Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 19:33:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 59
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Darvinova teorija evolucije?  (Pročitano 73962 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
@feanor...

tacno tako. ogromna vremenska razdoblja su u pitanju.

sve te promene teku vrlo sporo, s obzirom na duzinu nasih zivota.
a nauka takodje ne postoji od juce,vec vekovima i hiljadama godina unazad!!
ljudi su se oduvek pitali, i trazili i objasnjenja i odgovore...
sem toga, pre hrista se znalo da je zemlja okrugla i da se vrti oko sunca a ne obrnuto... pa se to zaboravilo ili negiralo, u nedostatku 'cvrstih' dokaza prihvatljivim i laiku, ili zbog sklada sa nekom novom dogmom...

ali osnovno je da su to procesi koji traju... i vrlo su spori, bar iz nase perspektive

bravo za pravoslavna nacela koja te pokrecu, i ja verijem u takva nacela koja nisu nuzno pravoslavna.
mozes ih nazvati i 'etika', i postoje takodje od kad postoji i covek, u kojoj god svojoj razvojnoj fazi...
i nije istina da je covek zver pustena s lanca ako neveruje u boga i njegovo odobravanje ili kaznu.

« Poslednja izmena: 11. Apr 2006, 10:59:18 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Citat
Citirani autor: arlekin na Juce u 17:11:28
Drugi zakon termodinamike?A da probas da ukucas u pretrazivac pa da saznas o cemu drugi zakon termodinamike govori posto ocigledno nemas pojma

Slobodno izguglaj, i proveri da drugi zakon termodinamike glasi:"U zatvorenom sistemu entropija(haos) se povecava ili ostaje konstantna". Drugom zakonu termodinamike moze da prkosi samo razuman cin delovanja kao sto je covek, kada recimo napravi casu koja je red, ili stvori automobill koji je takodjer red. Drugi zakon termodinamike govori takodje da neki red ne moze sam od sebe nastati. Rastaviti automobil do najsitnijih detalja i staviti ga na neko mesto i cekati da ga vreme sastavi, tj da se sam od sebe sastavi je sumanuto i ispod svakog razumnog poimanja je prava ludost. A pitas se kako zivot koji je najvisi red od svih redova u prirodi, jer je covek milion puta kompleksnije od auta, ne samo covek nego i celija, ne moze nastati sam od sebe???

Ako neko smatra da je zivot nastao sam od sebe, onda je on daleko spao sa one ljestvice monoteizma na ateizam, pod uticajem haosa, a posto drugom zakonu teromodinamike moze da prkosi samo razuman, ili inteligentan nacin delovanja, sto znaci da onaj ko je na stadijumu ateizma i tvrdi da zivot moze nastati sam od sebe, tome negde skripi u razumu debelo.

Ne zezam se nego ti govorim ozbiljno da o tome razmislis.

Ma cujes li ti sebe sta govoris??????kako Bog moze da postoji sam od sebe???????????????Kako mozes da se pozivas na fizicke zakone a u isto vreme da nipodastavas nauku toliko???????????Zakoni fizike isto tako dokazuju da Bog ne moze da postoji,i da je uskrssnuce nemoguce i hodanje po vodi.Da ne govorim o tome da je tvoje tumacenje zakona fizike potpuno pogresno.Drugi zakon termodinamike govore o prenosu toplote sa jednog na drugo telo.Govore o fizici a ne o biologiji i samo u tvom tumacenju imaju neke veze sa biologijom i religijom i nastankom sveta

Ne ponistavam ja nauku vec vi. Verovanjem u evoluciju ponistavaju se sva nacela nauke, pogotvo moderne nauke koja je oborila evoluciju po svim tackma. Zakoni fizike dokazuju itekako dobro da Bog postoji, jer gde je zakon tu je i zakonodavac. A zakoni fizike su razliciti i mnogi od njih pokazuju savrsenstvo i kompeksnost sve prirode. Tako da je to jos jedan razlog zbog cega je sva priroda sto postoji nije mogla nastati sama po sebi, nego ima svog Tvorca.

Entropija je termodinamicka velicina. Imas ovde objasenjenje za drugi zakon termodinamike, gde se spominje i taj tvoj prenos toplote, ali se na kraju govori sta je posledica toga, a to je entropija, koja se stalno povecava.

