Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Jeste li za to da se u Srbiji uvede smrtna kazna?  (Pročitano 33782 puta)
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ja sam pun veza,samo ne razumem šta hoceš s tim da kažeš? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 54
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Clan 1.
Sudija je u izricanju pravde nezavisan.
On sudi i presu|uje na osnovu ustava, zakona, drugih opstih akata i po svojoj savesti.
Clan 48.
Zakletva sudije glasi: "Zaklinjem se svojom cascu da cu svoju duznost vrsiti verno ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umecu i sluziti samo istini i pravdi."

Razlika izmedju nas "obicnih smrtnika"  i sudija je to sto se mi nikome i nigde nismo zakleli da necemo biti korumpirani, pristrasni i slicno i nije nam to u opisu radnog mesta. A vi, buduci ili sadasnji pravnici, vodite racuna kako se i u sta zaklinjete i nemojte nas obicne ljude da mesate sa vama. I policajac se zaklinje da ce da juri lopova na svakom koraku, a ja ne moram, a mogu ako hocu i to je stvar mog izbora.

Smile A mozda ipak da budemo za to da maksimalna kazna bude 10 godina da nam se sudije ne zameraju mnogo sa kriminalcima, da im ne bude neprijatno??? Smile

IP sačuvana
social share
Sta smo danas naucili:

Govori tiho i ...
Sacuvaj me Boze pravnika i sudija.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ma pravo da ti kažem,obzirom kako se ponašaju i šta rade,dobro i prolaze!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"Nisu loša vremena, nego čovek."

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Z 240
Smrtna kazna za osvetu male Katarine i ostale nedužne dece koju su ubili bolesnici. Kraj od mene, što se ove teme tiče.
IP sačuvana
social share
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1842
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mislim da je dozivotna robija u zatvoru visoke bezbednosti dosta  Smile
IP sačuvana
social share
So I say live and let live. That's my motto. Live and let live. Anyone who can't go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It's a simple philosophy, but it's always worked in our family...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Apple 15
Clan 1.
Sudija je u izricanju pravde nezavisan.
On sudi i presu|uje na osnovu ustava, zakona, drugih opstih akata i po svojoj savesti.
Clan 48.
Zakletva sudije glasi: "Zaklinjem se svojom cascu da cu svoju duznost vrsiti verno ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umecu i sluziti samo istini i pravdi."

Razlika izmedju nas "obicnih smrtnika"  i sudija je to sto se mi nikome i nigde nismo zakleli da necemo biti korumpirani, pristrasni i slicno i nije nam to u opisu radnog mesta. A vi, buduci ili sadasnji pravnici, vodite racuna kako se i u sta zaklinjete i nemojte nas obicne ljude da mesate sa vama. I policajac se zaklinje da ce da juri lopova na svakom koraku, a ja ne moram, a mogu ako hocu i to je stvar mog izbora.

Smile A mozda ipak da budemo za to da maksimalna kazna bude 10 godina da nam se sudije ne zameraju mnogo sa kriminalcima, da im ne bude neprijatno??? Smile

Drzava i pravo su onakvi kakvi su njeni gradjani...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 54
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Drzava i pravo su onakvi kakvi su oni koji je vode, pisu i sprovode zakone...
A ti zakoni uticu na gradjane.
Evo ti definicija pa nauci:
Закон је сет норми и принципа које успоставља власт и својим монополом силе гарантује њихово испуњење. Сматра се да је Хамураби први успоставио норме и принципе управљања државом, Хамурабијев законик. Познати историјски закони су још и римски закон, Душанов закон.
A posebno prouci ovaj Dusanov.

A sto se tice zatvora visoke bezbednosti, to ne postoji, bar ne kod nas.

IP sačuvana
social share
Sta smo danas naucili:

Govori tiho i ...
Sacuvaj me Boze pravnika i sudija.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Смртна казна између емоција и политике

Иако после најтежих злочина многи пожеле егзекуцију извршилаца, повратак стрељачког вода у домаће право зауставио би међународне интеграције земље

(Срђан Печеничић)

– Ризикујући да ме неко оптужи за непоштовање европских вредности, морам да кажем да ми је жао што у нашем законодавству нема смртне казне. Само таква, најстрожа казна, примерена је овом злочину и последицама које је тај злочин оставио на Србију – изјавила је потпредседница Г17 плус Ивана Дулић-Марковић на дан изрицања пресуде првостепено осуђенима за атентат на премијера Зорана Ђинђића. Пре ње, увођење смртне казне јавно су тражили и представници Демохришћанске странке Србије у време трајања акције „Сабља”.
На сличан начин, емотивно, у неформалним разговорима су реаговали и многобројни грађани Србије поводом недавно донетих пресуда за свирепа убиства трогодишње Катарине Јанковић у Звездарској шуми у Београду и тринаестогодишње Тамаре Ивановић у Батајници.

Мада су извршиоци ових злочина осуђени на по 40 година затвора, многи су јавно или у себи пожелели ангажовање стрељачког вода. Тако су мислили и припадници ултранационалистичког покрета „Образ”, који у свом прогласу упућеном јавности под насловом „Захтевамо смртну казну” сматрају да тешки случајеви силовања и педофилије који потресају српску јавност сведоче о краху досадашњег начина кажњавања злочинаца, будући да „недопустиво благе казне само подстичу бујање свих видова изопачености”.

– Показало се управо супротно, да смртна казна у земљама чији је закони познају није довела до смањења броја овако тешких злочина. Смртна казна једноставно није превентивна мера – рекао је за „Политику” социолог Ратко Божовић. Он сматра да је схватање да је суровом злочинцу најбоље пресудити на ништа мање суров начин одраз стања у нашем друштву.

