i na kraju stane i ugasi se,naravno govorim o ravnom putu ne o nizbrdici.Situaciju u kojoj auto ide u petoj 50 km/h konstantno a ne dodajesh gas mogu samo zamislim ako imash automatski sauh koji pogreshno podeshen.
Zaboravio sam reci da koristis bicikl kojem ne mozes da zaustavis pedale, vec moras srazmerno brzini kjom ides da ih okreces. Tu je onda drugacija situacija jer ti onda svejedno moras vrtiti pedale i malo se ipak trosis.
Jedina razlika je u tome sto je motoru auta potrebna jedna kolicina goriva da bi uopste radio. I kada ti pustis gas on trosi 1-2l na sat, a ne na 100km. 
Mislim da je kod benzinaca drugacije zbog toga sto imaju manji obrtni moment i najvecu snagu imaju pri 3000-4000 obrtaja. Mislim da sam sa Yugom uspeo da krenem, ali cim bi skroz pustio kvacilo auto bi se ugasio.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

cappo di tutti cappi

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6498
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.61
mob
Samsung s3
1. Vozish u shto vishoj brzini, primer: 3. brzina da bi ishao 70 km/h potrebno je otprilike 2300 obrtaja,u 4. brzini da bi ishao 70 km/h dovoljno je 2000 obrtaja, manji broj obrtaja = manja potroshnja.
U kom filmu? Sto veci stepen prenosa a manja brzina, gusi se motor i vise trosi. Ja ubacujem u trecu tek na 70
Citat
2. kochi motorom,ne izbacujte menjach u ler kada vidite crveno svetlo na semaforu 200 metara od vas,ostavite auto u brzini (prebacujesh normalno u manju brzinu kako auto usporava) jer,a to mnogi ljudi ne znaju,auto koji je u brzini ako ne pritiskash gas vec ga vuche inercija kao u prethodno opisanom sluchaju ili na nizbrdici troshi 0 (slovima: nula ) goriva a to je manje nego na ler gasu koji drzi motor na otprilike 900 obrtaja.
Motor radi i mora da trosi  Smile
Citat
3. vozi iza drugog automobila,kamiona,autobusa...  na manjem odstojanju jer tako koristish njegovu zavetrinu i mozesh smanjiti potroshnju chak i do 25 - 30%,ovo moze biti opasno zbog naglog kochenja vozila ispred tako da nije preterano preporuchljivo ali je u teoriji tachno.
Nije ovo nid for spid
Tako se stvaraju guzve na semaforima i prodju svega 3-4 vozila. Ljudi vozite kola ne kilavite. Ko nema para neka ne glumi gazdu. I ja kad nemam idem pesaka.... Kukaju da nemaju are, a vozila ko vaske.....
Koji ce vam qurac auto sa klimom, ako je ne ukljucujete, ili povremeno ukljucujete  Smile
Da se hvalite???? Dokazano je da radji prenosi stepena brzine "stede" gorivo. ne podrazumeva se ravlacanje automobila do max, vec trecom na normalan gas. I da, auto na 3000 obrtaja najmanje trosi....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
mob
LG 4X HD
Citat
Zaboravio sam reci da koristis bicikl kojem ne mozes da zaustavis pedale, vec moras srazmerno brzini kjom ides da ih okreces. Tu je onda drugacija situacija jer ti onda svejedno moras vrtiti pedale i malo se ipak trosis.
mozesh da podignesh noge sa pedala i onda ce se pedale okretati same onoliko brzo koliko se okrecu tochkovi,bez tvog unosa energije.

Citat
I kada ti pustis gas on trosi 1-2l na sat, a ne na 100km.
da,toliko troshi na leru ali pitanje je koliko troshi onda kada je u brzini bez gasa  a vuche ga inercija ili gravitacija na nizbrdici.Isto toliko,manje,vishe,ili ne uopshte?Ja mislim (da ne kazem tvrdim) da benzinac (da se ogradim od dizelasha)  ne troshi uopshte ili toliko malo da je to zanemarljivo.

