Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Данак у крви: Дечак кога шаљу у Шведску ноћу плаче и доз  (Pročitano 3828 puta)
29. Sep 2016, 08:16:41
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 489
Browser
Chrome 53.0.2785.116
Зрењанин: Дечак кога шаљу у Шведску ноћу плаче и дозива мајку

В. Ц. С. - Сл. П. | 28. септембар 2016. 14:40 > 20:28 | Коментара: 37
Зрењанинци данас протестовали зато што држава петогодишњака одваја од хранитељке и даје усвојитељима у Шведску. Директорка Центра: Све у интересу детета. Министарство: Усвојење се наставља

СВИ ми, родитељи деце из вртића у који је ишао дечак кога је одгајила хранитељка Љиљана Радуловић, шокирани смо због свега што се десило. Организујемо протест јер желимо да буду заштићени интереси детета. Лично сам била сведок да је дечак узнемирен, блед, са подочњацима, откад је одвојен од хранитељке. Преводилац потенцијалних усвојитеља из Шведске ми је признао да дечак ноћу не спава и да дозива мајку, каже за “Новости” Ивана Мандић, једна од организаторки мирног протеста грађана, који је по подне одржан на Тргу слободе у Зрењанину.

Зрењанинци су се дигли на ноге када је градом прострујала вест да је петогодишњак, који је од свог трећег месеца са Љиљаном, за три дана од ње одвојен и дат на адаптацију потенцијалним усвојитељима. Хранитељка од прошлог петка није видела дечака и тврди да је центар за социјални рад није на време обавестио у усвајању.

- Видела сам дечака у недељу са усвојитељима. Када је видео мог сина, озарио се, притрчао му, чврсто су се загрлили - каже Ивана, и додаје да је признање да малишан ноћу дозива мајку за њу био аларм да нешто није у реду, јер није било постепеног привикавања на усвојитеље. Сигурна је да би Љиљана сарађивала да су јој дали шансу:

- Никада није крила од детета да га није родила. Једном је питао да ли је он био у њеном стомаку, а она му је рекла да није, већ да га је донела кад је био сасвим мали. Њихов однос је био изузетно близак. Свуда су ишли заједно, дечак је био пристојан, негован, весео... Нисмо против усвајања, али јесмо против оваквог, на брзину, због којег дете пати.

И дете Данијеле Филиповић Бањак ишло је у исти вртић:

- Шта да вам кажем како је Љиља бринула о њему, када сам ја доскора мислила да му је мајка. Начин на који је све урађено је нехуман!

Љиљана Радуловић потражила је помоћ Канцеларије за комуникацију са народним посланицима. Мирко Крлић, како нам је потврдио, одмах је иницирао код Министарства рада проверу да ли је испоштована законска процедура код усвојења и да ли су заштићени интереси детета. Зрењанински центар је посетила инспекција за ванредни надзор Покрајинског секретаријата за социјалну заштиту и констатовала да нема неправилности.

Министарство рада је саопштило да је хранитељка у моменту започињања процеса усвојења показала да не одобрава одлуку органа старатељства и опструисала процес, руководећи се сопственим уверењем шта је дететов интерес. Тиме је, кажу, прекорачила границе своје улоге и, упркос указивању да је дужна да поштује законску обавезу чувања тајности података, давала је јавности нетачне информације о конкретном поступку, не водећи рачуна о последицама по дете.

- Поступак усвојења ће бити настављен, јер је на основу праћења тока међусобног прилагођавања детета и потенцијалних усвојитеља процењено да је конкретно усвојење у његовом најбољем интересу. Интерес детета и поштовање закона је једино чиме се руководе надлежне институције - саопштило је Министарство.

ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ

Начелник Полицијске управе Зрењанин Бојан Марковић потврдио је за “Новости” да је Љиљана Радуловић поднела кривичну пријаву против Центра за социјални рад, због сумње у незаконито поступање. Полиција ће истражити случај, а незванично сазнајемо да засад нису евидентирана кривична дела запослених у Центру у вези са овим поступком.

http://www.novosti.rs

...........................................................................

...........................................................................

Зрењанин брани Швеђанима да одведу дечака!

