Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 18:02:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 35
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dejstva avijacije Jugoslavije 1999  (Pročitano 76104 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
@M70AB1

Nasi su dejstvovali ali malo oko gradova, rizikovali bi civilne zrtve a i lakse su menjali polozaj van gradova. Bolje da pogode napustenu zgradu nego da osteceni projektil upadne u punu bolnicu ili da osteceni avion otkaci rezervoare i projektile da bi pokusao da se izvuce itd.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
mob
Nokia 
@M70AB1

Nasi su dejstvovali ali malo oko gradova, rizikovali bi civilne zrtve a i lakse su menjali polozaj van gradova. Bolje da pogode napustenu zgradu nego da osteceni projektil upadne u punu bolnicu ili da osteceni avion otkaci rezervoare i projektile da bi pokusao da se izvuce itd.
Najviše kada se branio Beograd od napada, znam da su oko Pančeva par puta dejstvovali par puta kada sam bio u Banatskom Novom Selu mogao sam da gledam dešavanja na nebu dosta jasno. Sa jedne strane Kovin i Smederevo sa druge Pančevo, Kačarevo itd. Pričam za to prvo veče kada je bombardovanje počelo, tada je navodno pao Tornado kod Pančeva (ostali samo dugmići). Nema šanse. Jasno se čulo gađanje radara, a to koliko se dobro čulo i videlo kada su gađali Utvu i kasarnu da ti ne pričam. Naravno da je bilo dejstva (jer mi smo bili deo odbrane Beograda) ali to prvo veče, kada su ti ciljevi gađani nije bilo dejstava iznad Pančeva ili u bližoj okolini, koliko se sećam. Inače, prvo je gađano krstarećim raketama avioni su se začuli posle ne znam, možda dobrih pola sata  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Не би сад да правим паметнији од људи којима је то посао, али која је поента гађања Утве? Мислим, они су већином правили авионе који су тешко могли да буду икакве користи у рату, делује ми као мета мање важности (у односу на рецимо касарну, авио базу или рафинерију). Smile
« Poslednja izmena: 02. Feb 2010, 23:16:25 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Mašine i alati iz fabrike Soko Mostar su bile smeštene u Utvi. A te mašine su se koristile u remontu aviona koji su bili u naoružanju SRJ. Gađanjem Utve i Mome, remontni kapacitet je sveden skoro na nulu.
« Poslednja izmena: 02. Feb 2010, 23:30:38 od 211 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
Mašine i alati iz fabrike Soko Mostar su bile smeštene u Utvi. A te mašine su se koristile u remontu aviona koji su bili u naoružanju SRJ. Gađanjem Utve i Mome, remontni kapacitet je sveden skoro na nulu.

Ovo vazi samo u toku 99. sa teskom mukom je isla obnova nmakar jednog dela kapaciteta ali je izuzetno veliki deo masina sacuvan. Moma je posle rata imala ogroman problem sto je sacuvala masine ali nije imala zgrade.
Danas sama cinjenica da Jugoimport nudi remont MIG-23 govori da je sacuvana oprema VZ Zmaj jer kada je pocetkom 90-ih trazen remont irackih Migova, Moma nije imala niti kljuc za tockove, sto znaci da je oprema VZ na broju i na vreme sklonjena. Slicno vazi i za Utvu, ali je tamo nemar nacinio najvise stete. Neki od aviona na remontu niu sklonjeni ali ni neke od masina.
Mada, dobro je znati da je i odatle maknuto dosta toga na vreme, ali i da je zbog konstrukcije samih hala dosta masina zacudo prezivelo bombardovanje (i osteceni prototip Laste). Nazalost, nemastina i nebriga su kasnije sperecili da se obnove znacajniji kapaciteti, da nije Laste pitanje je da li bi sta ostalo. Najveci problem danas pri remontu su rezervni delovi i strucni kadar, narocito u Utvi. Njih je napustio skoro svako ko je mogao, srecom zaposlili su nove inzenjere ali nista to nije kao sto bi moglo i trebalo da bude. Dok nekome ne stigne iz d....a u glavu nista...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Na 99. sam i mislio, pošto je @Ghost pitao zašto su bombardovali Utvu.

U fabriku Utva nisu premeštene bukvalno sve mašine iz Sokola. Neke koje nisu mogle da se prenesu, uništavane su na licu mesta. Pojedine visoko precizne mašine ne mogu da se instaliraju u postojeće Utvine hale jer zahtevaju izuzetno ravnu podlogu, koja je bombardovanjem uništena.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
Razumemo se, neke masine ni iz drugih fabrika (ne samo avijacije vec i artiiljerije itd.)  nisu mogle da se presele jer su teske i preko 10 tona...  Da ima volje i nesto vise para mogli bi da srede Utvu, najgore je sto masine postoje ali ne i projekat daljeg razvoja avioindustrije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
mob
Nokia 
Mislim da su uništili i neke avione koji su bili u halama u Utvi, kako sam ja čuo mašine su dobrim delom sačuvane a eksplozija je bila od aviona (mislim da je bilo nekih poljoprivrednih unutra ne držite me za reč). Da bombardovali su zbog remonta, rafinerija je recimo gađana zbog energenata (logično) inače tu su gađali samo energanu. Dve hale od utve su izbombardovana i mislim da je i pista bila gađana, sada i dalje stoje samo zidovi od tih hala. Utva je propala odavno, ljudi su zbog mizernih plata još osamdesetih počeli da beže iz Utve i to početkom osamdesetih. I sve ovo što se danas radi je na sirove mišiće i veliki sam pesimista kada je ova fabrika u pitanju. Davno je tu trebao da dođe strani kapital, izvinjavam se za ovaj mali oFF.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Skorpion 26

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 54
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Samsung D780
Ја не тврдим да је бројка од 60 оборених НАТО авиона у агресији 1999 год.тачна, али сам виђао неке текстове чак и на страном језику да су неки авиони НАТО алијансе погођени изнад СРЈ падали у суседним државама. Наравно информације су биле штуре, али се у сваком тексту напомиње да је авијација НАТО-а била итекако опрезна у првим данима агресије када је у питању наша ПВО. Уосталом НАТО је током агресије стално повећавао број ангажованих авиона. Морам да кажем и ово, да сам што се тиче губитака НАТО авијације код колеге видео одштампан текст који је добио мејлом, о губицима НАТО ваздухопловства са наведеним временом обарања, типом авиона и месту изнад кога је авион погођен и то на енглеском језику. Стварно је било занимљиво, али да ли је и тачно ?
IP sačuvana
social share
Skorpion 26
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia N70
Pogodjen je F/A-18 u motore,ali je ipak uspesno sleteo. Smile
Mozda je bilo jos takvih pogodaka,ali nema zvanicnih potvrda(ima i onaj A-10,koji je pogodjen iznad Kosova).Mada,licno ne verujem u taj podatak od 60 oborenih aviona.

Inace...USA je na pocetku agresije na Yugoslaviju imala udeo od 60% aviona,a pred kraj je angazovala vise od 80%.
« Poslednja izmena: 03. Feb 2010, 11:23:56 od sasa92 »
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 35
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 18:02:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.