Svemir je zatvoren sistem. Zato sto je svemir zatvoren sistem je i razlog sto je energija neunistiva, i materija. Sve sto se nalazi pod prirodnim uslovima u zatvorenom sistemu(svemiru) tezi ka haosu. To se ite kako kosi sa teorijom o velikom prasku, ali dzaba fiziciari i pored te cinjenice i dalje veruju u nastajanje red samog po sebi, jer moraju da brane svoju ateisticku veru.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
LG 4X HD
zakonodavac je priroda a ne bog,svemir zatvoren sistem? Smiley 1  Smile Smile Smile raspitaj se sta znaci "zatvoren sistem"

koji to zakoni fizike dokazuju da bog postoji?

Citat
Svemir je zatvoren sistem. Zato sto je svemir zatvoren sistem je i razlog sto je energija neunistiva, i materija. Sve sto se nalazi pod prirodnim uslovima u zatvorenom sistemu(svemiru) tezi ka haosu.

Ponovo uskaces sebi u stomak,ako sve u svemiru tezi ka haosu a ti tvrdis da je svemir stvorio bog znaci bog je stvorio haos a ne saavrsenstvo.
sam kazes da je energija i materija  neunistiva(i ne stvoriva) a opet tvrdis da Bog postoji sam od sebe i da je stvorio nesto iz nicega

sto se mene tice ova konverzacija je zavrsena
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
zakonodavac je priroda

Apstrakcija nad apstrakcijama. Bezanje od stvarnosti. Mazohizam.

Otvoren sistem postoji samo tamo gde je intelignetan cin. Dakle ljudsko drustvo je otvoren sistem. Priroda je zatvoren sistem. U prirodi poredak moze biti samo konstantan ili prelazec u nered. Za svemir se ne moze nista pouzdano reci, ali bas entropijski zakon to govori da je svemir zatvoren. No opet pseudonaucnici evolucionisti da bi potkrepili svoju teoriju evolucije proglasavaju prirodu "otvorenim sistemom" jer samo tako mogu opravdati abnormalne pojave prelaska nereda u red samo od sebe.

Citat
Ponovo uskaces sebi u stomak,ako sve u svemiru tezi ka haosu a ti tvrdis da je svemir stvorio bog znaci bog je stvorio haos a ne saavrsenstvo.
sam kazes da je energija i materija  neunistiva(i ne stvoriva) a opet tvrdis da Bog postoji sam od sebe i da je stvorio nesto iz nicega

Da, Bog je stvorio red, a ne nered. Nered je poceo onda kada je neko bio uzrocnik tom neredu, a to je covek. Danas u ovoj haoticnoj civilizaciji ateizma i nistavila, gde nered nikad nije bio vec, je samo potvrda biblijskih reci, da ceo univrezum ispasta zbog covekovg greha. Zvezde se gase i planete se raspadaju, meteori i komete prste po kosmosu od uzasa covekovog bogotpadnistva.

No za mene je takodjer zavrsena rasprava.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
LG 4X HD
Citat
Zvezde se gase i planete se raspadaju, meteori i komete prste po kosmosu od uzasa covekovog bogotpadnistva.

Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
znam da sam rekao da je za mene rasprava zavrsena ali ovome ipak moram da se nasmejem
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
@Magic  Master

"Kako to da nema prelaznih formi. Kad je čovjek nastao iz majmuna, kako da nema danas nekih čovjekolikih majmuna koji se i dalje razvijaju. Ili uzeti primjer bilo koje dvije jedinke, nigdje nemaju prelazne forme."
[b]

Itekako ima prelaznih formi.
Da navedem samo dvodihalice (ribe koje dišu na škrge i na pluća) i čudnovatog kljunaša (krznaš koji se leže iz jajeta).

Što se tiče čovjekolikih majmuna, zar sa 98% identičnog genskog zapisa sa ljudskim genom nije dovoljna međufaza?

Za razliku od svinje s kojom čovjek dijeli "samo" 85% genskog zapisa.

Zbog toga su se prilikom prvih transplantacija organa, uzimali svinjski, što je kasnije odbačeno radi prevelikih imunoloških problema.

No velika sličnost i podudarnost su očiti.

"Zanima me samo kakav će odnos biti izmedju novih najsavršenijh organizama, viših od čovjeka, i čovjeka ? Hoće li biti problema, ili će biti OK ?"

