Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Feljton Jutarnjeg lista ~ SFRJ i Srpska hegemonija ??  (Pročitano 27069 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 148
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
Da popratimo cijelu povijest HR inozemnog duga:

1990. po osamostaljenju Hrvatska nasljeđuje cca 2,7 milijardi $ dolara duga, što je tada iznosilo cca 12-15% BDP-a.

U slijedećih 10 godina, odnosno 2000. godine dug raste na cca 11 milijardi $, što u tom trenutku iznosi cca 50% BDP-a.

U slijedećij 3 godine dug narasta na cca 16 milijardi $, što sada iznosi cca 65% BDP-a (realno), ne računajući tečajne razlike i pad vrijednosti dolara.

Primjera radi, mađarski vanjski dug je isto negdje cca 60% BDP-a, kao i ostalih tranzicijskih zemalja, kreće se između 50 i 60% BDP-a, osim: Slovenije (35% BDP-a), Bugarske (65% BDP-a), Bosne (80% BDP-a) i Srbije (85% BDP-a), kojoj je dio dugova oprošten, a prije oprosta je iznosio 140% BDP-a. Oprostili su im pola dugova da ne umru od gladi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
@ tiger2005 ; superMario

Ovde sam naveo podatke koje dobijam sa HTV dnevnika, koje povremeno pratim
na kablovskoj. Gledam štrajkove radnika i seljaka iz Slavonije. Sa druge strane
"ulickani" Zagreb, gde je dohodak 6 puta veći od Slavonije. Ovo o zaduženosti
i zavisnosti Hrvatske od uspešnosti turizma nisam ja izmislio, već sam čuo od
hrvatskog ministra finansija Šukera. To da je prosečna plata u RH duplo veća od srbijanske
je tačno, ali su i cene potrošačke korpe veće. Zašto građani Hrvatske masovno kupuju u inostranstvu prehrambene proizvode? Bio sam nedavno službeno u Bačkoj Palanci ("Sintelon") i video sam kako su hrvatski građani doslovno "opustošili" police u supermarketu. Pokupovali su sve, od mesa i suhomesnatih proizvoda do gajbi "MB piva".
Što se tiče upoređenja činjenica, evo bruto nacionalni dohodak (BND) po glavi stanovnika u dolarima za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju. SR=3600 , HR=8800 , SL=22000. Mi imamo
opravdanje u sankcijama i zakasneloj tranziciji socijalističkih privrednih sistema, baš me zanima koje je vaše opravdanje.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 148
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
Rat, loša privatizacija i loše vođena gospodarska politika, naročito u 90-tim godinama. Bezbroj privatnih tvrtki, trgovačkih društava koje se bave uvozom svega i svačega.. Postali smo velika gospoda, uvozimo čak i sijeno i slamu (i šumsko lišće, ne znam čemu to služi...).

Želja za brzim i velikim bogaćenjem, država je dužna nekih 6 miljardi,sve ostalo je dug banaka i privatnih tvrtki. Dug države se smanjuje iz godine u godinu, ali bankama nikad dovoljno novaca za plasmane kredita na domačem tržištu. Vozni park na cestama imamo takav da nam se čude i Norvežani i Šveđani, nove kuće, apartmani, standard raste izuzetno brzo. Ali velik broj ljudi ima u bankama ili kod kuće jaaako puno novaca, dionice INE razgrabljene su preko noći.

Gradi se jako puno, otvara sve i svašta, u velikom smo zamahu, dijelom i na račun inozemnih zaduženja.
« Poslednja izmena: 28. Nov 2006, 12:48:17 od superMario »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 148
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
.
« Poslednja izmena: 28. Nov 2006, 12:47:31 od superMario »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
@ tiger2005 ; superMario

Ovde sam naveo podatke koje dobijam sa HTV dnevnika, koje povremeno pratim
na kablovskoj. Gledam štrajkove radnika i seljaka iz Slavonije. Sa druge strane
"ulickani" Zagreb, gde je dohodak 6 puta veći od Slavonije. Ovo o zaduženosti
i zavisnosti Hrvatske od uspešnosti turizma nisam ja izmislio, već sam čuo od
hrvatskog ministra finansija Šukera. To da je prosečna plata u RH duplo veća od srbijanske
je tačno, ali su i cene potrošačke korpe veće. Zašto građani Hrvatske masovno kupuju u inostranstvu prehrambene proizvode? Bio sam nedavno službeno u Bačkoj Palanci ("Sintelon") i video sam kako su hrvatski građani doslovno "opustošili" police u supermarketu. Pokupovali su sve, od mesa i suhomesnatih proizvoda do gajbi "MB piva".
Što se tiče upoređenja činjenica, evo bruto nacionalni dohodak (BND) po glavi stanovnika u dolarima za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju. SR=3600 , HR=8800 , SL=22000. Mi imamo
opravdanje u sankcijama i zakasneloj tranziciji socijalističkih privrednih sistema, baš me zanima koje je vaše opravdanje.

