Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li su sve izrasline na koži opasne?  (Pročitano 70676 puta)
24. Jan 2007, 12:03:56
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia the best
Da li su sve izrasline na koži opasne?

Na koži brojni izraštaji  nastaju akutno, izazvani virusima, bakterijama, gljivicama ili postepeno. Promene na koži se brzo menjaju i skreću pažnju pa se odmah traži pomoć lekara. Takvi izraštaji se obično brzo i saniraju.

Pored ovakvih izraslina na koži, postoje i one koje se sporo razvijaju, ne prave tegobe, barem ne u početku, i pošto dugo traju, većina im i ne pridaje značaj. One mogu, ako se na vreme ne uklone, poprimiti neželjeni tok, pa i ugroziti život bolesniku. Naravno na lekaru je da prepozna njihov tok, ili ga barem pretpostavi. Neki od tih izraštaja su zaista dobroćudni i nikada se ne transformišu u zloćudne tumore. I ako su dobroćudni, mogu nalikovati zloćudnima, kao što nekada čine masne bradavice. Ponekad izazivaju dileme i kod lekara, a posebno kod onih laika koji konsultuju internet.

Prepoznati dobroćudne tumore i ciste

Skoro najčešća promena na koži kod sredovečnih i starijih osoba je tzv. masna bradavica, seboroična keratoza. Ranije je nazivana i staračka, što je pogrešno, jer se može javiti i kod mladih osoba, oko dvadesete godine života. Tu vrstu bradavica imaju skoro sve osobe iznad 60 godina, najčešće na glavi i gornjem delu tela. Izgled im varira: nekada su pljosnate, nekada na petlji, boja je takođe različita – od boje bele kafe do crne. Izgledaju kao da su nalepljene na kožu. Vremenom se njihov broj povećava. Mogu da se upale ili krvare, pa ih je u tom slučaju najbolje ukloniti. Nekada liče raku kože. Uklanjaju se kriodestrukcijom (tečnim azotom ili hirurški), ili drugim, vrlo efikasnim metodama. Ako se nalaze na licu ili ispod dojki, u pazuhu, preponama, pametno je ukloniti ih.
Od dobroćudnih izraslina vrlo su česte milije, ciste koje se nalaze na licu u svim uzrastima. Čine ih sitni, tvrdi čvorići prečnika do 2 mm. Dermatolog će ih lako ukloniti.

Mogu li dobroćudne promene postati zloćudne?

Neke i mogu. Svakako je najznačajnija aktinična ili solarna keratoza koju bez biopsije i patohistološkog pregleda nije moguće razlikovati od zloćudnog, spinocelularnog karcinoma. Njihov tok je nepredvidiv, a vreme do transformacije može biti različite dužine.
Aktinična keratoza je česta promena, posledica je izlaganja ultravioletnom zračenju koje ima kumulativni učinak, pa su stoga najčešće na koži hronično izloženoj suncu. Genetski faktori u njihovom nastajanju su značajni. U vidu su tankih ploča, prekrivene ljuspom ili nešto debljom ljuskom koja je umereno prirasla za podlogu. Ako je pigmentovana, vrlo je teško razlikovati je od drugih tumora, pa je potrebna biopsija i patohistološki pregled. Kada je takva promena na usnama, još ju je teže razlikovati od drugih tumora. Pravi teškoće, izaziva suvoću, hrapavost, svrab, pečenje, bol.
Aktinična keratoza se ne povlači spontano. Ako se naglo uvećava, krvari ili se na njihovoj površini stvara ranica, to može biti transformacija u neželjenom smeru. To je znak da ih treba ukloniti i patohistološki pregledati. Otklanjaju se kriodestrukcijom, kiretažom ili elektrohirurški.
Od aktiničnih keratoza treba razlikovati sunčane pege, dermatohelioze i druge promene. Sve se dovode u vezu i sa izlaganjem suncu i ultravioletnom zračenju koje koži šteti.
Izvor
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Mladež može biti i opasan, ali i ne mora

Na bilo čijoj koži mladeži čine svojevrsnu ličnu kartu. Važno je te tamne mrljice držati pod kontrolom. Razloga ima nekoliko.
S nekima se rađamo, neki se iznenada pojave. Stari ili novi, mladeži su uvek bili znaci raspoznavanja, poput obeležja koja koži daju lični pečat. Neki mladeži su i privlačni, sastavni su deo šarma ili zavodljivosti. Sigurno ste, na primer, primetili šarmantni mladež  Sindi Kraford.

Opasno i bezopasno
Najveći problem je to što je opasni melanom, najteži oblik raka kože, vrlo sličan bezopasnim mladežima. Upravo zbog toga dermatolozi, a u nekim zemljama i udruženja dermatologa, redovno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože. Međutim, pre odlaska kod lekara mladež možete ispitati i jednostavnim samopregledom. To, naravno, nije pouzdan metod, ali barem ćete donekle bolje upoznati svoje mladeže, a zatim stručno mišljenje potražiti u specijalističkoj ambulanti.

