Ne moras da mi drzis casove ekonomije... Opet ti kazem ilte pitam kako god hoces, koliko puto do sada je intervenisano sa novcem iz deviznih rezervi da bi dinar ostao u okvirima od 80 ~ 90 dinara za 1 evro? zadnji put pre oko mesec i po dana su zbog slabog prometa roknuli oko 400 miliona evra...male pare nema sta. Ovaj vestaski kurs jedino tako mogu i da odrzavaju, jer u ekonomiji koliko ja znam ako sve zivo oko tebe poskupljuje, pocinje i plivanje kursa valute zbog rasta inflacije...jedino je u Srbiji obratno, niti raste inflacija niti pliva kurs dinara tj. pliva ali samo u boljitku. Radikali nece doci na vlasti pa se ne uzrujavam previse oko njihove price. A lepo sam takodje pitao, koliko puta je do sada stampan novac?
Ne znam.
Znam da smo 2006. godine imali jače devizne rezerve nego cela SFRJ 1989. godine i da zahvaljujući tim rezervama postoji kolika tolika stabilnost dinara.
« Poslednja izmena: 25. Apr 2008, 23:12:14 od danilobg »
Devizne rezerve koje su skupljene posle pada Miloševića oni će lepo da raskrčme i da sa tim parama pomažu izvoz. Super, samo što će tada da kurs da ode u majčinu pa će da krene štampanje dinara.
A zasta se sada koriste devizne rezerve....malo plivanje dinara, opa ajde menjaj evrice da padne kurs. A koliko se puta do sada stampao novac o tome ne bih da komentarisem... Posto su svi ucestvovali u vlasti svi su pokazali da su nesposobni da ovu Srbiju ucine boljom zemljom, jedino su dobri u lapanju para!
Cg ac,
Devizne rezerve ne treba da se koriste. Što ih ima više znači da je privredna situacija u državi stabilnija i privlačnija za ulaganja. Država ponekad sa rezervama interveniše ako treba da koriguje kurs valute ili neki iznenadni poremećaj u platnom bilansu.
Ovo što predlažu radikali je isto što je Milošević uradio 90tih godina u vremenu buvljak ekonomije. Skrckaće ono malo devizne stabilnosti za dnevno političke poene.
Skrckace pod uslovom da najpre Dinkic objasni javnosti kako je moguce da za 10 meseci devizne rezerve dozive povecanje od 12 do 10 miliardi evra.Bar zeli da ga pamtimo po dobrom pa topi to preostalo na povecavanje nerealne vrednosti dinara.Gubitnih na odlasku.Nemaramo sad da zapocinjemo temu o jadnoj privatizaciji nasledjenoj od Vlahovica.
Znam da smo 2006. godine imali jače devizne rezerve nego cela SFRJ 1989. godine i da zahvaljujući tim rezervama postoji kolika tolika stabilnost dinara.
postoji veshtachki naduvana vrednost dinara - jer su nam cene u evrima vece nego u evropi
takodje postoji nezaposlenost kakva se nikad nije desila u SFRJ ,pogotovo ne 1989.
postoji i ogroman deficit jer je i dalje jeftinije uvoziti nego izvoziti.
Da li je namerno skocio kurs evra kad je Toma postao poglavar skupstine na par dana?
Tako nekako,Guverner je na dva dana prestao da topi devizne rezerve na odrzanje vrednosti dinara,radi politicke manipulacije Mada bi finansiska policija trebala da se pozabavi kupovinom i prodajom stranih hartija od vrednosti koje treba da budu pokrice stabilnosti ekonomije
« Poslednja izmena: 25. Apr 2008, 23:23:51 od vucko_m »
SFRJ 1989 Nego ja ne poricem da su devizne rezerve narasle, osim toga i devizna stednja u bankama je ogromna sto je pokazatelj da se para ima. Nego pare, prvo su menjali stari novac sa natpisom Jugoslavija, pa su onda menjali potpis guvernera morao je Dinkic da potpise inace bi propali, onda su poboljsavali kvalitet novcanica, posto im je bilo dosadno menjali su grbove na novcanicama posto su pri zameni zaboravili, pa su opet radili na kvalitetu, zamena pohabanih novcanica. Takodje su vise puta novcanicu od 20 dinara doradjivali, pa je dosao na red apoen od 100 dinara, kod 1000 su kvalitet stampe poboljsavali, 5000 pojacana sigurnost od falsifikovanja i tako u nedogled, uvek su imali razlog da stampaju parice. Ajde da sve to i zanemarimo manje bitno...kolika je kupovna moc gradjana Srbije koje je najbolje merilo inflacije? (Da se razumemo situcija je bolja ali nije ni toliko dobro koliko se prica)
Cene nisu veće zbog "veštački naduvanog dinara" nego zbog trgovačkih marži i carina.
Vučko M,
Kakvo je to brkanje baba i žaba.
Ljudi sasvim otvoreno najavljuju da će da potroše devizne rezerve kada dođu na vlast jer tobož te pare i ne treba držati u rezervi. Kada kurs ode u majčinu i vrednost plata u dinarima bude bila obezvređena onda će verovatno po oprobanom receptu da optuže Vatikan, NATO i mudžahedine za zaveru protiv Srbije.
To će biti "realna situacija" o kojoj govoriš.
« Poslednja izmena: 25. Apr 2008, 23:28:27 od danilobg »