– Већина људи мисли да у Србији данас влада закон насиља. Имамо страшну ситуацију када грађани унапред верују да нека убиства никада неће бити разрешена, да не помињемо злочине у које је држава била директно умешана. Вапај за увођењем смртне казне у ствари представља неспремност друштва да се суочи са узроцима злочина – казао је Божовић, не негирајући чињеницу да постоје људи који су тако згрешили да се за њих ниједна казна не чини правичном.

– Ипак, држава мора појединцу да остави право да евентуално умре као исправан човек, јер увек постоји могућност да се он преобрати и искрено покаје због својих недела. Наравно, ту је и ризик од осуде невиног – рекао је он. Овоме иде у прилог чињеница да су од 1973. године 123 америчка осуђеника на смрт помилована јер су се појавили докази о њиховој невиности.

У свету се тренутно смртна казна извршава у 74 земље. Смртну казну не примењује цела Европа, са изузетком Белорусије, затим Аустралија, Канада и Нови Зеланд, док у САД ову казну познаје законодавство 38 држава. Чак у 26 америчких држава смртну казну је до 2005. године било могуће извршити и над ментално заосталом особом, па и злочинцима који су своја недела починили као малолетници. Данас се смртне казне најчешће извршавају одрубљивањем главе у Саудијској Арабији и Ираку, електричном столицом и смртоносном инјекцијом у САД, вешањем у Египту, Ирану, Јапану, Пакистану, Сингапуру, стрељањем у Белорусији, Кини, Сомалији, Тајвану, Узбекистану, Вијетнаму, док се у Авганистану донедавно примењивало каменовање.

Као и у старом Риму или средњовековној Француској, где је јавно извршење смртне казне подразумевало и представу за масе, егзекуције и данас побуђују велико интересовање јавности. Уместо некадашњег окупљања знатижељника гладних крви пред гиљотинама, радозналци сада имају прилику да у погубљењима „уживају” путем снимака који круже Интернетом, што је био случај са вешањем бившег ирачког диктатора Садама Хусеина. Бивши председник Ирака осуђен је за злочин над шиитским становништвом у једном граду на југу ове земље почетком осамдесетих година, а све остале оптужбе против њега никада неће бити судски доказане управо зато што је над њим извршена најстрожа казна. Генерално гледано, егзекуција извршилаца потпуно онемогућава да се једног дана сазна истина о њиховим злочинима која је, понекад, за породице жртава и јавност важнија од тога да ли ће они до краја живота бити у затвору или ће над њима бити извршена смртна казна.

Према подацима организације „Амнести интернешенел”, током 2006. године у 25 земаља света погубљен је најмање 1.591 осуђеник. Чак 91 одсто свих познатих погубљења извршено је у Кини, Ирану, Ираку, Судану, Пакистану и САД-у, док на извршење смртне казне тренутно широм света чека око 20.000 људи. По статистици „Амнести интернешенела”, када се једном укине, смртна казна ретко се поновно уводи. Од 1985. године, 55 држава законски је укинуло смртну казну, док су је у своје законодавство вратиле само четири. Две од њих, Непал и Филипини, затим су је поново укинуле, док је Гамбија и Папуа Нова Гвинеја нису извршавале.

Последњи пут смртна казна у Србији је извршена 14. фебруара 1992. године у просторијама Окружног затвора у Сомбору. Тада је стрељан Јохан Дроздек, осуђен на смрт због силовања и свирепог убиства девојчице. Смртну казну у Србији извршавао је петочлани стрељачки вод, чији чланови нису знали ко од њих испаљује праве метке, а ко „ћорке”. Исте године усвојен је Устав СРЈ, којим је смртна казна елиминисана из тадашњег савезног законодавства, док је остала у кривичном законодавству република Србије и Црне Горе. Сходно томе, судови у Србији су током деведесетих година изрекли велики број смртних казни за најсвирепије злочине, али оне никада нису извршене, већ су преиначене у затворске.

Професор Правног факултета у Београду Горан Илић, стручњак за кривично право, каже за „Политику” да је „брисање” смртне казне из српског законодавства био један од услова за почетак европских интеграција Србије.

– Прихватање Европске конвенције о људским правима, коју Европа сматра за своју цивилизацијску тековину, био је предуслов за пријем наше земље у Савет Европе. Тиме смо се обавезали да укинемо смртну казну, што је званично и учињено 9. новембра 2001. године, када је у тадашњем Савезном кривичном закону СРЈ донета одредба којом се смртна казна елиминише из домаћег законодавства и замењује затворском казном до максимално 40 година. Са гледишта савремене правне мисли, смртна казна је превазиђена законска санкција. Евентуално враћање смртне казне у домаће законодавство резултирало би и аутоматским прекидом наших европских интеграција – рекао је Илић за „Политику”, наглашавајући да су у Србији недавни јавни апели за увођење смртне казне најчешће изношени из дневнополитичких или емотивних разлога.

(Политика)
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"Nisu loša vremena, nego čovek."

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Z 240
Pozivajući se na poslednji pasus prethodnog posta...silovati i ubiti dete je civilizovano, a izvršiti smrtnu kaznu nad počiniocem, kojim ni jedan psihijatar niti lek nemogu pomoći je necevilizovano  Smile
Pa onda je cela EU poremećena, i to ozbiljno.
IP sačuvana
social share
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Па јесте нецивилизовано. Мучење је сасвим у реду, али убити човека, то не могу да разумем. Нарочито што нико не може са сигурношћу да потврди постојање раја/пакла, па да можемо да будемо сигурни да нисмо дотичног/дотичну наградили.
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.