Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 19:22:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 35
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dejstva avijacije Jugoslavije 1999  (Pročitano 75273 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Ko visoko leti nisko pada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1196
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Nokia 6267

Taj avion je verovatno bio nevidjiv zbog svog oblika,tzv leteceg krila.F-117 ima brdo racunara,i kojekakve farbe i premaze,koji ga cine manje vidljivi.Ili hoces da mi kazes da njegova i F-117 vidljivost ista?Msm da neces!

Nije bio nevidljiv zbog svog oblika vec zbog materijala od kojeg je napravljen.Avion je imao osnovnu konstrukciju od celicnih cevi a oplata se sastojala od dve tanke sperploce a u lepak je stavljan ugalj i piljevina.Prlikom konstrukcije se verovalo da ce drvo pomesan sa ugljem da apsorbuje radraske talase sto se kasnije ispostavilo kao tacno.Samo da skrenem paznu da govoriomo o tadasnjim radarima, mada ni jedan radar ne moze da "ocita" drvo i platno, tako da i dan danas najveci problem za jednu kontrolu leta su padobranci,paraglajdisti i motorni i bez motorni zmajevi.Pogotovo ako se upustaju u letove bez prijavljivanja nadleznim organima i ako leste u zoni aerodroma,ko naprimer ovde u Vrscu.Uzgred, F-117 nema nikakve extra kompjutere koje ometaju radare ili ga cine nevidljivim za iste, vec se nevidljivost dobija kombinacijom konstrukcije samog aviona (ostri uglovi) i zastitnog premaza same oplate kao i polozaj motora..I da, F-117 nije potpuno nevidljiv za radare, on ima samo smanjen radarski odraz u odnosu na vecinu drugih aviona.

IP sačuvana
social share
Edit by Lightsoft:  Link uklonjen
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
Isto važi i za B-2 i za sve druge stealth avione, kao i za budući ruski bombarder koji treba da zamenu Tu-95, Tu-160 i Tu-22 a planirano je uvođenje u upotrebu  između 2025-30.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6120
Citat
podatci
Kaze se podaci aman...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
mob
Nokia N70
Citat
Uzgred, F-117 nema nikakve extra kompjutere koje ometaju radare ili ga cine nevidljivim za iste, vec se nevidljivost dobija kombinacijom konstrukcije samog aviona (ostri uglovi) i zastitnog premaza same oplate kao i polozaj motora..

Znam ja to! Smile

Citat
kao i za budući ruski bombarder koji treba da zamenu Tu-95, Tu-160 i Tu-22 a planirano je uvođenje u upotrebu  između 2025-30.

Ima li najava!??!Nekih...Suska li se nesto??

Koji su zvanicni podatci o srusenim letelicama?

