Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dragan Đilas -,,Zemun pre 150 godina bio deo Evrope"  (Pročitano 26569 puta)
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Нема ништа горе на свету него да се Земунац уобрази да је већи католик од папе ...

Uciteljica u Zemunu ispituje prvake matematiku:
- Marice, ajde ti: koliko je 2+2?
- 4, uciteljice!
- Bravo! A 3+3?
- 6!!!!!!
- Odlično Marice! A koliko jeeee.... 3+2??
- Mmmmmm.... 5!!!!
- Odlično, Marice!
U tom momentu mali Zemunac ustaje, vadi utoku i ispaljuje 4 metka u Maricu.
Uciteljica: - Po...pobogu, dete, šta si to uradio???!!!!
Mali Zemunac: - Morao sam, brate... Previše je znala!

IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
@ bambyle, @ kriptonit, @ AleksandarSrbin

Vidim da ste se raskokodakali, pa momci u čemu je vaš problem??? Ja znam u čemu je vaš problem, ali nisam psihijatar pa ne mogu da vam pomognem, mogu samo da vam drugarski savetujem da se obratite stručnjacima za vaše lično dobro.

Šta vam nije jasno u mom postu? Kad se u kaže Evropa misli se ne samo na geografiju na na mentalitet, politički, kulturni i civilizacijski uticaj. To je bilo tada (pre 150 godine), a u istom kontekstu se razumeva i danas.

Kad se kaže da je Zemun bio Evropa, najprostije da vam objasnim, to znači da su tada viđeniji zemunci nosili šešir, u isto vreme knez Miloš je nosio fes, a njegova žena Ljubica dimije. Dok je u to vreme u Zemunu funkcionisala demokratija, preko Dunava je država bila klasičan pašaluk, samo što je "paša" bio domaći pravoslavac, a ne Turčin. Smile

Dali vam je sad jasnije šta su evropske civilizacijske vrednosti, a šta azijatske.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Otkucacu malo kasnije jedan zanimljiv clanak iz lista Politika od 12. oktobra 1965. godine, koji mislim da je malo ko uopste imao prilike da procita, osim ako neko nije sacuvao u amanet svojim pokolenjima (kao sto je to slucaj u mojoj porodici), a tice se Zemuna i njegovih doseljenika (francuskih "kolonista"), odnosno naseljavanja 72 porodice francuskog porekla na teritoriju Zemuna posle 1816. godine.

A zemunca bih pitala (ako nije previse licno) od kada su njegovi koreni u Zemunu i ko su prvi doseljenici u njegovoj familiji i odakle su dosli u Zemun. Cisto informativno me zanima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Citat
Kad se kaže da je Zemun bio Evropa, najprostije da vam objasnim, to znači da su tada viđeniji zemunci nosili šešir, u isto vreme knez Miloš je nosio fes, a njegova žena Ljubica dimije. Dok je u to vreme u Zemunu funkcionisala demokratija, preko Dunava je država bila klasičan pašaluk, samo što je "paša" bio domaći pravoslavac, a ne Turčin.

и сад си ти неки мангуп и шмекер, господин човек а ми смо с ове стране Дунава још увек сељаци и Турци ... интересантно!
Предпостављам да си ти Земунац а твоји су из неке селендре и још "празилук из дупета вири" ...

А ако ћемо већ о лекцијама историје, подсетићу те да је Србија у то време била под ОКУПАЦИЈОМ Аустроугарске на северу земље док је југ био под Турском шапом ... не може се један период окупације стављати у функцију неке пропаганде, јер испада смешно и глупо ,као што је дотични господин испао и као што ти јеси ... твоје поређење нема везе са мозгом и подсећа ме на оно "Срби су пре 1000 година јели златним виљушкама на двору док су Енглези јели прстима" ... мислим искулирај се мало дечко јер си са оваквим испадима само показао колико си она најгора сорта грађана ~ малограђанин ... мислим није страшно што су твоји дошли са села, па побогу више од 80% Београда је до пре 60 година живело на селу ... али немој молим те да овде нама глумиш неку фацу ,памет или опасног Земунца јер си смешан као биоскоп. Исто важи за све остале набеђене Београђане који глуме неку финоћу и аристократију!  Smile