Korisno je znati
Bezopasni mladež i opasni melanom nisu srodni. Ipak, imaju nešto zajedničko, a to je boja. Bezopasni mladeži su nakupnine melanina (ćelija tamnog pigmenta koje koži daju tamnu boju). Ćelije melanoma, pak, imaju izmenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože (kod žena najviše na nogama i stopalima). Te ćelije mogu da se razmnožavaju i na bezopasnim mladežima. Na sreću, razmnožavanje ćelija odvija se jako sporo. Pre nego što se melanom raširi u dublje slojeve kože, potrebno je da prođe dosta vremena. U svakom slučaju korisno ga je ukloniti.
U celom svetu godišnje se beleži na desetine novih oboljenja od melanoma koji je među prvih deset najučestalijih vrsta zloćudnih tumora. Neke države (Austrija, Švedska...) imaju posebne nacionalne programe u koje su uključeni besplatni pregledi i saveti za samopreglede.


Malinom

Zaštitite decu!
Naučna istraživanja potvrđuju da je opasnost  od melanoma veća kod osoba koje su u detinjstvu imale jake opekotine od sunca. Zato pripazite na decu. I u popodnevnim satima trebalo bi da budu u hladu, a kada se igraju na suncu, morate ih zaštititi kapom, pamučnim majicama, platnenim pantalonicama i kremama s visokim zaštitnim faktorom. Jake opekotine su one s crvenilom i mehurima.
  *Sunce je najopasnije za osobe sa izrazito svetlom kožom koja lako izgori i teško potamni.
  *Osobe sa mladežima prečnika većeg od šest milimetara, a naročito s mladežima bizarnog oblika, asimetričnih policikličnih ivica, neoštro ograničenim od okolne kože, u većoj su opasnosti da obole od melanoma. S obzirom da sunce pospešuje razvoj mladeža, najbolje je da preduzmete mere opreza. Prva je samopregled!
  *Ako je mladež sumnjiv, lekar će vam savetovati njegovo odstranjivanje. Zahvat je bezopasan i bez propratnih pojava. Mladež se odstranjuje hirurškim putem i šalje na histološku analizu, koja pokazuje da li je bio opasan.
  *Najnovija istraživanja govore da su melanomi i tumori učestaliji među višim društvenim slojevima, što se objašnjava time što osobe s visokim prihodima mogu sebi da priušte odmor u toplim krajevima čak i izvan sezone. Nepripremljena koža tako prelazi s blagog zimskog na tropsko sunce pa lako dolazi do opekotina čime je povećana opasnost od melanoma.
  *Još jedan zabrinjavajući podatak: starosna granica pojave melanoma sve je niža, pa su u većoj opasnosti mladi. Često pogađa muškarce i žene između dvadesete i četrdeset četvrte godine, a prosečna smrtnost je veća kod mladih osoba.Kod lekara
Zabrinjava vas tamna mrljica na koži? Obratite se dermatologu koji će obaviti sve potrebne pretrage.

Pregled
Osim što će pažljivo pregledati kožu, lekar će mladež posmatrati mikroskopom ili posebnom lupom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje, ali daje vrlo pouzdane pokazetelje.

Dijagnoza
Na taj način utvrdi se otprilike 95 posto melanoma. Nakon postavljene dijagnoze mladež se odstranjuje, a ako se to učini u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno.

Jednostavan samopregled
Pregledajte mladeže, jedan po jedan, uz pomoć navedenih uputstava koja će vam olakšati da razdvojite opasne od bezopasnih. Samopregled obavite u pet koraka, a zatim se, zavisno od rezultata, obratite dermatologu.
1. Simetričnost
Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Ako po sredini zamislite liniju koja mladež deli na dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje dermatologa. Lakše ćete utvrditi dali je mladež simetričan ako razvučete kožu.
2. Obrisi
Pažljivo osmotrite ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa, sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckani ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara.
3. Boja
Vrlo je važna jer benigni mladež ima boju bele kafe ili je svetlokestenjaste boje. Jako tamni mladeži, gotovo crni, crvenkasti ili tamno kestenjasti, razlog su za odlazak kod lekara.
4. Veličina
Ako je prečnik mladeža veći od 6 mm, potrebno je obratiti se lekaru. Međutim, sama veličina ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim pokazateljem: bojom ili nepravilnim ivicama.
5. Promene
Vaš mladež menja oblik i boju? Možda je opasan. Oprez ako menja ujednačenu boju, dobija sivu, crvenu ili plavu nijansu ili ako se povećava. Oprez je potreban i ako pri najmanjem dodiru krvari.


