Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Feljton Jutarnjeg lista ~ SFRJ i Srpska hegemonija ??  (Pročitano 27080 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
@ superMario

ajmo redom. Ovaj podatak o 4334 službenika SFRJ se verovatno odnosi na ljude koji su radili u zgradi SIV-a u Beogradu. Znači ti smatraš da su šoferi, baštovani i čistačice bili hegemonisti.
Poznato je da šoferi pišu ustav, a čistačice imenuju ambasadore u inostranstvu. Što se tiče milicije, ja ne znam konkretan postotak u Srbiji, ali znam da je Naser Orić (onaj Naser, iz Srebrenice) bio milicioner stanice milicije Savski Venac, centralne beogradske milicijske stanice.
Takođe, kod mene u Zemunu, znam da je bilo desetak milicionera muslimana iz Bosne, iako u Zemunu procenat muslimana iznosi manje od 1% stanovništva.
Što se tiče životnog standarda, zaboravljaš da je Srbija bila pod najstrožijim ekonomskim sankcijama, u devedesetim, pa to nije merilo. Sačekajmo da se konsoliduju privrede obre zemlje, pa da se upoređujemo. Pre neki dan gledao sam na HTV nekog hrvatskog ministra
koji reče da samo jedna neuspešna turistička sezona može da izazove totalni kolaps Hrvatske. Poljoprivredna proizvodnja vam je već sada skuplja od proseka EU, pa vaša prehrambena industrija sada nije konkurentna sa srpskom. Zato Todorić i ostali pokupovaše
silne prehrambene firme u Srbiji, da bi se pojavili na tržištu EU sa konkurentnim poljoprivrednim proizvodima. Sisačka železara je u kolapsu, dok je smederevska železara
najveći, pojedinačni, srpski izvoznik , i jedna od najrentabilnijih firmi. Brodogradilišta su vam
u rasulu, bila su gubitaši i u SFRJ. Hrvatska je u tranziciji 16 godina, a Srbija tek 6 godina.
Da završimo tranziciju i jedni, i drugi, pa onda da upoređujemo standard. Hrvatska je
najzaduženija zemlja Evrope po glavi stanovnika (30 milijardi dolara na 4,5 miliona građana),
šta ako vam propadne neka turistička sezona, pa ne budete u mogućnosti da servisirate
spoljne dugove? Haos, kao u Argentini, nedavno.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
BlackBerry bold
ma zemunac baci ga...
i ne veruj tim njihovim statistikama,to je "fast hand made",
ne mogu da pronadjem dokumente u elektronskoj formi, da decko vidi demografsku strukturu hrvatske pocetkom ovog veka!
zacudili bi se svi gde nestadose svi ti srbi katolicke veroispovesti! u dubrovniku je bilo vise srpskih partija nego hrvatskih, a bile su neuporedivo brojnije!
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 148
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Hvala na brizi, ali ne moraš puno brinuti za Hr  Smile Snaći ćemo se mi, dobro nam je s obzirom da smo imali rat koji nas je bacio daleko u nazad. Ali kad gledam društveni ili životni standard, civilizacijski nivo općenito, kulturni ili bilo koji drugi nivo, onda se vidi veeeeeliki jaz između nas... Taj jaz stvarao se stoljećima, i vi ćete još dugo biti u inferiornome položaju u odnosu na Hr..

Za dug ne brini, država je u tom dugu najmanje dužna... A to što su banke, poduzeća ili pojedini građani digli kredite u inozemstvu, ja ne shvaćam po kojoj se to logici sve pribraja ukupnome dugu? Ako se neki privatnik zadužio radi izgradnje svoje tvrtke, što ja imam s time? Ja nikome ništa ne dugujem, a banke sigurno neće propasti! Isto tako na pr. i Hr-autoceste, koje naplačuju puno više cestarine nego što im je rata duga.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
BlackBerry bold
Citat
vi ćete još dugo biti u inferiornome položaju u odnosu na Hr..
ne bih da zvucim kao ti jer bi to zvucalo glupo, ali ubice vas taj kompleks koji imate kad je u pitanju vas odnos prema srbiji i srbima! vi superiorniji..hahahaha...vi koji otimate teslu?!!!
mesas ti brate neke stvari, lepo ste vi prosli ne zato sto ste pametniji nego sto vam je svet pomogao!
da smo mi imali tu pomoc, pa ne bi mogao ni da zamislis taj ucinak!
a u ovom drugom delu oko duga, da znas da imas koristi kad bude stiglo vreme za naplatu neko ce morati da dize porez, a onda "gospodarstvo opcevito ode u kurac". tacno ne mogu da sastavim recenicu na hrvatskom bez srpske reci!
Citat
civilizacijski nivo općenito, kulturni ili bilo koji drugi nivo, onda se vidi veeeeeliki jaz između nas...
hahahah, od koga je glupi milosevic izgubio rat...
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
@ superMario

