Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gulan: Srpsko selo stari i nestaje  (Pročitano 7659 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows 7
Browser
Chrome 10.0.648.204
Mi smo kupili imanje u Srbiji, polako dokupljujemo zemlju, ideja nam je da za 10 godina imamo manje-više samoodrživo gazdinstvo. Mislim da će sve to ostati na nivou mašte, ali život na selu (ako imaš dodatni izvor prihoda osim poljorivrede) je savršen.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
Nokia 
Magic postedi me molim te tih fazona tipa "ako si tako pametan ajde tebe da vidimo". To je jos jedan od klasicnih primera naseg ciganskog mentaliteta. Ja lepo pricam kako seljak treba da radi i kako treba da se ponasa, a ti mi odgovaras ajde ako si tako pametan da te vidimo. Ja nisam rodjen na selu i moja struka veze nema sa poljoprivredom, ali imam rodbinu koja zivi po raznim selima po Srbiji i znam kako ti ljudi razmisljaju. Zemlja jeste bogatsvo ali ne moze zemlja sama da ti donosi pare nego moras da radis i ulazes. A nikad se ne zna, sto sam stariji sve me vise nervira ovaj Beograd, mozda i ja jednom resim da postanem seljak  Smile A dok ne postanem trebam da gledam da posao kojim se bavim obavljam sto bolje.
Najveci problem naseg seljaka je sto je neobrazovan i lenj. A problem je i u drzavi koja ne vodi ispravnu politiku i ne ulaze u poljoprivredu koja je jedina grana privrede koja moze oporaviti Srbiji.
Samo mi je muka da vecito slusam seljake kako kukaju da od psenice nema zarade, a svake godine je opet sade. Pa ako nemas zarade od psenice sadi nesto drugo. Oni bi mozda i sadili to drugo samo kad nebi morali da rade svaki dan. Lepse im je ovako uzmu traktor izoru, posade psenicu, pa onda bleje 20 dana, pa onda upale traktor pa podjubre pa opet bleje 20 i na kraju uzmu para koliko uzmu i onda krenu da kukaju. Narod je stoka koja razume samo batinu, tako da mi sad pade na pamet da je mozda pametnije da drzava zabrani gajenje kultura koje slabo donose profit. Pa onda bi seljaci mogli da biraju ili ce da rade i dobro zive ili ce umru od gladi i ne rade nista. Ne verujem da su ljudi tolika stoka da moras da ih bijes da bi ih naterao da bolje zive.

Opet ti pominjem mog strica. On 7-10 meseci godisnje ide i radi po gradilistima, ubija se od posla. A kod kuce ima veliku zemlju vocnjake i svasta. Godisnje odgaji jednu svinju koju koristi za sebe. On bukvalno moze sam da proizvodi hranu za 50 svinja (gruba procena) i da ih na kraju godine proda i da uzme neke pare ali on to nece da radi. Takvih primera je koliko hoces.
Ti sto sade psenicu mogu da naprave plastenike na njivi, ali nece naravno, oko plastenika imas posla svaki dan. Ma ko ce da radi svaki dan.
« Poslednja izmena: 14. Apr 2011, 11:51:57 od Marco V »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Seme karfiola (kesica od 2500semenki) je 3680din.
Seme kupusa (       -II-                     ) je 3600din

Salata, paprika, paradajz, krastavac, tikvica...cene semena su identicne. Seme je strane proizvodnje jer je kvalitetnije, ima veci postotak nicanja, kvalitetniji je proizvod. Za cetvrt lanca zemlje treba ti oko 6000 korena kupusa, karfiola. Za salatu i vise. Treba ti sistem za navodnjavanje, folija, zemljiste u kojem i pogodno toplo mesto gde ces proizvesti rasad kao i specijalne posude za njega. Onda herbicidi i pesticidi, prihrana preko lista i prihrana zemljista (vestacko ili stajsko djubrivo i oba kostaju), zastitna mreza u slucaju mrazeva, mreza u slucaju grada. Kod obrade zemljista treba specificna mehanizacija. Sve kosta i sve treba i nista nije jeftino. Drzava refundira novac (60% mislim) samo kod krupnijih kupovina i ako imas registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Kad svedes racunicu, nemas veliku zaradu a imas veliki trud i dosta ulozenog rada i vremena. Svaki dan radis od jutra do mraka, imas zuljeve na rukama i odes na pijacu pa ti dodje neki i zakida na ceni... Da ne moram da prodam, tako slatko bi dobio glavicu kupusa po glavi Smiley
« Poslednja izmena: 14. Apr 2011, 17:46:22 od vojvođanka »
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
Vojvođanka, nemaš ti pojma očigledno.

Pitaj marka, on će sve lepo iz svog stana da ti objasni preko tastaturice, dok plaća hleb od 500 grama preko 40 dinara, a kilo žita seljaku plaćno 10 dinara.