Beningni mladež

Ispred ogledala
Mladež treba pregledati pažljivo i strpljivo: to je jedini način da vam nijedan ne promakne. Stanite pred ogledalo, pri ruci držite predhodno napisana upudstva i krenite.
... Počnite od lica i pregledajte kožu od čela pa sve do stopala.
... Raširite ruke, dlanovima okrenutim prema napred i pregledajte unutrašnju stranu ruku.
... Pregledajte najpre levu, a zatim desnu stranu vrata, kožu iza ušiju, ramena, ramena, struk, bok, leđa, zadnjicu, bedra. Poslužite se malim ogledalom i okrenite ga tako da svoj odraz vidite u velikom ogledalu.
... Sedite i pregledajte unutrašnji deo nogu i stopala. Proverite kožu među prstima i oko noktiju.
... Pregledajte polni organ i na kraju kožu vlasišta, u tome će vam pomoći malo ogledalo i fen koji će odignuti kosu od vlasišta.

Oprez
... Prirodno je da mladež u trudnoći potamni.
... Nemojte ih grebati noktima.
... Mladeži uz izlaz folikula dlake na površinu kože mogu biti neugodni, ali nisu uvek opasni.
... Pazite da ih ne nadražujete odećom, donjim rubljem ili nakitom, koji trljaju kožu.
... Ako su mali i površinski, mladeži često nestanu, a celog života na koži se mogu stvarati i novi.


Odstranjeni mladež
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


"Life begins at the end of your comfort zone."

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 304
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.9
mob
Samsung Galaxy Note 3
Citat
Dijagnoza
Na taj način utvrdi se otprilike 95 posto melanoma. Nakon postavljene dijagnoze mladež se odstranjuje, a ako se to učini u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno.

koliko dugo (manje-više) može da se posmatra kod kuće mladež pre nego što se ode kod lekara? (Par dana, nedelja meseci, godina???)
IP sačuvana
social share

     
Pogledaj profil WWW Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
nema pravila... cim vidis promene na mladezu. ja sam isla na preglede jos pre dve godine, jedan mi je sa malignim celijama, ali nije odstranjen jer je mali... mada mi rekli da ga pratim...redovne posete lekaru... na ledjima je, crn.. jako crn...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
LG Google Nexus 5
sto ti viki mosh da isprepadas coveka temama  :[115]:
IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.
   
                       
U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
hehehehe ja jedno vreme bila opterecena mladezima...bukvalno.. tako da sam dovoljno upucena... trazila i da i snimaju.. dok cekala sve to nagledala se najgorih mladeza i shvatila da je moj.. ustvari '' sasvim o.k''
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia the best
Kako ublažiti posledice sunčanja

Koža pamti opasne zrake

Medikamenti koji mogu biti uzrok fotosenzibilizacije su antibiotici tetrakcilini, sulfanomidi, oralni kontraceptivi, kortikosteroidi, neki antireumatici i antidijabetici....

Ako ste po povratku sa letovanja primetili flekice na licu i telu, trebalo bi da znate da je to najverovatnije posledica velikog UV zračenja, ali i vašeg preteranog i neopreznog izlaganja sunčevim zracima.

Ipak, promene na koži u vidu pigmentacija i flekica ne znače nužno da ste izloženi riziku od dobijanja nekog kožnog ili drugog oboljenja. Bez obzira na to, pregled i savet stručnjaka neće vam škoditi. Ako ništa drugo, lekari će vam ukazati na to zbog čega je došlo do promena, šta treba da radite kako biste se sledeći put zaštitili, a ukoliko je nastalo neko ozbiljnije oštećenje, na vreme će vam odrediti terapiju i time vam olakšati život, i omogućiti oporavak.

Oftamolozi posebno ističu da su UV zraci glavni uzročnici pojave akutnih i
hroničnih oštećenja i oboljenja oka. Ukoliko su vam oči crvene, a pritom imate osećaj da se u njemu nalazi strano telo, stručnjaci kažu da ste najverovatnije dobili akutno oštećenje oka koje, kako kažu, ne ostavlja teže posledice. Međutim, ono što svakako može ostaviti teža oštećenja su hronična oboljenja, koja nastaju usled višegodišnjeg neopreznog izlaganja. U tom slučaju naročito stradaju rožnjača, sočivo i mrežnjača oka što smanjuje oštrinu vida. Da biste ovo sprečili, oftamolozi kažu da je zaštita sunčanim naočarima najdelotvornija. Oni ističu da je najbolje izabrati naočare sa umereno tamnim staklima kako ne biste smanjili vidljivost i time dodatno opteretili oko.

