Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 73
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ekonomski sistem danas. Planeta Zemlja i nove mogucnosti.  (Pročitano 107010 puta)
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
Maradic

Cek', prvo si poceo sa pricom da je izgradnja ovih izvora skupa? Sad vise nije to u pitanju, vec odrzavanje? Sta je sledece? : )) Neobnovljivi izvori traze 24 radno vreme, tokom cele godine,za proizvodnju el. energije. Obnovljivi, par puta (2-3 puta) godisnje. O cemu pricamo?

Ja ne pricam o stvarima koje mi nisu bliske, jednostavno ne petljam se u njih. Znaci, pricam o stvarima o kojima znam, makar osnovne stvari. Evo, posto ne verujes meni, a mrzi te da potrazis, evo i link bas o odrzavanju, npr. solarnih panela: http://www.thesolarco.com/solar-panels/solar-panel-maintenance/
http://howsolarworks.1bog.org/solar-maintenance-monitoring/   Zamisli koji bi to bio udarac na danasnju tzv "ekonomiju", kakav masivan gubitak radnih mesta i oslobadjanje ljudi od nepotrebnih, unazadjujucih i dosadnih poslova!?

Ovo je zavrsna faza kapitalizma (fasizma), vrhunac samog sistema je bio 2008. (a posledice tek slede) sve je privatizovano i sad puca, rat svakog protiv svakog....ekonomski sistem, politicki, kulturni, verski, sve se raspada u citavom svetu.

Kakav majstor i kakvo kuckanje? : ) To ce biti prevazidjeno onog trenutka kada se ove stvari ubace u upotrebu. Ljudi ce imati dovoljno vremena i znanja, da ce moci sami da odrzavaju svoje minijaturne kucne solarne (ili neke druge) izvore el. energije.
Idemo polako...redom:

Svakako, vidis i sam u kakvom neznanju i kakvim budalama prave ljude, sto je najgore, ljudi to i hoce, fanaticno brane sistem koji ih unistava : ) Obicnom coveku prmene tesko padaju, jer ljudi beze od odgovornosti, neko drugi ("strucnjaci" i vlada) ce odraditi stvari umesto njih....Mazohizam, razvijen kroz zivotnu torturu o strane sistema : )

Nadalje, naravno da se nece graditi vetrenjaca u sumi sekvoja i soalrni paneli u Londonu ili vodene turbine u Sahari (energija plime i oseke). U zavisnosti od geografkse regije i prirodnih uslova koji vladaju u datoj regiji, pravimo odredjeni izvor obnovljive energije. Recimo, Island nije pogodan za solarne panele, ali ima podosta vetrovitih dana u toku godine i sjajne mogucnosti za eksploataciju geotermalne energije : )

Za 100 godina od danas, ljudi ce gledati na nasu civilizaciju kao na vrlo primitivnu i zaostalu, pre svega iz razloga sto se forsira tehnologija stara preko 250 godina (motori SUS), a za to uopste nema razloga.

Poenta je da danas ne moramo da koristimo neobnovljive izvore uopste! Medjutim, krugovi moci teze da odloze implementaciju ovih tehnologija koliko god je moguce i uradice sve da to i ucine, bez obzira na cenu. Kapitalizam mora da unistava da bi opstao!

Sto se solarne energije tice, njena nepresusnost i izobilje se ogleda u cinjenici da za jedan sat, tokom podneva, na Zemlju dolazi vise Sunceve energije od one energije koju citava planeta danas potrosi za 1 godinu! O cemu pricamo!? Dakle, pricamo samo o energiji Sunca, a gde je ostalo!? Ako se "uhvati" samo 1/100 ove energije, planeta ne bi morala da kosriti naftu, gas ili bilo sta slicno, nikad vise!

