Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 00:08:10
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: IQ  (Pročitano 49542 puta)
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Sto imas veci IQ to si sujetniji i manje imas postovanja prema drugim ljudima i njihovim slabostima.
To je neko moje misljenje .
mislis, inteligentniji-pakosniji...  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 9
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
EQ?
Koncept koji ne postoji!  :chuckel: Radila sam takav test (mislim da je jedini koji postoji u našoj zemlji) i, iako sam imala jako visok skor na njemu, moram vam reći da su mi se neke stvari učinile arbitrarnim, a ocenjivanje pogotovo.

Njegova korelacija sa Ravenom je neznatna.

Nismo pomenuli KOG3.  Po meni je najbolji koji postoji kod nas, VITI ne obuhvata mentalnu rotaciju, sl.  vizuelne testove, domino test i slično.  Kao što rekoh, VITI je dobar za ispitivanje kliničkih slučajeva, ukazuje na bizarnosti u odgovorima i patologiju.  Zato se i koristi mahom u klinici.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Ja mislim da se i koristi samo u kliničkim uslovima, ne samo što je težak i za zadavanje i za rad (za ispitanika), nego je apsolutno neupotrebljiv za grupna testiranja. Osim njegove verzije za decu REVISK, koji se koristi čak i za prijem u školu (dakle - za nekliničku populaciju), koji je takođe nemoguće masovno zadavati.

Inače, ja ne mislim da je EQ koncept izvikan. Jednostavno, još uvek spada u novitete na polju psihologije, i otud je i nedovoljno istražen. A IQ koncept datira još od početka 20-og veka, još od Katela, ali su Bine i Simon udarili temelje tom konceptu. Ko je jedini autoritet za EQ? Osim Golemana, niko se značajno ne ističe.

Mislim da vreme EQ-a tek dolazi. Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 9
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
IQ je nastao u praktične svrhe, da bi se odvojila deca koja ne bi mogla da prate nastavu. Znači, ima neku svrhu i poentu.

Koja je poenta EQ-a? To što sam ja bolja od 95% ljudi koji su rešavali test, šta mi znači u životu?

PS. Nadam se da to neće biti kriterijum selekcije psihologa  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
IQ test je nastao sa namerom odvajanje dece koja ne mogu da prate redovnu nastavu, to da.
A pogledaj kolike su danas njegove oblasti primene: klinička dijagnostika, regrutacija na razne poslove (poslovna selekcija), čak i na takvoj banalnosti kao što je prijemni za psihologiju... Dakle, i te kako je postao primenljiv i za druge stvari osim za odvajanje sporije dece.

Zašto misliš da i EQ ne može jednog dana da ima istu popularnost?
Koliki je samo broj ljudi sa emocionalnim poremećajima (u principu, svaki poremećaj ima emocionalnu komponentu)?
Ne misliš li da bi EQ onda mogao da ima skrinig funkciju? Da se zna ko je emocionalno labiliji, kako bi se šteta mogla prevenirati?
Ili, u dijagnostici, kada dobiješ skater VITI-ja, pa imaš uvid potanko u razne sposobnosti, zar ne bi jednog dana mogao da postoji takav test, ali baziran na EQ-u, koji će ti dati profil emocija, koje ne moraš da ''loviš'' na MMPI-ju, Mahoveru, Roršahu, itd...?  Smile

Dalje, u izboru za tretman... Zar ne bi bilo lakše kada bi imao emocionalni profil kljenta, pa shodno njemu praviš plan terapije, koja god da je u pitanju?

Ili da, na prijemu za neki posao, možeš odmah da saznaš da li primaš neku histeričnu lujku ili uravnoteženu osobu?

Ili, u marketingu, ako saznaš karakteristike emocionalnosti određene grupe potrošača, da im malo ''ideš niz dlaku''?  Smile

Zar ne bi bio dobar neki EQ pokazatelj, da omogući ljudima da shvate koje su im slabe tačke u emocionalnom smislu, pa da mogu da rade na tome?

O, i te kako mislim da je EQ neophodan psihologiji, posebno dijagnostici ili terapiji, ali i drugim oblastima, naravno. Wink
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 9
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
B@mbin@,

Ne znam jesi li videla ti taj test. Zasniva se uglavnom na indirektnim tehnikama (čini mi se da beše njegov naziv TEIMSK), a ja nemam baš najbolje mišljenje o tom načinu merenja. Pogotovo u delu sa bojama. S druge strane, ne znam da li postoji informacija & istraživanja o korelaciji između EQa i psihijatrijskih oboljenja (to bi bila zanimljivo raditi za diplomski, hmmmm). I naravno, još istraživanja radi potkrepljivanja samog koncepta, jer neki psiholozi sumnjaju da on uopšte i postoji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Nisam videla test, i verujem da je jako problematican, ali to ne znaci da se u buducnosti nece pojaviti novi, bolji, sa malo bolje istrazenim i operacionalizovanim konceptima. Smile

Citat
S druge strane, ne znam da li postoji informacija & istraživanja o korelaciji između EQa i psihijatrijskih oboljenja
Fakat bi to bilo interesantno, ali pre toga se mora napraviti dobar test,sa jasno definisanim profilima emocionalnosti, tj. mozda i po onim Golemanovim dimenzijama (samosvest, empatija, samokontorola, regulacija emocija, blablabla....  Smile ).

Citat
I naravno, još istraživanja radi potkrepljivanja samog koncepta, jer neki psiholozi sumnjaju da on uopšte i postoji.
Kada se svi psiholozi budu makar jednom oko necega slozili, tog dana ce se pakao zalediti.  Smile
« Poslednja izmena: 28. Avg 2009, 17:26:31 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 9
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Citat
Kada se svi psiholozi budu makar jednom oko necega slozili, tog dana ce se pakao zalediti. 

Pa nemoj tako! slažu se valjdak oko toga da se ni oko čega ne slažu!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Tu si u pravu.  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
a ko ce spreciti osobu sa visokim IQ da jednostavno "izmisli" prihvatljive odgovore na testu EQ (iako je mozda u pitanju psihopata  Smile )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 00:08:10
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.