Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Diplomu mogu da okačim mačku o rep  (Pročitano 7819 puta)
16. Maj 2015, 09:19:36
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 35.0
mob
Sony xperia
Diplomu mogu da okačim mačku o rep

Fakultetska diploma u Srbiji vrlo često služi samo kao ukras na zidu. O tome svedoči i putešestvije Beograđanke Sanje Pešić u potrazi za poslom.

Sanja je 2009. završila Filološki fakultet u Beogradu i odmah se prijavila na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u filijali u Pančevu. Usledio je prvi šok.

- Prvi put kada sam otišla u NSZ rekli su mi: „Mi nismo ovde da vama tražimo posao, već vi sami treba da ga pronađete. Nama ne trebaju fikusi koji će biti na birou 10 do 20 godina“. To me je jako povredilo - priča Sanja za „Blic“.
Nakon prvog, odmah je usledio i drugi šok.

- Rekli su mi još i da se prekvalifikujem u niži rang, da sa diplomom srednje škole mogu da mi nađu posao, ali sa fakultetom ne. Posle toga mi je postalo jasno da diplomu fakulteta mogu samo da okačim mačku o rep - ogorčena je Sanja.
U to vreme tražila se pedijatrijska sestra, a pošto je Sanja završila srednju medicinsku školu, zaposleni u NZS su joj taj posao i ponudili. Sa biografijom u ruci krenula je u filijalu, ali tamo je doživela novo razočaranje.

- Imala sam biografiju napisanu na engleskom, ali su me odbili jer je bilo potrebno da bude na srpskom. Nisam imala kompjuter, pa nisam mogla da ispravim. Tako mi je i taj posao propao - objašnjava Sanja.

Ona tvrdi da se na konkurse redovno prijavljivala, ali i da je slala direktno kompanijama svoju dokumentaciju kako bi je neko zaposlio. Nažalost, niko joj se nije javio. Spas je videla u prekvalifikaciji. Kada je ponovo zakucala na vrata NSZ, doživela je još jedno ružno iznenađenje.

- Otišla sam da se prijavim na kurs za poslovnu sekretaricu. Njihovi uslovi bili su da imam osnovni nivo znanja engleskog, kompjutera, koji nisam imala, i da sam mlađa od 35 godina. Uradila sam ponuđene testove opšte informisanosti i inteligencije, nakon čega sam saznala da nisam dobila pravo na kurs - objašnjava Sanja, koja i dalje ne gubi nadu i planira da se prijavi na kurs za knjigovođu.
Sanjin slučaj nije usamljen. Slično su prošle i dve dame koje smo ovih dana sreli na Sajmu zapošljavanja. I one imaju fakultetske diplome, a u NSZ su im predložili da se prekvalifikuju u - pica-majstore.

U NSZ kažu da Sanjine tvrdnje nisu tačne.

- Mi ne razgovaramo tako sa našim strankama. Ponudimo svima ono što trenutno ima od poslova, a na njima je hoće li to prihvatiti ili ne - kaže za „Blic“ Nadežda Sladojević, šef filijale u Pančevu.

Kovačević: NSZ ničemu ne služi
Bivši rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da nikada nije čuo da je NSZ nekome pronašao posao.
- Služba za zapošljavanje ne služi ničemu, nisam čuo da su oni ikada našli nekome posao. Ukoliko osoba ne može da pronađe posao, može da se prekvalifikuje, ali ne u niži rang. Problemom nezaposlenosti treba da se bave sami fakulteti, ali i čitavo društvo i država - kaže Kovačević za „Blic“ i dodaje da neaktivni fakulteti moraju da se prilagode tržištu i da svojim studentima pruže praktično znanje koje se može primeniti odmah.

Preuzeto sa ...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
mob
Sony xperia
EVO ZAŠTO OBRAZOVANI BEŽE IZ SRBIJE Bacite diplome, traže se pica-majstori

Na Sajam zapošljavanja došle su i tri žene sa fakultetskim diplomama koje godinama bezuspešno pokušavaju da nađu posao i preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Jedina ponuda koju su za sve te godine dobile je - da se prekvalifikuju u pica-majstore.
- Ja sam diplomirani molekularni biolog i fiziolog. Veoma dugo tražim posao. Do sada sam samo volontirala, i to u Institutu za kukuruz. I to je to. Znate li kako je teško živeti bez prihoda? Poslala sam oko 100 prijava za posao. Ne samo da me niko nije zaposlio već me niko nikada nije ni pozvao na razgovor. Eto, jedino su mi u Nacionalnoj službi za zapošljavanje predložili da se prekvalifikujem u pica-majstora. Očajna sam, pa ću na kraju pristati i na to - rekla je za „Blic“ Nevenka N.

Dugački redovi nezaposlenih ispred Doma omladine. Svi bi samo posao.
- Diplomirala sam kineski jezik na Filološkom fakultetu i tražim posao već godinama. Dosad sam radila samo honorarno, neprijavljena. Imam 35 godina, a morala sam da pozajmim novac da dođem na sajam, jer nisam imala čak ni za autobusku kartu. Jedino da postanem pica-majstor, jer su mi to ponudili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Moraću da se prekvalifikujem - kaže S.P.

Posao traži i master tehnologije N.M, ali i njoj je ponuđeno da postane pica-majstor.

- Kako da kažem svojoj deci da završavaju fakultete kada ni ja sa svojom fakultetskom diplomom nisam uradila ništa? Posećujem stalno sajmove, ali nikada nisam našla posao. Radila sam u ugostiteljstvu, kratko. Snaći ću se nekako, ali da pravim pice neću - objašnjava N.M, master tehnologije.