Smile
« Poslednja izmena: 09. Apr 2008, 17:46:39 od bambyle »
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Otkucacu malo kasnije jedan zanimljiv clanak iz lista Politika od 12. oktobra 1965. godine, koji mislim da je malo ko uopste imao prilike da procita, osim ako neko nije sacuvao u amanet svojim pokolenjima (kao sto je to slucaj u mojoj porodici), a tice se Zemuna i njegovih doseljenika (francuskih "kolonista"), odnosno naseljavanja 72 porodice francuskog porekla na teritoriju Zemuna posle 1816. godine.

A zemunca bih pitala (ako nije previse licno) od kada su njegovi koreni u Zemunu i ko su prvi doseljenici u njegovoj familiji i odakle su dosli u Zemun. Cisto informativno me zanima.

Ja sam već o tome pisao, čini mi se u nekoj diskusiji sa Aneom, evo ponoviću. U Zemun se doselio moj deda po ocu, negde između dva svetska rata. Dobio posao u Ikarusu i skućio se u Zemunu. On je (moj deda) inače poreklom iz Pomoravlja, a moja keva je sa južne pruge rodom.

@ AleksandarSrbin

Samo jednu stvar da razjasnimo. Poznato je u Srbiji da su svi gubitnici i neuspešni ljudi simpatizeri ili članovi SRS.

Prema tome, da sam ja neuspešan u životu, veruj mi da bih bio bar član Centralne otadžbinske uprave SRS. Znaš dobro da nisam u tom stadu, pa ti izvuci neke logične zaključke, ako si u stanju. Smile

@ bambyle

Brate, sve dok budeš imao austrijsku zastavu u avataru, mani me sa patriotskom demagogijom i lekcijama iz udobnog Beča. To isto važi i za Aleksandra iz Kenjade.

Dođite braćo u domovinu da jedete ista govna koja mi ovdašnji svakodnevno konzumiramo, pa ćemo onda fino da teoretišemo o evropejstvu, azijatstvu itd.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Citat
Ja sam već o tome pisao, čini mi se u nekoj diskusiji sa Aneom, evo ponoviću. U Zemun se doselio moj deda po ocu, negde između dva svetska rata. Dobio posao u Ikarusu i skućio se u Zemunu. On je (moj deda) inače poreklom iz Pomoravlja, a moja keva je sa južne pruge rodom.
па што сине онда глумиш неко лудило ... као што рекох то није ништа страшно, и моји су дошли из унутрашњости трбухом за крухом исто као и твоји ... али ја не глумим неког великог Дорћолца или Београђанина ...ја хтедох да кажем да је човек испао будала и глуп са тим лупетарањем да је Земун тада био Европа јер тада је била Аустроугарска окупација а и сама Аустроуграска монархија је почивала на поптуно другим принцима од онох на којим ЕУ почива данас ... разумеш?Човек је испао глуп јер је хтео да се направи паметан!Сви они знају да кењају о тој  Европи и пуне нам главу о ЕУ, а онда дођеш у ЕУ очекујући улице од злата и кишу дијаманата ...а схватиш да људи само живе НОРМАЛНО за разлику од нас .... и они имају криминал,корупцију,убиства,досадне политичаре, мале плате (с обзиром на трошкове животних намирница) ... ех да и возе боља кола за која сви једу говна на послу да би их отплатили ... ја сам давно рекао да је најјачи филинг у Европи ~ непостојање граница ... мислим да би за нас било сасвим довољно да будемо у шенгенској зони ... ништа више ... све остало је само пљачкање малих од стране великих!