У граду на Бегеју данас протест због одузимања петогодишњег малишана из хранитељске породице. Све се десило на препад, за три дана, каже хранитељка. Љиљана по закону због година не може да усвоји дете

КАД је дошао код мене, био је као векница хлеба, мајушна беба од три месеца. Рекли су ми да је биолошким родитељима одузето родитељско право. За ових пет година доста смо се везали једно за друго. Волела бих да буде срећан, али бојим се за њега, јер цела ова процедура усвајања у Шведској иде пребрзо. Одвојили су га од мене за само три дана. Готово да не спавам, живим само на води.

Овако, за “Новости”, прича Зрењанинка Љиљана Радуловић, која не може да се помири са брзином и начином на који јој је одузет дечак о коме је бринула од пелена. Због овога су огорчени и родитељи деце из вртића у који је малишан ишао, њихове комшије и други Зрењанинци, који су за данас најавили миран протест.

– Не знам зашто је његовим биолошким родитељима одузето родитељско право, кад је дошао код нас, није имао видљиве повреде. Има трогодишњег брата, који и даље живи са мајком и оцем. Он је у септембру напунио пет. Пре две године ми је умро супруг и од тада смо остали упућени једно на друго – каже Радуловић.

Љиљана никада детету није рекла да га је родила, већ да га је донела, не знајући како да објасни детаље, а дечак ју је од почетка звао мама, јер за другу није знао.

СРБИЈА, ПА ИНОСТРАНСТВО
Закон налаже да се минимум годину дана тражи усвојитељ у Србији, а после тога дете може да иде на инострано усвојење, што је овде испоштовано.

– У априлу су ми у центру натукнули да би можда могло да буде страног усвојења, али да је све стопирано због избора. Од тада нико ништа није помињао, да би ме прошлог петка позвали да дођем у уторак, јер ће можда стићи људи из Агенције за усвајање. Онда су ме у уторак колима центра повели у Београд, у Министарство за рад и социјалну политику, где сам видела и усвојитеље из Шведске са преводиоцем – прича Љиљана.

Истог дана потенцијални усвојитељи дошли су у Зрењанин да упознају дечака, али је сусрет био кратак, јер је малишан ишао код другара на рођендан. Виђали су се и у наредна два дана, али напољу, да би трећег дечак рекао да неће са њима.

– У петак је рекао да је уморан. Молила сам га да се обуче. Плашила сам се да неко не помисли да га ја наговарам на отпор. Када је дошла социјална радница, пред њом је рекао да неће од маме, али се предомислио када је узвратила да иду у играоницу и да ће га вратити “док мама скува ручак”. Питала сам кад се враћају. Узвратила је: “Немојте о томе пред дететом, јавиће вам се из центра” – каже Љиљана.

ПРИПРЕМА
Хранитељи су кључни у припремама деце за усвојење и обично највише помогну, кажу у удружењима хранитеља. Да би, међутим, добро одиграли своју улогу, потребно је да их психолози припреме на што безболније раздвајање. У Београду се то ради у оквиру Центра за хранитеље и усвојитеље, али у Војводини, због мањка кадрова, таквих центара нема.
Од тог петка, како тврди, дете се није вратило. Тражила је потписан папир да дечак није с њом. Речено јој је да нема потребе. Каже, целог викенда јој се нико није јављао и јако је бринула, а онда јој је комшиница рекла да је видела дечака у играоници, у тржном центру.

– Пошла сам тамо само да видим да ли је све у реду, без намере да правим сцене. Била сам забринута. Да су ме пустили да га видим, само бих га пољубила и рекла да иде да се игра. Али преводилац је одмах звала социјалну радницу и испао је инцидент – каже Љиљана.

Ивана Мандић, која је присуствовала сцени, каже:

– Дечак се отимао и узбуђено понављао: “Мама је дошла по мене, морам да идем”, док је преводилац скочио на госпођу Љиљу и почео да је вређа. Будући тата је ставио малишана на крило и нешто му говорио на шведском, али се дете отимало и плакало.

Љиљана тврди да су муж и она желели да усвоје дечака, али да им је речено да хранитељи нису адекватни усвојитељи. Испоставило се да је сметња то што је са својих 60 година од детета старија више од 45 година, што је законска препрека. Љиљана је уплашена шта ће са дететом бити и обратила се и тужилаштву и Министарству, тражећи да јој се омогући контакт са дечаком.

