Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Maj 2026, 00:09:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: EU - Za ili Protiv?
Za
57.3%  (114)
Protiv
42.7%  (85)
Ukupno glasova: 199
Idi dole
Stranice:
1 ... 58 59 61 62 ... 140
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: EU - Za ili Protiv  (Pročitano 84548 puta)
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Pa evo, ovako ja razmišljam...što ne znači da sam u pravu.
Ovako, EU je izgrađena na temeljima kvazidemokratije (čitaj kapitalizma), koji ne služi ničemu drugom do izrabljivanja jeftine radne snage i prikupljanja profita radi ulaganja u nove kapitalističke projekte, i tako u krug. Dalje, Rusi su glavni izvor energije za celu Evropu, i ako se njima nešto ne dopadne (a jaki su, to moraš priznati), ima da zavrnu slavinu, i ode Evropa u majčinu. To je već dovoljan razlog zašto EU stoji na staklenim nogama.
Zatim, samo neke članice su ekonomski jake, da ne navodim sada, a te iste članice vode hladni rat još od II Svetskog rata (npr. Nemačka vs Francuska, Engleska vs Nemačka, ne mogu očima da se vide). Amerikancima je cilj da se EU raspadne, da bi došli do određenih resursa, a kad se Amerikanci najezde, ne možeš ih se otarasiti.
Sutra da uđemo u Uniju, svakako ćemo mi biti članice ne trećeg, nego petog reda...možda za jedno 100 godina nas stvarno priznaju...a do tada EU neće biti.
Mislim da bi za nas najbolje bilo ona stara: u se i u svoje kljuse. Da mi rasčistimo prvo naša govna, da izvineš, pa onda tek da razmišljamo o ostalom.
Pri tom...islamisti prete na sve strane, ja nisam sigurna da za 10 godina neće doći na prevlast, jer imaju naoružanje o kojem mi ni nemamo pojma.
Sve u svemu, neću da budem građanin 3. reda, pa makar ni zarad ulaska u EU.
Mogla bih da ti pišem još, ali moram da palim, a sve ostalo što ti nije jasno...objasnicu ti, barem iz moje perspektive.
Pozdrav!

Ovo je stvarno simpatično.

Tarantulica očigledno nije čula za Maršalov plan koji je podigao evropsku ekonomiju posle strahota II svetskog rata. Američka pomoć igrala je snažnu ulogu u oporavku Evrope, tako da priče o slaboj Evropi uopšte ne stoje. Dan danas Evropa i SAD bez obzira na sva slaganja i neslaganja predstavljaju deo iste civilizacije i istog istorijskog nasleđa.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
SonyEricsson k800i i D820
Evo nasao sam jedan dobar tekst sto EU donosi Hrvatskoj,mislim da se moze i reci kasnje za Srbiju....

Sam ulazak u Uniju povećat će prihode građana za milijardu USD

Iako Hrvatska već 20 mjeseci pregovara o ulasku u Europsku Uniju, hrvatski građani tek sada dobit će priliku doznati koji su troškovi i koje su koristi od priključivanja naše zemlje toj političkoj i ekonomskoj asocijaciji.

Analiza koju je za Vladu pripremio Ekonomski institut uz Zagreba, a koju ekskluzivno predstavlja Jutarnji list, pokazuje da sam ulazak Hrvatske u Uniju neće dramatično utjecati na svakodnevni život građana niti će presudno djelovati na gospodarske tokove u zemlji.

Cijene u trgovinama neće bitno rasti u odnosu na danas. Inflacija će biti manja nego u nekim sadašnjim članicama Unije. Kuna će i dalje biti stabilna i njezin tečaj kretat će se u dosadašnjim okvirima. Sve analize i procjene Instituta upućuju na zaključak da će se postojeća makroekonomska stabilnost zadržati i prvih godina nakon ulaska u EU 2009. godine, za koju Institut procjenjuje da je realan datum priključenja.

U slučaju da Hrvatska ne pristupi Uniji, prosječna stopa rasta BDP-a bila bi 4,3 posto, a s ulaskom ona raste na 4,9 posto
No Hrvatskoj se neće dogoditi ni veliki gospodarski uzlet kakav se dogodio zemljama koje su u Uniju ušle u najvećem valu proširenja 2004. godine. I dok je Češkoj i Slovačkoj, primjerice, stopa rasta BDP-a u godinama nakon ulaska u Uniju udvostručena, a Estonija i Latvija zabilježile su rekordni gospodarski rast iznad 10 posto, Hrvatsku čeka tek blago ubrzanje rasta BDP-a.