Energija vetra. Bez razloga joj se pripisuje mali kapacitet proizvodnje el. energije. Ministarrstvo za energetiku SAD-a je 2007. godine objavilo podatak da, ako bi se energija vetra potpuno iskoristila u samo 3 od americkih drzava, el. energijom bi se mogla snabdevati citava nacija : ))

Turbine plimu i oseku. Manje poznata tehnologija javnosti.U Velikoj Britaniji, trenutno su 42 mesta ocenjena kao izuzetno povoljna za eksploataciju ove vrste energije, kao i da preko 35% potreba za energijom Velike Britanije, moze dolaziti od strane samo ovog izvora.

Energija talasa. Pretvaranje povrsinskog kretanja vode u el. energiju. Procenjuje se da je potencijal samo ovog izvora enegije oko 80 000 TWh godisnje. Sta to znaci u relanosti? To znaci da bi samo od ovog izvora energije, moglo da se dobije vise od 50% potreba za el. energijom citave planete!!

Kao sto vidis, kombinacijom samo ovih izvora energije, svet bi s emogao snabdevati el. energijom. bukvalno zauvek, sto je najbitnije-besplatno! Ideja o besplatnoj el. energiji je potekla od Nikole Tesle (njegova dobro poznata ideja da proizvodi el. energiju od energije rotacije planete Zemlje : ) ....stvarno prelepa zamisao), pa su mu "strucnjaci" objasnili da u tome nema novca i da se mane corava posla : )

Na kraju, ovog poduzeg teksta, doalzimo do izvora energije, koji baca u senku sve prethodno nabrojane! Obrati paznju. Geotermalna energija! Po izvestaju iz 2006. godine, od strane MIT-a, navodi se da je trenutno dostupno oko 13 000 ZJ ove energije, sa mogucnoscu trenutne eksploatacije oko 2 000 ZJ ove energije. Potrosnja el. energije svih drzava sveta danas je oko 0.5 ZJ/godini : )) To znaci 4 000 godina ciste, besplatne energije, samo iz ovog izvora.

I sad, dolazimo do problema, zakljucak....sa jedne strane, zagadjivanje, unistavanje, stres, kriminal, zlocini, placanje kroz racune samo da bi, na pocetku 21. veka bili u toploj sobi preko zime, pa opet, ljudi umiru od hladnoce, gladi, dakle, ni to nije dovoljno, kazu "posluj vise!", sa sve facom velikog filozofa i mudraca.... Sa druge strane cisti, besplatni, ekonomicni, nezagadjujuci, bez posledica na okolinu izvori energije, koji su svuda oko nas!! Izbor je na nama!

Stari metod sukoba i resavanja problema se mogu koristiti za nove probleme, nema sumnje u to, pitanje je samo koliko dugo? : )

Citat
Pa naveo sam samo primer eto da oce u Kini da imaju automobile ko u jednoj Nemackoj, znaci na dva Kineza jedan automobil, pa racunaj. Tu ne pomaze ni 3D printer
3D printovanje bas pomaze masovnoj proizvodnji. Sta ce ostati od danasnje industrije kada na scenu stupi nanotehnologija, svakako, nema potrebe pricati.

Da li znas da vec vise od decenije postoji automobil na elektricni pogon, izradjen pomocu 3D printera? : ) Da li znas da postoje automobili koji su napravljeni bez ikakvih vijaka i navrtki (0)?

Citat
Ajdemo malo blize, coveku u starom Rimu bi sigurno objasnio jer se nije mnogo promenilo od tada, mentalitet se nije menjao zadnjih par hiljada godina a nece se ni promenuti u blizij buducnosti
U sustini, dobro kazes. Medjutim, stari nacini zivljenja nece moci da se primene u buducnosti, odnosno, mocice, ali cena moze biti totalna! Lepo rece Ajnstajn "Ne mogu se novi problemi resavati starim metodama" (odprilike ovako).

Znaci, docicemo do tacke kada cemo morati da biramo, a dotle ce nas dovesti kapitalizam (fasizam).

Citat
Prestanak trgovine vraca choveka u pecinsko doba jer je chitav ekonomski razvitak uslovljen razvojem trgovine i ekonomskih odnosa.