Citat
Brate, sve dok budeš imao austrijsku zastavu u avataru, mani me sa patriotskom demagogijom i lekcijama iz udobnog Beča. To isto važi i za Aleksandra iz Kenjade.
Dođite braćo u domovinu da jedete ista govna koja mi ovdašnji svakodnevno konzumiramo, pa ćemo onda fino da teoretišemo o evropejstvu, azijatstvu itd.
Брате, ништа се ти не секирај, ту сам ја ... силом прилика сам само овде на три месеца на неким летњим студијама ... не пада ми напамет да се настањујем овде ....ето мене још мало!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
"Gospodin" Dragan Djilas je pobrkao mnoge loncice, a ekspres-lonac njegovog bulaznjenja je izgleda ova recenica ... biti deo Evrope izgleda i dan danas znaci biti okupiran ili na neki nacin zavisiti od zapadne "sile" .. .to samo pokazuje koliko je iskrivljen sistem vrednosti i sistem uopste. Ali to ne cudi kad izjavljuje neko kome je svaka mala ili velika "okupacija" bila ona ekonomska, drustveno-socijalna ili vojna - donela neku i najmanju beneficiju. Zato se ja ne sekiram ni malo kada o istoriji trube zaludela usta.

Elem, evo zanimljivog clanka o francuskim kolonistima sa kraja 18. i pocetka 19. veka :

12 oktobar 1965. godina,  list "Politika"

Sedamdeset dve "nemačke porodice" francuskog porekla

Stanovnici zemunskog predgrađa francuski kolonisti

Evo još jednog priloga za izučavanje o francuskim kolonistima u Vojvodini koji su se tamo, pre više decenija doselili iz Lorene.
Aprila 1816. godine, sedamdeset dve "nemačke porodice" (u stvari francuske) sa vlastelinstva Lazarsfeld (Lazarevo) kod Velikog
Bečkereka podnele su molbu Slavonskoj generalnoj komandi u Petrovaradinu da se nasele u Zemunu, sa obrazloženjem da su u
Lazarsfeldu (lazarevu) ugrožene od poplava i da ne mogu da izdrže maltretiranja kojima su na vlastelinstvu izvrgnute. Pozle duže
administrativne procedure između Dvorskog ratnog saveta u Beču, Generalne komande i Zemunskog magistrata (opštinske uprave),
ovim "nemačkim porodicama" je odobreno avgusta 1816. godine da mogu da se dosele u Zemun. Car Franja je odbio da se novo
zemunsko naselje nazove po njegovom imenu i tako je nastalo zemunsko predgrađe Francenstal.

U dokumentaciji Zemunskog magistrata, od posebnog je interesa spisak sa imenima i prezimenima domaćina i članova ove
sedamdeset dve "nemačke porodice" u stvari francuskog porekla. Njihova prezimena su ili čisto nemačka, kao:  Šnajder, Koh i
slična, ili napola ponemčena, npr Bonešu. Ili očevidno francuske morfologije i napisana francuskim pravopisom (sa dva L, dva T i
slično) : Potje, Biel, Hest, Voel, Sotrel, Bartol, Anri, Delfel, Mismer, Butie, Bodil, Noaje, Valje, Vilber, Berdon, Gobi, Lamber i slična. Sa
ovim doseljenicima, očevidno Francuzima odnosno francuskog porekla, Zemun je dobio novo naselje - Francenstal. Treba spomenuti
i otpusnice za ove porodice izdate u Lazarsfeldu (Lazarevu), među kojima je posebno karakteristična jedna na latinskom jeziku -
atestatio - gde se domaćin jedne od porodica zove Žoane (sa dva N i na kraju T), što je verovatno izvučeno iz matične knjige pisane
na latinskom jeziku. Znači, imajući u vidu rezultate dosadašnjeg istraživačkog rada francuskog naučnika iz Nansija, Andre
Rozambera, da su se Lorenci doselili u Banat 1770. godine, spomenuti Žoane Maršal mogao bi biti jedan od prvih doseljenih
francuskih kolonista, ili njegov sin.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
@ bambyle

Po čemu ti smatraš da je AU bila okupator u Zemunu. Turska jeste bila klasičan okupator, ali AU Monarhija, odnosno kraljevina Mađarska nije silom okupirala srpsku Vojvodinu, već je posle pada srpske despotovine (1456. godine) Mađarska dozvolila naseljavanje srpskih izbeglica na svojoj teritoriji. Naknadnim talasima doseljavanja Srba (počev od seoba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem), Vojvodina jeste postajala sve više srpska u etničkom smislu, ali to ne znači da je AU (Mađarska) na svojoj hiljadugodišnjoj teritoriji bila okupator.

