Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: I stršljenovi dobiše veća prava nego prosečan Srbin  (Pročitano 3899 puta)
02. Jun 2016, 02:57:48
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
Browser
Chrome 50.0.2661.102
Stršljenove niko neće da ukloni?!
M. STANOJKOVIĆ | 01. jun 2016. 20:05

Problemi Beograđana kojima se u komšiluk, deo kuće ili stana doseli roj opasnih insekata. Kazna ako ih neko ubije od 500.000 do dva miliona dinara

Prava panika zavlada je među Beograđanima zbog rojeva stršljenova, koji im se naseljavaju i na prozorima! Iako su okretali telefone desetina gradskih službi nadležnih za insekte i životinje, niko od specijalizovanih ekipa nije želeo da ih ukloni jer je kazna za ubijanje ovih insekata od 500.000 do dva miliona dinara.

Prestonički soliteri, simsovi prozora, prostor imeđu roletni, tavani, napuštena stabla i dimnjaci kuća najčešća su mesta na kojima su se i ovog proleća formirali rojevi pčela i stršljenova. Onima koji su imali problema sa medonosnim insektima u pomoć je pritekla služba za hitne intervencije Beogradskog udruženja pčelara. Međutim, oni koji su borbu vodili sa opasnim stršljenovima mogli su samo da zatvore prozore i nadaju se da će insekti - odleteti. Nijedna gradska služba nije htela da im pomogne, jer je reč o zakonom zaštićenoj vrsti za čije je ubijanje propisana visoka novčana kazna.

Stanarima ulica Pavla Pavlovića i Ljubice Luković na Zvezdari leglo stršljenova je ispred ulaza u zgradu.
- U unutrašnjosti panja formirao se roj stršljenova i već nekoliko dana pokušavamo da pronađemo nekog ko je nadležan da ih ukloni - rekla je Marijana Ž. sa Zvezdare. - Drvo je odsečeno pre pet godina, a "Zelenilo" nikad nije došlo da ukloni ostatak. Kontaktirala sam sve moguće službe, od "Veterine", preko "Zelenila", do Zavoda za biocide i niko nije zadužen za to. Moja deca su alergična na ujed i danima ne izlaze iz kuće, jer nas je strah.

''Zelenilo'' nije nadležno

Iako je javna površina na kojoj se roj odomaćio nalazi u nadležnosti Gradskog zelenila, prema rečima zabrinute Zvezdarke, njihove ekipe izaći će na teren da uklone panj onda kada insekti budu premešteni sa tog mesta, kako su joj, kaže, saopštili iz tog preduzeća.
"Veterina Beograd" je po pozivu građana "snimila" situaciju na terenu, ali je ustanovila da nije nadležna za rešavanje problema. Druga vrata na koja su Zvezdarci zakucali bio je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

- Naša služba je nadležna za glodare, krpelje i komarce, ali ne i za stršljenove - rekli su nam iz Zavoda. - Izlazimo u susret građanima ako je hitno, ali, kada su u pitanju stršljenovi, ne smemo da ih ubijamo, jer su zaštićeni.

Koban ujed

Ubod stršljena može da se završi i smrtnim ishodom. U avgustu prošle godine, Đoko Radovanović (45) iz Srezojevaca kod Gornjeg Milanovca, umro je posle ujeda stršljena, prilikom seče stabla jabuke u kojoj se nalazilo njihovo leglo.

Jabuka je bila šuplja i iz nje su izleteli stršljenovi, a čovek je na licu mesta preminuo.

Cenovnik usluga dezinsekcije

NA sajtu "Veterine Beograd" istaknut je cenovnik usluga koje pruža njihova služba za dezinsekciju. Uklanjanje roja košta oko 3.000 dinara. Od toga je 1.100 izlazak na teren, 1.600 usluga ekipe, a 500 dinara se plaća po košnici.
- U saradnji sa pčelarima uklanjamo košnice pčela besplatno - rekao nam je Budimir Grubić, direktor "Veterine Beograd". - Kada su u pitanju drugi insekti, naše službe pružaju usluge u skladu sa cenovnikom, i to na privatnom posedu građana.