Ponovo pogresna tvrdnja. Trgovina je posledica oskudice, socijalno neprihvatljiva, stvara probleme, ratove, glad, bedu....
Ako posmatras danasnju ekonomiju, ova tvrdnja i moze da prodje. Problem je taj sto danasnja ekonomija ne radi u korist coveka ,vec protiv coveka, vuce ga ka ivici! Danasnja ekonomija, nema buducnost jer je nemoguca.

Ekonomija buducnosti ce svakako biti Resursno Bazirana Ekonomija. Nece biti potrebe za trgovinom.
I to je fakat. Nemoguce je da jedan chovek proizvodi sve shto mu treba. Mada i ja se slazem s ovim, dosta je postojala ljudska rasa. Vreme je za radikalnu promenu.

Pametni bili!!
« Poslednja izmena: 22. Okt 2012, 17:59:24 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
Citat
Cek', prvo si poceo sa pricom da je izgradnja ovih izvora skupa? Sad vise nije to u pitanju, vec odrzavanje? Sta je sledece? : )) Neobnovljivi izvori traze 24 radno vreme, tokom cele godine,za proizvodnju el. energije. Obnovljivi, par puta (2-3 puta) godisnje. O cemu pricamo?

Neobnovljivi izvori traze 24 sata radnog vremena ali daju konstantnu struju 24 sata na dan, i po mrazu, kisi i bez vetra  Smile
A sada, vidim kako se slabo razumes u materiju, ti bi dobio Nobela za postrojenje koje treba majstora 2-3 puta godisnje  Smile

Citat
Ja ne pricam o stvarima koje mi nisu bliske, jednostavno ne petljam se u njih. Znaci, pricam o stvarima o kojima znam, makar osnovne stvari. Evo, posto ne verujes meni, a mrzi te da potrazis, evo i link bas o odrzavanju, npr. solarnih panela:

Pa sad, nasao si stranicu proizvodjaca solarnih panela, naravno da cece reci da se tu treba cesce majstor a rec je i o uredjajima za domacinstvo koji su dosta manji. Ako imas stotine blokova i jos par puta toliko servo motora koji ih pokrecu, plus raznih regulatora, transformatora i slicno... Dodje ti skoro na isto kao i moderna elektrana na gas.

Citat
Ovo je zavrsna faza kapitalizma (fasizma)

Fasizam: Fascism was founded during World War I by Italian national syndicalists who combined left-wing and right-wing political views
http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism

Citat
Sto se solarne energije tice, njena nepresusnost i izobilje se ogleda u cinjenici da za jedan sat, tokom podneva, na Zemlju dolazi vise Sunceve energije od one energije koju citava planeta danas potrosi za 1 godinu! O cemu pricamo!? Dakle, pricamo samo o energiji Sunca, a gde je ostalo!? Ako se "uhvati" samo 1/100 ove energije, planeta ne bi morala da kosriti naftu, gas ili bilo sta slicno, nikad vise!

Sve to fino, divno i krasno, samo sta cemo tamo gde bas ne sija sunce, gde je oblacno, i na kraju, sta cemo nocu ili valjda treba onda da spavamo?

Citat
Da li znas da vec vise od decenije postoji automobil na elektricni pogon, izradjen pomocu 3D printera? : ) Da li znas da postoje automobili koji su napravljeni bez ikakvih vijaka i navrtki (0)?

Postoje dosta stvari bez vijaka, jednostavno stopljeno i zaliveno, kad se pokvari, ne treba ti srafciger nego kanta za smece. A sad, da li taj 3D printer napravi i bateriju za taj auto, mislim, sa nekim radijusom od 500 km i bez toga da se mora provesti celu noc negde ustekan na struju za punjenje?
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
Citat
Neobnovljivi izvori traze 24 sata radnog vremena ali daju konstantnu struju 24 sata na dan, i po mrazu, kisi i bez vetra 
A sada, vidim kako se slabo razumes u materiju, ti bi dobio Nobela za postrojenje koje treba majstora 2-3 puta godisnje 
Pisem o cinjenicama, a na tebi je da li ces prihvatiti ili ne. Imas vetrenjaca u Nemackoj koliko hoces, Holandiji.....raspitaj se, kako instalacije rade, dao sam ti i linkove, pa ti vidi ; ) to je to. To je buducnost.

