Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 01:00:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hriscanstvo kao pocetak globalizma  (Pročitano 26184 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: Magic Master
Ti inkeridib zvucis kao da nikada nisi bio u Srbiji, kao da nikada nisi bio u nekoj pravoslavnoj zemlji, posjetio manastire, razgovarao sa monasima... Kao da zivis u nekoj protestanskoj/katolickoj sredini a o pravoslavlju pises kojesta sto nema veze sa njim... a sto se uveliko uci u socilologij religije i ostalim, da se tako izrazim "ludim" naucnim disciplinama.   
Pa jel' Srbija=SPC ? Jel' meni SPC treba da objasnjava da sam ja Srbin i kako ja bez SPC nisam Srbin ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Religije ograničene rodjenjem, npr moraš biti rodjen kao Judej da bi pripadao toj veri "narod odabrani" ili je recimo samim rodjenjem definisana kasta kojoj pripadaš

Verska grupa koja je sebe ograničila brojem kao Jehovoni svedoci, samo će 144ooo ljudi preživeti strašni sud koji samo što nije.

Stari Rim koji se nije zasnivao na etničkom poreklu, već na prihvatanju odredjenog poretka, je bio globalistički, kao krov nad šarenolikim ljudima, od Engleske do Egipta.

Veliki Dzingis Kan je bio globalan "pridruži se ili umri!" krajnje jednostavan princip za svakoga i stvorio najveću imperiju ikada u istoriji.

Hrišćanstvo nije ograničeno, već kao takvo spremno da pokrsti bilo kog čoveka na Zemlji, pa je time zaista globalističko.

Recimo krepali komunizam je takodje bio globalistički, pobeda revolucije u celom svetu i jednakost svih ljudi.

Islam je takodje globalistički, sa ciljem da svi ljudi postanu mislimani i žive po šerijatu. Sada je za islamite medjuvreme izmedju mohameda i konačne pobede.

ideja o svetskom carstvu nije od juče, odavno se o tome mašta i pokušava, i to nije nikako vezano samo za hrišćane.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1621
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7

Tako dolazimo do neverovatne hipokrizije nasih pravoslavnih poglavara: Prvo je logican uslov da Srbi prime Hriscanstvo bio da se odreknemo stare vere i prihvatimo promenu. A onda kad smo postali Hriscani , odjednom nase duhovne vodje vise ne prihvataju nikakvu promenu- ni novi kalendar, ni ulazak u EU, nikakvo jedinstvo sa ostalim hriscanskim denominacijama, globalizam je zlo...  cak su i sa Vukom Karadzicem imali sukob oko reforme jezika , pa su i dan danas spisi i liturgije na staroslovenskom. 

Tačno. Srbi se ponašaju kao da su se rodili kao takozvani hrišćani. Činjenica je da je Srbima hrišćanstvo nametnuto baš kao što se i sada nameću neke stvari poput engleskog jezika, anglo-saksonske muzike...itd
« Poslednja izmena: 17. Feb 2010, 02:00:37 od framling »
IP sačuvana
social share
@nikolajovic "People arguing over gods, religions, and national boundaries, which are absolutely imaginary." - Neil Gaiman

Očekivano, momci sa manjkom pameti i viškom adrenalina su iskorišćeni, ali #BGPride je protekao mirno a čuo sam i da žurka tek počinje. Wink
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia Luvmya 520
Religije ograničene rodjenjem, npr moraš biti rodjen kao Judej da bi pripadao toj veri "narod odabrani" ili je recimo samim rodjenjem definisana kasta kojoj pripadaš

Verska grupa koja je sebe ograničila brojem kao Jehovoni svedoci, samo će 144ooo ljudi preživeti strašni sud koji samo što nije.

Stari Rim koji se nije zasnivao na etničkom poreklu, već na prihvatanju odredjenog poretka, je bio globalistički, kao krov nad šarenolikim ljudima, od Engleske do Egipta.

Veliki Dzingis Kan je bio globalan "pridruži se ili umri!" krajnje jednostavan princip za svakoga i stvorio najveću imperiju ikada u istoriji.

Hrišćanstvo nije ograničeno, već kao takvo spremno da pokrsti bilo kog čoveka na Zemlji, pa je time zaista globalističko.

Recimo krepali komunizam je takodje bio globalistički, pobeda revolucije u celom svetu i jednakost svih ljudi.

Islam je takodje globalistički, sa ciljem da svi ljudi postanu mislimani i žive po šerijatu. Sada je za islamite medjuvreme izmedju mohameda i konačne pobede.

ideja o svetskom carstvu nije od juče, odavno se o tome mašta i pokušava, i to nije nikako vezano samo za hrišćane.

Nejevreji mogu da postanu jevreji, "svedoci" kucaju na svacija vrata na kojima ne pise " nemojte kucati na ova vrata", ni Rim ni Dzingis Kan nisu bili u Americi/Australiji, komunizam i islam nikada nisu bili globalni, bas kao ni hriscanstvo.
Svetsko Carstvo Funte/Dolara nije nikakva ideja nego stvarnost.
Fed ( Federal Reserve Bank ) i MMF nisu bajke nego privatni kapital.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49896
Zastava Босна
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Samsung Galaxy S24
Ti inkeridib zvucis kao da nikada nisi bio u Srbiji, kao da nikada nisi bio u nekoj pravoslavnoj zemlji, posjetio manastire, razgovarao sa monasima... Kao da zivis u nekoj protestanskoj/katolickoj sredini a o pravoslavlju pises kojesta sto nema veze sa njim... a sto se uveliko uci u socilologij religije i ostalim, da se tako izrazim "ludim" naucnim disciplinama.   
Pa jel' Srbija=SPC ? Jel' meni SPC treba da objasnjava da sam ja Srbin i kako ja bez SPC nisam Srbin ?