smešna je vaša isfrustriranost srpskom superiornošću. Kad smo mi bili nezavisna,
međunarodno priznata država, vi ste mogli da se zaposlite u Zagrebu, samo pod
uslovom da perfektno govorite mađarski jezik, jer je to bio službeni jezik
u Hrvatskoj u to vreme. U Istri i Dalmaciji italijanski. Što se tiče civilizacijsko- kulturnih
dometa, naširoko je poznata hrvatska kultura. U nemačkom gradu Ahenu (Aachen)
do skoro je stajao natpis iznad ulaza u protestantsku katedralu:
"Sačuvaj me Bože od gladi, kuge i hrvata". Da ne pričam o turbofolku, koji
je sada popularniji u RH više nego ikada u istoriji bivše SFRJ.
« Poslednja izmena: 28. Nov 2006, 01:08:39 od zemunac2 »
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 392
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
"Sacuvaj me boze srpskog junastva i hrvatske kulture"

Miroslav Krleza
IP sačuvana
social share
"Kada bih uspio da ubijedim Muslimane da prestanu da ubijaju sopstveni narod radi CNN-a mozda bismo odavno imali primirje."

- General Mekenzi, jun 1992
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 148
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
Tema je srpska hegemonija, i o tome bih mogao naširoko ovdje pričati i navoditi primjere, ali jasno mi je da vi to nećete priznati i prihvatiti.. SFRJ je bila eldorado za Srbe, i biti Srbin često je bilo zanimanje, a ne nacionalna pripadnost.

Kako inače objasniti činjenicu da je za direktora važne i velike firme, u sredini gdje srpsko stanovništvo NIKAD nije ni postojalo, partijskom direktivom postavljen Srbin? Naravno, malo- pomalo on je dovodio u taj grad i druge Srbe.

Dobivali su novoizgrađene stanove i sasvim im je dobro išlo.. Došao je rat, i pazite što je Srbin uradio: provalio je u skladište sportske streljane, gdje je inače bio neki funkcioner. Oružje je odvezao Srbima koji žive u Hr, da budu još bolje naoružani..  Smile Smile

Dakle, to je zahvalnost ljudima koji su ga prihvatili u svoju sredinu, dali mu stan, posao i sve što ima!!?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Ekstrem

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6621
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"Dobivali su novoizgrađene stanove i sasvim im je dobro išlo.. Došao je rat, i pazite što je Srbin uradio: provalio je u skladište sportske streljane, gdje je inače bio neki funkcioner. Oružje je odvezao Srbima koji žive u Hr, da budu još bolje naoružani..  "

ovakav primjer velikosrpske hegemonije nikad nisam vidio. i sta je onda bilo? izresetali su zgradu skupstine dijabolama?
IP sačuvana
social share

ma taj eduardo je cigan obicni. bilo bi super da mu je noga ostala u terenu. ili jos bolje, taylor trci, a eduardova noga se zapetljala u pertle u vuce se za njim... ili da je ostala na stadionu, pa da se igra umjesto charity shielda, Kup eduardove noge... da pobjednik u finalu dobija nogu
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 148
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
Ne, zračne puške ih nisu zanimale  Smile Bilo je tamo i drugačijih vrsta naoružanja, vojničkih pušaka za potrebe nastave OPĆENARODNE OBRANE u srednjim školama, ako se netko još sjeća tog predmeta.. Čovjek se toliko osjećao ugroženim u gradu koji mu je sve pružio u životu, da je morao nešto poduzeti..

Srba je u miliciji SR Hrvatske bilo 67%, u sigurnosnim službama ih je 1990. (kada k'o fol nije bilo srpske dominacije) bilo oko 50%, s tim da je bilo još dvadesetak posto Crnogoraca, Makedonaca i Jugoslavena.