Citat
Pa sad, nasao si stranicu proizvodjaca solarnih panela, naravno da cece reci da se tu treba cesce majstor a rec je i o uredjajima za domacinstvo koji su dosta manji. Ako imas stotine blokova i jos par puta toliko servo motora koji ih pokrecu, plus raznih regulatora, transformatora i slicno... Dodje ti skoro na isto kao i moderna elektrana na gas.

Nadam se da znas o cemu pricas? : ) Termostati? Jel problem da se podesi temperatura daljinski?
Vidi, dosli smo u fazu razgovora, kada niti jedan dokaz, za tebe "nije odgovarajuci", ok ne verujes meni, ko sam ja, ali potrazi na netu.

Bas isto? Pa daleko je to od toga, znas i sam. Prave gasovod preko dva kontinenta, pored obnovljivih izvora, kazu jeftinije : )))  Smile Nafta jeftinija? : )) Godisnje SAD potrose na vojne operacije u cilju obezbedjivanja naftnih izvora cifru od....koliko? Koliko nula ima? ; )
Realnost je drugacija. Mozda napisem drugi put nesto vise, vec sam pisao, imas google, pa raspali.

Citat
Fasizam: Fascism was founded during World War I by Italian national syndicalists who combined left-wing and right-wing political views
http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism

Fasizam ne moze bez kapitalizma, istorija kapitalizma je istorija fasizma. Ovo sto danas imas je mutirana verzija izvornog fasizma, rat svakog protiv svakog, unistavanje svega zarad profita i koristi, izrabljivanje, neprekidni ratovi,  sve zarad "opsteg dobra". Tipicna Gebelsova propaganda. Nezaboravimo, i Hitler je ratovao "za mir" : )

Citat
Sve to fino, divno i krasno, samo sta cemo tamo gde bas ne sija sunce, gde je oblacno, i na kraju, sta cemo nocu ili valjda treba onda da spavamo?
Procitaj ponovo sta si napisao : ) Pa procitaj sta sam ja napisao.

Citat
Postoje dosta stvari bez vijaka, jednostavno stopljeno i zaliveno, kad se pokvari, ne treba ti srafciger nego kanta za smece.
Dobar si, moram priznati, rekao bih - iskusan ; )

Citat
A sad, da li taj 3D printer napravi i bateriju za taj auto, mislim, sa nekim radijusom od 500 km i bez toga da se mora provesti celu noc negde ustekan na struju za punjenje?
Dobro, necemo bas na ovom nivou da pricamo. Nema potrebe da se udaljujes od sustine problema : )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 481
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
Fashizam je politichka ideologija. Mesto rodjenja mu je Italija i ukratko predstavlja jedan radikalniji oblik nacionalizma. Rech fashizam potiche od rechi fasces shto oznachava skup pruca iz koga viri sekira shto je starim Rimljanima predstavljalo moc. To pruce nosili su liktori (telohranitelji Rimskih drzavnih chinovnika); vishe tih pruca predstavljalo je vecu moc.

Kapitalizam je oblik ekonomoskog drushtvenog poretka. To jest, moderni oblik masovne drushtvene proizvodnje koji se javio pojavom industrijalizacije. http://en.wikipedia.org/wiki/Industrialisation Zamenio je oblik stare drushtvene proizvodnje koji se zasnivao na poljoprovredi i zanatstvu.