Надлежни тврде да је Љиљанина реакција неадекватна, иако до сада, како кажу, до сада није било проблема. Породичним законом је, додају, прописано да је у поступку заснивања усвојења јавност искључена, а да су подаци из евиденције тајна и њу морају да чувају сви, односно потенцијални усвојитељи, старатељ, центар за социјални рад, министарство и, у овом случају, хранитељ. Хранитељ је, кажу, прекршио тај члан закона. Сви морају да раде у интересу детета. Љиљана је, како незванично сазнајемо, била упозната са процесом усвојења од почетка усвојења, јер и сама учествује у свему томе.

« Poslednja izmena: 29. Sep 2016, 08:32:40 od 8112kristal »
IP sačuvana
social share
"Како је дивно у нашој породици. Како се лепо дружимо. Ко нема велику породицу не зна шта пропушта. Правите децу!" др Андреј Фајгељ, отац четворо деце
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows
Browser
Chrome 53.0.2785.116
da sad place. a za 15 godina ima da peva kad shvati koliko je srece imao...
naslov ti je, naravno, bzvz.
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
kakve ce imati srece... Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.101
Hraniteljska porodica je neko ko prima velike pare od drzave(preko 30000 dinara) kako bi cuvali to dete dok se ne usvoji. S'obzirom da ga niko odavde nije hteo usvojiti a da se pojavila prilika za usvajanje ne vidim problem.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
problem je u tome sto ce djetetu slomiti srce....
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 489
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.116
Hraniteljska porodica je neko ko prima velike pare od drzave(preko 30000 dinara) kako bi cuvali to dete dok se ne usvoji.
Velike pare?

Citat
S'obzirom da ga niko odavde nije hteo usvojiti a da se pojavila prilika za usvajanje ne vidim problem.
Kako ga niko nije hteo kada tu proceduru uopste nisu ni prosli?

Citat
Закон налаже да се минимум годину дана тражи усвојитељ у Србији, а после тога дете може да иде на инострано усвојење, што је овде испоштовано.

U SRrbiji (na zalost i sve ih je vise) ima velik broj porodica bez dece ili onih porodica koje bi usvojile dete.
IP sačuvana
social share
"Како је дивно у нашој породици. Како се лепо дружимо. Ко нема велику породицу не зна шта пропушта. Правите децу!" др Андреј Фајгељ, отац четворо деце
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
neko je uzeo dobre pare..da taj djecak odleti za svediju...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.101
problem je u tome sto ce djetetu slomiti srce....

Dete place i kad ga das u obdaniste. Uvek postoji period privikavanja na nove uslove.

Velike pare?

Preko 30000 po detetu je malo?  Smile

Citat
Kako ga niko nije hteo kada tu proceduru uopste nisu ni prosli?
Citaj ono sto postavljas

Citat

Citat
што је овде испоштовано.

Citat
што је овде испоштовано.

Citat
што је овде испоштовано.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 489
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.116
neko je uzeo dobre pare..da taj djecak odleti za svediju...
heh...
Ne bi bilo lose da se sazna malko vise podataka o toj "porodici iz Svedske" : )
Drzava danas radi "samo najbolje za interes dece", na svakom koraku to demonstriraju.

Citat
Citaj ono sto postavljas
...

Citat
Upravo o tome se i radi. Potpuno je neverovatno da se procedura "ispostovala", a da ga niko u Srbiji nije hteo, a toliko ljudi ima koji bi usvojili decu.
Citat
Dete place i kad ga das u obdaniste. Uvek postoji period privikavanja na nove uslove.
Razlicita deca razlicito reaguju, to ne moze nikakav zakon da regulise. "Period privikavanja" za petogodisnje dete moze da ostavi traume dozivotno, niti se privikava na obdaniste, niti na vaspitacicu, vec na novu drzavu, potpuno nove i nepoznate ljude, koje je prvi put videlo kada su dosli da ga vode... u Srbiji usvajanje traje 6 meseci, a ovaj slucaj 3 dana.
« Poslednja izmena: 29. Sep 2016, 11:25:45 od 8112kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.12
Browser
Safari 602.1.50
mob
Apple 15
Hraniteljka nije majka, a izjava "ne znam da li je muz podneo za usvajanje" je krajnje neodgovorna.
Doduse, i da je hteo, nije mogao, jer je razlika perevelika.
Zato su samo hranitelji, a ne usvojioci.

Da, da... tesko razumljivo za nekoga ko ne cuva ni zlatnu ribicu.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.