Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 73
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ekonomski sistem danas. Planeta Zemlja i nove mogucnosti.  (Pročitano 106999 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 481
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
Znash shta, ovim tvojim nachinom razgovora, ja mogu svaku tvoju rech da izvuchem iz kontektsta i da ti dokazem sasvim logichki da si gurao krastavac u dupe kada si imao 9 i po godina zato shto tebi nishta nema veze ni sa chim i nikakav kontekst i red u dokazivanju ne postoj; a sve je u osnovi tachno ,ono shto si ti rekao, jer zaboga kako bi drugachije moglo biti.
IP sačuvana
social share
If you are strong feign weakness. If weak, pretend strength. Whatever your position, conceal it from the enemy, and he will waste his armies fighting his own phantoms.

Warhammer 40k - Tactica Imperium
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Mac OS X v: 10
Browser
Safari 7534.48.3
mob
LG Google Nexus 5
a je malo jeste konfuzan sa svojim postovima, puno pise, a nista konkretno.

moje misljenje je, u spomonjanju novca, ceni radne snage, ispustas jednu veoma bitnu cinjenicu.
a to je populacija.

mrzi me da trazim podatke, ali sustina je da se stanovnistvo uvecava eksponencijalno, dok je sa resursima obrnuto.
sto vise ljudi, vece potrebe za trosenjem prirodnih resursa, traznja je veca od ponude, resursi postaju sve skuplji i sve manje ih nalazis na trzistu.
danas bar nije problem izracunati vremensku eksploataciju jednog prirodnog nalazista.
i samim tim odrediti cenu tog resursa u narednih pa bar 100 godina.
s druge strane, sto vise stanovnika, smanjuje se cena rada.
da bi se to izbeglo, u razvijenim zemljama, stvorene su jake socijalne drzave. tu su takodje i planovi koliko je potrebno, gde sta i kako.
broj stanovnika se povecava i u nerazvijenim zemljama, mozda jos vise, veci su zahtevi, slabi uslovi za zivot, neobrazovanost, ... dovodi do toga da svaka razvijena zemlja na najbolji moguci nacin eksploatise nerazvijene, a sve u cilju rasta bogatstva svoje
ima sad tu jos dosta stvari, ali mrzi me da pisem, a i ti pises nepovezano, skaces sa teme na temu.

sta ti je treca industrijska revolucija, valjda tehnoloska revolucija.

IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 481
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79

Pazi, znam ja da ima jako puno faktora oko svega toga, ali ja nisam zeleo da ulzaim u tanane ekonomske odnose i sve te podatke jer je ovo forum i to je nemoguce uraditi, ja sam samo hteo da dokazem poreklo novca kroz provlacheci njegovo poreklo kroz istoriju i time dam jedan istoriski osvrt. Da kazem da novac nije potekao iz shtamparija i da je on potreba i uslov civilizacije. On nije bezvremen i postojao je period kada on nije bio zastupljen ali je taj period daleko iza nas. To je sve. Filozofirati o drushtvu bez novca besmisleno je u odnosu na istorijski razvitak bez koga nema nikakve rasprave.
« Poslednja izmena: 16. Avg 2012, 23:55:27 od WSeeker »
IP sačuvana
social share
If you are strong feign weakness. If weak, pretend strength. Whatever your position, conceal it from the enemy, and he will waste his armies fighting his own phantoms.

Warhammer 40k - Tactica Imperium
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8
Browser
Safari 536.25
mob
I-mate 30 Pro
To je onako...poprilicno povrsan pogled na stvari...jel i to "novo stanovnistvo"...neki procenat za koji se uvecala populacija...ono se ne ponasa samo kao "konzument"....generalno...prica o tome kako nema dovoljno resursa...je suplja prica...to je za zamajavanje naroda...a da li se populacija povecava eksponencijalno...je sasvim nebitno...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
mirjanammm

Citat
moje misljenje je, u spomonjanju novca, ceni radne snage, ispustas jednu veoma bitnu cinjenicu.
a to je populacija.
To je pitanje za milion milijardi dolara.

Problem porasta populacije ce tek da se oseti. Danasnji kapitalisti, maksimalno se trude da srezu troskove, to znaci da premestaju proizvodne pogone ili automatizuju proizvodnju. Ono sto Nemac radi za 1000e, Srbin ili Kinez radi za 5 puta manje. Racunica je jasna.

Oni mogu, ako razmisljamo na misice, da ili koce razvoj tehnologije ili da svedu nivo populacije na njima odgovarajucu meru. Nadam se da je ovo drugo samo moj ruzan san! Nadam se....

E sad, neka mi neko objasni, kako ce porast populacije uticati na broj radnih mesta u sistemu koji prosto vapi za automatizacijom u cilju rezanja troskova? Zar nije ocigledno da ce i najjeftiniji prozivod biti preskup, jer nema plate, jer nema radnih mesta. Gubljenje radnih mesta, pod vazecim pravilima igre, nece biti izuzetak, vec pravilo, a novih mesta nema.

Mi imamo situaciju da zadnjih 60-ak godina proizvodnja raste, a sve manji broj ljudi radi u proizvodnji!

