I mene izludjuju klinci sa petardama .Prosle godine sam zavrnula usi jednom malom u parku jer me jako uplasio petardom koja mi je pukla skoro na cizmama .Odmah je doletela gospodja mama i krenula sa pridikama i smaranjem ,ja nisam mogla da verujem da mene gnjavi i vaspsitava umesto rodjeno dete .Ali dobro ima ljudi koji se plase da budu autoriteti rodjenoj deci - valjda misle da ce ih deca mrzeti ,sta li ...
Braco/Sestre... pa niste fer majku mu... pa koliko vas je imalo merak (ako nista drugo) da baca te petarde u mladjem dobu... Evo bas sad trazim odgovor na Coolrunner-ovo pitanje
Objasni mi - sta vidis zanimljivo i normalno u tome da bacas petarde?
Ali mi nista ne pada na pamet... a opet... bacao sam ih kao lud... i ja i svi iz ekipe... a zasto? Pojma nemam... (valjda zato sto pucaju a to je jako cool bilo tada... (posto sad vidim deca imaju utoke na svakom koraku, mi smo tada morali da se vadimo na petarde ) )
Evo i mene pocinje da iritira to sto mesec dana pre i posle doceka sevaju po ulici iste a po gradu i buvljaku smaraju cak i mene ovako (sada) ozbiljnog sa klasicnim "carape carape, petarde petarde, carape carape" forama...
Mislim, ne treba uskracivati to zadovojstvo drugima (ma sta god ono bilo) samo zato sto smo mi to prosli i shvatili da tog zadovoljstva nema (ili ga mi jednostavno ne mozemo opisati)
Neka i mladje generacije dozive to... ali slazem se da to treba da bude na jedan primeran nacin... korigovan odgovarajucim pravilima i merama... uz nadzor roditelja, bez preterivanja, sa budnom svescu posledica i svih tih pratecih stvari...
Iako sam naveo da smo u "mladjim" danima (a sad sam kao omatoreo jelte) bacali tone te pirotehnike, mogu sa ponosom da kazem da niko od nasih i "njihovih" (komsija, prolaznika i sl.) nisu bili povredjeni... jer mi smo znali sta radimo, iako nismo znali bas i zasto to radimo...
I ne znam gde me povede ova prica... ali ono nabiti petardu u "piiiiiiiip" i nije bas, kako da kazem, zrelo resenje... Ne kazem da treba prvo pustiti da se neko zlo desi (pu pu, daleko bilo) ali uskratiti to samo (da samo) zbog buke... (koja je, ne zaboravite, i nama pruzala toliko zadovoljstva)... nekako deluje nasilnicki (na detinjstvo)...
Ali - prag tolerancije se mora znati... sa obe strane... (i bacaca i "slusacha")
« Poslednja izmena: 08. Jan 2010, 01:27:50 od Dzobi »
pa koliko vas je imalo merak (ako nista drugo) da baca te petarde u mladjem dobu
Pricam o bahatosti i nemanju mere kao ni razumevanja za druge.
Baci sam i ja koju petardu kao klinac, ali samo po koju. U zivotu ih nisam bacio vise od nekih 120 od toga sam u nekom 7-8 razredu bas za NG, u ponoc, srokao celu kutiju od 100 komada za 5 min. Ali ni pre ni posle NG, niti mi je to ikada bilo preterano zanimljivo, Jednom sam eto "izmeracio" i to je bilo to.
Pa o tome ti pricam... niko nije cvecka... mozda i tada tvoje komsije nisu imale bas najbolje misljenje o tebi... a i ko ti je kriv kad ne umes da rasporedis zadovoljstvo da ti traje (salim se... )
Uostalom, sto ljudi - sto cudi, nekom je to merak nekom ne, nekog napusti ranije, nekog kasnije... a nekog tek kad se opece... (u bukvalnom smislu te reci)
A za bahatost, nemastinu mere kao i razumevanja, slazem se... - mora da postoji odgovarajuci vid tolerancije sa obe strane...
(Ali s obizrom da su u pitanju deca, cenim ga da malo vise tolerancije mora da bude na stranu odraslih... jer, mi smo to prosli, a oni ne...)