Kada Hrvatska ne bi pristupila Uniji, prosječna stopa rasta BDP-a u idućih dvadesetak godina iznosila bi 4,3 posto, dok bi kao članica Unije trebala ostvarivati rast od 4,9 posto. Dakle, sam ulazak u Uniju, očekuje se, pridonijet će rastu BDP-a za 0,6 postotnih poena godišnje. Blagostanje u zemlji, procjenjuju u Institutu, trebalo bi porasti za milijardu dolara zbog samog ulaska na jedinstveno europsko tržište. To znači da će hrvatski građani zbog pristupanja raspolagati s milijardu dolara više novca nego što bi to bilo kada Hrvatska ne bi 2009. ušla u Uniju.

No time će povećati potrošnju samo za 2,6 posto, dok će doprinos gospodarskom rastu biti svega 1,1 posto. Ulazak u Uniju donijet će, međutim, Hrvatskoj i dugoročne koristi. Poboljšanje funkcioniranja institucija i gospodarstva, kakvo će zbog članstva uslijediti u godinama nakon ulaska, puno će više utjecati na povećanje BDP-a, a time i na blagostanje građana od samog čina ulaska.

Procjenjuje se da će do 2025. godine pozitivni efekti članstva osigurati građanima dodatnu 5,1 milijardu dolara. Ulazak Hrvatske u EU, dakle, ipak će građanima donijeti i financijsku korist iako danas velika većina građana smatra kako Hrvatska neće profitirati od članstva u Uniju. Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra, pozitivna očekivanja sada ima samo 29 posto ispitanika u Hrvatskoj, što govori da su hrvatski građani puno pesimističniji nego što su to bili građani drugih tranzicijskih zemalja uoči pristupanja njihovih država EU. 

Velik broj građana zasigurno je svjestan da članstvo u Uniju donosi i obveze, pa i financijske troškove prilagođavanja. Sudeći po analizi Instituta, Hrvatska će morati najviše platiti prilagodbe u području zaštite okoliša, a značajan trošak bit će i osiguranje vanjskih granica EU. Već do 2015. godine, u različite investicije nužne za uspostavu europskih ekoloških standarda, bit će potrebno uložiti gotovo deset milijardi kuna. Već do 2010. godine morat će u projekte gospodarenja otpadom, da bi u potpunosti bili usklađeni sa standardima EU, investirati gotovo šest milijardi kuna.

Kliknite za uvećanje

A zahtjevi EU će nakon toga dodatno rasti. Za osiguranje schengenskog režima na svojoj granici prema istoku dugačkoj 1198 kilometara, koja će ujedno biti i vanjska granica Unije, ukupno će trebati potrošiti oko dvije milijarde kuna, i to već do 2012. godine, dakle samo u prve tri godine nakon ciljanog ulaska u EU. Troškove prilagodbe tih sektora ublažit će donekle transferi iz zajedničkog proračuna Unije. Polazeći od načela da će i naša zemlja ostvarivati prava kao i članice iz najvećeg kruga proširenja - kada je samo u prvoj godini članstva njih 10 raspodijelilo 12 milijardi eura - računa se da će u Zagreb iz Bruxellesa stići 512 milijuna eura već u 2009. godini.

Za osiguranje schengenskog režima na svojoj granici prema istoku dugačkoj 1198 kilometara, koja će ujedno biti i vanjska granica Unije, ukupno će trebati potrošiti oko dvije milijarde kuna, i to već do 2012. godine, dakle samo u prve tri godine nakon ciljanog ulaska u EU.
A u drugoj godini očekivanog članstva iznos pomoći iz zajedničke europske blagajne trebao bi se povećati na 678 milijuna eura. Analitičari Instituta tu procjenu temelje na pretpostavci da će Hrvatska uspjeti povući 90 posto namijenjenih joj sredstava. Međutim, i ovdje Hrvatska mora računati ne samo na benefite, već i troškove članstva prema zajedničkoj blagajni. U prvoj godini, Hrvatska kao nova članica trebala bi u zajednički proračun dati 501 milijun eura, dok bi se već 2010. godine njezina obveza povećala na 553 milijuna eura.