"Hrvata" je u tim službama bilo 30 posto, a i ti su bili ideološki Jugoslaveni, tvrdi udbaši tipa Manolića - narodski rečeno jugoslavenski psi koji su proganjali svakoga tko je pomislio išta protiv tako uređene Jugoslavije. Predsjedništvo SKH se pred 11 kongres (1989) sastojalo od trećine Srba, trećine Hrvata i trećine Jugoslavena!!!

Osim prevlasti na republičkoj razini posebno je znakovita bila prevlast Srba na lokalnoj razini, u onim općinama u Hrvatskoj gdje su činili imalo brojniju skupinu stanovništva. Jedan od najupečatljivih primjera je Pakrac u kojem su 1990 Srbi imali apsolutnu zakonodavnu, izvršnu, sudbenu i gospodarsku vlast. Svi direktori 27 najvećih poduzeća bili su Srbi, 96 posto pripadnika bivšeg MUP-a bili su srpske nacionalnosti, Srbi su činili 96 posto gradske uprave, a istovremeno su činili jedva nešto više od polovice stanovništva. 126 od 140 pripadnika pričuvnog sastava MUP-a u tom su gradu bili Srbi...

Ista je stvar bila i u ostalim sredinama u kojima su Srbi bili značajnije prisutni, svugdje su oni "branili Jugoslaviju", a svako zalaganje za hrvatska prava nazivali šovinizmom, fašizmom, "buđenjem aveti prošlosti".

Otkuda ovakvo prosrpsko brojanje krvnih zrnaca u bivšoj državi kada znamo da je ona izvana bila izgrađena na mitovima o ravnopravnosti, jednakosti nacija i sl.? Od tuda što je osnovna vrijednost koju je podupirao jugoslavenski režim, (jedinstvo Jugoslavije po svaku cijenu) odgovarala Srbima. Oni su svoje nacionalne interese puno lakše mogli kamuflirati zalaganjem za Jugoslaviju i na taj način kroz legalne institucije tadašnjeg sustava, spretno se prikrivajući provoditi čak i velikosrpstvo. S druge je strane svako zalaganje za popuštanje jugoslavensko-partijsko-centralističke- stege bilo vrlo lako prokazati kao antijugoslavizam i šovinizam.

Drugim riječima Srbi su, zalažući se za što viši stupanj državnog zajedništva (što je osnovni cilj velikosrpstva koje time učvršćuje svoju kontrolu nad prekodrinskim krajevima ) ,kroz institucije sustava provodili spretno prikrivenu šovinizam, a za to su bili nagrađeni benaficijama.

Da stvar bude apsurdnija zalaganjem za vlastitu dominaciju (koja se odvijala pod firmom jugoslavenstva i bratstva i jednistva) priskrbili su si epitete jugoslavenskih patriota i čovjekoljuba otvorenih prema drugim nacijama, dočim su Hrvati zalažući se (u k'o fol vlastitoj državi) za ono na što drugdje pravo imaju i nacionalne majine (npr. vlastiti jezik), još krajem osamdesetih bili progonjeni kao fašisti i šovinisti...

Već je legendarna tv-snimka u kojoj Šešelj lokalnim Srbima u Hrvatskoj objašnjava zašto se njihove jedinice moraju zvati "JNA", a ne na pr. Srpska Armija. S nazivom JNA, ispast će kako se oni ustvari samo bore za očuvanje Jugoslavije, iako bi se oni puno radije borili pod srpskom zastavom..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
Ne, zračne puške ih nisu zanimale  Smile Bilo je tamo i drugačijih vrsta naoružanja, vojničkih pušaka za potrebe nastave OPĆENARODNE OBRANE u srednjim školama, ako se netko još sjeća tog predmeta.. Čovjek se toliko osjećao ugroženim u gradu koji mu je sve pružio u životu, da je morao nešto poduzeti..

Srba je u miliciji SR Hrvatske bilo 67%, u sigurnosnim službama ih je 1990. (kada k'o fol nije bilo srpske dominacije) bilo oko 50%, s tim da je bilo još dvadesetak posto Crnogoraca, Makedonaca i Jugoslavena.

"Hrvata" je u tim službama bilo 30 posto, a i ti su bili ideološki Jugoslaveni, tvrdi udbaši tipa Manolića - narodski rečeno jugoslavenski psi koji su proganjali svakoga tko je pomislio išta protiv tako uređene Jugoslavije. Predsjedništvo SKH se pred 11 kongres (1989) sastojalo od trećine Srba, trećine Hrvata i trećine Jugoslavena!!!