Novosti

Eto, sad znate - ako vas ikad napadnu stršljeni, nemojte da im uzvraćate. Stojite mirno i lepo ih zamolite da vas ostave na miru. U suprotnom ima da popijete kaznu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.102
mob
Ericsson jeste
Citat
. Kazna ako ih neko ubije od 500.000 do dva miliona dinara
ovo mora da je njuz ili tako nešto
a jel se zna možda zašto su zaštićeni zakonom?
znam, znam da je ovo jebena srbija (i svet uopšte) ali ČAK i to uzevši u obzir ovo je..nema jebenih granica efinitivno
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ću te patošem

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2882
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2623.112
mob
Nokia 33-10
Kupiti lepo otrov u spreju i pobiti gamad.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.102
jes pa da izadju nasi experti, dokazu kako si ga ti umorio i ode punto iz dzepa..
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.102
a jel se zna možda zašto su zaštićeni zakonom?

To bih i ja voleo da znam.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Chrome 49.0.2623.112
Kakav naslov.

Pa ne vidim da mogu da izvade licnu, invalidsko osiguranje ili socijalni dodatak.  Smile

Samo ih stite od ubivanja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Црвене сијају звезде, само једној гаси се сјај...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42971
Zastava Краљево
OS
Linux
Browser
Chrome 38.0.2125.102
Ja onda drzavi dugujem jedno pet miliona Smile
IP sačuvana
social share
Како ти се звао отац? -Хусеин. Његов отац? -Кемал. Чији је Кемал? -Шефкин. Даље? -Шефик Ибров, Ибро Рушидов, Рушид Екрем, Муслија, Адем и Алија! Даље? -Нема даље! -Нема даље, последњи је Алија! Ко је родио Алију? -Одкуд знам, опет неки Хусеин, Кемал! -Није. -Него ко? -Њега су родили Цвјета и Спасоје Југовић. А ако кренеш назад сретаћеш само оваква имена: Вељко, Милош, Душан, Видак, Војак...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.102
Kakav naslov.

Samo ih stite od ubivanja.

Naslov sam namerno tako napravio jer je ovo po meni samo još jedna u nizu gluposti kojima se srozava naš celokupni sistem i država. Ako obratiš pažnju videćeš da ovde svi imaju veća prava od običnog čoveka. Manjine, psihijatrijski slučajevi, kriminalci, imigranti, ljubimci a sad i štetočine od insekata. Ako zakon kaže da ne smeš da ih ubiješ to u suštini znači da kad te oni napadnu ti treba da stojiš mirno i zamoliš ih da prestanu. Mislim da je svima jasno kako će se to završiti. Nečijom hospitalizacijom ili smrću.  Smile

Drugo, živo me zanima zbog čega se oni smatraju zaštićenom i korisnom vrstom. Ubijaju sve oko sebe, a prvenstveno pčele koje su korisne ne samo čoveku nego celom ekosistemu. A ima ih ko govana, posebno u poslednjih par godina kad su nam došle i one azijske džinovske žgadije. I ne bismo mogli da ih istrebimo sve i da hoćemo. Štititi jednu takvu vrstu je ne samo apsurdno nego i štetno jer se sve to već odražava i na ekosistem i prirodu.

Čak i vrste poput muva ili golubova imaju veći značaj za ekosistem i čoveka jer bar jedu smeće i truleži, dok za stršljenove stvarno ne vidim kako to doprinose čoveku ili uopšte, sredini, i zašto bi ih iko tolerisao i pazio.

Citat
a ne vidim da mogu da izvade licnu, invalidsko osiguranje ili socijalni dodatak.  Smile

Polako, već imamo kafiće, frizere i prevoz za kerove i mačke, pa me ne bi čudilo da jednog dana dobijemo i lične karte za stršljenove, bubašvabe i pacove.  Smile  Smile
« Poslednja izmena: 02. Jun 2016, 12:16:09 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.94

Drugo, živo me zanima zbog čega se oni smatraju zaštićenom i korisnom vrstom.

http://www.ekozastita.com/evropski_strsljen.html

Citat
U nekim zemljama su stršljenovi zaštićeni jer su skoro potpuno nestali, a predstavljaju važan faktor u održavanju ravnoteže u prirodi.

Mada eto, cini mi se da nadjoh negde da je rec o prepisci evropskog zakona a da nisu toliko ugrozeni kod nas...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 46.0
Угрожени, не угрожени, прије неки дан сам их у дворишту почастио флашом бензина и шибицом.  Smile
« Poslednja izmena: 02. Jun 2016, 12:28:08 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.