To pokazuje da će od europskog novca korist imati uglavnom kvalitetni projekti koje će EU biti spreman financirati, a državni proračun imat će dodatni trošak i u prvim godinama biti pod značajnim pritiskom. Kada se zbroje i oduzmu međusobni transferi novca između Zagreba i Bruxellesa, u prve tri godine članstva Hrvatska bi mogla profitirati tek sa 322 milijuna eura.

A sudeći po zaključku Instituta, ne može se očekivati ni velik priljev novca kroz strana ulaganja. Iako će Hrvatska kao članica Unije biti privlačnija investitorima, ne može se očekivati da će se razina izravnih inozemnih ulaganja bitno povećati. Zaključak je analitičara Instituta da će se inozemna ulaganja zadržati otprilike na sadašnjoj razini. Čini se da će ulazak značajnije pogodovati izvoznicima.

Izvor: Jutarnji list
« Poslednja izmena: 11. Jul 2007, 12:08:11 od tiger2005 »
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Nokia 6230
@danilo
Podlozno je ispitivanje onih 300 milijardi dolara sto je Tito dobio za veliko NE Sovjetima. Ne lupam. To je Tempo priznao u jednom intervju. Najveca para se dala za JNA, koja je ujedno postala i nas najveci izvoznik, ali mnogo posle. To je bilo mimo Marshalovog plana.
Pravi razliku izmedju unije i civilizacijskog dotignuca. Ljudi nece vise da ratuju. O tome se radi.
Evropa takodje ima problem prevelikog ljubljenja sa amerima. Nekako bi se otrgli od silne ljubavi, ali ameri ne daju.
Rusi su pa opet bili uvek svojstveni. Njima niko ne treba. Imaju svoju nauku, imaju svoju vojnu akademiju, imaju svoje sve i slabo idu da od nekoga uce, a slabo i druge hoce da uce.

@tiger
U pitanju je pravno sitem koji funkcionise tako, da svaka jedinka ima tacno uredjenu drzavu.
Koliko ce se investirati zavisi od same nacionalne oligarhije.Koji su projekti i koliko ce se investirati.
Franko je znao da ce posle njegove diktature biti sranja sa demokratskim izborima, pa bi Spanija kao i mi grcala sa svojim seljoberima na vlasti.
Zato je i pripremio Huan Karlosa da preuzme krunu, jer se time izbegavaju predsednicki izbori i dodatne tenzije.
Imali su srece u jednu jako kultivisanu porodicu koja je upregla sve za dobrobit Spanije. I uspeli su.
Srpski kralj se nije pripremao za to, pa stoga se nije ni trudio da zna srpski tako da nam on otpada kao varijanta.
Pa tako kod nas u finale stizu, jedan uca, koji je bio potrcko Djindjica i jedan kurton koji bi da nabija na kolac i oblaci u cokule.
Nema vajde od toga. Kad dodas premijera, koji vodi Kosovski boj sa amerikom vec vidis gde si.
Srpska evropska perspektiva je Lazarevo (Kostunicino) izginuce ili klanje Seseljevom zardjalom kasikom.
Evropa je potrebna i nama i vama da postanemo ljudi.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Pa Skorpi ja sam uvijek za EU...
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Nokia 6230
Svakako da je jedan projekat razvoja ljudi i njihovih odnosa nesto nabolje sto moze da te zadesi.
Ali eto ima i onih koji su negde naucili drugacije a ovo jos nisu proverili.
Apriori odbacivanje. Jednog, koji sumnjici ne vidis da kaze: daj da probamo pa ako nam se ne svidi da se povucemo.
Jednostavno. referendum i : Niste vi za nas.

Nego boljsevizam je strasno prisutan ovde.Niti video, niti probao, niti ideju ima na sta to lici, a vec zna: sve je to trulo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"Nisu loša vremena, nego čovek."

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Z 240
Ja sam naglasila da je to moje viđenje i moje mišljenje, jer sam čitala podosta o toj temi. Nisam ni u jednom momentu rekla da sam u pravu, tako da molim g-dina Danila da ne donosi zaključke šta ja znam ili ne.
Bless U All!

P.S. - a i nisam u prethodnom postu rekla sve, jer sam žurila negde.
« Poslednja izmena: 11. Jul 2007, 14:27:35 od tarantulica »
IP sačuvana
social share
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Nokia 6230
Ja sam naglasila da je to moje viđenje i moje mišljenje, jer sam čitala podosta o toj temi. Nisam ni u jednom momentu rekla da sam u pravu, tako da molim g-dina Danila da ne donosi zaključke šta ja znam ili ne.
Bless U All!

