Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 07:27:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 30
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako napraviti luk i strele  (Pročitano 233086 puta)
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.25
sledeci put cu citirati kakve sve rambo-bi-mi-pozavideo idiotizme pises pa ce ti dzaba biti ovo editovanje posle par sati...

steta sto ne osta onaj post, bio je jbno prajsles  ...

3maj001 , ne razumem na koga se ovo odnosi, posto je ispod mog posta... ja editujem post samo zbog gresaka u kucanju slova i to kada su bas bez veze.
Ako je ovo, sto o veprovima rekoh, "rambo lupetanje" ne znam, samo znam da je vepar gadna zivuljka i da ranjen moze (ne znaci uvek) da se razbesni, napadne i dobrano unakazi covceka ili drugu opakiju zivotinju. Mislim,opstepoznato je da je opasan. Ali nije cak poenta u tome, poenta je sto ovi likovi hladno ubijaju zivotinju radi demonstracije. Jbg. sto nisu snimili pravi lov Smile, mada koliko znam, valjda je lov lukom i strelom zabranje  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Apple 
Kao sto rekoh kod samostrela sve je u snazi i velicini ,
Ja imam trenutno dva sa laserskim i optickim nisanom ,
I ako imam dozvolu u Srbiji za vatreno oruzije i pucao sam iz Berete 9mm ,Magnuma 357 i zastavinog 7.62 ,
samostrel ce uvek biti moj prvi izbor.

Mislim da je prava umetnost napraviti svoje sopstveno oruzije .
Ukoliko vam trebaju instrukcije za pravljenje Luka ili Samostrela na DVD mozete kupiti vrlo jeftino za samo
£3 na E-bay .

Jel daje neko imena svojim oruzijima ?

Da li neko veruje da ispaljena strela moze da probije Pancir zbog ostrine kod ulaska dok bi metak od pistolja bio zaustavljen?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
Папалу није се односило на тебе ...  Smile
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 37
Zastava Зрењанин
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Samsung c160
Na videu je prikazan lov na hranilištu što me nije impresioniralo kao ni Popalu. Ipak je divljina divljina. A lov lukom i strelom je zabranjen samo ako te uhvate.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.07.0
Ok.
Sto se tice probijanja pancira, moguce je , pancir se verovatno projektuje da spreci prodor zrna iz vatrenog streljackog oruzja, a njihovo zrno nije toliko zaostreno, mada ko ce ga znati kakvih sve zrna ima Smile Smile Smile

Inace samostreli, pogotovo oni moderni, imaju ubitacnu snagu i opako su oruzje.
Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Semper Fidelis

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2067
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
Pozdrav svima, odlicna je tema, gledao sam je malo pre godinu dana, a danas sam je pregledao od prvog do poslednjeg komentara, nisam zeleo da stavljam nesto sto je vec bilo...

Papalu, za tebe poseban pozdrav, svidjaju mi se tvoji komentari, narocito oni sa fotografijama kako onog luka koji si zapoceo da pravis od komada zove i ostavio da se susi u sumi, tako i onog luka za prezivljavanje koji si napravio od neke palme sa sve strelama sa bodljama od palme.  Smile

Sto se tice pancira, zavisi kakav je - lagani panciri bez balistickih ploca koji se prave od kevlara ili od Dyneema zaustavljaju metke zato sto je metak tup i relativno mekan pa se prilikom pogotka u pancir metak plasticno deformise, a vlakna kevlara ili dajneme su toliko jaka da ih metak ne moze pokidati. Medjutim uzmite dobro naostren noz i on ce preseci vlakna kevlara ili dajneme kao sto bi presekao vlakna svile. Slicno je sa strelom - ukoliko se koristi strela za lov sa celicnim vrhom ostrim kao zilet ta strela ce proseci put kroz meki pancir kao od sale mada takva strela ima mnogo manju energiju nego recimo zrno kalibra .357 magnum ili .44 magnum. Naravno vecina pancira imaju predvidjene dzepove za ugradnju pancirnih ploca od balisticke keramike koje pruzaju veci nivo zastite i koje osim sto ce zaustaviti i mnogo potentnije metke, takodje zaustavljaju i strele. Postoje naravno pancirna zrna za vatreno oruzje zasnovana na razlicitim principima delovanja, ali to nije ovde tema.

