Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Sep 2025, 01:30:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1 ... 96 97 99 100 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako rade mreze?  (Pročitano 312119 puta)
Pocetnik

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia 6630
Ovo je moja mreza. E sad imam nekoliko pitanja vezanih za ovu moju mrezu. Ruter 2 ima WLAN.

1. Kako trebam da podesim sve racunare od 1 do 7 (IP Address, Subnet Mask, Default Gateway, DNS Servers)?
2. Zelim da se u racunaru 3 pravi proxy log tj. koliko se ja razumem da se na racunaru 3 moze videti sta su radili na internetu racunari 4, 5, 6 i 7.
3. Zelim da racunarima 4, 5, 6 i 7 ogranicim sta sve mogu da koriste na internetu preko racunara 3.
4. Zelim da svi racunari vide jedni druge i da svi imaju izlaz na internet.
5. Zelim da svi racunari vide stampac koji je povezan za racunar 6.
6. Racunari 1, 2 i 3 mogu da idu na internet bez ogranicenja tj. da imaju direktnu vezu ka internetu.
Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
Kako sve ovo uraditi? Smile Smile
Zaboravio sam da kazem da na racunaru 3 imam instaliran Win--ws Ser-es 2003.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

moja mreza.JPG
(48.31 KB, 807x590)
« Poslednja izmena: 14. Mar 2009, 23:47:09 od nefron »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Sea shepherd

Zodijak
Pol
Poruke 23472
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Ovo je moja mreza. E sad imam nekoliko pitanja vezanih za ovu moju mrezu. Ruter 2 ima WLAN.

1. Kako trebam da podesim sve racunare od 1 do 7 (IP Address, Subnet Mask, Default Gateway, DNS Servers)?
2. Zelim da se u racunaru 3 pravi proxy log tj. koliko se ja razumem da se na racunaru 3 moze videti sta su radili na internetu racunari 4, 5, 6 i 7.
3. Zelim da racunarima 4, 5, 6 i 7 ogranicim sta sve mogu da koriste na internetu preko racunara 3.
4. Zelim da svi racunari vide jedni druge i da svi imaju izlaz na internet.
5. Zelim da svi racunari vide stampac koji je povezan za racunar 6.
6. Racunari 1, 2 i 3 mogu da idu na internet bez ogranicenja tj. da imaju direktnu vezu ka internetu.
 Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
Kako sve ovo uraditi? Smile Smile
Zaboravio sam da kazem da na racunaru 3 imam instaliran Win--ws Ser-es 2003.
Da bi sve to mogao odraditit moraces skloniti fizicki wireless ruter i umesto njega koristiti Windows server 2003 sa odgovarajucim mreznim hardverom.

Edit : Za sta sluzi switch-hub u ovoj mrezi ?
« Poslednja izmena: 15. Mar 2009, 00:03:53 od okno »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia 6630
Zasto moram da sklonim fizicki wireless ruter? Ja sam samo tu naveo da imam racunare koji su na wireless ruter prikaceni cetiri (4, 5, 6 i 7) inace je na njega prikaceno 25 racunara. Gde da stavim toliko kablova???  Smile Smile Smile Smile

A to za Switch-Hub mi je rekao da mora onaj u prodavnici racunarske opreme.
A zar ne moze da mi za racunare 1, 2 i 3 defaultgateway bude ADSL ruter a za sve ostale racunare 4, 5, 6, 7, ... racunar 3? Da li ce tako da radi internet i da svi budu vidljivi jedni drugima kao i stampac koji je prikacen na racunaru 6   

[Edit by okno: Pisanje poruka zaredom je protiv pravila Burek Foruma, jer se na taj nacin narusava tok diskusije, a preglednost i kvalitet teme znacajno smanjuju.]
« Poslednja izmena: 16. Mar 2009, 12:51:44 od okno »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
imam problem da umrezim dva racunara preko Allied Telesyn FS708 rutera sa sbb-ovim modemom. Kad ih zajedno spojim na ruter imam internet pristup samo na jednom kompiuteru na kome nisam isao na nikakva podesavanja,samo spojio kablove i sve radi normalo a kad spojim drugi kompijuter tako isti nema npistup internetu.
Sa kablovima je sve u redu jer cim iskljucim prvi ovaj drugi ima pristup internetu. Pokusao sam i manuelno da podesim u Internet protocol properties,promenio sam  IP adrese za poslednje brojeve, xx. xxx. xxx. 176 na prvom i xx. xxx. xxx. 177 na drugom,a Subnet mask Default gateway i DNS server sam namestio da budu isti na oba ii opet nista,I DALJE NE RADI.
jel moze neko da me objasni korak po korak kako se to podesava ili da mi skrene paznju gde sam pogresio ili eventualno da me uputi na neki drugi forum gde je to objasnjeno.

Unapred hvala
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Sea shepherd

Zodijak
Pol
Poruke 23472
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Zasto moram da sklonim fizicki wireless ruter? Ja sam samo tu naveo da imam racunare koji su na wireless ruter prikaceni cetiri (4, 5, 6 i 7) inace je na njega prikaceno 25 racunara. Gde da stavim toliko kablova???  Smile Smile Smile Smile

A to za Switch-Hub mi je rekao da mora onaj u prodavnici racunarske opreme.
A zar ne moze da mi za racunare 1, 2 i 3 defaultgateway bude ADSL ruter a za sve ostale racunare 4, 5, 6, 7, ... racunar 3? Da li ce tako da radi internet i da svi budu vidljivi jedni drugima kao i stampac koji je prikacen na racunaru 6   

Ovako kako si nacrtao windows server nema nikakvu ulogu.