A i ti, Brana.M , kakvih 10 godina, ima Marko recept za 10 meseci to da postigneš . . .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
Nokia 
Vojvođanka, nemaš ti pojma očigledno.

Pitaj marka, on će sve lepo iz svog stana da ti objasni preko tastaturice, dok plaća hleb od 500 grama preko 40 dinara, a kilo žita seljaku plaćno 10 dinara.

A i ti, Brana.M , kakvih 10 godina, ima Marko recept za 10 meseci to da postigneš . . .
Cemu takav ton? Ja sam bas upravo rekao suprotno da je pocetak tezak, ali da ne mogu da shvatim da neko zivi ceo zivot na selu da ima veliku zemlju i nikad nije probao da se bavi nekom proizvodnjom i da nikad nije probao da zaradi od zemlje. Ne kazem da je lako, ni jedan posao nije lak.

@Vojvodjanka
Sve u svemu to nisu neka velika pocetna ulaganja. Ne znam sta smatras pod malom zaradom, ali ja verujem da sigurno moze da se zaradi vise od prosecne srpske plate.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
mob
Nokia C5-00
Пшеница је још и добра, у односу на откупну цену млека, проценат масноће у откупљеном, разводњавање, и добијање веће количине, и цене финалног продукта..
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
@Vojvodjanka
Sve u svemu to nisu neka velika pocetna ulaganja. Ne znam sta smatras pod malom zaradom, ali ja verujem da sigurno moze da se zaradi vise od prosecne srpske plate.
Mislis?
Kad trebas proizvesti rasad za 2h (cetiri lanca/jutara) ulaganja su poprilicna, od kupovine semena gde trebas dati kes odmah, za zemlju gde ces proizvesti rasad kes odmah, za dobru obradu zemlje dati za naftu kes odmah, za kupovinu djubreta (koje se inace baca posle drljanja ali pre setve u svakom slucaju) kes odmah...a odakle ti kes, bila je zima, nemas odakle zaraditi i dati. Odakle seljak da zaradi? Da ne pominjem plastenike koji kostaju boga oca i gde se folija menja svakih 2/3 godine, specijalno osvetljenje i grejanje koje ti treba za njega ako zelis da nesto proizvedes.

Da bi zaradio nesto, moras ili biti ekskluzivan pa proizvesti nesto kad mu vreme nije ili prodati kvantom sve pa dobiti kes odjednom...

Mislim, stvarno ti mogu pricati koje su sve muke i zezanja oko takvog posla, detalji koji bi ti mogli reci koliko je to obiman posao i koliko zahteva paznju i brigu od samog odabira semena, preko rasada, rasadjivanja, zalivanja, kopanja, prskanja, berbe i prodaje ali ni jedna prica ti nece pokazati pravo stanje seljaka dok i ti ne postanes jedan od njih i sama egzistencija ti ne zavisi od toga.
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
mob
Nokia C5-00
Марко.. у нека давна времена, људи су се селили са локације на локацију. Јер земља коју обрађујеш нема бесконачан потенцијал, да даје добар род свега, заувек, у условима "Ископаш рупу, и бациш семе, па дођеш да жањеш, береш, покупиш"...

И тај рок уопште није тако дуг.. Људи памте времена када се о земљи водило много мање рачуна, а давала је више него сад..
притом сва чуда која су данас неопходна, само још више убијају потенцијал земљишта на дуже стазе..

Ти данас да би имао нешто мораш да пукнеш и доста пара, није у питању само рад...

Имаш траву "сејаницу"... Нека једна ливада буде без стајског ђубрива, друга нека буде рецимо са 5 приколица. Јави ми резултат  Smile

Имаш воћњак шљива данас, пробај да га не окречиш, пробај да га не прскаш неколико пута, пробај да не бациш некакве пестидице и убијеш раст траве око њега, па онда ту има неких сто керефека које је мој теча куповао, као називе лекова да ми говори... Јави ми резултате...  Smile
« Poslednja izmena: 14. Apr 2011, 18:26:39 od gagijk »
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
Nokia 
E jel znate sta. U pravu ste. Selo i zemlja su sranje. Od toga nikad ne moze da se zaradi. A i ako moze da se zaradi onda mora puno da se radi. Bolje da svi zivimo u gradovima, a od ostatka Srbije cemo da napravimo jedan veliki safari i ima da promovisemo lovni turizam.
Plodna i bogata zemlja su potpuno beskorisna stvar. Kome je jos plodna zemlja nesto dobro donela. A i ova drzava, to je uzas unisti nas potpuno. Danas jedan seljak mora dobro da radi da bi zaradio sto je sramota. Tako da svi treba da dodjemo u gradove, u Beograd ako je ikako moguce.
« Poslednja izmena: 14. Apr 2011, 18:40:58 od Marco V »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Ono što ja mogu reći je sledeće:
moj pradeda i moj deda su živeli od zemlje..i to lepo.Moj otac je ipak, uz svu tu zemlju, završio i fakultete, da bismo imali i dodatne, sigurne prihode.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.