Ja ne znam shta je to shto ova dva imaju isto. Mozda u nekoj tvojoj zamishljenoj dimenziji sa puno smeshaka. Ako vec koristish nauchne termine, koje je nauka definisala onda nemoj da im menjash znachenje vec izmisli neku svoju kovanicu pa je objashnjavaj.
« Poslednja izmena: 22. Okt 2012, 22:32:35 od WSeeker »
IP sačuvana
social share
If you are strong feign weakness. If weak, pretend strength. Whatever your position, conceal it from the enemy, and he will waste his armies fighting his own phantoms.

Warhammer 40k - Tactica Imperium
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
Citat
Pisem o cinjenicama, a na tebi je da li ces prihvatiti ili ne. Imas vetrenjaca u Nemackoj koliko hoces, Holandiji.....raspitaj se, kako instalacije rade, dao sam ti i linkove, pa ti vidi ; ) to je to. To je buducnost.

Znam da ima vetrenjaca, i sve to stoji, nego još nema objasnjenja kako one mogu da daju struju kad nema vetra ili ja moram da cekam vetar da skuvam kafu ili da se tusiram  Smile

Citat
Vidi, dosli smo u fazu razgovora, kada niti jedan dokaz, za tebe "nije odgovarajuci", ok ne verujes meni, ko sam ja, ali potrazi na netu.

Pa ne kazem da ti ne verujem nit nesto izmisljas vec samo diskutujemo

Citat
Nadam se da znas o cemu pricas? : ) Termostati? Jel problem da se podesi temperatura daljinski?

Termostat zna da rikne, elektronske sklopke isto, servo motori itd. Eto, reko sam da imas isto potrebnih radnih sati kao u gasnoj elektrani mada je gasna elektrana ipak prostija, imas jednu, ili par turbina i jos par transformatora a ne hiljade solarnih panela, servomotora itd...

Citat
Bas isto? Pa daleko je to od toga, znas i sam. Prave gasovod preko dva kontinenta, pored obnovljivih izvora, kazu jeftinije

Pa gas moze da se skladisti i tece uvek, znaci, energija koju koristis po kisi, zimi, u vremenu bez vetra, na sushama itd.

Citat
Dobro, necemo bas na ovom nivou da pricamo. Nema potrebe da se udaljujes od sustine problema

Nisam spustio nivo nego samo spomenuo taj famozni eletromobil, koji sam ranije spominjao. Prvo, zagadjenje prirode koje imas pri vadjenju resursa tamo negde po Africi, pa onda proizvodnju tih akumulatora gde se isto zagadjuje dobro priroda i onda taj akumulator koji obezbedjuje neki 100-200 km autonomije stim da mora da se puni celu noc i posle godinu dana se taj akumulator "reciklira" negde na plazi u Inidiji posto se ne isplati u razvijenim zemljama dge se cuva priroda...

Citat
Procitaj ponovo sta si napisao : ) Pa procitaj sta sam ja napisao.

Znam, navodio si uz vetar i sunce i geotermalnu energiju, koju su vec probali Svajcarci pa busili dok nisu izazvali omanji zemljotres i naravno prestali sa tim. Uz to, geotermalnu energiju nemas svugde
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
Maradic

Pre svega, besmisleno je dovoditi u pitanje superiornost obnovljivih prema neobnovljivim izvorima energije, u svakom pogledu. Druga je stvar, sto za ovakve stvari ne postoji volja.

Nemam ja nista protiv sto ti pises, naprotiv, zato smo i otvorili temu ali bi mogao da se informises oko osnovnih stvari, cisto da se ne ponavljamo. Idemo redom:

Citat
Znam da ima vetrenjaca, i sve to stoji, nego još nema objasnjenja kako one mogu da daju struju kad nema vetra ili ja moram da cekam vetar da skuvam kafu ili da se tusiram

Ovo (obnovljivi izvori energije) o cemu pricam ne moze da zazivi lokalno, vec stvar mora biti globalna (moze i lokalno, ali svakako teze). Sta to znaci? To znaci da se radi naucna analiza citave planete i mogucnosti za eksploataciju odredjenog obnovljivog izvora. Samim tim kada u nekoj regiji nema vetra, a postoje vetrenjace, tada se u sistem ubacuje, npr instlacija solarnih panela u npr Sahari.