Nisam se na tebe odnosio, kada sam te pitao naglasio sam da si izrazila misljenje.
Mnogo njih nije zadovoljno.  Narocito oni koji su mnogo od standarda izgubili.
I svakako boljsevicke glave koje ocekuju da ulaskom u evropu padaju evre s neba.
Da ga neko zaposli. Da dobije kljuceve od stana.To je za nas mentalitet surovo: moras da radis i da zaradis.
Cist vatikaznizam, cia, mrski kapitalizam. Da li ima negde da to ne mora, nego da ti daju?
Idi pogledaj nase ljude tamo. Neki su se zaposlili, rade a neki dobijaju one drzavne prinadleznosti sto su dobili od pocetka.
Ovi koji rade, rmbace tesko, ali imaju a ovi drugi psuju kapitalizam i sve okolo. Ali kada mu kazes: hajde vrati se kuci? Ni na kraj pameti. Gde tamo?Kod nas? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ovde se govori o nekom kriminalu i otimacini u SFRJ,poklanjaju stanova?!Ej bre gde su vam mozgovi.Sve sto je oduzeto i trebalo je  da se oduzme.Zato kada padne vlast kapitalisticka odoh ja i ostali kod svog sefa kapitaliste da ga pitam zasto mu je plata 120 000 hiljada i sta on to radi,za raziku od mene u kancelariji,a meni i ostalima 20 000???E onda cemo lepo  i gace sa njega da skinemo i poklonimo Romima,posto oni nemaju ni to,a vi cete i dalje da pricate:"Ma bio je on postenajacina a vii ste nezahvalni crveni banditi". Smile Od takve bragre treba da se uzima.To sto su se levicari uselili na Dedinje je zbog toga sto se godinama krio u sumi i tamo spavao da bi oslobodio zemlju.I da oduzeli smo vase vile koje nisu ni vase nego moje,mojih drugova i nekog treceg koje ste godinama pritiskali porezima.
Najbolja scena mi je ona iz Kolumbije kada su se prethodnih dana levicarski gerilci spustli u grad  Bogotu i oteli 11 pro-americkih poslanika i pobili ih u dzungli.Doduse levicari ih ne bi ni dirali,ali je pro-americki predsednik rekao da nece da pregovara sa levicarima.Zato im i popadase glave.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Nokia 6230
Neces Staljine to da doziviz vise.Takvi cistite cokule Legiji u Bacvanskoj i dalje.
A i zavrsavate na struju sa isparnim mozgom. Ne prepoznajete se vise posle strujnih tretmana.
« Poslednja izmena: 11. Jul 2007, 15:17:57 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Bless U All!

Nisam se na tebe odnosio, kada sam te pitao naglasio sam da si izrazila misljenje.
Mnogo njih nije zadovoljno.  Narocito oni koji su mnogo od standarda izgubili.
I svakako boljsevicke glave koje ocekuju da ulaskom u evropu padaju evre s neba.
Da ga neko zaposli. Da dobije kljuceve od stana.To je za nas mentalitet surovo: moras da radis i da zaradis.
Cist vatikaznizam, cia, mrski kapitalizam. Da li ima negde da to ne mora, nego da ti daju?
Idi pogledaj nase ljude tamo. Neki su se zaposlili, rade a neki dobijaju one drzavne prinadleznosti sto su dobili od pocetka.
Ovi koji rade, rmbace tesko, ali imaju a ovi drugi psuju kapitalizam i sve okolo. Ali kada mu kazes: hajde vrati se kuci? Ni na kraj pameti. Gde tamo?Kod nas? Smile
Smile Smile

Na zapadu tko zeli da radi ima ce tko nece nikada nece ni ti imati ali opet ce udobno da zivi,to je razlika...iako neradis socijalna pomoc je tako jaka(barem u njemackoj) da komotno mozes da zivis,ne bas naljepse ali imas sve sto je potrebno....

Oni koji pricaju o EU kako im je lose ja takodje kazem,idite dole pa uzivaj te,nitko se nebi zelio vratiti na Balkan ali puna su im usta kada pocnu da kukaju...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 58 59 61 62 ... 140
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Maj 2026, 00:09:46
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.