Na Sajmu je u ponudi bilo 1.717 poslova i mnogo više nezaposlenih.
- Novina ove godine je što je omogućena onlajn prijava na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, što će omogućiti onima koji nisu bili u mogućnosti da dođu da na taj način apliciraju - rekla je Ljubica Đorđević, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Beograd.

Vrhunski stručnjak                                                        Pica-majstor

100.000-240.000 evra ukupni troškovi                             15.000 dinara se plaća kurs
7-10 godina traje „školovanje“                                        2-3 meseca traje „školovanje“
Ne dočekaju                                                                 Ne čekaju na posao nego se zapošljavaju odmah
Posao nekad i ne dočekaju

Preuzeto sa ...
« Poslednja izmena: 16. Maj 2015, 09:26:22 od Lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
mob
Samsung S7
>> - Imala sam biografiju napisanu na engleskom, ali su me odbili jer je bilo potrebno da bude na srpskom. Nisam imala kompjuter, pa nisam mogla da ispravim. Tako mi je i taj posao propao - objašnjava Sanja.

Kakva likusa. A kako si drugarice Sanja napisala tu biografiju na Engleskom?
Jel si ti studirala u Srbiji ili Americi pa da nemas CV na srpskom jeziku?
Za 30 godina nisi uspela da upoznas ni jednu jedinu drugaricu pa da ne mozes kod nje da odes da napises na njenom kompjuteru CV na srpskom.
Polovan laptop moze da se nadje za 100 evra. Uostalom kako si studirala bez kompjutera u danasnje vreme.

Nista joj ne verujem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
davno sam ja primjetio...da mnogi ljudi na ovim prostorima kao da su hipnotisani..
i tek kad se njima desi neko sranje...pomocu kojeg mogu da sagledaju stvari...
tek onda progledaju na oci...
a do tada sanjaju....
i masa ljudi uopste ne shvata gdjje zive...

da bi dobio posao...nije vazno to da li si strucnjak..i gdje si i kako si se skolovao...
vazno je da su ti  teca ili ujna dobro pozicionirani i kotirani..u stranci..nije ni vazno u kojoj...
jer sve i jedan posao..(dobro placen -podrazumijeva se)  dobija se po stranackoj liniji...

i to djubrad politicka vise i ne krije..
nego javno o tome pricaju kao da je sasvim normalno..
da sin premijerke..sa najlosijim prosjekom na listi kandidata..izbije na prvu poziciju i bude zaposlen... Smile
alo...pa u bilo kojoj zapadnoj zemlji..takav skandal..bi rezultirao..da taj politicar..
vise nikad ne bi mogao da bude ni opozicija u nekoj mjesnoj zajednici...a kamoli drzavna vlast... Smile

i naravno gdje god iskoci radno mjesto bilo kakvo...sestricu/necaku/rodjaku/malom kumovom-  srede diplomu ..da postane dingospo za mjesec dana..i eto ga...radi vec uveliko..
i samo puskom ga mozes istjerati...

a ovi sto se jebu po fakultetima i specijalizacijama...i pizdama materinim...i po 7-8 godina..njih ko jebe...
oni mogu naci posao i u inostranstvu  Smile

jojjj...kako to sve treba zivo pofatat i vjesat...i na lomaci spaljivati..i na 1000 g robije osudjivati...
sve do jednog.,...koji je  imao dodira sa politikom u poslednjih 25 godina...  Smile

i onda raspisati konkurs na birou za nezaposlena lica..
trazi se predsjednik drzave..trazi se premijer..trazi se ministar ovoga -onoga...trazi se direktor ovoga -onoga...

pa da vidim ko ce potrcati da se javi...

picka li im materina..onaj sistem u onoj drzavi...izvozio je avione...i izgradio i bliski i daleki  istok... Smile  Smile
a ovi..ovi debili...svi ..u proteklih 25 godina...  useru se od srece kad izvezu kamion malina i jabuka...

jebo li ih otac lopovski i nesposobni... Smile

IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
plus ne pise koji jezik je diplomirala. ako je tipa arapski, onda samo moze da glaba arapima kad dodju dok im simultano prevodi. znam jednu takvu i njene price.
a NSZ jeste za katanac. to covek treba online da se prijavi ako je nezaposlen. oni su mi bas simbol bezvezne administracije koja samo sisa nase pare...
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ću te patošem

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2882
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
mob
Nokia 33-10
Lepo da smanje bespotrebna mesta na fakultetima i mirna Bačka. Da se obrazovanje uskladi potrebama tržišta.

A vi meni objasnite gde to rade diplomirani politikolozi kad najmanje čekaju na posao? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
pa u strankama. te firme najbolje uspevaju u srbiji. zato smo u kurcu.
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 42.0.2311.90
Citat
Imala sam biografiju napisanu na engleskom, ali su me odbili jer je bilo potrebno da bude na srpskom. Nisam imala kompjuter, pa nisam mogla da ispravim. Tako mi je i taj posao propao - objašnjava Sanja.

Smile

Просеравање на квадрат Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.10.3
Browser
Safari 600.6.3
mob
Apple 15
Sto se tice ovih sa filoloskim, sada se traze kao poslovne sekretarice i za rad u call centru...

Za ovo dugo je pocetna plata 350e... pa kome nije zgoreg, a zna nemacki, danski, svedski, engleski, arapski, ....
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
mob
Samsung SGH-E590
Pocetna kako gde. Ja znam da moze da se nadje teh support na engleskom sa pocetnom platom od 50-60 hiljada. A ako znas neke druge jezike, tipa skandinavske mozes debele pare da uzmes za smesan posao...
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: rep Diplomu oka

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 6.342 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.