Osim prevlasti na republičkoj razini posebno je znakovita bila prevlast Srba na lokalnoj razini, u onim općinama u Hrvatskoj gdje su činili imalo brojniju skupinu stanovništva. Jedan od najupečatljivih primjera je Pakrac u kojem su 1990 Srbi imali apsolutnu zakonodavnu, izvršnu, sudbenu i gospodarsku vlast. Svi direktori 27 najvećih poduzeća bili su Srbi, 96 posto pripadnika bivšeg MUP-a bili su srpske nacionalnosti, Srbi su činili 96 posto gradske uprave, a istovremeno su činili jedva nešto više od polovice stanovništva. 126 od 140 pripadnika pričuvnog sastava MUP-a u tom su gradu bili Srbi...

Ista je stvar bila i u ostalim sredinama u kojima su Srbi bili značajnije prisutni, svugdje su oni "branili Jugoslaviju", a svako zalaganje za hrvatska prava nazivali šovinizmom, fašizmom, "buđenjem aveti prošlosti".

Otkuda ovakvo prosrpsko brojanje krvnih zrnaca u bivšoj državi kada znamo da je ona izvana bila izgrađena na mitovima o ravnopravnosti, jednakosti nacija i sl.? Od tuda što je osnovna vrijednost koju je podupirao jugoslavenski režim, (jedinstvo Jugoslavije po svaku cijenu) odgovarala Srbima. Oni su svoje nacionalne interese puno lakše mogli kamuflirati zalaganjem za Jugoslaviju i na taj način kroz legalne institucije tadašnjeg sustava, spretno se prikrivajući provoditi čak i velikosrpstvo. S druge je strane svako zalaganje za popuštanje jugoslavensko-partijsko-centralističke- stege bilo vrlo lako prokazati kao antijugoslavizam i šovinizam.

Drugim riječima Srbi su, zalažući se za što viši stupanj državnog zajedništva (što je osnovni cilj velikosrpstva koje time učvršćuje svoju kontrolu nad prekodrinskim krajevima ) ,kroz institucije sustava provodili spretno prikrivenu šovinizam, a za to su bili nagrađeni benaficijama.

Da stvar bude apsurdnija zalaganjem za vlastitu dominaciju (koja se odvijala pod firmom jugoslavenstva i bratstva i jednistva) priskrbili su si epitete jugoslavenskih patriota i čovjekoljuba otvorenih prema drugim nacijama, dočim su Hrvati zalažući se (u k'o fol vlastitoj državi) za ono na što drugdje pravo imaju i nacionalne majine (npr. vlastiti jezik), još krajem osamdesetih bili progonjeni kao fašisti i šovinisti...

Već je legendarna tv-snimka u kojoj Šešelj lokalnim Srbima u Hrvatskoj objašnjava zašto se njihove jedinice moraju zvati "JNA", a ne na pr. Srpska Armija. S nazivom JNA, ispast će kako se oni ustvari samo bore za očuvanje Jugoslavije, iako bi se oni puno radije borili pod srpskom zastavom..

Zemunac..samo nesto da naglasim kada vec pricas o nekim uporedjivanje,pogledaj koliko i gdje je se u Bivsoj jugi najvise zaradjivalo....kako ja znam u Sloveniji pa u Hrvatskoj i onda tek u Srbiji .....

I stvarno je jadno sa cime se vi backate,eto mi cemo umrijeti ako nam propadne jedna turisticka sezona...jadni mi! I brodogradnje nam uzasne ma sve je u Hrvatskoj uzas i opet imamo 2 puta vece plate od prosjecnog srpskog gradjanina...jadna zemlja nema sta! I ova ti je dobra,posto se mi bojimo kupujemo vase firme,a vase firme sve toliko jake da nam je odma prodate....

Ja kako znam od ove zadnje sezone Hrvatska je zaradila 6,5 miliardi €....a vanjski i unutrasnji dug nam je 22 miliarde €.....nezaposljenost 17%.....inflacija veoma niska ispod 3%....a Srbija dug ima od 12.5 miliardi€ nezaposljenost 33% a inflacija dvostrucna....o cemu mi ovdje pricamo...mi imamo jednog konkurenta a to je Slovenija ako vec,kakva daleka Srbija...svasta!
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.046 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.