Citat
U kom filmu? Sto veci stepen prenosa a manja brzina, gusi se motor i vise trosi. Ja ubacujem u trecu tek na 70
Ko govori o manjoj brzini,motor troshi podjednaku kolichinu goriva za svaki obrtaj motora,veci broj obrtaja =veca potroshnja. nebitno u kojoj si brzini.Podrazumeva se da ne spushtash obrtaje toliko da gushish motor.
Majketi,koliko tebi troshi auto kad u drugoj idesh 60?15 litara na 100?  Pogreshno si potpuno skapirao.
Ajde ovako da ti objasnim,na 2000 obrtaja auto troshi odredjenu kolichinu goriva nebitno u kojoj si brzinu,mozesh i da stojish na parkingu u leru  i da turirash auto.U drugoj brzini na 2000 obrtaja cesh ici 40 na sat,u 4 brzini na 2000 obrtaja cesh ici 70 na sat. I ako putujesh od tachke A do tachke B koje su udaljene 100 km recimo,u drugoj brzini na 2000 obrtaja (45/h) trebace ti dva i kusur sata,a ako idesh u 4 brzini na 2000 obrtaja (70 km/h) stici cesh za manje od sat ipo.Samim time motor koji se vrti na 2000 o/m i radi sat ipo potroshice manje goriva nego onaj koji se vrti na 2000 o/min dva i kusur sata.
To shto ti radish je chisto maltretiranje motora,i ne da ne shtedish gorivo vec ga troshish mnogo vishe nego  shto je potrebno
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1585
Zastava Kruševac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia N93
Evo ovako, posle ove polemike sproveo sam nekoliko "eksperimenata" i takodje istrazivao po internetu, i mogu slobodno da kazem da sam JA bio u zabludi:

Citat
2. kochi motorom,ne izbacujte menjach u ler kada vidite crveno svetlo na semaforu 200 metara od vas,ostavite auto u brzini (prebacujesh normalno u manju brzinu kako auto usporava) jer,a to mnogi ljudi ne znaju,auto koji je u brzini ako ne pritiskash gas vec ga vuche inercija kao u prethodno opisanom sluchaju ili na nizbrdici troshi 0 (slovima: nula ) goriva a to je manje nego na ler gasu koji drzi motor na otprilike 900 obrtaja.

90% tačno
10% - ne vazi kod starijih automobila bez ECU-a

Ja sam isto mislio da"Motor radi i mora da trosi" ali prvo sam na internetu procitao da kod novijih motora ECU sam prepoznaje trenutak motornog kocenja i prekida ubrizgavanje goriva.

Primetio sam vozeci se u jednom Audiju da njegov bord kompjuter mnogo cesce menja prikaz trenutne potrosnje, tj. otprilike jednom u sekundi( u odnosu na moj Citroen i Peugeot). Takodje skokovi u prikazanoj potrosnji su mnogo veci npr. jedno trenutka prikazuje 8l/100km vec u sledecem kada vozac doda malo gas on pokazuje npr. 14l/100km. Kod mojih francuza  potrosnja se menja mnogo sporije, jer izgleda da on uzima u obzir i to kakva je bila potrosnja u proslih dvadesetak sekundi, pa uzima neki prosek.

E sad na jednoj velikoj nizbrdici testirao sam da li stvarno motor prekida dotok goriva pri motornom kocenju. Ubacio sam u trecu brzinu i pustio gas, naravno prikazana potrosnja je odmah pocela da se smanjuje ali zbog specificnosti Citroenovog bord kompjutera proslo je oko 20s dok se nije prikazalo da je potrosnja 0.0 l/100km!!! E sad, znaci i dalje ista nizbrdica, i dalje pokazuje 0.0, ja sam izbacio iz 3. brzine u ler i bord je odmah poceo da penje potrosnju 0.2, pa 0.4, pa 0.6 i tad sam vec morao da kocim jer sam stigao do krivine... To je meni dovoljan dokaz da auto nije trosio gorivo pre izbacivanja na ler i ako je nesto trosio onda je to daleko manje nego sto je to na ler-gasu Smile

Citat
Citat
I da, auto na 3000 obrtaja najmanje trosi....

Netacno. Optimalan rad motora kada je rec o potrosnji je u onom rezimu obrtaja u kome mu je najveci obr. moment. Npr. kod mog  auta to je bas 2000rpm.

Ono u cemu arlekin nije u pravu je gasenje motora kada se ne dodaje gas. Isti onaj ECU koji prepoznaje motorno kocenje prepozna i ternutak kada su obrtaji na preniskom nivou i kada treba da automatski pojaca gas.
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
mob
LG 4X HD
Citat
Evo ovako, posle ove polemike sproveo sam nekoliko "eksperimenata" i takodje istrazivao po internetu, i mogu slobodno da kazem da sam JA bio u zabludi:

Citat
Ono u cemu arlekin nije u pravu je gasenje motora kada se ne dodaje gas. Isti onaj ECU koji prepoznaje motorno kocenje prepozna i ternutak kada su obrtaji na preniskom nivou i kada treba da automatski pojaca gas.

Da,naknadno sam i ja to skapirao.

na kraju nije bitno ko je bio u pravu,bitno je da smo neshto nauchili i zakljuchili  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.