Ne zemunac..mi nemamo opravdanje sto smo 5 godina bili u ratu,dok je se kod drugih moglo mirno spavati bez toga da ti granata prosisa mozda kroz krov...i 5 godina bez turizma pa ti sracujan koliko je to za jednu drzavu koja je zaradjivala uzasno puno od tog sektora...vi i vase sankcije pa sta smo mi onda imali ako ste vi jadni imali sankcije,covijece nemoj mi usporedjivati sankcije sa ratom...totalna je glupost...

I jos jedno pitanje cudim se kako ti prepoznajes da su to bas Hrvati kada kupuju tako silno i sve kupe sa regala,to ih ti pratis do auta da vidis koje su registracije ili se to od nedavno placa putovnicom...neshvatam!? Smile

Ja sam 2003 mislio da cu jeftinije moj odmor proci pa sam nakupovao cijelu torbu punu sa hranom u Beogradu,kada sam dosao na odmor htio sam se ubiti jer sam vidio da je bezveze sve to mucenje bilo i od tada vise nekupujem tako blesavo....
Zemunac,pogledaj ti samo koliko je jedan kvadratni metar stana u Zagrebu,Splitu,Istri ili Dubrovniku...i jos uvijek dalje i dalje se sve rasprodaje kao da je djaba...a o autima da nepricam kada dodjem u Hrvatsku,neosjetim uopce da sam van EU,a kada dodjem u Srbiju brate mili pa samo autoput kada vidim do Beograda jeza me uhvati...mozemo mi se ovdje prepucavati do beskraja ali kada netko napise da je Srbiju sjebalo sankcije i eto jos neke stvari a mi ratovali,i poceli da izgradimo sve te kuce zgrade,neshvatam gdje je tu realnost!
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 392
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Srbiju je vise sjebalo 3 mjeseca bombardovanja nego sankcije.
IP sačuvana
social share
"Kada bih uspio da ubijedim Muslimane da prestanu da ubijaju sopstveni narod radi CNN-a mozda bismo odavno imali primirje."

- General Mekenzi, jun 1992
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
@ tiger2005

Prvo,ljude sam prepoznao po jeziku. Kao što znaš, slavonci govore ijekavicu
sa dosta srbizama, npr. hiljada, paradajz i sl. Sa druge strane u Palanci se govori isključivo ekavica, pa sam iz toga zaključio da su ljudi sa one strane Dunava (Ilok ili Vukovar). Sankcije su doslovno zaustavile Srbiju, to je činjenica.Glavna srpska industrija se bazirala na gorivu
iz uvoza, pa je logično što je sve stalo. Čak i asvalt za krpljenje puteva se proizvodi na bazi nafte.Nema nafte, nema mazuta, nema gasa, kako onda neki sistem da funkcioniše.
Znam kolika je cena novih stanova u Zagrebu, ista kao u Beogradu, od 1500€ do 3000€,
zavisno od lokacije, centar-predgrađe. Hrvati su u kreditima do guše, isto kao i većina Srba.
Kad pomenu rat, devastaciju privatnih i društvenih objekata, osim u Vukovaru, napravili
su hrvati posle pada RSK. Da nećeš možda da mi pričaš bajke da je Martić uništio industrijska postrojenja u Zagrebu ili Rijeci ili Splitu?
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
koja su to uništena ind. postrojenja?

koja su to uništena u tzv. rsk? tvik radi sad je vlasnik div a ostalo nemam pojma ni da su imali šta od industrije (onaj jad u obrovcu je davno propao)
IP sačuvana
social share
...snaga udarca mi varira...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
Ajde covijece,znaci mi smo imali sve u vrijeme rata nase firme nisu stale i jos su uvijek punom parom radili a dok je vas sijebale sankcije...nazalost vise bi zelio da je bilo obrnuto pa da smo mi prozivjeli te sankcije a vi rat...a ako je kod vas glavno bilo gorivo sta je ona INA bila i kako je ona prezivjela i Pliva i sve te Hrvatske firme...
Nazalost u Zagrebu je veoma tesko naci jos stanove sa cjenama od 1500€ i mnogo mnogo vise se grade jos dok u Beogradu sam vidio situaciju a znam i kakvo je trziste oko cijena...nebitno!
Necu ja tebi nista da pricam ali vi kukate i kukate do nebesa i RSK je bila razrusena totalno pogotovo Hrvatske kuce a kasnje opet Srpske...danas ces tesko naci jos jednu srusenu kucu...a ja kada sam u Beogradu,jos uvijek vidim one rusevine od zgrada koji su vam NATO unistili!
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Ako nisam tu onda sam tamo i obrnuto

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 52
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
Momci, ove vaše rasprave mi mnogo liče na one tipa koji je bolji auto ferari ili porše, koji je bolji fudbalski tim ili [/b]ko ima veći[b]. Suština stvari je u sledećem: Braćo hrvati srećan vam put u "Europu", srećna vam država i sve ono što vas čini zadovoljnim. Na Srbiju i nas divljake zaboravite. I ovako Evropa propade bez vas, eto samo vas čekaju i nikako ne mogu da se sastave bez vas.

Naprosto i sutra iz godinu dana i za sto godina vi ćete biti samo hrvati iz hrvatske.
IP sačuvana
social share
Nije da ja sad kao znam nešto, a opet ne mogu da kažem da baš ništa neznam
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.