Farmaceuti takođe apeluju da je uzimanje određenih lekova u kombinaciji sa preteranim izlaganjem suncu štetna za organizam. Oni ističu da se pod uticajem UV zraka neki od alergenih lekova aktiviraju, stvarajući nove reaktivne molekule koji oštećuju ćeliju kože. Na koži se tada obično javljaju eritemi, otoci, svrab, ili promene pigmentacije. Medikamenti koji mogu biti uzrok fotosenzibilizacije su antibiotici tetrakcilini, sulfanomidi, oralni kontraceptivi, kortikosteroidi, neki antireumatici, neki antidijabetici.... Pored njih probleme vam mogu napraviti i veštački zaslađivači koji sadrže ciklamat i biljni preparati na bazi kantariona. Trudnice su, ističu stručnjaci, posebno osetljive, a sunčanje bi trebalo da izbegavaju i osobe koje imaju herpes. Kako biste se zaštitili i naoružali betakarotenom koji luči melanin i time vas štiti, najbolje je da jedete šargarepu, kajsije, dinju, lubenicu, paradajz, papriku, celer i bundevu.

Ono što je takođe korisno da znate je da je sa svakim porastom nadmorske visine, na svaki kilometar, UV zračenje u porastu za 15 procenata dok UV-B zračenje raste za šest procenata. Takođe, treba znati da su UV zraci leti u podne tri puta jači nego u istom periodu tokom zime, dok UV-B može biti štetniji deset puta. Zbog toga vam preporučujemo da slušate savete stručnjaka i idete na redovne kontrole.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung 
sto ti viki mosh da isprepadas coveka temama :[115]:

 :nervious: vala bas
pocela sam da zagledam svoje mladeze i da se 'zapitavam'  :shock:  :chuckel:
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia the best
Ono što niste znali o koži

 Dermatolozi vam otkrivaju nekoliko činjenica koje do sada nisu bile poznateŠta zapravo izaziva akne
Vrlo je malo istraživanja koja pokazuju vezu između hrane koju jedemo i akni koje napadaju naše lice. Većina ljudi veruje da masna hrana poput čokolade, pice i ostale pržene hrane na neki način začepljuje pore, što vodi pojačanom lučenju masnoće ispod površine kože. U stvari, akne nastaju tako što ćelije kože i bakterije začepljuju žlezde. Dokazano je da postoji moguća veza između mleka i drugih mlečnih proizvoda i pojave bubuljica. Naučnici veruju da hormoni i ostali bioaktivni molekuli možda stimulišu pojačano lučenje žlezda, koje rezultira pojavom akni na licu. Ne preporučuje se potpuno izbegavanje konzumiranja mlečnih proizvoda, već samo njihova ograničenu upotreba.

Sredstva protiv bubuljica
Sredstva za lečenje akni trebalo bi nanositi na čitavo lice, a ne samo na inficirana područja. Većina ljudi ova sredstva, bilo da su kupljena na recept ili u supermarketu, nanose samo na upaljene bubuljice i ignorišu ostatak kože. Većina medikamenata je osmišljena tako da spreče pojavu akni, a ne samo da osuše postojeće bubuljice. Ova sredstva su najdelotvornija u uništavanju bakterija koje uzrokuju problematične akne.

Rane
Zatvorene rane na koži (posekotine, ogrebotine i slično) zaceljuju brže nego otvorene rane. Obično nastalu ranu previjemo zavojem, a onda je dan ili dva kasnije otkrivamo „kako bi se osušila“. Međutim, istraživanja su pokazala da rane brže zaceljuju u vlažnoj sredini. Dakle, potrebno je naneti antibiotski preparat na ranu i držati je pokrivenu zavojima dok u potpunosti ne zaceli.

Vitamin E
Vitamin E je antioksidans koji pomaže u prevenciji oksidativne štete na koži, ali nikada nije dokazano da pomaže i u zaceljivanju rana. Štaviše, ovaj vitamin zapravo usporava proces zaceljivanja, zato se u tretiranju rana preporučuje korišćenje silikonskog gela.

Antiperspiranti
Ljudi se često žale da su preparati za smanjenje znojenja koje koriste jednostavno beskorisni. Jedan od trikova kojima se možete poslužiti jeste nanošenje takvih preparata ispod pazuha pre leganja u krevet. Naravno, antiperspirante možete ponovno naneti i kada se ujutro probudite.

Izvor: Kurir
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
Aman bre Viki, sad si me zabrinula skroz  8-[ Imam jedan crni mladež na ledjima..možda 3mm prečnika, kao da ga je neko nacrtao flomasterom na koži...još jedan iste veličine ali tamno braon boje na grudima, i isti takav iznad usne (kao ona druga slikica).  :nervious: Treba li ja to da proverim?  ](*,)
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia the best
mene ova tema jako interesuje jer i ja imam jedan takav na ledjima, ima na njemu maligdnih celija i pratim ga, ali posto je mali jos ga ne skidaju, bar mi tako rekao kozni. bolje proveri.

