Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 00:35:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hriscanstvo kao pocetak globalizma  (Pročitano 26268 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
  Mi koji zivimo ovde, Srbiju smatramo banana drzavom.
Koji to Vi ?
Citat
Ostali, ako izuzmemo zemlje u okruzenju, jedva znaju da uopste postojimo, a kamoli da nas pronadju na mapi.
Znas kako, i mladi amerikanci ne znaju da gledaju na sat sa skazaljkama.
Citat
  Za cigane nas smatraju Nemci, Austrijanci, i u glavnom te zapadnoevropske zemlje
Zar su culi za nas ?
Citat
S vremena na vreme cuju o nama na vestima i po tome u glavnom misle da smo neki talibani, ili slicni neandertalci.
Da li si bio tamo ? Da li si izasao iz tvog pasaluka ?
Citat
Da, ocekujem.  To sam napisao i na pocetku ove teme.Kada smo prihvatali hriscanstvo morali smo da se odreknemo paganske mnogobozacke religije i kulture.
Sta Ti ima da ocekujes kada si ateista ?
Hriscanstvo se ovde nikada ne bi primilo da paganski Bogovi nisu postali hriscanski sveci.
Zasto se lozis na veru starih slovena, a potom govoris sa nipodastavanjem o istoj ?
Citat
I dan danas nemamo kulturu da praktikujemo osnovne hriscanske obicaje - svete tajne pricesca, ispovesti, odlazak nedeljom na liturgiju, redovne molitve,  postimo jedva jedan dan na velike postove, i to samo kad je hrana u pitanju.   Ali kad su nasi srpski paganski obicaji u pitanju, tu je stvar sasvim drugacija.
Ne znam koji ste to Vi, ali kako ko.
Citat
Mozda zato sto hriscanstvo duboko usadjuje strah od jeresi, pod pretnjom strasne Bozije kazne, 
Aha, sad mi je jasno. Ti si od onih koji hoce da kazu kako se nicega ne plase.

Ne znam koji ste to Vi, verovatno pripadate nekoj maloj verskoj zajednici pa imate strah od velikosrpske dominacije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49952
Zastava Босна
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
Samsung Galaxy S24
Nisu nikakve fraze, mi i jesmo pravoslavna zemlja. Tako nas gledaju svuda u svetu.

Sta vrijedi to govoriti inkredibl ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 6357
OS
Windows 7
Browser
Safari 4.0.249.89
Ja kazem za kakvu drzavu nas smatraju. Smatraju nas pravoslavnom drzavom. Ne znam odakle ti to da su pagani cigani i ko nas smatra ciganima osim domacih ne vladinih organizacija koje sacinjavaju nacionalne manjine.

Ne secam se da sam napisao da su pagani cigani.  Mi koji zivimo ovde, Srbiju smatramo banana drzavom. Ostali, ako izuzmemo zemlje u okruzenju, jedva znaju da uopste postojimo, a kamoli da nas pronadju na mapi.
S vremena na vreme cuju o nama na vestima i po tome u glavnom misle da smo neki talibani, ili slicni neandertalci.   Za cigane nas smatraju Nemci, Austrijanci, i u glavnom te zapadnoevropske zemlje gde Romi i Albanci zive sa nasim pasosima.

Poznato mi je da u pravoslavlju ima dosta paganskih obicaja. Ne ocekujes valjda da se odreknemo korena?

Da, ocekujem.  To sam napisao i na pocetku ove teme. Kada smo prihvatali hriscanstvo morali smo da se odreknemo paganske mnogobozacke religije i kulture.  Jer hriscanstvo ne trpi nista sto nije u skladu sa svojim ucenjem. Stavise, iz pravoslavnog ugla, pagani su neznabosci, jeretici, Sotonine sluge, itd.
Medjutim zbog naseg srpskog mentaliteta, koji ima otpor prema bilo kakvim promenama,  mi smo samo deklarativno prihvatili hriscanstvo kao veru.  Sve paganske staroslovenske obicaje smo preimenovali u hriscanska imena,  bogove smo zamenili svecima (npr. Veles -> Sv. Vasilije), na slavi smo umesto slovenskih bogova poceli da slavimo hriscanske svece i tako smo na jedvite jade postali hriscani.
I dan danas nemamo kulturu da praktikujemo osnovne hriscanske obicaje - svete tajne pricesca, ispovesti, odlazak nedeljom na liturgiju, redovne molitve,  postimo jedva jedan dan na velike postove, i to samo kad je hrana u pitanju.   Ali kad su nasi srpski paganski obicaji u pitanju, tu je stvar sasvim drugacija.