Citat
sta ti je treca industrijska revolucija, valjda tehnoloska revolucija.
Treca Industrijska Revolucija je pojam, koji je definisao Dzeremi Rifkin i odnosi se na nove mogucnosti i pravce razvoja civilizacije. Kroz svaku Industrijsku revoluciju, mogli smo da pravimo slozenije masine, infrastrukturu, slozenije drustvene odnose.

U sustini, covek kaze da do Industrijskih revolucija, istorijski gledano, dolazi kada se dve stvari spoje: Promena energetski rezima i promena komunikacijskih rezima koji podrzavaju novonastalu promenu na energetskom planu.

WSeeker
Ja cenim sve sto si napisao. Nemoj misliti da imam bilo sta protiv tebe! Pozdrav!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 536.25
mob
I-mate 30 Pro
Pa kad od drugog svetskog rata na ovamo uvaljuju ljudim i sto hoce i sto nece da kupe.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
samo mi samo sad jos reci:
A zasto bi ovih ''jedno 300miliona Svajcaraca, Austrijanaca, Holandjana, Svedjana, Norvezana, Finaca, Kanadjana...i drugih. sasvim dovoljno da oteraju ostatak u picku lepu materinu.''
menjalo bilo sta kad vec zive ko kraljevi maltene?
Oni zive za danasnje poimanje zivota kao kraljevi, uslovno receno. Medjutim, sve te zemlje i pored svega, gomilaju dugove. Da bi oni ziveli, po nasim shvatanjima dobro, mnogo veci broj zemalja treba da zivi dosta losije, jer se dugovi izvoze kroz kredite. Ako iza davanja kredita, stoji npr Svajcarska ili Danka, nemacka, to znaci da oni izvoze dugove. Ma koliko oni proizvodili, dug raste, pa ono sto rade je da ga izvoze, prelivaju.

Jasno se vidi da se ludilo otelo kontroli. Znaci, sto vise para kroz suficit stize u "zemlje koje dobro zive", to znaci da u velikoj vecini drugih fali ta ista kolicina novca.

Aj da promenim formu mog pitanja:

Sta mislis, ako pridjes nekom od stanovnika gorepomenutih zemalja i kazes mu:
'E, aj ti da se odreknes svoje mechke (ILI bmw-A) i vikendice kako bi ti i onaj u zemlji treceg sveta dobili po punta a on kucu u kojoj ce da zivi...'?

Sta ce ti taj Svajcarac ili Austrijanac odgovoriti?
« Poslednja izmena: 17. Avg 2012, 08:30:09 od 1deki »
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
Citat
Aj da promenim formu mog pitanja:
Sta mislis, ako pridjes nekom od stanovnika gorepomenutih zemalja i kazes mu:
'E, aj ti da se odreknes svoje mechke (ILI bmw-A) i vikendice kako bi ti i onaj u zemlji treceg sveta dobili po punta a on kucu u kojoj ce da zivi...'?
Sta ce ti taj Svajcarac ili Austrijanac odgovoriti?
Pa naravno, ne ide to tako. Necemo presretati ljude na ulici i ubedjivati ih u nesto : )

Niko se niceg ne odrice, nema potrebe za tim. Ako hoces da sacuvas bmw-a kao muzejski primerak, od volje ti. Niko vise ne proizvodi dizel i bezolovni, tako da ....

Po pravilu, sve ljude muce sustinski isti probemi, a to je trka za novcem, dugovi, posao. To sto neko, sa danasnje tacke gledista bolje zivi, a neko losije je relativna stvar. Za nas, u Srbiji, pojam boljeg zivota je sveden na mnogo veci broj drzava, nego recimo sto to vazi za npr Kanadu.

Upravo je to problem, sto danasnji ekonomski model podstice princip "da bih ja imao, ti moras da nemas", odnosno, moja zarada je tvoj gubitak. Nije razlog sto onaj u zemlji treceg sveta nema bmw taj sto oblast u kojoj zivi nema potrebne resurse, vec su nametnuta pravila ekonomske igre takva da zivi u bedi.

U stvari, kako bilo ko moze da zna sta ce biti sutra? Ono sto jeste sigurno je to da ce trenutno vazeci sistem, pre svega ekonomski pasti sam od sebe, vec je pao i nepovratno se izgubio. Benzinci (ako govorimo o automobilima) ce biti prevazidjeni, to je vec sad tehnologija davne proslosti (koliko vekova je stara tehnologija motora sa unurrasnjim sagorevanjem? 2 veka), ali se forsira zbog ....znamo cega.

Uvodjenjem obnovljivih izvora energije, kao pravilo, a ne kao izuzetak, radna mesta, koja danas postoje u termo/eletranama ce s izgubiti kao magla na Suncu. Svaka kuca ce proizvoditi sopstvenu elektricnu energiju. Nema besmislenih racuna za struju i ostalih gluposti oko placanja energije.
-------------------------------------------------------------------------

Sta je ono sto deluje kao glavni problem? Stvaranje profita. Danas, u izolovanoj sredini (planeta Zemlja), sa kolicinom novca koja je ogranicena, to znaci da bogacenje jednih, znaci sisromasenje drugih. Ako vremenom jedna ili vise drzava izvlace novac iz sistema. bice sve manje i manje novca u sistemu. Da li onda ima smisla praviti pozajmice, ako ne postoji mogucnost vracanja duga!? Pa svakako da nema.