e sad glavna zabluda je ta da se misli da su mladezi iznad koze ( ispupcani ) opasniji, a nije tacno. opasni su oni koji nisu ispupceni i koji imaju tamno crno ili ljubicastu boju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
Čekaj, da li on kod tebe menja veličinu? Proveriću, ionako treba da idem u ponedeljak kod dermatologa :flower:
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia the best
ne, jos uvek s enije aktivirao. postoji sansa da ne odreaguje nkad, ali videcemo  8-[
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
Hvala Viki, da nije tebe ko zna kad bih ja za ovo saznala. :chuckel: Cmokić  :wave:
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Nokia the best
Muškarci podložniji melanomuOni koji do preplanulosti dolaze koristeći veštačku svetlost solarijuma trebalo bi da znaju da cena za minut sunčanja uključuje i rizik za obolevanje od opasnog oblika raka kože, po ko zna koji put upozoravaju stručnjaci, ovoga puta britanski. Istraživanje koje je na uzorku od 4.000 ispitanika sproveo Cancer Research UK pokazalo je da korišćenje solarijuma pre 35. godine povećava rizik od razvoja melanoma za 75 odsto.

Ovakvom riziku izloženo je čak 82 svih onih koji koriste solarijum kako bi svoj izgled osvežili tamnijim tenom, piše "Politika".

Stručnjaci iz Velike Britanije procenjuju da se u ovoj zemlji riziku od štetnog uticaja solarijuma izlaže trećina žena i četvrtina muškaraca.

Oni istovremeno upozoravaju da je pogrešno mišljenje da solarijumi pružaju mogućnost sigurnijeg tamnjenja i navode podatak dobijen na brojnim testiranjima koji pokazuje da je intenzitet zračenja nekih uređaja čak 15 puta jači od zračenja podnevnog sunca.

Ultraljubičasti zraci oštećuju DNK u ćelijama kože, pa tako ne samo što povećavaju rizik za obolevanje od raka, već dovode i do ubrzanog starenja kože.

Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji otkrivaju da je melanom najčešći oblik karcinoma među mlađom populacijom u ovoj zemlji.

Istraživanje je otkrilo i da je ova opaka bolest češća kod žena, ali da je smrtnost od melanoma veća među muškarcima.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Nokia the best
Rak kože kosi živote u Srbiji
Ponedeljak, 5. maj 2008. 16:25    

U Srbiji godišnje oko tri i po hiljade ljudi oboli od raka kože, od čega nekoliko stotina od melanoma. Četvrtina obolelih umre.

"Melanom je podmukao, jer se brzo širi. Podaci govore da obolelih od melanoma ima koliko i obolelih od raka debelog creva koji je među najrasprostranjenijima", kazao je ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević na konferenciji za novinare povodom Evropskog dana za borbu protiv melanoma - zloćudnog tumora kože.

On je najavio da će u sredu biti donet Nacionalni dokument za suprostavljanje nezaraznim bolestima.

Milosavljević je, ukazao na važnost prevencije koja će, kako je naveo, biti glavno strateško opredeljenje Ministarstva zdravlja u narednom periodu.

On je naglasio da je podizanje svesti i pružanje informacija najvažnije za rano otkrivanje bolesti, jer "nije rešenje sakriti se u bolnici i čekati da dođe pacijent u odmakloj fazi bolesti".

Direktorka Instituta za dermatovenerologiju Ljiljna Medenica je navela da su genetski faktori najčešći uzrok nastajanja melanoma, ali i dugo izlaganje suncu i solarijumu, veliki broj i atipični mladeži, opekotine zadobijene pre 15. godine, kao i svetla put.

"Ukoliko mladež svrbi, menja boju ili oblik obavezno je konsultovati dermatologa", istakla je Medenica i naglasila da je najvažnija mera zaštite sklanjanje sa sunca.

"Sunce valja izbegavati između 12 i 16 sati. Koristiti kreme sa visokim faktorom zaštite od zračenja, kao i adekvatnu odeću, šešsir i naočare. Bez kreme je dozvoljeno 15 minuta sunčanja dnevno", navela je ona.

Prema rečima Medenice 2.500 ljudi se u poslednje dve nedelje javilo na pregled kod dermatologa povodom Evropskog dana borbe protiv melanoma, za koje je Ministartvo zdravlja obezbedilo besplatan skrining za rak kože.

Ona je dodala da se taj dan obeležava svake godine prvog ponedeljka u maju i da učesvuje više od 20 zemalja. U Srbiji učestvuje 20 državnih dermatoloških institucija i sedam privatnih ordinacija.

Melanom se pojavljuje i na mrežnjači oka, nervnom sistemu, na zadnjem delu debelog creva ili sluzokoži.

Najviše obolelih od te bolesti ima u Australiji i Novom Zelandu, a javlja kod svih uzrasta i češća je kod ženskog pola.