Citat
Termostat zna da rikne, elektronske sklopke isto, servo motori itd. Eto, reko sam da imas isto potrebnih radnih sati kao u gasnoj elektrani mada je gasna elektrana ipak prostija, imas jednu, ili par turbina i jos par transformatora a ne hiljade solarnih panela, servomotora itd...

Preko noci se npr, solarni izvori mogu automatski prebaciti na npr izvore vetra.

Pa nisam bas siguran u tvoje tvrdnje. Pre svega, gas ce presusiti, nadalje, citava instalacija je daleko slozenija, transport gasa je prilicno skup, zahteva ljude koji rade na odrzavanju 24 sata,tokom cele godine.

Uopste se ne radi o "hiljadama solarnih panela", to je dezinformacija. Raspitaj se o kapacitetima : )

Mislim da polazis lose od pocetka. Zasto? Zato sto uzimas danasnji sistem vrednosti i ubacujes ga u buducnost, to moze, a i ne mora biti ista stvar. Medjutim, cinjenica je da su se drustveni odnosi promenili (pravili smo slozenije medjuljudske odnose), svaki put kada je napredak tehnologije dovodio do Ind. Revolucija. Mi smo vec usli u Trecu Industrisjku REvoluciju (autor: Dzeremi Rifkin).

Znaci, konkretno, problem kvara i popravke (na nekom uredjaju), nece biti tretiran isto u buducnosti, kao i danas. Poenta je da ljudi imaju dostupnost svemu sto ih zanima, a ne da se usko specijalizuju. Ako ja imam viska vremena (a svakako cu imati) i znam da popravim nesto, pa svakako cu ti pomoci, u cemu je problem, ako ne moram da brinem o hani, o racunima za struju, o gomili nepotrebnih gluposti ; ) Dakle, princip je taj, odrzavanje i unapredjivanje sistema koji ti zaista pomaze! To je poenta. Zblizavanje ljud, a ne sebicno kamarisanje privatne svojine. Vrlo prosto pitanje se namece: Sta je tebi licno bolje, da svaki dan odrzavas postrojenje 8 sati snevni ili da odrzavas obnovljive izvore 2 ili 3 puta godisnje? Svakako, nalazimo dosta prostora za slobodno vreme i da uzivamo u stvarima koje zaista volimo da radimo (hobiji itd).

Evo link, koji mozda odgovori tvojoj znatizelji: http://gigaom.com/cleantech/compressed-air-startup-to-inflate-utility-power-generation/
http://www.treehugger.com/renewable-energy/compressed-air-underground-battery-for-wind-farms.html

Kao sto vidis, mogucnosti su velike.

Citat
Pa gas moze da se skladisti i tece uvek, znaci, energija koju koristis po kisi, zimi, u vremenu bez vetra, na sushama itd.

Kada kazes "uvek", koji je to vremenski period? Na koju populaciju se odnosi? Zasto ne bi mogao da koristis obnovljive izvore po kisi i zimi, susama?

Citat
Nisam spustio nivo nego samo spomenuo taj famozni eletromobil, koji sam ranije spominjao. Prvo, zagadjenje prirode koje imas pri vadjenju resursa tamo negde po Africi, pa onda proizvodnju tih akumulatora gde se isto zagadjuje dobro priroda i onda taj akumulator koji obezbedjuje neki 100-200 km autonomije stim da mora da se puni celu noc i posle godinu dana se taj akumulator "reciklira" negde na plazi u Inidiji posto se ne isplati u razvijenim zemljama dge se cuva priroda...

Prvo, kada kazes "razvijene" drzave (u smislu ekonomije, ocuvanja prirode itd), treba uzeti sa rezervom. Sume Amazona imaju uticaj i na Evropu i na Aziju. Planeta Zemlja se ne moze vise posmatrati lokalno.