Mozda zato sto hriscanstvo duboko usadjuje strah od jeresi, pod pretnjom strasne Bozije kazne,   mozda zato sto smo uvek imali problem da se pogledamo i kazemo istinu sta smo i kakvi smo,  mi cemo i dalje da pricamo kako je Srbija totalno pravoslavna zemlja, da je pravoslavlje jedini cuvar nase tradicije i identiteta. Ali gle ironije, dolazak hriscanstva je naprotiv najveci pokusaj da nam se zatre nasa izvorna tradicija i identitet,

cekaj, sloveni kada su se doselili nisu bili hriscani? i kako smo uopste primili hriscanstvo, zbog cega smo se odricali slovenskih obicaja? aj molim te ako imas neki link posalji mi, da ja malo bacim pogled na to.. o ovome nikad nisam ni razmisljao...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49952
Zastava Босна
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Samsung Galaxy S24
Ne znam zasto se prica ne sagleda i iz druge perspektive. Koji su to "hriscanski obicaji" koje srpski narod nije prihvatio ? Kakve "hriscanske obicaje" imaju Rusi ili Grci, a da ih nemaju Srbi ? Isus je bio Jevrejin, pa je prema tome i postovao obicaje svog naroda. Svi jevrjeski zakoni koji su vazili odnosili su se i na njega. Ja nigdje ne vidim da se on licno sukobio sa tim obicajima... One donosi nikakvu novu tradiciju, vec novu vjeru< a to su stvari koje treba razlikovati.  Smile
« Poslednja izmena: 22. Feb 2010, 13:20:07 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Sony xperia
Citat
kako smo uopste primili hriscanstvo, zbog cega smo se odricali slovenskih obicaja?
Od Grka smo primili. A zasto odricali, hehehe, ... mnogo toga se ljudi kroz istoriju odricase i primase. I ne samo kroz istoriju, pogledaj i danasnje vreme.  Smile

Magic, Pravoslavlje se zasniva na Novom, ne na Starom zavetu. Znaci, stari je odbacen. Pa i iz Novog zaveta neke stvari se ne koriste, npr, Otkrovenje.  Smile
« Poslednja izmena: 22. Feb 2010, 13:27:07 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Koji su to "hriscanski obicaji" koje srpski narod nije prihvatio ? Kakve "hriscanske obicaje" imaju Rusi ili Grci, a da ih nemaju Srbi ? Isus je bio Jevrejin, pa je prema tome i postovao obicaje svog naroda. Svi jevrjeski zakoni koji su vazili odnosili su se i na njega. Ja nigdje ne vidim da se on licno sukobio sa tim obicajima...

Pod "hriscanske obicaje" mislio sam na molitve, post, pricest, ispoved, pokajanje, odlazak u crkvu i prisustvovanje liturgijama, itd. Tojest, sve ono sto svaki hriscanin redovno treba da radi.
Koji procenat Srba praktikuje ovo gore navedeno?  Ima li 5%?  Pa u Srbiji zivi veci broj Roma nego pravih dokazanih pravoslavaca,  nemamo nikakvo pokrice da se nazivamo pravoslavnom zemljom.  To sto imamo megalomansku rupu bez dna zvanu Hram Svetog Save, nece nas nista iskupiti i oprati od sveprisutnog jeretickog flertovanja sa izvornom srpskom staroslovenskog tradicijom i religijom.

One donosi nikakvu novu tradiciju, vec novu vjeru< a to su stvari koje treba razlikovati.  Smile

Ako hriscanstvo ne donosi nikakvu novu tradiciju,  cemu onda tolika buka protiv "novotaraca", ekumenista, novog kalendara, i generalno bilo kakvih promena? Zar to i dalje nije ista vera u Hrista i Boga?
Podseticu samo da se i ovo danasnje rigidno / tradicionalno pravoslavlje kilometrima razlikuje od onog pravog izvornog Hriscanstva iz doba apostola.  Uostalom nasi svestenici najmanje imaju prava da guslaju o srpskoj tradiciji i identitetu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
markoi93

Citat
cekaj, sloveni kada su se doselili nisu bili hriscani?
Nisu.
Citat
i kako smo uopste primili hriscanstvo,
Uvedeno kao drzavna religija.
Citat
zbog cega smo se odricali slovenskih obicaja?
Nismo. Svi paganski Bogovi su hriscanski sveci.
Citat
aj molim te ako imas neki link posalji mi, da ja malo bacim pogled na to..
Kucaj u google stari sloveni, imas ceo sajt posvecen tome.
Citat
o ovome nikad nisam ni razmisljao...
Na internetu imas milion teorija, svako izabere onu koja mu se najvise svidja.