Organizator ovogodišnje kampanje "Pregledajte svoje mladeže redovno.
Otkrijte malanom na vreme!" je Udruženje dermatovenerologa Srbije sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Nokia the best
Sprečite rak kože

Besplatnim pregledima širom Srbije je obeležen Evropski dan borbe protiv melanoma ( 06. maj )Povodom Evropskog dana borbe protiv melanoma, juče je u zdravstvenim centrima u Srbiji organizovana kampanja „Evromelanom". Cilj je da se javnost upozori na opasno dejstvo sunca i edukuje o malignom malinomu, kao ozbiljnom obliku raka kože od koga boluje sve više ljudi.

Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže da je najveći faktor rizika za nastanak melanoma povećano UV zračenje, zbog čega treba biti posebno oprezan prilikom izlaganja suncu.

- UV zračenje oštećuje naslednu građu ćelija kože, slabi lokalni imuni sistem kože i može da dovede do opšteg slabljena otpornosti. Naša koža „pamti i beleži" svaki trenutak koji smo proveli na suncu. Vremenom zaštitni mehanizmi slabe, a imuni sistem više ne može da se bori sa štetnim uticajem UV zračenja, što dovodi do ranog starenja kože, a kasnije, posle 15 ili čak 40 godina, i do raka kože - kaže Adamović.

Prema njegovim rečima, za rano otkrivanje melanoma najvažnije je obratiti pažnju na mladeže.

- Ukoliko primetite promenu na mladežu javite se lekaru, jer je melanom jedan od najmalignijih tumora koji se uspešno leči samo u najranijem stadijumu. Simptomi na koje treba da obratite pažnju jesu mladež koji je počeo da se povećava, koji je promenio oblik ili su mu konture neravne i rasplinute. Ukoliko je mladež veći od pet-šest milimetara ili je promenio boju, a oko njega su se pojavile tamne pege ili upaljena ivica, osećate svrab, pečenje i probadanje ili on čak krvari, obavezno se obratite lekaru - kaže Adamović, i dodaje da su pregledi bezbolni, a u Zavodu se obavljaju svakodnevno bez zakazivanja i uputa lekara opšte prakse.

Najčešće greške i zablude

Kožu treba štititi od rođenja, jer česte opekotine od sunca u detinjstvu i mladosti povećavaju šanse za kasniji razvoj melanoma i do 50 puta. Dečja koža nije još uvek razvila zaštitu, te decu ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Česta je zabluda roditelja da mokre bele majice odbijaju sunčeve zrake. Naprotiv, izvesne bele tkanine kada se ovlaže propuštaju mnogo veću količinu UV zraka. Takođe, neka vas modni trendovi ne zavaraju, taman ten, prihvaćen kao uzor lepote, nije znak zdrave kože, već kože oštećene ultraljubičastim zračenjem.

Kod žena se melanom najčešće javlja na nogama (47 odsto), a kod muškaraca na leđima (43 odsto). Zato su najkritičnija mesta kod žena veći mladeži na potkolenicama, a kod muškaraca na trupu i leđima. Treba obratiti pažnju i na mladeže u kosi, predelu između prstiju i ispod noktiju jer su ovo takođe veoma rizična mesta. Mladeži nikako ne bi trebalo da se sunčaju, a veoma loš uticaj mogu da imaju i povrede izazvane na primer brijačem, ogrebotine i slično.Izvor: Press

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Nokia the best
Sunce otkriva kožne bolesti

Osim divnog preplanulog tena, posle sunčanja na telu mogu da se pojave i fleke, koje ukazuju na gljivičnu infekciju ili čak vitiligoPosle letovanja ili dužeg boravka na suncu mnogi ljudi primećuju da su im se po telu pojavile pege ili bele fleke, iako ih nikada ranije nisu imali. Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Gradskog zavoda, objašnjava da se najčešće radi o belim flekama čiji su uzrok gljivične infekcije, ali je moguće i da su u pitanju prvi znaci vitiliga.

Uobičajena su tri tipa belih fleka na telu koje se najčešće javljaju posle izlaganja suncu.

- Bezopasan tip fleka su one kojima su uzrok gljivice. To su gljivice koje inače normalno žive na našoj koži, međutim, dešava se da dođe do promene kiselosti kože i one postaju aktivne. Tada je obično na određenom delu tela poremećen rad pigmentnih ćelija i koža na tom mestu ne može da potamni. Zato su ovakve infekcije vidljive leti. Ovaj problem je lako rešiv uz primenu terapije koju propisuje dermatolog. Kada se ukloni uzrok, koža se vraća u normalno stanje - objašnjava Adamović, i dodaje da su bezazlene beline i one koje nastaju u rožnatom sloju kože i najčešće su izazvane bakterijama streptokokama.Sunčane pege mogu da se uklone

Sunčane pege slične su staračkim pegicama, a često znaju da naruše kompletan izgled lica i delova tela, a kako su tamnije od kože, teško ih je i prekriti puderom ili korektorom. Za njihovo uklanjanje koriste se kreme za izbeljivanje, koje deluju tako što usporavaju sintezu melanina (smeđeg pigmenta) i ubrzavaju njegovo nestajanje, a mogu se kupiti u apotekama.