Da bi to sto trazis funkcionisalo odradi na sledeci nacin.
Potreban ti je adsl ruter, 8 portni ( ili vise ) switch , windowss server sa 2 mrezne karte i jednom wifi kartom.

- Lan kabal iz adsl rutera nakaci na mreznu kartu windows servera. Dakle sada si doveo internet u windows server. Drugu mreznu kartu windows servera spoji sa switch-em pa na njemu racunare kablom.
Takodje odradi i mrezu na wifi karti windows servera i preko nje bezicno nakaci racunare.
U ovom slucaju svi racunari su nakaceni na windows server ( sto lanom sto w-lanom ) i on ih moze kontrolisati kao server.

imam problem da umrezim dva racunara preko Allied Telesyn FS708 rutera sa sbb-ovim modemom. Kad ih zajedno spojim na ruter imam internet pristup samo na jednom kompiuteru na kome nisam isao na nikakva podesavanja,samo spojio kablove i sve radi normalo a kad spojim drugi kompijuter tako isti nema npistup internetu.
Sa kablovima je sve u redu jer cim iskljucim prvi ovaj drugi ima pristup internetu. Pokusao sam i manuelno da podesim u Internet protocol properties,promenio sam  IP adrese za poslednje brojeve, xx. xxx. xxx. 176 na prvom i xx. xxx. xxx. 177 na drugom,a Subnet mask Default gateway i DNS server sam namestio da budu isti na oba ii opet nista,I DALJE NE RADI.
jel moze neko da me objasni korak po korak kako se to podesava ili da mi skrene paznju gde sam pogresio ili eventualno da me uputi na neki drugi forum gde je to objasnjeno.

Unapred hvala
Koliko vidim to je switch !

AT-FS708 10/100TX x 8 ports rack mountable unmanaged Fast Ethernet switch

http://www.alliedtelesyn.com/products/detail.aspx?pid=45&lid=11
« Poslednja izmena: 16. Mar 2009, 13:07:42 od okno »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Hvala na pomoci.
Ne razumem se mnogo u mreznu opremu pa sam mislio da je ruter i da tako funkcionise a ne SWITHC,jos jednom hvala.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Pozdrav svima narode!
Novi sam ovde i treba mi pomoc :(
Danima listam, trazim po forumima itd.  .  .  pokusavao sam svasta ali bezuspesno jer nigde nema konkretan tutorijal.  .  .  da skratim pricu ako neko zna gde ima tutorijal ili kompletno objasnjenje na jednom mestu za povezivanje dva desktop racunara.  
Jedan racunar ima Vistu Ultimate 32bit sa SP1 a drugi Windows XP sa SP3, povezivanje bih uradio obicnim UTP kablom.  
Naravno hteo bih da oba imaju izlaz na internet.  Na Visti je instaliran Speedtouch ADSL modem.
Jos jednom se izvinjavam, predpostavljam da ovde negde vec ima objasnjenje ali kao sto rekoh muka mi vise od listanja.  .  .  hvala na razumevanju i pomoci unapred Wink
« Poslednja izmena: 20. Mar 2009, 16:26:02 od VojkeBg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 6630, valjda
Pozdrav svima narode!
Novi sam ovde i treba mi pomoc Smile
Danima listam, trazim po forumima itd.  .  .  pokusavao sam svasta ali bezuspesno jer nigde nema konkretan tutorijal.  .  .  da skratim pricu ako neko zna gde ima tutorijal ili kompletno objasnjenje na jednom mestu za povezivanje dva desktop racunara. 
Jedan racunar ima Vistu Ultimate 32bit sa SP1 a drugi Windows XP sa SP3, povezivanje bih uradio obicnim UTP kablom. 
Naravno hteo bih da oba imaju izlaz na internet.  Na Visti je instaliran Speedtouch ADSL modem.
Jos jednom se izvinjavam, predpostavljam da ovde negde vec ima objasnjenje ali kao sto rekoh muka mi vise od listanja.  .  .  hvala na razumevanju i pomoci unapred Wink
1. Oba rachunara trebaju da poseduju mrezne karte.
2. Najlakshe je da odesh kod provajdera i trazish ADSL ruter, ako si kod telekoma oni sad daju wireless/LAN ruter. (Kod sezama je ova doplata koshtala 1800 din)
3. Trebaju ti dva UTP kabla ogovarajuce duzine.
4. Spojish UTP kablovima Rachunere i ruter.
5. Ukljuchish DHCP server na ruteru (ako nije vec ukljuchen)
6. Mozda cesh morati da ukljuchish NAT na ruteru
7. sad bi vec trbalo da na oba rachunara imash internet

Da bi ti se rachunari medjusobno videli moraju da budu u istoj Workgroup-i, na Visti morash da iskljuchish da ti rachunar bude sakriven, i na oba rachunara treba da bude ukljucheno da automatski dobijaju IP adrese. ako si negde zapeo pitaj opet. Ako sam neshto preskochio nek me neko ispravi.
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Sea shepherd

Zodijak
Pol
Poruke 23472
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Citat
Ako sam neshto preskochio nek me neko ispravi.
Citat
6. Mozda cesh morati da ukljuchish NAT na ruteru
Zbog cega ( mozda ) treba i nat da ukljuci ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 6630, valjda
Kad imash vishe rachunara NAT ti omogucava da svi mogu preko iste spoljashnje IP adrese (koju ti dodeli provajder) odu na internet. Ovo je ukratko, isto tako pruza primitivnu funkciju firewall-a. Neki ruteri imaju ovu opciju a neki nemaju (tj ukljuchena je i to je to)
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 96 97 99 100 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Sep 2025, 01:30:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.136 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.