2 Apacha AH-64

1 Nighthawk F-117A

3 Falcons F-116C

~30 BPL

Jel ovo pise da smo srusili 3 komada F-16???
Ja znam za 1 F-16,1 F-117.Za apace ne znam nista...Ima neko neki podatak?Woodpecker?
« Poslednja izmena: 23. Dec 2009, 18:55:07 od sasa92 »
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Ko visoko leti nisko pada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1196
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Nokia 6267
Ovaj ga malo pretera,pogotovo sa ovim bespilotnim letelicama.30 komada, smanji cifru  brale.Ovako, ovo ce biti moj zadnji post na ovoj temi.Ovo prerasta u opste nagadjanje i iznosenje sarenih lazi u stilu i sta bi bilo kad bi bilo.Tolike avione oborismo na papiru a nigde ni jednog srafa kao dokaz od tolike nam Srbije.Nemoguce da su svi padali bas na teritorije susednih zemalja.Valjda bi neki pogodio i nasa brda i ravnicu.Po onome sto sam ja video tokom bombardovanja ovde u Vrscu mogu reci da smo zatajili.Prilikom prvog bombardovanja tv reptirora gotovo ceo grad je cuo avion kako nadlece grad,video se cak i bljesak prilikom lanisranja raketa a nas PVO je verovali vi ili ne,nasi dezurni vojnici koji su trebali da nas brane su bukvalno spavali.Probudilo ih je gruvanje raketa.I dok su se osvestili i poceli da pucaju em sto su promasili pravac iz kojeg je dosao avion em sto je taj avion koji nas je gadjao vec bio u Rumuniji.Sutradan ujutru dok su svi radoznali(medju kojima se ubrajam i ja,tada 16. godisnj klinac) razgledali porusen objekat RTS na brdu pored repetitora(koji je preziveo napad) preletela nas je na jedno 200-300 metara visine po slobodnoj proceni, bespilotna letelica.Prackom da je pogodis ali dzabe,niko da uzme bar kalasnjikov ili CZ pa da puca ka njoj, a puno brdo i vinogradi vojske.Zadnji put kada su nas gadjali pred kraj agresije,gadjana je tako zvana Stara Barutana, vojno skladiste koje je pripadalo ovdasnjoj kasarni.Svi koji su se zatekli na ulici,u dvoristu,na njivi, tog jutra (oko 10h ako se ne varam) mogli su da vide A-10 kako nadlece grad i bez ikakvog otpora ispaljuje projektil.Nas PVO ni da se cuje.Sva sreca sto je objekat bio prazan i sto se nalazi van naseljenog mesta, lakse su povredjeni dva ili tri radnika u polju malo dalje od objekta koji su tog jutra orali.To je ono sto sam ja video i iskusio.A sto se tice oborenih NATO letelica, verujem samo u ovo:jedan F-117 i jedan F-16 i par desetina do stotinu krstarecih projektila.Plus onaj pogodjeni A-10 koji je sleteo u Makedoniju(cak su i tu pronadjeni delovi pored kojih se i sam Drecun, tada novinar RTS-a fotografisao,a postoji i fotografija sa samog aerodroma).Za to postoje materijalni i neoborivi dokazi.U sve ostale price cu da verujem kad neko jasno kaze oboren je taj i taj ,tu i tu, ostaci su nadjeni i dokumentovani(fotografisani) i stavljam ih na uvid ili eventualno se navede pun ime i prezime,cin i pripadnost vojnika ili staresine(radi provere verodostojnosti inforamcije) koji je oborio neku od letelica.Samo tada cu da verujem da je nesto istinito.Toliko od mene o ovoj temi na ovoj temi,budite mi pozdravljeni i ne verujte u sarene laze, svi bi pa i ja naravno(koji sam i  nosio  pre par godina oznake ARJ PVO jedinice) voleo da su te price istinite ali........
IP sačuvana
social share
Edit by Lightsoft:  Link uklonjen
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
mob
Nokia N70
Eeeee...A da vidis sta je bilo u Valjevu.Gadjali su Krusik,dano-nocno.Nista od njega nije ostalo.Tuga da te uhvati.

Pucalo je u po bela dana u Valjevu.

Ja tada imao 6 ipo godina,kao juce da je bilo.Posle duzeg vremena,izasao napolje.Zivim u predgradju,imam veeeliko lepo dvoriste.Izasao ja napolje,komsija popravlja neku masinu za kopanje rupa.Samo se cuje ogrooomnaaa bukaaaaa!Mali bio,za malo bez bubnih opni da ostanem.Proleteo je F-15,paaaa...Pljuni me ako je bilo vise od 250m!
Tek kasnije sam ukapirao da je to bio F-15,msm kada sam poceo da se zanimam za avione.

Nasa PVO ni da mrdne.Prangijali su po jadnoim Krusiku dani noc....
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
Prilikom prvog bombardovanja tv reptirora gotovo ceo grad je cuo avion kako nadlece grad,video se cak i bljesak prilikom lanisranja raketa a nas PVO je verovali vi ili ne,nasi dezurni vojnici koji su trebali da nas brane su bukvalno spavali.Probudilo ih je gruvanje raketa.I dok su se osvestili i poceli da pucaju em sto su promasili pravac iz kojeg je dosao avion em sto je taj avion koji nas je gadjao vec bio u Rumuniji.

to je stoga shto je nasha PVO bila (a i sad je ) organizovana po sovjetskom principu centralizovanog komandovanja ,gde su se naredbe prenosile s vrha i to obichno telefonom . u takvoj situaciji ,ako se neprijateljska letelica ne uochi na vreme (bar par stotina km od cilja ) ,jedinica obichno nije spremna za dejstvo kad avion dodje na vreme jer eto - nisu dobili odgovarajucu komandu  Smile .