- Pege mogu da se uklone preparatima ili hemijskim pilingom. Ipak, bez obzira na to da li ste odlučili da ih izbelite kod dermatologa ili kremama za kućnu upotrebu, obavezno se prethodno konsultujte za lekarom - napominje dermatolog Aleksandar Adamović.

Pojedine firme proizvele su kreme koje deluju preventivno na pojavu novih pega i ublažavaju već postojeće.

Međutim, u toku leta, odnosno posle sunčanja, često se otkrivaju i druge vrste belih fleka, koje su mnogo komplikovanije.

- Nažalost, uzrok belih fleka može da bude i kožno oboljenje vitiligo. Fleke na koži su najuočljivije u letnjem periodu, kada okolna površina kože potamni, zbog čega ih većina ljudi primećuje i obraća se lekaru tek po povratku s mora. Zato, ukoliko primetite takve promene na koži, obratite se dermatologu. Dijagnoza vitiliga postavlja se na osnovu kliničke slike, a potvrđuje patohistološkim nalazom. Vitiligo nije neizlečivo oboljenje, ali, nažalost, terapija ne daje uvek zadovoljavajuće rezultate. Mi u Zavodu terapiju sprovodimo vrlo uspešno u poslednje tri godine i procenat izlečenja je od 70 do 75 odsto, što je odličan prosek izlečenja i u svetu. S tim što pacijenti koji su pre nekoliko godina počeli da se leče i dalje dolaze na terapiju. U početku je to četiri puta nedeljno, a kasnije se po potrebi terapije proređuju - kaže Adamović.

Ukoliko ste primetili da su vam se po telu i licu pojavile pege, razlog je preterano izlaganje suncu.

- Koliko je preterano razlikuje se od osobe do osobe, jer to zavisi od fototipa kože i sopstvenog pigmenta, kojeg neko ima manje, a neko više. Tako je pojedinim osobama i pet minuta na suncu mnogo. Sunčane pege se ponekad teško razlikuju od mladeža i ukoliko primetite promene na koži, obavezno se obratite lekaru, koji će uraditi dermoskopiju i utvrditi kakva je promena u pitanju. Pege nisu opasne i više su estetski problem i upozorenje da bi trebalo da obratimo pažnju na to koliko kožu izlažemo suncu i da je adekvatno zaštitimo - objašnjava Adamović.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia the best
Rak kože prijeti i osobama tamne kose i putiBrinete, koje inače ne mogu lako izgoriti na suncu, podložne su u nekim slučajevima čak i do deset puta većem riziku dobivanja raka kože
Uobičajeno je mišljenje da su osobe tamnije puti manje osjetljive na štetne sunčeve zrake, no najnovija studija upućuje na to da i osobe tamnije kose i tena, koje rijetko izgore na suncu, moraju itekako paziti da ne dobiju rak kože.

Američko je istraživanje identificiralo varijantu gena koji udvostručuje rizik dobivanja raka kože kod ljudi tamnije kose, a isti taj gen nema nikakvog učinka kod plavokosih i crvenokosih osoba koje su inače osjetljivije na sunčeve zrake.

Osobe koje u sebi nose taj gen brzo i lako tamne na suncu a da ne izgore, no zato imaju deset puta veće šanse da dobiju rak kože, upozoravaju znanstvenici.

Mutacija u genu MC1R također je povezana s utrostručavanjem tog rizika kod osoba tamnijih očiju, a do osam puta povećava se rizik kod osoba koje nemaju pjegice.
'Smatra se da osobe tamne kose koje ne izgore lako na suncu imaju manje šanse da obole od melanoma, ali to se ne odnosi na sve njih', kaže voditelj studije dr. Peter Kanetsky sa sveučilišta Pennsylvania.

U istraživanju su usporedili DNA podatke 779 pacijenata s melanomom i 325 zdravih osoba. Pokazalo se da osobe s određenom varijantom MC1R imaju više nego dvostruko veći rizik dobivanja melanoma. No, najvećim je dijelom primijećen kod pacijenata za koje se ne pretpostavlja da bi trebale biti sklone razvoju raka kože.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Maligni melanomMaligni melanom je maligni tumor melanocita i najzloćudniji je tumor kože i sluznica. Njegovo biološki zloćudno ponašanje ne očituje se toliko u lokalnoj agresivnosti koliko u njegovoj izrazitoj sklonosti ranom limfogenom i hematogenom metastaziranju.