Srbija je pravoslavna zemlja. U njoj 50+% ljudi ispovjeda pravoslavlje. Makar i deklerativno su vjerinici, ali se u potpunosti slazu sa ucenjem crkve.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6

Srbija je pravoslavna zemlja. U njoj 50+% ljudi ispovjeda pravoslavlje. Makar i deklerativno su vjerinici, ali se u potpunosti slazu sa ucenjem crkve.

Srbija je mnogo vise staroslovenska paganska, nego pravoslavna zemlja. Od te ogromne vecine deklarativnih pravoslavaca,  80% njih jedini dodir sa religijom imaju za vreme 1. slava, 2. bozica, 3. uskrsa, 4. svadbi, 5. krstenja i 6. sahrana.
Od ovog navedenog, slava je cist staroslovenski obicaj,  bozic i badnje vece vrve od paganskih obicaja. Tacnije, osim onog "hristos se rodi" i obilaska crkve, sve ostalo su srpski paganski staroslovenski obicaji.
Dalje, svadbe i sahrane, osim liturgije u crkvi, sve ostalo su stari lokalni obicaji.
I to je to.  Svete tajne pricesca, ispovedi, post sredom i petkom, liturgije nedeljom, 80% Srba ce te samo bledo pogledati na to.
Cak nam je i mentalitet paganski staroslovenski, sto se toga tice retko sta imamo hriscanski u sebi.

Mislim da je krajnje vreme da prestanemo sa tim frazama da smo pravoslavna zemlja.  Nismo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Nisu nikakve fraze, mi i jesmo pravoslavna zemlja. Tako nas gledaju svuda u svetu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Nisu nikakve fraze, mi i jesmo pravoslavna zemlja. Tako nas gledaju svuda u svetu.

Koje to pravoslavne / hriscanske osobine posedujemo kao narod?
Kojih se to pravoslavnih obicaja srpski narod u vecini pridrzava?
Navedi mi jedan srpski obicaj da je istinski pravoslavan, i da nema 80%+ staroslovenskih elemenata.
A kako nas drugi gledaju, to je tek poznato.  Osim Rusa, Grka i eventualno jos nekog naroda, u glavnom vazimo za pagane, da ne kazem, cigane.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Ja kazem za kakvu drzavu nas smatraju. Smatraju nas pravoslavnom drzavom. Ne znam odakle ti to da su pagani cigani i ko nas smatra ciganima osim domacih ne vladinih organizacija koje sacinjavaju nacionalne manjine.
Poznato mi je da u pravoslavlju ima dosta paganskih obicaja. Ne ocekujes valjda da se odreknemo korena?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Ja kazem za kakvu drzavu nas smatraju. Smatraju nas pravoslavnom drzavom. Ne znam odakle ti to da su pagani cigani i ko nas smatra ciganima osim domacih ne vladinih organizacija koje sacinjavaju nacionalne manjine.

Ne secam se da sam napisao da su pagani cigani.  Mi koji zivimo ovde, Srbiju smatramo banana drzavom. Ostali, ako izuzmemo zemlje u okruzenju, jedva znaju da uopste postojimo, a kamoli da nas pronadju na mapi.
S vremena na vreme cuju o nama na vestima i po tome u glavnom misle da smo neki talibani, ili slicni neandertalci.   Za cigane nas smatraju Nemci, Austrijanci, i u glavnom te zapadnoevropske zemlje gde Romi i Albanci zive sa nasim pasosima.

Poznato mi je da u pravoslavlju ima dosta paganskih obicaja. Ne ocekujes valjda da se odreknemo korena?

Da, ocekujem.  To sam napisao i na pocetku ove teme. Kada smo prihvatali hriscanstvo morali smo da se odreknemo paganske mnogobozacke religije i kulture.  Jer hriscanstvo ne trpi nista sto nije u skladu sa svojim ucenjem. Stavise, iz pravoslavnog ugla, pagani su neznabosci, jeretici, Sotonine sluge, itd.
Medjutim zbog naseg srpskog mentaliteta, koji ima otpor prema bilo kakvim promenama,  mi smo samo deklarativno prihvatili hriscanstvo kao veru.  Sve paganske staroslovenske obicaje smo preimenovali u hriscanska imena,  bogove smo zamenili svecima (npr. Veles -> Sv. Vasilije), na slavi smo umesto slovenskih bogova poceli da slavimo hriscanske svece i tako smo na jedvite jade postali hriscani.
I dan danas nemamo kulturu da praktikujemo osnovne hriscanske obicaje - svete tajne pricesca, ispovesti, odlazak nedeljom na liturgiju, redovne molitve,  postimo jedva jedan dan na velike postove, i to samo kad je hrana u pitanju.   Ali kad su nasi srpski paganski obicaji u pitanju, tu je stvar sasvim drugacija.

Mozda zato sto hriscanstvo duboko usadjuje strah od jeresi, pod pretnjom strasne Bozije kazne,   mozda zato sto smo uvek imali problem da se pogledamo i kazemo istinu sta smo i kakvi smo,  mi cemo i dalje da pricamo kako je Srbija totalno pravoslavna zemlja, da je pravoslavlje jedini cuvar nase tradicije i identiteta. Ali gle ironije, dolazak hriscanstva je naprotiv najveci pokusaj da nam se zatre nasa izvorna tradicija i identitet,

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 01:00:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.