Treba razlikovati promet koji se napravi od zarade/gubitka.

Niko ne prica o ovom stvarima, retko ko odbija da poveruje da je ovo zaista ovako. Licno sam obavestio "nadlzene" o ovim stvarima, odgovora .....ludom radovanje.

Javite se, citirajte, argumentujte, pitajte....Koliko znam, toliko cu i da odgovorim. Ja nisam ekonomista (mada, kada slusam diplomirane i sta ljud pricaju, o kakvom se ispiranju mozga radi....nije mi dobro), nemojte se hvatati za svaku moju napisanu recenicu kao 200% tacnu. Ali logiku i matematiku, ekonomija ne moze prevariti, kao sto to radi sa ljudima.

Trazite Istinu!

« Poslednja izmena: 18. Avg 2012, 01:31:50 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 536.25
mob
I-mate 30 Pro
Ti verovatno jos nisi shvatio kako je doslo do krize....i sto amerikanci bejluju banke... Smile

Khm....da ti objasnim.... Smile

Firme su uzimale kredite koje su obezbedjivale zamisljenim rastom i zaradom,dalje...posto to nisu mogle da pokriju...u krugu od nekoliko godina gde se to vrtelo...prikrivalo...isplacivali bonusi...banke su prosle kao prva firma Busha mladjeg...Ar_busto company...krediti...i krediti na kredite...i jos kredita...i tako dalje...nenaplativi...da se ekonomija ne bi urusila...drzava trenutno finansira poslovanje tih firmi....bukvalno...koje i dalje uzimaju kredite...inace...banka na jedan tvoj dinar moze da da 10 dinara kredita...u nekim zemljama i vise...pa ti sad sracunaj  koliko je tu para otislo u vetar...zapravo...odgovor je najjaca ekonomija na svetu...toliko para... Smile Smile Smile

I tako... Smile

Znaci...novac je izmisljotina...banke su izmisljotina...ekonomski sistem je izmisljotina...manipulacija koja ima za cilj izmedju ostalog i to ...da se ljudi ne poubijaju medjusobno...sto se desavalo u proslosti.... Smile

I tako... Smile

90% toga sto si napisao je izmisljotina... Smile

Razvoj zavisi od kolicine gotovog novca koja je u opticaju...to regulisu banke... Smile

Kad im se svidi...smanje tu kolicinu...kupe sve za dz...i onda vrate kako je bilo... Smile

Zato sam i postavio pitanje...sta ce nekome novac koji ne moze da potrosi za 100 prosecnih ljudskih zivota...misleci da se razumemo.... Smile Smile Smile

Aj laku noc... Smile

« Poslednja izmena: 18. Avg 2012, 01:42:35 od inicio »
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
inicio

Pokusacu da odgovorim, koliko sam razumeo sta si napisao.

Sustina problema je:

1. Nije moguce formirati sistem u kojem se novac stvara preko duga, a da je istovremeno moguce izbeci krizu beskonacnog duga

2. Drzave koje finansiraju svoj deficit proracuna, preko kredita, odnosno duga, takav sistem je nemoguce uspostaviti na duze staze, a da istovremeno izbegnemo krizu.
--------------------------------

Ne mozes vratiti kredite, jer sta bi se desilo da svi vratimo dugove? Ostali bi bez novca u opticaju. Privreda danas trazi stalan rast, koji se podrzava kroz kredite, odnosno dugovog duga dugov dug i tako dok se cela stvar ne obesmisli....

Posto privreda ne moze stalno da eskpandira, zamena se trazi u dizanju cena nekretnina. Ali to je opet glupo, jer ne mozes ziveti od nekretnina, u nekretninama se zivi. Gradjevinske firme uzmu kredite, naprave visak nekretnina, ali nema ko u njima da zivi. Sta to znaci? Kako otplatiti? Zato su pravili kuce i vile na nekim cukama, bez ikakvog smisla, samo da bi se dizao kredit.

Citat
Zato sam i postavio pitanje...sta ce nekome novac koji ne moze da potrosi za 100 prosecnih ljudskih zivota...misleci da se razumemo....   
Radi se o patoloskom ponsanju, pre svega, ali sistem forsira da je prestizno biti navucen na novac i naftu. 

To je, kao kad pitas "Sta ce nekom visak vode u pustnji?" Pa zato sto je voda u pustinji luksuz i onaj ko je ima moze da ucenjuje sve ostale. Nasa realnost je da se oskudica u novcu stvara sa namerom.

Citat
90% toga sto si napisao je izmisljotina...
Moze obrazlozenje i neka malo dublja analiza? Sta sam konkretno izmislio?

Obrazlozicu jo malo kasnije! Pozdrav!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 73
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.