Učestalost melanoma

Incidencija se melanoma povećava u cijelom svijetu. U Hrvatskoj se u posljednjih desetak godina bilježi godišnji porast incidencije melanoma za oko 8% godišnje. Razlozi za značajno povećanje incidencije melanoma su višestruki. Najbitniji čimbenik je prekomjerno izlaganje kože djelovanju sunčeva svjetla. Utjecaj sunčeva svjetla tijekom života se kumulira pa i one opekline zbog prekomjernog izlaganja suncu koje su nastale tijekom djetinjstva, utječu na stanje kože u kasnijem životu.

Kako nastaje?

U oko 50% bolesnika maligni melanom razvija se na klinički nepromijenjenoj koži, dok se u oko 30% bolesnika maligni melanom razvija iz postojećih madeža.

Kako izgleda?

Maligni melanom obično je tamnosmeđe do plavocrne boje. Dio tumora može biti bez pigmenta. Potrebno je naglasiti da ne postoji tipični maligni melanom. Veličina, oblik, dubina prodora tumorskog tkiva, boja kao i sekundarne promjene kao što su vlaženje, stvaranje krusta, erozije i ulceracije, uzrokuju naglašenu morfološku raznolikost.

Tipovi melanoma

No, s obzirom na kliničke značajke, kao i histološku sliku razlikuje se nekoliko kliničkih tipova malignog melanoma. To su lentigo-maligni melanom, površinsko-šireći melanom (superficial spreading melanoma - SSM), nodularni melanom i melanoma malignum acrolentiginosum. Površinsko-šireći melanom (SSM) najčešći je tip malignog melanoma (oko 70%). Povećana učestalost malignog melanoma vezana je ponajprije za povećanu učestalost ovog tipa melanoma. Čak 20% do 50% SSM se razvija povezano s melanocitnim, osobito displastičnim nevusima.

Prognoza

Prognoza malignog melanoma ovisi općenito o kliničkom stadiju bolesti, dubini invazije i lokalizaciji malignog melanoma. Prognostički je vrlo važna histološka klasifikacija malignog melanoma prema dubini prodora tumorskih stanica (Clarkova klasifikacija) i prema debljini tumora (Breslow). Prognoza malignog melanoma ovisi općenito o kliničkom stadiju bolesti, dubini invazije i lokalizaciji malignog melanoma.

Liječenje

Ne postoji jedinstveno stajalište o optimalnim postupcima u liječenju malignog melanoma, ali je općenito prihvaćeno da se maligni melanom mora kirurški ukloniti. Nakon operativnog odstranjenja melanoma, daljnje liječenje ovisi o stupnju proširenosti bolesti. U bolesnika liječenih zbog melanoma osobito su važni kontrolni pregledi koje je za razliku od drugih tumora potrebno provoditi i nakon petogodišnjeg razdoblja.

Prevencija

Prevencija malignog melanoma vrlo je važna budući da su rana dijagnoza i rani početak liječenja presudni za bolesnika. Sve pigmentne promjene treba pažljivo pratiti. Savjetuje se profilaktički kirurški ukloniti i histološki pregledati displastične nevuse, plave nevuse, pigmentne nevuse na dlanovima i stopalima, te pigmentne promjena koje pokazuju znakove aktivnosti u smislu povećanja, krvarenja i svrbeža. Na temelju ABCDE-pravila treba profilaktički kirurški odstraniti pigmentne promjene koje pokazuju asimetriju, imaju nepravilne rubove, nejednoliku pigmentaciju, povećavaju se i uzdignuti su iznad razine okolne kože. Valja istaknuti da se oko 75% bolesnika s malignim melanomom prvo javlja dermatologu. Uloga dermatologa je u prevenciji i ranoj dijagnostici malignog melanoma, te nazočnost u timu koji prati bolesnika i odlučuje o daljnjem liječenju.

Izvor: Pliva Zdravlje
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Save the nature

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 8
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.4
mob
Nokia 6070
Primetio sam da mi na ivici jednom mladeza raste nesto, kao neka bubuljica.... Znam da je taj mladez uvek bio na povrsini, ne moze da se napipa rukom, a sad se lagano napipa. Cini mi se kao da ce tu da iskoci bubuljica. To se sve odvija u 2 do 3 dana, ne vise. Da li je to stvarno bubuljica, ili treba da se javim lekaru
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2349
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Samsung E250
Kazite coveku!I meni treba pomoc usrao sam se pravo!Na ledima imam mladez od oko 7-8 mm braon-crn ne znam nesto izmedu,i ima kao neki krst na sebi na leto uvek kada sam se vracao sa bazena bio je siv!Posle nekoliko sati i tusiranja vracao se u normalu cesto svrbi i svaki dan ga onako opipavam...Mislim na ono najgore...Ispupcne je malo dakle nije onako kao nacrtan...Sta da radim pomagajte  :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious: :nervious:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: Juzne Vesti :: Citati :: Serbia News :: Kuvar :: Tvorac Grada :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.