Da se vratimo na temu - izgradnja lukova i strela. Druga osoba koju zelim da pozdravim je DaniloJokso, odlicni postovi, prelep luk napravljen od skija sa bas lepim kracima,  Smile zbilja steta sto je pukao, ali skije nisu projektovane za takav vid naprezanja. Luk prilikom zatezanja s unutrasnje strane trpi kompresijiu, a sa spoljasnje trpi ekstenziju, zato se i koriste razni kompoziti i specijalni lepkovi da se s unutrasnje strane stavi materijal koji dobro podnosi kompresiju, a sa spoljasnje materijal koji dobro podnosi ekstenziju...

Sada je vreme da dam skroman doprinos ovoj lepoj temi. Ja sam neko ko veoma voli oruzje, malo vise hladno nego vatreno, verovatno bas zbog toga sto se dosta hladnog oruzja moze napraviti u samogradnji. Prilicno sam vest sa rukama i dosta toga umem da napravim, ali osim smesnih lukova i strela kada sam bio klinac nesto ozbiljno na tu temu nisam pravio. Na zalost poslednjih par godina finansijska situacija, kao i nedostatak slobodnog vremena sprecavaju me da se ozbiljno pozabavim izradom luka ali sam bar zahvaljujuci ovoj temi, casopisu Kalibar kao i YouTube-u dosao do dobre predstave kako izraditi bas ozbiljan self bow tj. luk izradjen od jednog komada drveta.

Ovo su po mom misljenju 4 video klipa koji najbolje i najpotpunije predstavljaju citav proces izrade self bow-a tj. luka od jednog komada drveta kakav mene najvise interesuje. Objasnjeno je sve od izbora drveta za luk, preko saveta u koje doba godine je najbolje odseci stablo pa je cak dat i osvrt na to koji godovi u preseku stabla su snazniji i elasticniji, a koji su slabiji i kako pravilno izabrati god za spoljasnju stranu luka (citavom duzinom luka potrebno je da bude isti god drveta na spoljasnjoj strani) da bi se dobio kvalitetniji luk. Objasnjeno je i kako sacuvati cvorove pri obradi da se ne napravi slaba tacka na luku, kao ispraviti luk, kako izbalansirati krake da budu podjednako snazni i elasticni, zaista bas sve sto biste pozeleli da znate prilikom izrade ozbiljnog luka koji ce vas sluziti citav zivot je objasnjeno i pokazano. Fascinantno mi je sto nije potreban ne znam kakav alat, zapravo nemam samo jedan noz sa dve rucke, osim toga, sekirica, testera, turpija za drvo, ostar omanji noz i smirlg papir i naravno mnogo - mnogo vremena i truda...

Na kraju ovog svog mamutskog komentara osecam potrebu da naglasim da se medju komentatorima na ovoj temi krije pravi majstor izrade self bow lukova od jednog komada drveta - momak koji po mom misljenju, svojim znanjem, iskustvom i umecem u izradi lukova ne zaostaje za autorem video klipova koje sam ovde postavio - clan foruma sa nickom: gladaSmile

Ne znam zasto se nije predstavio ko je i sta je (mozda iz skromnosti - kvalitet koji je sve manje prisutan u danasnje vreme), nazalost poslednji komentar je postavio jos 17. marta 2011. godine, ali momak je ozbiljan igrac u ovoj prici, toliiko ozbiljan da su neki njegovi lukovi osvanuli na naslovnim stranama najprestiznijih svetskih casopisa o strelicarstvu i to cak 5 puta. Casopis "Primitive Archery" dodelio mu je priznanje za Najbolje rucno izradjen luk za mesec juli 2011. godine...