Takva dilema ne treba da te muči.
Već postoje velike razlike među ljudima.
Ima manje i više savršenih u ogromnom rasponu.
Od imbecila do genija.
Pa ipak nekako žive u skladu.

"Inteligencija će biti daleko iznad naše i sigurno će putovati oko galaksije. Mozda će čitave kjige moći naučiti napamet."[/b]

Ta "naša" inteligencija koju spominješ, nema određenu veličinu.
Nekome je već sada dato da napamet nauči cijele knjige.
Poznati su tzv hafizi koji naizust poznaju kuran.
Taj fenomen je poznat kao foto memorija i nije nikakva rijetkost kod glazbenika koji bez većeg napora pamte stotine stranica notnog zapisa.

Svakako ti je poznato da ima ljudi koji napamet računaju komplicirane matematičke zadatke, brže od najjačih računala.

"Najbolje rješenje i za nauku i za religiju bila bi komplementacija, to jest nadopunjavanje. Religija popunjava rupe nauci, a nauka religiji. Tako bi vjerovatno došli do najkvalitetnijih saznanja, koja su najbliža istini."

Religija ništa ne dopunjava znanost (nauku).
Religije samo proizvode ideje, koje su zbog svoje brojnosti (ima ih doslovce bezbroj) i iracionalnosti, znanosti potpuno neupotrebljive.

K tome postoji snažan (i opravdan) animozitet religije spram znanosti.
Svako znanstveno dostignuće, potire neku religioznu nebulozu, koja bi u nedostatku znanosti i dalje neupitno egzistirala.

Odatle strah klera od znanstvenih spoznaja.

Da jednog dana ne izgube tržište magle koju stoljećima uspješno prodaju.

Suma doličnog ljudskog ponašanja dala bi se iskazati i izvan religioznih okvira, ali u ovom povjesnom trenutku očito nema za to volje.
Mnogima još odgovora lov u mutnom.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Imam prijatelja, ima dupli doktorat iz fizike (ali je ostao normalan  Smile ), eno ga 'gore' u Švajcarskoj,
profa je negde, jako je pobožan čovek i ič ne veruje u ovu teoriju.

Znam i za one naučnike koji su prateći zvezdu - prepoznali u jednoj bebi - Božijega Sina.
Mada su to prvo uradili nepismeni pastiri.

Baš sam jutros čitao: "U ono vreme odgovori Isus i reče: hvalim te, Oče, Gospode neba i zemlje,
što si sakrio ovo od učenih i pametnih, a otkrio bezazlenima;
da, Oče, jer tako bi ugodno pred tobom."
Nešto ja (kao) razmišljao:
Dobro je što je Njemu prioritet bezazlenost, jer nije svima dostupno učenje niti im je urođena mudrost.
I naravno da bezazlenost ne podrazumeva (barem meni) zabranu učenja i saznavanja.
Hvala Bogu za faksove i nauku.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
@osta

"Bog nam je dao razum da s njime opazamo, i vrsimo logicka zakljucivanja. Dao nam je takodjer razum da s njime potkrepljujemo svoju veru. Jer vera je iznad razuma."

Da nam je Bog dao razum, onda bi ga i imali.
Ništa ne ukazuje da je čovjek razumno biće.
Fantaziju da smo razumni demantiraju naša djela.
Neutaživa grabežljivost (neusporediva sa životinjskom) i metode za ostvarivanje grabeži, ne asociraju na razum, već na nagonsko ponašanje.

Nadalje, kad bi vjera doista bila iznad razuma, sam razum bi se kao nepotreban rasplinuo u ništavilu.
Što će nam računalica sa drvenim kuglicama, kad imamo kompjutere?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple 15
ma, meni nije jasno zasto mnogi smatraju da mi nismo zivotinje...
biologija i genetika samo mogu da ih demantuju...
msilim, mi smo samo malko razvijeniji srodnici ostalih zivotinja, ali da smo nesto posebno... tesko...

hm.. dugujem deo odgovora costi... delimicno mu je pajser odgovorio...
pisem kad nadjem vremena...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
...da smo nesto posebno... tesko

istinu zboris, anea

rado sebi pripisujemo neka svojstva koja mi (nedokazano) posedujemo.. za razliku od drugih zivotinja, tj. sisara
sta nas to toliko razlikuje?
razum?
smeh?
suze?
govor?

'argumenti' su stvarno... za suze i smeh  Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 59
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 19:33:09
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.