umesto toga ,moderni koncept PVO je distribuirana mreza . to znachi da svaki senzor (od radara do vojnichkih ochiju ) ucestvuje u razmeni podataka - idealno sa svima drugima . ako se jedan chvor u toj mrezi unishti ,ostali nastavljaju da prate . komanda moze da naredi gashenje ili paljenje odr4edjenih cvorova , da pojedinim jedinicama dozvoli ili zabrani dejstvo - ali ne ucestvuje u odabiru cilja . komandant pojedine jedinice sam bira cilj koji mu dodje u domet i dejstvuje ,isto kao shto vojnik u borbi sam bira koga ce da gadja a ne cheka da mu komandir bira svaki pojedinachni cilj.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
A ja sam sa druge strane redovno gledao kako PVO dejstvuje nad Velikom Planom (nisam odatle ali se lepo videlo), vatromet svake veceri. Odredjeni broj aviona je bio ostecen ali je uspeo da se izvuce i sleti na neki od pomocnih aerodroma tipa Tuzla itd, za sta postoje i brojne izjave, nazalost puno je koje-kakvih dezinformacija koje bacaju senku na ucinjeno (u smislu preterivanja u brojevima). Neki avioni su vraceni u funkciju ali ih je i odredjeni deo povucen iz upotrebe jer se nisu mogli ili ih se nije isplatilo poravljati (postoje i izjave za ovo stranih medija i zapadnih zvanicnika ali zvanicno nisu gubici iako su avioni osteceni "van mogucnosti popravke").

Jednostavno, dubina teritorije nam je prakticno nikakva i ostecen avion (ako nije odmah kriticno ostecen) ima vrlo velike sanse da se domogne saveznickih baza.

Negde vrlo rano u toku rata je doneta odluka da se nad gradovima nece vrsiti dejstva PVO, a zasto, pa zato sto je manja steta ako krstareca raketa pogodi planirani - prazan objekat nego ako ostecena skrene i zakuca se u zgradu sa sto civila. To je bila svesna odluka. Zato je i avionima dopusteno da prelecu gradove bez dejstava, a ne zato sto to ljudi iz PVO nisu umeli ili hteli. Na drugim mestima se vodila zestoka borba na zivot i smrt koja je imala i svoje rezultate, ali i svoje zrtve. Odredjeni broj pripadnika PVO je poginuo i to ne zato sto su su kukavice ili nesposobni vec zato sto su radili svoj posao, branili nebo nase zemlje. Slava im!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Миленко Павловић је погинуо бранећи Ваљево и можда је авион који си ти видео био његов МиГ-29... он је летео доста ниско, Американци су летели на већим висинама...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Ево за Детлића једна тема
http://forum.burek.com/rat-nato-jugoslavija-t423165.html

Дакле званично смо оборили 2 авиона, Ф16 и оно црно говно које је завршило у каљузи код мене у комшилуку. Значи ово је званичан податак. Е тај званичан податак није тачан, јер се у Руми у подруму музеја налазе остатци немачког Торнада којег је иглом оборио рођени брат моје куме 2- или 3. дана бомбардовања у сремским њивама подно Фрушке горе. Те ноћи су оворена 2 Торнада, а ја сам нашао податке да је један пао код Новог Сада а један код Панчева. Који је од та 2 овај у румском музеју стварно не зна.
Исто тако ме живо интересује зашто то није заведено као званични податак. Дакле оборено је више од 2 авиона!

Иначе ја сам на нету пронашао текстове неког нашег пуковника ваљда, где он наводи гомилу локација на којима је долазило до сукоба са НАТО летелицама, па се негде помиње да су и падали авиони.. У сваком случају могуће је да је нешто од тога и истинито пошто је ето овај Торнадо необјављен, а је врло могуће да је још тога прећутано. Оно што ја знам је да је Торнадо још у подруму музеја, као и да је врло врло врло могуће да је један авион пао на шиптарску обалу Охридксог језера, пошто су житељи македонских села видели како за собом оставља траг и како се ослобађа наоружања.

У сваком случају тај податак од 2 авиона је НЕТАЧАН! Колики је тачан број не верујем да ћемо икада сазнати, поготово што се сад увлачио НАТОу так да се такви подаци не износе Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 35
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 19:22:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.