Mislim, istu priču pričaju šiptari za Kosovo. Oni došljaci (u zadnjih 200-250 godina) smatraju Srbiju okupatorom "njihovog" Kosova. Razmisli malo o tome.

@ MunkaZe

ne znam šta bi konkretno mogla da bude poruka ovog članka, osim što kazuje da su srpski novinari i tada baratali poluinformacijama, kao i sadašnje generacije nazovi novinara.

Svako ko poznaje istoriju zna da tzv. Loren (a i Alzas) nije francuska etnička teritorija, već čisto nemačka. Tu teritoriju su Francuzi osvojili u stogodišnjem ratu, inače to je stara nemačka pokrajina Lothringen (Lotaringija-Lotarova zemlja) u kojoj su Nemci bili autohtono stanovništvo od doseljavanja germana u Evropu pa do danas. Možda ne znaš, ali čak i danas u "francuskom" gradu Strazburu (Strasburg) većina autohtonih stanovnika govori nemački kao maternji jezik, a ne francuski.

Prema tome, nije ništa čudno što su zemunski "francuzi" imali čisto nemačka prezimena, jer stanovnici Lorene jesu etnički nemci.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Navodni znaci u tekstu objasnjavaju upravo to sto si ti sada objasnio, ali sam mislila da nije potrebno istorijsko objasnjenje u tekstu koji govori o istoriji naseljavanja francusko-nemackih porodica na teritoriju Zemuna, ali ok .
Nema poruke clanka, jednostavno je samo sa informativne strane interesantan, s'obzirom na to da danas u Zemunu imamo dosta potomaka tih porodica naseljavanih i pre 1816. ( recimo da sam i ja potomak po majcinoj liniji jedne od porodica doseljenih u periodu izmedju 1780-1790 na teritoriju Zemuna, porodice koja je maticno francuska, a u drugom kolenu mesana (Loren), pa u trecem naseljena u Francenstal).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Navodni znaci u tekstu objasnjavaju upravo to sto si ti sada objasnio, ali sam mislila da nije potrebno istorijsko objasnjenje u tekstu koji govori o istoriji naseljavanja francusko-nemackih porodica na teritoriju Zemuna, ali ok .
Nema poruke clanka, jednostavno je samo sa informativne strane interesantan, s'obzirom na to da danas u Zemunu imamo dosta potomaka tih porodica naseljavanih i pre 1816. ( recimo da sam i ja potomak po majcinoj liniji jedne od porodica doseljenih u periodu izmedju 1780-1790 na teritoriju Zemuna, porodice koja je maticno francuska, a u drugom kolenu mesana (Loren), pa u trecem naseljena u Francenstal).

Upravo zbog svog porekla bi ti trebala da razumeš Đilasiove reči, a ne da ih tendenciozno i zlonamerno interpretiraš, kao što neki ovde rade.

Valjda je bar tebi jasno šta je Đilas mislio pod pojmom "Zemun je nekada bio Evropa". Eto, ti si najbolji primer skladnog multietničkog i multireligijskog trajanja Zemuna kroz vekove. Naravno, ako izuzmemo period 4-oro godišnje ustaške strahovlade, kad je i moj deda sa porodicom morao čamcem da beži "preko", ispred nadolazeće ustaške racije protiv zemunskih Srba.

Ali, stvarno ne razumem zašto se svaka izjava Đilasa ili bilo koga iz DS-G17 dočekuje na nož, čak i kad je ta izjava činjenično tačna i sasvim na mestu. Dovoljno je prošetati Zemunom i svakom objektivnom posmatraču će biti jasno zašto je Đilas dao takvu izjavu.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.