Ja sam o njemu citao opsirnu reportazu u decembarskom broju casopisa Kalibar, momak ima i odlican sajt o izradi lukova koji obavezno vredi pogledati: www.starobrdo.com . Nisam napisao ime majstora sa nickom glada, ali zainteresovani ce ga lako naci, bas kao i kontakt...

Majstor glada demonstrira probijanje celicne ploce debljine 2mm lukom koji je sam napravio:  Smile

Glada, majstore imas moj najiskreniji i najozbiljniji respet za tvoje znanje, iskustvo i umece...  Smile
« Poslednja izmena: 28. Feb 2012, 02:20:12 od Achelles183 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.27
Achelles183 svaka cast na ovako lepom i znacajnom obnavljanju teme Smile Smile Smile Smile Smile Smile
A na majstora glada-u, mozemo da budemo ponosni. Bravo Smile Smile Smile Smile Smile Smile
Sa uzivanjem cu ovo na tenane odgledati, kao i glada-in sajt.

Inace, ona zova se jos susi i mislim da bi sad na prolece trebao da nastavim taj rad. Zova i nije neko drvo, cela grana se suzava lagano... ne znam Smile mozda bude nekako asimetrican luk, nesto ako ono kod japanskih samuraja, ali mnoooogo grublje. U svakom slucaju taj moj mali doprinos, makar i neuspeo, bice bar, naravno ovde predstavljen, interesantan pokusaj.

Hvala Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.27
Eh, u nedelju nesto svratih do Vojnog muzeja (tamo stvarno ima mnogo toga interesantnog za videti - covek oseti ponos, a i zgrane se nad uzasima, kada prodje kroz svu tu istoriju Smile) i tu usput, uslikah par starih lukova i strelica - cisto da vidimo kako je to nekada na ovim terenima bilo.

sl.1-3 Period Avarsko-Slovenskog saveza, 7-8.vek. Po meni luk ima prelep oblik.
Ovi beli kostani predmeti Smile ne mogu da provalim sta su, zato sam ih i postavio ovde, mozda neko zna Smile Smile Smile

sl.4-6: razne strelice (period srednjeg veka, uglavnom)

sl.7 i 8: biljka od koje se pravio otrov za strelice  Smile

sl.9 i 10: luk veoma cudnog izgleda, kasni 14.vek. Na koju stranu se ovo cudo zatezalo Smile Smile Smile

Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

VojniMus26feb12 001s r.jpg
(128.59 KB, 1024x768)
VojniMus26feb12 001sd1 r.jpg
(43.05 KB, 517x388)
VojniMus26feb12 002d1s r.jpg
(137.72 KB, 1024x768)
VojniMus26feb12 008s r.jpg
(109.95 KB, 1024x768)
VojniMus26feb12 009s r.jpg
(95.72 KB, 768x1024)
VojniMus26feb12 010s r.jpg
(140.03 KB, 1024x768)
VojniMus26feb12 006sd1 r.jpg
(230.14 KB, 1200x1600)
VojniMus26feb12 007sd1 r.jpg
(130.3 KB, 768x1024)
VojniMus26feb12 012d1s r.jpg
(162.93 KB, 1024x768)
VojniMus26feb12 011s r.jpg
(134.69 KB, 768x1024)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows 7
Browser
MSIE9.0
mob
Apple 
Evo jednog dobrog filma gde se puno koristi luk i strela izlazi 23 Marta uzivajte .

The Hunger Games

U posle Apokalipticnoj Americi svi moraju da gledaju igre preko televizije .
U Severnoj Americi ostala je samo jedna grad/drzava Panama  koja ima dvanaest opstina i svaka opstina daje jednog decaka i jednu devojcicu izmedju 12 -18 god da se bori do smrti u igrama .
24 takmicara samo jedan pobednik.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 37
Zastava Зрењанин
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
Samsung c160
Epa ljudi moji došlo lepo vreme pa i da se pređe sa reči na dela. Juče sam bio u šumi da odaberem granu koja bi mi odgovarala kad šumar naiđe i ništa, nadam se da ću do kraja nedelje imati ono što mi je potrebno. Puno sreće svima i veliki pozdrav  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 30
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 07:27:38
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.409 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.