Drugo,
 Zasto bi punio aklumulator? Zasto ne bi koristili princip benzinske pumpe, koji imamo danas? Praznu bateriju stavis na obnovu, a "punu" u rad (u automobil). Imas u Nju Jorku automobile, koji su na elktricni pogon i mogu se koristiti potpuno besplatno, kao vid prevoza (ne znam koliko je zazivelo ovo, posto, naravno, zivimo u monetarnom sistemu, prodaja, kradja i slicno : ) ).

Sto se tice zagadjivanja okoline, ne mozemo je izbeci 100% (covek hranom zagadjuje organizam, bez obzira koliko je hrna zdrava ili ne) ali mozemo dooosta umanjiti. Ne postoji vece zagadjivanje od ovog danas, u svakom pogledu, jer sama ekonomija to forsira i tako opstaje. Naravno, ja ti ne mogu odgovoriti kako umanjiti zagadjivanje pri vadjenju resursa, ali sama cinjenica da trosimo naftne derivate pri eksploataciji ovih resursa govori dosta o situaciji, sto se zagadjenja tice. Eto, eliminisimo naftu iz procesa vadjenja i transporta ruda (ugalj npr, koji mozemo da zamenimo obnovljivim izvorima).

Citat
Znam, navodio si uz vetar i sunce i geotermalnu energiju, koju su vec probali Svajcarci pa busili dok nisu izazvali omanji zemljotres i naravno prestali sa tim. Uz to, geotermalnu energiju nemas svugde

Geotermalne energije ima svuda (toplotne energije Zemljine unutrasnjosti), ali nije svuda moguca eksploatacija, bar ne za sada, to je razlika, ali tamo gde je ima, moze se eksploatisati za potrebe citave planete.

Danas postoje mogucnosti da, recimo vrelu vodu (i ne samo vodu) iskoristimo, pa je ponovo vratimo u akumulaciju, to je neverovatna usteda u svakom pogledu. Takodje, moze se proizvoditi el. energija sa vodom temperature soljice kafe : )

« Poslednja izmena: 23. Okt 2012, 18:13:26 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.2
Browser
Safari 536.26.14
mob
I-mate 30 Pro
Ko ce ovo da cita.... Smile Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
Citat
Zasto bi punio aklumulator? Zasto ne bi koristili princip benzinske pumpe, koji imamo danas? Praznu bateriju stavis na obnovu, a "punu" u rad (u automobil).

Pa ja kupim novu bateriju koja ima 100% kapaciteta, odem na tu stanicu pa mi uzmu moju novu i uvale Lazinu koju on drnda vec godinu dana pa mu je kapacitet 50%  Smile

Citat
Danas postoje mogucnosti da, recimo vrelu vodu (i ne samo vodu) iskoristimo, pa je ponovo vratimo u akumulaciju, to je neverovatna usteda u svakom pogledu. Takodje, moze se proizvoditi el. energija sa vodom temperature soljice kafe :

To su Nemci poceli jos krajem osamdesetih, samo sto to ustedjuje grejanje, odnosno energiju al je ne proizvodi
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
Citat
Pa ja kupim novu bateriju koja ima 100% kapaciteta, odem na tu stanicu pa mi uzmu moju novu i uvale Lazinu koju on drnda vec godinu dana pa mu je kapacitet 50%
Da, ali nema kupovine, nema trgovine, to zaboravljas ; )

Citat
To su Nemci poceli jos krajem osamdesetih, samo sto to ustedjuje grejanje, odnosno energiju al je ne proizvodi
Prouci bolje! Kucamo se posle.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
Citat
Pa ja kupim novu bateriju koja ima 100% kapaciteta, odem na tu stanicu pa mi uzmu moju novu i uvale Lazinu koju on drnda vec godinu dana pa mu je kapacitet 50%
Da, ali nema kupovine, nema trgovine, to zaboravljas ; )

Utopija komunizma, to sto ti pricas bas i nije izvodljivo, mislim, ima ono, ljudski ego a nismo svi isti rodjeni  Smile
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 73
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.