Citat
Ako hriscanstvo ne donosi nikakvu novu tradiciju,  cemu onda tolika buka protiv "novotaraca", ekumenista, novog kalendara, i generalno bilo kakvih promena?
zbog ovoga:
Citat
Zar to i dalje nije ista vera u Hrista i Boga?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 6357
OS
Windows 7
Browser
Safari 4.0.249.89
markoi93

Citat
cekaj, sloveni kada su se doselili nisu bili hriscani?
Nisu.
Citat
i kako smo uopste primili hriscanstvo,
Uvedeno kao drzavna religija.
Citat
zbog cega smo se odricali slovenskih obicaja?
Nismo. Svi paganski Bogovi su hriscanski sveci.
Citat
aj molim te ako imas neki link posalji mi, da ja malo bacim pogled na to..
Kucaj u google stari sloveni, imas ceo sajt posvecen tome.
Citat
o ovome nikad nisam ni razmisljao...
Na internetu imas milion teorija, svako izabere onu koja mu se najvise svidja.

sad da nam kazu da je od sada drzavna religija islam, da li bi ti bio musliman? da li bi se odrekao hriscanskih svetaca i prihvatio njihove svece ili sta vec imaju? pa naravno da ne bi... ne moze tebi neko da dodje i da ti kaze od sada svi verujes u to i to, i da svi novu veru tek tako prihvate(mi sada imamo svece a ne paganske bogove, danasnji hriscani cak i ne znaju da je to donekle isto, bar vecina. ako je tacno to sto pricate..)
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
sad da nam kazu da je od sada drzavna religija islam, da li bi ti bio musliman?
stvar je prilicno diskutabilna. da sam sam NE! da imam porodicu, zenu, decu, mislim da bi morao. naravno to bi bilo samo na papiru, ali posle par generacija verovatno bi mi se neki potomak zvao Abu Dzihad i bio bi veci poturica od turcina. zajebano pitanje.
Citat
da li bi se odrekao hriscanskih svetaca i prihvatio njihove svece ili sta vec imaju?
ne. mada ne bih smeo da se eksponiram. pagani su imali Bogove, hriscani svetce, muslimani nemaju.
Citat
... ne moze tebi neko da dodje i da ti kaze od sada svi verujes u to i to, i da svi novu veru tek tako prihvate
ti mozes da budes nacionalista, ali da bi se dobro materijalno obezbedio moras da se uclanis u neku anti-patriotsku stranku.
Citat
mi sada imamo svece a ne paganske bogove
da, tako se sada zovu.
Citat
danasnji hriscani cak i ne znaju da je to donekle isto, bar vecina.
danasnji hriscani, dok cekaju na pricest, vecina njih...   "sacekaj me da se pricestim pa da ti _ebem mater".

Citat
ako je tacno to sto pricate.
jos si mlad. ne ulazi toliko u ovo da ne bi postao fanatik. verski ili anti-hriscanski sve jedno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
(43) Učenici mu rekoše, "Tko si ti, da nam takve stvari govoriš?"
, "Iz onoga što vam govorim vi ne shvaćate tko sam, i
postajete nalik židovima, koji (ili) vole stablo a mrze njegov plod, (ili)
vole plod a mrze stablo."
(44) Isus reče, "Tko na Oca huli, bit će mu oprošteno, i tko na Sina
huli, bit će mu oprošteno, no onome tko huli na Duha Svetoga, neće biti
oprošteno, niti na zemlji niti na nebu."

Ovo je citat iz Tominog Jevanđelja Istine,i mogli bi da razmislite o ovim rečima.
Na izdanku stabla naroda(Srba),Jevreji su plod ili grana,a to im se ne dopada(esenima),seku stablo misleći da mogu da opstanu bez njega.
Hrišćani hule na Svetoga Duha,na Dažboga - http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%82%D0%B0%D0%B2%D0%BE
razmišljajte!
IP sačuvana
social share
Могу и мене да убију као ХРИСТОСА,али слободну мисао никада!
КО ГОД ЈЕ СПОЗНАО ОВАЈ СВЕТ ПРОНАШАО ЈЕ ТЕЛО,А КО ГОД ЈЕ ПРОНАШАО ТЕЛО,ЊЕГА ОВАЈ СВЕТ НИЈЕ ДОСТОЈАН!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 00:35:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.